Jak řešit prarodiče srovnávající známky vnoučat?
Jak už vyplývá z názvu diskuze, tchýně porovnává vysvědčení všech svých vnoučat.
Bohužel syn má podezření na SPU a ve druhé třídě nebude mít samé jedničky. Vím to, protože mi to psala učitelka, ať na to syna připravíme. V rodině vysokoškoláků to je podle tchýně obrovský problém, prakticky neřešitelný. Tchýně řeší každou trojku, co přinese. On jí to vždycky vyzvoní, i když mu říkáme, že babičce to hlásit nemusí.
Syn má staršího sourozence, který nosí samé jedničky i v páté třídě a nemusí pro to nic udělat. Za celou školní docházku se ještě neučil a na vše mu stačí škola.
Prarodiče mu ho neustále předhazují jako vzor. Stejně jako bratrance a neteř, co se také učí lépe.
Jak jste vyřešili podobnou situaci? Jak vysvětlit prarodičům, že nemá cenu řešit známky? Babička vyhlásila cílovou prémii za samé jedničky, takže je jasné, že syn na to nedosáhne.
Aktuálně jsem nastartovana, že ještě jednou řekne "samé jedničky", tak ji pošlu do nejdál.
Nebo povedlo se vám to vyřešit jinak?
Už se to promítá i do vztahu dětí, které se posuzují podle známek ve škole.
řešila jsem dělení dětí s tchýní.. mám ji moc ráda, ale upřednostňování jsem teda nedala, dohádaly jsme se fest, přestala vídat děti, tak pak jí to secvaklo, že tudy cesta nevede.. mám dítě taky s poruchou, známky jsou jak na horské dráze a kdyby řekla klukovi, u kterýho se právě kvůli poruše řeší psychický stav, že je hloupý kvůli známkám, které nevypovídají vůbec nic, tak by si moji domluvu za rámeček rozhodně nedala.. takhle klukovi zadělává akorát na deprese ze školy.. si bába vůbec neuvědomuje, co to s tím klukem může udělat.. je fajn, že jsi připravená jí rozhodit sandál
Tak u nás babička dává 100kc každému ditku a že má 5 vnoučata školou povinných a nejmladší vnouce zatím chodí do školky...
Rozdíly nedělá, a to má moje dcera jako jediná z vnoucat slovní hodnocení na vysvědčení, prostě to bere tak jak to je 😉 kdyby mi vsak dávala nevyžádané rady, hodně rychle se vůči nim ohradim...
@veruuu_kubesovic my se ohradili, když to udělala poprvé.
Letos to bude tak, že to vidím na konec kontaktu.
Za spokojené děti, aby jim nebylo nic od babičky vyčítáno by mi ten preruseny kontakt prostě stal...
Co jí tím zatím jen pohrozit? Prostě dopředu říct, jedno slovo a jdeme domů. Pokud to poruší, dodržet slovo a zvednout se. Když to nepochopí, utnout kontakt.
@mourovatakocka souhlasím.. dopředu bych varovala a pak prostě odešla
Co nez reseni s babickou, pro kterou je to proste dulezite a uz ji asi nezmenis, vysvetlit diteti, ze babicka to bere tak a tak, ale nema si z toho nic delat? Ze dulezite jsou i jine hodnoty a ty vis, ze dela maximum a to naprosto staci? A ze i kdyz ho ceka dvojka, tak pujdete na zmrzku... Uplne chapu, ze te to stve, ale jestli je jinak babicka fajn, neni skoda kvuli tomu zkazit rodinne vztahy? Vzdycky se najde nejaky blb, ktery bude mit potrebu se ditete ptat "a co vysvedceni, same jedniccky? " Dcera z toho ma lehke trauma taky a to ty jednicky ma, ale proste ten dotaz nesnasi. To co dela babicka musi byt jeste mnohem horsi, ale odstavis babcu a najde se nekdo dalsi :(
@tereza0111 máš doma dítě s poruchou učení, které školu prostě nedává?? Ono pak opravdu kvůli babičky hloupým poznámkám nechceš mít doma psychicky rozložený dítě, kterýmu půjde sebevědomí do háje.. já mám dítě starší, než to o kterém je debata a to co ty píšeš si v hlavě neposkládá, prostě ty kecy neumí odfiltrovat, berou si ty poznámky osobně, hodně osobně
@tereza0111 cizí člověk se zeptá a neřeší. Babička rejpe, káže, ponižuje...
Fajn babička by schválně nedeptala dítě.
Pravdepodobne dite nedepta s umyslem mu uskodit, ale vymotivovat a mysli si, ze to dela pro nej dobre. Neveri, ze by to deti nejak deptalo - viz reakce manzela - je a asi i bylo mu to fuk.... Nevim jak se babicka chova jinak, jestli srovnava deti ve vsech oblastech a obecne nekterym dava najevo, ze je ma mene rada nez jine tak to opravdu fajn neni, ale jestli jsou to jen ty znamky, tak jinak byt fajn klidne muze, ne?
A dite se chce s babickou videt i kdyz bude mit asi blby reci nebo prave dite je z babicky nervozni a videt ji nechce? Stala bych pri diteti, kdyz rekle ze nechce a respektovala bych ho, kdyz rekne ze chce
Chápu tě, mě by to pekelně zvedalo ze židle, ale dej bacha na nějaká unáhlená rozhodnutí a pálení mostů. Jednak furt je to babička a druhak je to matka tvého muže. Já takhle občas startuju už na blbý pohled, protože to v sobě živím dlouho předtím. Musíš řešit v klidu - pokud nechápe, že se chová "nevhodně", tak v případě radikálních kroků budeš za hysterku ty.
@dashyyy ona jezdí k nám. Budu ji muset vyrazit.
@tereza0111 ona opravdu není fajn. Dítě jí chce vidět, protože mu něco přiveze, pak ji ignoruje.
Srovnává ve všem. Synovi řekla, že nikdy nebude tak dobrý jako je jeho bratranec. To je její jediné normální vnouče. To jsem ji vyrazila prvně.
@mourovatakocka budu za hysterku. Už jsem ji vyrazila jednou. Dodnes nechápe, co udělala špatně.
Manžel je na mé straně. Od něj už taky padlo přerušení kontaktu.
Ono babička to má asi v sobě. Pokud pořad srovnává děti, pravděpodobně srovnává si sebe. Kdybych chtěla být zlá, začala bych ji říkat jak babička od Pepi ze třídy dělá lip to a to a pockala si na reakci. Teprve pokud by ji to bylo nepříjemné, bych ji řekla proč to celé dělám - aby se chytla za nos. No a pak je taky k věci říct, že každý učitel znamkuje jinak. Takže pokud bratranec nechodí do stejné třídy, tak to nemá vypovídající hodnotu.
Tak pokud jste s mužem za jedno, je to rozhodně lepší. Ale pořád je to babička, bacha na to. I když babička někdy na před ústa.
@mourovatakocka co, že je babička? Stejně nemá právo nám psychicky deptat děti
A co tu chceš radit, podle tvých odpovědí stejně nic jiného než konfrontace nepomůže.
Já u jedné strany pribuzenstva a zároveň od učitelky v první třídě byla také neustále srovnávána se starší sestrou. Možná díky mé povaze a hlavně díky přístupu rodičů, kterým se to nelíbilo a kompenzovali to, z toho trauma nemám a vztah se sestrou byl vždycky moc hezký.
Takže pokud to není jenom zlé a prarodiče mají pro deti přínos, přikláním se mluvit o tom i s dětmi (s nimi samozřejmě také), pokud jde o víc než o známky a prarodiče jen škodí, pak nic než konfrontace a odstrihnuti stejně nezbyde.
To nemá. Ale přijít o babičku je škoda. Zkuste nejdřív vyčerpat všechny možnosti.
A mluvila jsi o tom s detmi, jak to vnimaji? Ja bych se jich na ferovku zeptala, jestli se chteji za takovych podminek s babickou vidat a chteji omezit kontakt. Treba ne...anebo jo. Zajimal by me jejich nazor. A klidne bych jim rekla, jak se na to koukam ja, ale ze oni to treba vidi jinak ...
@dizi oni mají babičku jen jako toho, kdo jim přiveze něco dobrého. Jak předá čokoládu, tak ztrácí zájem.
Ale já vnímám to, že pak používají její hlášky.
rodinu si nevybiras, proste kazdy mame chyby... na druhou stranu mame rodinu jedinou. u vas zrejme bude tech problemu vice, ne jen ze babi srovnava deti. vyrustala v jine dobe, kdy znamky byly vsechno. je to potreba vysvetlovat ji stale dokola, at nesrovnava... A vysvetlovat i detem, ze proste svet neni ruzovy a i ze babi muze mit sve mouchy. Ale odstrihnout ji? co das za priklad detem? jednou ti to vrati, budou vedet, ze kdyz s tvymi nazory nebudou souhlasit, proste te vyrazi...
@lida9 máme prarodičů víc. Děti tam vidí, že i když to skřípe, tak fungujeme.
Přiznávám, že tady už nemám snahu cokoliv vysvětlovat a řešit, protože u první dvojky na něj ječela, že bude popelář, ať se podívá na ostatní, že NIKDO z nich neměl v první třídě v žákovské dvojku.
No jak to ctu,to je hruza,i kdyby bylo dite od brstrance lepsi tak co,bude v zivote stastnejsi?Hele ja nevim, ted ty deti ty znamky samy tsk moc nerrsi,nepotrebuji byt nejlepsi,chteji v klidu zit,ze je to takova generace a na dceri to tez pozoruju.A nakonec vystuduji i deti,ktere mely dvojky uz v prvni tride na konci,protoze byly asi na skolu nezrale,pak se to zlomi a je to jeste 100 x jinak,nebo trojkari v 8.-9.tride zaberou a maji vyznsmenani,predtim se jim nechtelo ucit a stacilo jim to...takze dopredu nekoho podcenovat neni fer,nakonec i remeslnik si muze vydelat vic nez pan inztenyr v kancelari,nebo jednickar na zakladce ma pak horsi job nez ten co mel dvojky trojky.Mame zubare,nejlepsiho z okoli,ktery mel na zakladce trojky ctyrky,ze ho nebsvilo se ucit a tak nejak by se to babicce melo vysvetlit,ze samotny skolni prospech jeste neznamena nic,protoue i tezka puberta a teleci leta muzou se vsim zahybat uplne jinak nez je naslapnuto...
Jecet za dvojku v prvni tride 😀 To je psycho.
U nás to tak vyhrocené není, ale všechna vnoučata budou mít samé 1, jen syn bude mít jednu 2. Vždycky to volá celé rodině, jak kdo dopadl, jak jsou děti šikovné, že mají samé 1.... Pracovala ve školství, tak to má asi hodně v sobě. Syn je z toho smutný, že bude jediný, kdo nemá samé 1. Vím, že mu nic neřekne, pochválí i tak, ale prostě i ten 7 letý syn to cítí, že je prostě jediný, kdo není ten "šikovný". Než šel dnes do školy, řekla jsem mu, že je stejně šikovný a mám ho ráda i s dvojkama. Co by pak musely cítit děti, které mají 4. Ne z lajdácví, ale prostě jim to tak nejde.
Doma bych synovi dala stejnou odměnu, jako dostanou ostatní a s dětmi bych si promluvila, že babička má jiné hodnoty.... Ale to už jsi asi udělala 🙂
A s babičkou... To je těžko, když sama nevidí, že dítěti ubližuje...
Čtu tady, jak máš poslat babku do patřičných mist, shodit ji pred vnoučaty atd.
Chapu, ze ji na ni naštvaná. Nikdy bych však k tomuto řešení nepřištoupila. Rekla bych ji to predem mezi 4 očima. Vysvetlila ji situaci a bude-li si trvat na svém, pozadala bych ji, at k nam dnes nechodí. Budeš - li ji pred detmi shazovat, shodíš i sama sebe. Copak se takhle dospělí k sobě chovají? Hádají se a posílají do per... To pro děti asi není ideální zkušenost. A babi je podle vseho stara škola. Klidně bych ji, co se známek týče, odstrihla. Ale jinak bych se k ni chovala slušně.
@rotkapchen Nevidim duvod, proc bych nemela sve dite branit proti hloupym kecum hned a pred nim.
@rotkapchen já ji to samozřejmě už několikrát mezi 4 očima řekla. Řešíme to od první dvojky v žákovské. Naposledy včera, když mi volala, aby mi sdělila, že jestli bude mít syn dvojku, tak je to jen a jen moje vizitka a zkazila jsem mu tím život. Že je beztak blbý po mně a mojí rodině, protože ona a její děti jsou chytří.
Co děti naučím, když mu řekne, že je hloupý a nic z něj nebude a já nezasáhnu? Takže pokud řekne, že je hloupý, tak ji řeknu, že může odejít, protože u nás není vítaná. Dneska tedy bude jen volat. Takže jsem připravená zavěsit.
Dobrý plán 😉 A měl by ji to říct i manžel. Drzim pesti.

Poslat ji co nejdal. Tohle muze mit priserny dopad na dite, ale fakt priserny. Buzerovat tchyni ze nema o tomto tema mluvit pred tebou a pred detmi. A rikat ji to furt a furt dokud nebude drzet jazyk za zuby.