Jak říct dětem pravdu o Ježíšku?
Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.
@levandule_k Hera, nebo máslo? 😀
@michaela666 Jooo, to dělala @kesulkak , ne?
@oveckaluky To už tady letos taky bylo 😀
@michaela666 Úklid jsem tady řešila já minulý měsíc 😃
@mabs Fakt jsem prošvihla Heru??? No do háje! 😀
@mabs Díky!😘
Přiznám se, že fakt nevím, jak to má doopravdy naše dcera (čerstvě 10 let). už min,. 2 roky mám pocit, že "ví" nebo tuší, ale stejně mluví o Ježíškovi a dárcích. A když si prohlížela katalog ze Sparkysu a hovořili jsme o tom, jak jsou ty hračky všechny fakt zbytečně drahé a že to nepotřebují vlastně, tak bezelstne na mě: "ale tak když to bude od Ježíška, tak to bude zadarmo, ne?" a čekala, co já na to? Kdyby neměla mladšího bráchu, tak jí to prostě natvdo řeknu, takto nějak si říkám, že přece jen dost inteligentní a sama na to přijde (jako i ná jsem sama na to přišla, že Ježíšek není, už od 1.třídy jsem věděla, jak to s "Ježíškem" je). Třeba babičky se už tolikrát prořekly, že bych se fakt divila, že by to nezaznamenali a miimálně jim o nevrtalo hlavou. Ale říkám jim prostě, že dárky nosí Ježíšek těm, kdo na něj věří nebo věřit chtějí. Že je to zvyk a poděkování, kdy Ježíškovi nosili dárky lidé, když byl jako malé miminko v Betlémě. A že si mohou dávat i dárky lidé mezi sebou (např. kamarádcw, paní učitelce se dává dárek atd.)
U nás Ježíšek taky nechodí a nechodil. Pokud se bojíš konfliktu v rodině, tak to adekvátně vysvětli dítku, že u jiných to může být jinak a že vy to máte takto. Oboje je v pořádku. To je jako se zoubkovou vílou, někam chodí někam ne. Ježíšek v mých očích taky to "kouzlo Vánoc" nedělá.
Tohle si udělej, jak chceš ty, však jsou to vaše tradice, vaše věc. Nicméně buď připravená na to, že tím, že většina lidí jede s dětmi mód "Ježíšek", nesetká se s pochopením, když tvé dítě bude rozumovat před takovými dětmi ohledně nákupu dárků. Stejně jako ostatní by měli respektovat tebe, tak i ty bys měla respektovat, že ostatní to mají jinak.
A jak píšeš o tom zklamání z prozření v dětství, tak to je mi líto, neznám kolem sebe nikoho, koho by to takhle zlomilo, prostě to všichni vzali jako fakt; i moje dcery to vzaly úplně v klidu, ani za nehet naštvání nebo nějakého zklamání. Asi záleží na celkovém nastavení dítěte a rodiny, jinak si to nedokážu vysvětlit. Možná tě rodiče neujistili o tom, že z hlediska Vánoc se nic nemění, že stále bude překvapení, stále tajemno, stále tradice, jen prostě ty dárky koupí oni. To je smutné, pokud to tvoji rodiče nezvládli takhle. Já to s holkama probrala, ujistila, a myslím, že co rostou a věcí, co a jak, je to pro ně lepší a lepší.
@klokanka31 K tvému dotazu ohledně tvrdé pravdy. Ano, dětem vysvětlujem, jak to na světě je úměrně věku. Nevidím v tom problém. 🤷
@aedoss Tak jasně, to já taky. Ale někdy je prostě nutné lhát...Navíc pořád nevidím jediný důvod proč dětem Ježíška brát. Co z toho my dospělí máme?
@aedoss A Ježíšek je lež? A co pohádky - princezny, čarodějnice, strašidla, kouzla a čáry... taky lež?
Já tohle fakt nechápu. Jak “brát dětem ježíška.” ? Co to je za kravinu? Jak už jsem psala, taky jsme to doma neměli, ani moji dva bratři. Nikdo z nás nestrádal, bylo nám to jedno. Vánoce jsme měli rádi a vždy jsme se těšili. Nebylo potřeba aby rodiče si vymýšleli, že k nám chodí cizí pán dávat dárky. Ať si to každý dělal jak chce, ale měli by se lidé respektovat. Tudíž nekazit to ostatním, ale vy si to dělejte po svém.
@klokanka31 Můžeš dát nějaký konkrétní příklad, kdy je nutné dětem lhát?
@oveckaluky nikde netvrdím, že Ježíšek je lež. Jen jsem odpovídala @klokanka31 na dotaz, že i ohledně jiných věcí říkáme dětem pravdu. Za sebe beru konkrétně toho "Ježíška" jako tradici pro malé děti . Ani lež, ani pohádku, prostě tradice. Nikdo mi naštěstí nenařizuje všechny tradice do puntíku dodržovat, takže si to můžu udělat, jak chci/chceme doma. Samozřejmě děti vědí, že pohádka je vymyšlený často nereálný příběh a přesto jim je čtu.
@jaja01k Když to vezmeš ad absurdum, tak viz komentář výše - děti by asi neměly koukat na pohádky, protože přece pohádkové bytosti jsou výmysl, a tedy lež... Dle mého jde spíš o ten termín "lež" než o to, jestli někdo má nebo nemá Ježíška...prostě lež je v mém vnímání něco nehezkého, zatímco Ježuch je pro mě vyloženě milá lež.
@sarihy to je úplný nesmysl. Jakože si člověk Vánoce užije víc když se mu řekne, že cizí kouzelný pán domů nosí dárky? Myslim, ze je mnohem hezčí, když se řekne, že se udělá hezká výzdoba, lide se sejdou a když chtěji někomu udělat radost, tak pod stromeček dají dáreček. Já jako malá nadšeně kreslila obrázky pro rodinu a davala to pod stromeček. Opravdu mě nějak nezdrtilo, že jinde děti měli Ježíška 😂 a ne opravdu jsem nestradala. Vánoce jsem milovala, stejně jako děti co na nějakého Ježíška věřili.
@mecaira A kde píšu, že si to člověk užije víc? Jen jsem reagovala na to, že to nemůžeš posoudit. Co člověk nezažil, nemůže relevantně říct, že mu ten prožitek nechybí, protože tím, že neví, co to je, nemůže ani říct, že o něco přišel nebo nepřišel. Takže ano, skutečně si myslím zcela vážně, že nemůžeš říct, jestli jsi o něco byla nebo nebyla ochuzena tím, že jste si doma na ježucha nehráli, protože tak jako já nevím, jaké to je ho nemít, ty nevíš, jako to je ho mít. Proti tomu myslím nelze říct ani popel, ne?
@mecaira Napsalas to přesně - "myslím, že je mnohem hezčí..."
Přesně tak. Tohle si myslíš, a někdo jiný to má jinak. Tak proč "úplný nesmysl"?
@alice180 Pokud to bere jako lež. Já to třeba beru jako tradici, kouzlo. 🙂
Zrovna dneska jsme naší nejstarší dceři (7 let) řekli, že jsme jí celý její život lhali. Udělala jsem to, jako to kdysi moji rodiče řekli mně (a mám na to krásnou vzpomínku) a naše dítě nejen, že nevypadá traumatizovaně, ale je dokonce nadšené a svítí mu očička, že jsme jí prozradili veliké tajemství.
Jsme praktikující katolíci, takže jsme řekli, že všechny věci máme od “Ježíška” (technicky vzato jsme jí nikdy nelhali 😄), jen pod ten stromek to dávají lidi. Už tu vymýšlí, co koupí ségrám a co dá tátovi.
Taky jsme dlouho vymýšleli, jak to uděláme, jestli budeme mít doma Ježíška nebo ne, protože Vánoce jsou u nás svátky narození Krista. Ale nakonec se nám to podařilo oboje hezky spojit. Dětem tvého bratra bych to nekazila, prostě bych synovi vysvětlila, jak to bude, až se rodina sejde a proč všichni mluví o Ježíškovi, vysvětlila bych mu, ať to ostatním neříká a prostě to hrála s nimi, moc v tom nevidím problém.
Respektuj s bratrovymi dětmi jejich příběh...uzes to navázat na svoji katolickou verzi, ukázat jim křesťanské zvyky, vzit je na mši, pokud jsou větší... Číst jim příběhy které se k Vánocům vážou, nemusíš zmiňovat nošení dárků... To bych nechala na bratrovi...
Našemu synovi je 9 a pořád věří, že Ježíšek nosí dárky... Už ale tuší, že je to jinak ale nechce to "kouzlo'" kazit mladší Segre
@ejzi Hele, až s tebou začne dítě probírat, kde přesně je ten Ježíš, jestli to je duch nebo není a další podobné věci, tak pochopíš, že to, že "dárky dává Ježíšek" je vlastně to nejmenší 😀. Já už skončila i u faráře, protože jsem fakt nevěděla, jak to vlastně vysvětlit. Protože to je potřeba velmi velmi podrobně 😀. A to chodí do katolické školky, takže mu tam toho dost vysvětlí za mě.
Největší novinka z letošních dušiček je, že po pečlivém vysvětlení, co to je krematorium poznamenal, že z koho je popel, nemůže se z něj stát zombík.
Pro dítě do nějakého věku je svět tak magický, že nějaký "Ježíšek nosící dárky" je něco, co prostě je "tajemství Vánoc" a nevysvětlíš. Protože jemu je to v podstatě úplně šumafuk, jak to je, pro dítě je důležité, že Ježíšek pod stromek donese dárečky. I kdyby chytil tátu, jak to tam nese. V podstatě se dá říci, že nám Ježíšek pomáhá v tom, že dítě neškemrá denně, kde to máme schovaný a nechce nám to rozhrabat a rozbalit a vydrží to až do Vánoc.
@tereziezavily ja to musela od ni precist 5x protoze.tam je asi 50 liku ...vzdyt to nedava smysl. Smysl dava cos psala ty
@jaja01k Tak důvodů proč dětem někdy lhát je dost...třeba např.v tom že jejich učitelka je kr*va atd.😄

@levandule_k Přesně, tohle si vůbec nepamatuju, jestli to někdo propálil, nebo jak jsem se to dověděla... prostě to tak nějak samo přišlo.