icon

Jak se vypořádat s kritikou jména pro vnuka od tchánů?

baja8
31. říj 2021

Ahoj holky,čekáme třetí dítě chlapečka a vybrali jsme mu jméno Štěpán 🙂mě se moc líbí a manžel s tím nemá problém,nicméně jeho rodiče to dost hnusne komentují,ze je tolik krásných jmen a my vybereme zrovna takové staré,nedávno jsme měli svatbu a i tam se nezdrzeli blbych komentářů,přidal se i jejich další syn..bylo to trapné,už nevím jak jim vysvětlit,ze si to stejně uděláme po svém a je zbytecne nám vykecavat díru do hlavy. Je to paty klucik do naši slepene rodinky.

Strana
z2
kikidxb
31. říj 2021

Rekni jim, ze Stepan je naprosto moderni jmeno, narozdil od jmen, ktera se davala ve stredoveku, jako napr. Sulislav, Hlupon, Hnevka… (Narazila jsem na ne, kdyz jsme vybirali jmeno pro prvni dite, a pak jsme vsem na dotaz, jak se bude dite jmenovat, odpovidali temito… ). Nakonec mame Elizabeth a Olivera a taky padlo nekolik poznamek…

barulina
31. říj 2021

@veruuu_kubesovic že bude marek Josef jsem neřekla, všimla si toho na fotce z por. Ale to je fuk, ja jen chtěla napsat tazatele, že není jedinna. U nás jistě vztahy ne zkoncili kvůli tomuto 😉

denski24
31. říj 2021

@baja8 Štěpán je nádherný jméno, chtěla bych ho taky dát, ale nám se vůbec nehodí k příjmení.. Já jsem ve 22tt a tak zatím u nás doma probíhají debaty o jméně..

wikki07
31. říj 2021

Štěpán je hezké, ale samozřejmě všichni nemají stejný vkus. Já potřebuji čas, abych některá jména vstřebala, oni si taky zvyknou. Z provokace bych vymyslela nějaké supermoderní jméno, nejlíp cizí a to jim podstrčila. Po porodu budou vděční za Štěpánka 😃

wikki07
31. říj 2021

@michaela_2 já to mám stejně. Každý jsme jiný a nemusí se nám líbit stejná jména. U některých jmen potřebuji čas, abych je vstřebala, takže jsem ráda, když okolí netají jména. Pak se nestane, že budu stát před miminkem a koukat jako puk 😄

orisek56
31. říj 2021

Přesně toto rytí hsrm slyšela dnes do tefenou po porodu dcery. Kvůli nim nemohl primárně můj muž být u porodu a já rodila sama a ještě to bylo náročné. Tak jsem je poslala do kytek, že nemají potřebu nám vyjít vstříc a ještě pindaji ke jménu.

n_ikola
31. říj 2021

@baja8 u nás zase byli zděšení,ze porusime tradici putujiciho jména z pradedy, dedy, otce 🤭😀

michaela_2
31. říj 2021

@wikki07 přesně! 🙂 já bych teda nikdy nezareagovala ošklivě, ale par jmen už mne také “překvapilo” takhle v rodině. Přitom teď už mi to ani nepřijde a naopak na ty deti krásně pasují 🙂
Ale jak říkám, někdo je schopen reagovat hnusne i po porodu, takže u těchto lidí je to úplně fuk 😃
No a nakonec si stejně všichni zvyknou na jakékoliv jméno 🙂

mrs.duck
31. říj 2021

@baja8 Otazkou je, jestli je potrebujete drze odpalkovat a nebo slusne dat najevo, ze je to Vase vec 😉
Pokud naslušňáka, zeptala bych se jich, jestli ho budou mit mene radi jen proto, ze se jmenuje Stepan. K tomu dodala neco na styl, ze jmeno je definitivne rozhodnute.

elvira
31. říj 2021

No, u nás tlačila tchýně, ať dáme Stáníka, že je to rodové jméno... Mmch. brácha mi nedávno udělal rodokmen i z manželovy strany a první Stanislav je m. děda a druhý otec... Věděla jsem, že kvůli vztahům s tchánem to jméno nedáme, tak jsme říkali, že to bude Petr po tatínkovi. Na to nic moc říct nemohli - byl to jejich výběr. Nakonec muž vybral pro syna Jakub - já jsem vybírala pro holčičku. To bylo keců, prý takové divné jméno, jak mu budeme říkat? Takže nejlepší nesdělovat dopředu nic.
A sousedka - stará paní před devadesátkou mi říkala, že svoji dceru pojmenovala Vlasta, tchýně ji vynadala, co je to za jméno, tak jí všichni začali říkat Mirko. Dodnes spousta lidí netuší, co má v občance, je to prostě Mirka.

victress
Autor odpověď smazal
martina8084
31. říj 2021

nic si z toho nedělejte. Je to moc krásné jméno a oni si určitě zvyknou. ❤

ahyt
31. říj 2021

Asi bych jim rekla,ze jste to tedy podle jejich rady prehodnotili a ze malej bude Bivoj😅.No a jak radi jeste budou za Stepana.Mimochodem,Stepan je krasne jmeno🤗

baja8
autor
31. říj 2021

Děkuji moc za podporu a názory holky,určitě na ne nechci byt drsná a odpalkovat je,ale jméno podle nich dávat nebudeme 🙂. Asi si to od nich ještě vyslechnu mockrát no..budem to muset nějak ustat

barmil
31. říj 2021

@baja8 ja rikala Viktorin, Svatibor, Hyta, Batul, co jsem zrovna nasla v knížkách, co jsem četla 😂 , takze tchán i tchyne byli permanentne zmatení a volali manzelovi, at mi to vymluvi a ten už byl sám vyděšený a říkal, že půjde k porodu už jen pro to, aby pohlídal, co za jméno tam napíšu 😂😂😂
Dcera, toho času 11let, zas vsude rikala, ze druhé jmeno bude mít Hulibrk.. viděla to někde nasprejovane na zdi a moc se jí to líbilo... 🤣🙈

anetka1701
31. říj 2021

Po zkušenostech... Jméno až po porodu 😅 Druhou a třetí dceru (Marina a Ronja) se dozvěděli všichni až že SMS... A neslyšela jsem jedinou negaci 😅

gracinka7
31. říj 2021

@anetka1701 člověče, já schytala kritiku i po porodu 🙈🤷

anetka1701
31. říj 2021

@gracinka7 fakt? To je mi líto 😟 Já vím že z těch jmen nadšený nebyli, ale neřekli nic...

jako_mala_holka
31. říj 2021

Štěpán je moc hezké jméno, ségra by se tak jmenovala, kdyby byla kluk 💕... Dcera je Helena a reakce byly fajn, kromě mamky, která měla kdysi kolegyni Helenu a že to dát nemůžeme... No teď je to samozřejmě Helenka sem Helenka tam, pořád se chlubí, jaké jsme dali krásné jméno a tvrdí, že se jí líbilo vždycky 😄😄 určitě si do toho nenechte mluvit

matkacekatelka
1. lis 2021

@baja8 prosaďte si svou! Já chtěla pro dceru jméno Josefína. Na nátlak rodiny jsem dala jiné a dodnes toho lituju že nemám Pepinku🤷

terkync
2. lis 2021

@baja8 stalo se mi take, ale ne od tchanovcu ale od meho brachy 🤦‍♀️ chtěli jsme dat dceri jmeno Veronika.. Všem jsme to rekli, opravdu jsme nepocitali s tim, ze by nekdo s takovým jmenem mel problem. A muj bracha na to zareagoval tak, ze se tak jmenovala jeho byvala, a doslova- a smrdela ji prdel. Tohleto nikdy nezapomenu. Bracha je jinak suprovej, ale tohleto prepiskl tenkrat. To sem odmitla to jméno dat, a obrecela sem to. Dalsi vybrane uz jsme nikomu nerekli. Az kdyz se mala narodila. Znovu uz bych to nerekla nikomu predem. 😇

pexi
2. lis 2021

Úplně jsem viděla sebe, kdybych byla na Vašem místě 😈 vymyslela bych nějaké erc netradiční jméno a řekla, že mají pravdu, tak jsem vybrala jiné 😂 že ještě nevím, zda to bude Stojmír nebo Teofan, ale jedno z nich určitě.... myslím, že by se jim Štěpánek i začal líbit 😃

barussska1
2. lis 2021

@baja8 Štěpán je krásné jméno, měla jsem ho taky mezi favority. Sice tvojí tchanovci jsou na přes…, Ale pořád to nemá na mojí matku. Náš druhý syn se jmenuje Alfred, je to krásný jméno a hodí se k našemu příjmení. Říkáme mu Fredy. A když jsme to volali mojí mamce z porodního sálu, tak mému muži řekla že jsem zblbla po porodu a ať na matrice změní nebo přidá aspoň druhé jméno a že mi to nemusí vůbec říkat 😄😃

netopejr
2. lis 2021

Neříkejte jméno dopředu, prostě oznamte až s narozením.
Teď co už.. Tak jim řekněte, že jste to změnili a bude to René, a pak budou rádi za Štěpána.

johca
2. lis 2021

náhodou moc pěkné jméno 🙂 nejlepší je nic neříkat dopředu....potom se nehádat a jenom přikyvovat :DD

baja8
autor
2. lis 2021

@jako_mala_holka Helenka je náhodou krasne jméno a není tak proflakle,což je taky super 🙂. Štěpánek stejně bude,už mu tak říkáme teď v břiše s babi s dedou holt mají smůlu …

baja8
autor
2. lis 2021

@barussska1 Koukám,ze u vás to bylo ještě silenejsi 🙂. My se nedáme, Štěpánek bude .

Strana
z2