Jak říct dětem pravdu o Ježíšku?
Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.
@klokanka31 já jsem naopak věřila na Mikuláše, ale nepamatuju si, že bych kdy věřila na Ježíška, na Vánoce mám ty nejkrásnější vzpomínky. Věděla jsem, že dárky kupují dospělí. Vždycky jsem milovala advent, vůni, když mamka pekla cukroví, vůni jehličí, pak samozřejmě to překvapení pod stromečkem…
Stejně je to zas téma vystřelený s cílem ,,poperte se, pánové"
@ejzi děti jsou slepičí prdelky. A věřím, že rodiče třeba ve školce nebo tvůj bratr by nebyli rádi, kdyby syn dětem vysvětloval, že Ježíšek není. Volila bych možná tu cestu něco mezi. Ne vnucovat vyloženě Ježíška, ale ani neříkat, že to neexistuje. Zatajit to do takového tajemna, navodit atmosféru kouzelné noci, kdy je všechno možné. A každý věří v trošku něco jiného. Konec konců, že o vánocích se dějí zázraky, je téma většiny vánočních pohádek a filmů.
@alice180 Proč? Za mě není jediný správný způsob pojetí Vánoc obecně. Každý si to uchopí podle sebe a tak je to v pořádku. Hlavní je respektovat, že ostatní to můžou mít jinak a na to připravit svoje dítě.
Podstata Vánoc má být o rodině pohromadě, trávení společného času, lásce a vzájemné lidskosti. Na tu už bohužel spousta lidí během roku zapomíná a vrací se o ní jen o svátcích.
Ne o tom kdo a v kolik hodin nosí kvanta dárků pod stromeček, kdo má lepší výzdobu, nejlepší večeři, dokonalý stromek,...Jenže to většinou lidí pochopí až když něco ztratí.
@sigyn Ano, já jsem kdysi svému dítěti, které pochybovalo o Ježíškovi řekla "že pokud nosí dárky pouze rodiče, dostane krabici kružítek" a dítě radši rychle uvěřilo.😅
Ale je to pravda, nejsem věřící, ale Ježíška vnímám jako tu lásko a kouzlo, co je kolem vánoc. A já na dítě zrovna byla tak naštvaná, že kdyby Ježíšek nebyl, fakt mu kopím kružítka a sešit diktátů.
@michaela666 nevim proč mi teď vysvětlujes smysl Vánoc? Upřímně kolem sebe mám furt plno lidí, který jsou otrávený. Já mám Vánoce ráda, ne pro konzum. Pro atmosféru, pro to kouzlo atd. Pouze jsem projevila svůj názor na věc. Ano ať si je slaví každý jak chce, ano ať si věří na co jak chce, ale proč to kazit tomu druhému.
Já tě chápu. Taky nechci dceři (3 roky) lhát a prostě to budeme brát jako tradici. Ježíškovi pomáhají rodiče a to řekneme, když se bude ptát a víc zajímat...
Ostatní rodiče a děti neřeším. Dceři se budu snažit vysvětlit, že každý věří na něco a až bude rozumnější, tak že například v zahraničí nemají Ježíška, ale jiné postavy.
Vždyť těm dětem nic vymlouvat nemusíš a jen přistup na jejich povídání. Já v tom problém nevidím.🙂
Jen malá otázka - vy které říkáte, že nechcete dětem lhát, tak to teda mluvíte vždycky tvrdou pravdu? O všem?
Kolik let je tvému synovi? A kolik je bratrovým dětem let?
Myslím, že u tebe je problém ten, že ti to rodiče řekli strašně necitlivě a v blbou dobu.
Já si přesně nepamatuji, kdy jsem přestala věřit na Ježíška. Z vyprávění vím, že mi mamka jak jsem šla do školy, vysvětlila, že Ježíšek by nestíhal nakoupit všechny dárky a roznést dětem, tak mu s tím pomáhají rodiče, že rodiče dávají dárky pod stromeček. Vzala jsem to ok, teda podle vyprávění, já si to moc nepamatuji.
Pokud cítíš, že máš potřebu synovi říkat, dělat jinak než je "běžná" praxe, tak to dělej, tak jak to cítíš ty. Možná bych synovi i zároveň vysvětlovala, že někteří lidé to mají jinak a hrají hru "dárky nosí Ježíšek", ale nenakazovala bych mu, že má předstírat před bratrovými dětmi, že na Ježíška věří.
Už jsem to tady kdysi psala, jak vysvětlujeme “Ježíška” našim dětem - navázali jsme na legendu o Ježíši. Věřící snad prominou, že to nebude dost přesné, podle jejich učení. Ta legenda hovoří o tom, že to byl výjimečný člověk, stvořený z Božského a narozený člověku/ženě. Už tohle je “kouzlo”. Byl zabit za své názory a činny, které tehdejší lidé nemohli pochopit (konal zázraky?), a třetí den po úmrtí vstal z mrtvých? Jak by Ježíšek/Ježíš nemohl být “kouzelný”, pokud vstal z mrtvých? 🤔 Takže u nás je “Ježíšek” kouzelný duch Vánoc, nemá konkrétní podobu, je to prostě celkový “duch” Vánoc (všechno to okolo - atmosféra, těšení, celé to Tajemno okolo). Není to žádné miminko ani dědula, nikdo ho přeci nikdy neviděl, protože kdyby ho viděl, tak kouzlo pomine. A protože ho nikdy nikdo neviděl, tak si ho každý představuje a pak vyobrazuje jinak, proto má v různých zemích jiné jméno a jinou podobu - Ježíšek/Santa/děda Mráz. A dárky jsou součástí toho “kouzla”. Pokud věřit přestanou, pak potom dávají dárky rodiče (ale tam to má už svá omezení). My se tedy našich dětí neptáme, jestli věří nebo ne, je to všechno zatím to Tajemno a zatím můžu říct, že pokaždé jsou extra překvapení, protože jim to překvapení umíme udělat - dárky nejsou nikdy doma, nemají šanci je najít a stromeček nám rozesvěcí “tajemná síla” za zamčenými dveřmi kdy jsme všichni spolu venku na procházce (ne, nikdo se nevrací ho zapnout, ale máme šikovné sousedy).
Už jsem se bála, že letos bude diskuze na téma Ježíšek ano nebo ne chybět 😄
@ejzi A co přesně chceš řešit, v čem je ten problém? Jde ti o tvého syna, aby mu někdo nevykládal, že dárky nosí Ježíšek? Nebo se bojíš, že syn řekne bratrovým dětem, že dárky kupují rodiče? záleží, jak jsou ty děti staré, podle toho bych se k tomu postavila. Často rodiče vidí v něčem problém, konflikt, ale děti to vůbec neřeší. Pokud jde o malé děti, pro ty je zásadní, že se pod stromečkem objeví dárky a nezajímá je, odkud se vzaly. Staršímu bych klidně řekla, že u strejdy se hraje hra “dárky nosí ježíšek”, pokud to není proti tvému přesvědčení. Ještě bych třeba dopředu upozornila babičky, že vy doma na dárky od ježíška nevěříte, tak ať to tvému synovi zbytečně nevnucují, že by to mohlo vyvolat nežádoucí diskusi.
@klokanka31 Snažím se říkat dětem pravdu, i když někdy třeba neúplnou. Ale že bych vědomě lhala, řekla něco, co není pravda, to opravdu ne.
@jasminek2012 Jo a ještě by to chtělo diskuzi o komerčních vánocích a advent může začít.😅
@alianan Zapomněla jsi na úklid a pečení :D
A to mezitím bude ještě chudák kontroverzní Mikuláš 😀
@levandule_k Úklid už se taky někde řešil. 😀
Loni to perfektně shrnula jedna uživatelka ( nick si nevybavím), ale měla ke každé kategorii cca 50 různých odpovědí a reakci. 😀 To bylo fajn čtení.
Nevzpomene si někdo?
@jasminek2012 bude následovat diskuze o tom, kdy zdobit stromeček, následovaná hádkou kvůli nejlepšímu bramborovému salátu 😀
Tak já nevím, sama autorka píše, že věří v Boha, v čem je o tolik horší Ježíšek? 😂
Ježíšek přijde do školky/školy, všude. U bráchy to ošéfuješ nejsnadněji. Tam, kde bude dítě bez tebe, to bude těžší.
Vysvětli synovi, že jiné děti na Ježíška věří, a bylo by ošklivé jim to pokazit. Osobně by mi teda bylo líto, připravit o to i syna, ale každý to máme jinak. Nicméně byla bych hodně naštvaná, kdyby to někdo prozradil mým malým dětem, a tak by je o to kouzlo Vánoc připravil. Takže buď ať syn hraje tu hru s vámi, nebo se sejít s rodinou zvlášť, no...
@drep
"@klokanka31 ježíš, ty prostě nezklameš🤦🏻♀️ Myslíš, že děti, kterým nenosí dárky imaginární bytost, mají horší Vánoce? Moje dcera na Ježíška věří, ale fakt to z našich Vánoc nedělá něco lepšího. Je na rozhodnutí každého, jestli chce dětem lhát nebo nechce. Já si třeba docela velký zklamání pamatuju, mám extrémně vyvinutý smysl pro spravedlnost a tohle jsme vnímala jako podraz."
- v tom máš asi pravdu, nicméně dětem, které na Ježíška věří a těší se by takové prozření nemuselo udělat dobře, pokud jsou fakt malé. Jasně že tvoje děti nemají horší Vánoce, ale to jen proto, že je tak máte nastavené. Když tvoje dítě přijde za jiným kterému "nosí dárky Ježíšek", bude zklamané. Jde i o ten věk. Třeba sedmi-osmiletému vysvětlíš, že je to kouzlo pro malé děti, ale realita je ta, že dárky dávají rodiče, ale zkus to vysvětlit tří-čtyřletému, které to doteď mělo jinak.

Já mám taky s celou tou věcí s Ježíškem problém, nicméně Ježíšek k nám chodil. Syn (7 let) se mě pak ptal, jestli existuje a nosí dárky. Řekla jsem mu, že to záleží na něm. Jestli si chce to vánoční kouzlo uchovat, tak existuje. Pokud nechce, můžeme si o tom promluvit. Zatím si ho chtěl nechat 🙂. Tak uvidíme, jak dlouho ještě.