Jak zabránit tchyni navštěvovat naši zahradu?
Ahoj. Před 2 lety jsme si koupili vysněnou zahradu, abychom měli z bytu kam jezdit, když bude hezky. Zahrada je krásná a spíš menší. Na zahradě je chata se zázemím a je to takový náš druhý domov kousek od bytu. Radost mi ale hodně kazí tchýně s tchánem a další část rodiny. Oni taky totiž bydlí v bytě ve stejném městě a vždy byl jejich sen malý domek, ale nikdy si ho nesplnili. Jde mi o to, že vlastně kdykoli jsem na zahradě tak oni přijedou a to dokonce bez toho aniž by dali vědět. Prostě se zvednou a jedou. Žádný telefon nebo zpráva jestli jsme tam, nebo jestli můžou. Já jsem z toho už hodně zoufalá a myslím že to na mě manžel už poznal. Ale jak nastavit pravidla aby se neurazili ? Zahradu jsme financovali celou sami. Já už nemůžu, protože teď jak začíná být hezky, tak mají něco málo už vysazeno z naší dobré vůle a budou tady prostě jezdit. Když řeknu že to zaliji (i jejich sazenice) tak řeknou že to nemusím, že to udělají sami. Já je ráda uvidím, ale třeba párkrát do týdne na posezení, kávu nebo grilování. Ale kdykoli jsme tam a něco děláme tak mám po náladě, když vidím parkovat auto. Holky, prosím, nechci mít neustále tchýni na zahradě. A teď když začíná léto to bude ještě horší. Ale taky nechci být ta zlá.
Zítra budou měnit zámky. Byli s tím seznámeni, ale myslím si, že tomu nevěří a že klíč dostanou. Ale už nedostanou.
Zítra budou měnit zámky. Byli s tím seznámeni, ale myslím si, že tomu nevěří a že klíč dostanou. Ale už nedostanou.
@marry88 nevymeknout, nediskutovat! Drzim pesti, neni to nic prijemneho, ale muzou si za to sami. Kdo chce moc nema nic.
@marry88 Fakt ti fandím ať ustojíš ten tlak z jejich strany. 🍀
@marry88 Tyjo, gratuluju, manžel souhlasil? Hlavně musíte být za jedno, držím palce, ať to ustojíte 🙏
Měla jsem podobnou situaci..jen ne se zahradou ale s našimi dětmi. Šlo jim jen o děti, o manžela a me ne... Museli jsme začít u sebe, nastavovat hranice, udržet je...to byla jediná cesta.
@marry88 obavam se, ze prijedou a budou na tebe hulakat pres plot, at jim otevres.
@marry88 obavam se, ze prijedou a budou na tebe hulakat pres plot, at jim otevres.
@koordinatorka_odboje Manžel je hodně pracovně vytížený a já tam teď 2 týdny nepůjdu. A když ano, tak jen ráno. Hezky to vyšlo, že vlastně "nemáme" moc času : )
@marry88 resila bych to hlavne s manzelem
@klaari Zatím vyřešeno, že bude nový zámek a klíč nedostanou ani jedni rodiče. S mými ale problém není, protože respektují soukromí a před návštěvou zavolají jestli se hodí návštěva a jestli nemáme program. Ale manželovi rodiče... to je jiná. Ti to berou stále jako společnou zahradu a tak to prostě nebude. Budu velmi zvědavá jak to bude probíhat. Ale klíče nedostanou, protože nevidím důvod jim je dávat když nerespektují pravidla a domluvy.
@klaari Zatím vyřešeno, že bude nový zámek a klíč nedostanou ani jedni rodiče. S mými ale problém není, protože respektují soukromí a před návštěvou zavolají jestli se hodí návštěva a jestli nemáme program. Ale manželovi rodiče... to je jiná. Ti to berou stále jako společnou zahradu a tak to prostě nebude. Budu velmi zvědavá jak to bude probíhat. Ale klíče nedostanou, protože nevidím důvod jim je dávat když nerespektují pravidla a domluvy.
@marry88 Tyjo no tak to mě zajímá, jak se to bude dál vyvíjet. Posílám sílu. Bude to pravděpodobně stát hodně psychických sil, ale nedejte se❤
@marry88 jsi borec!!! Prostě je příště pozvete na návštěvu a je vyřešeno. Časem si to sedne. Každopádně kdybyste jeli náhodou na dovolenou, tak pomoc o zalévání je už neproste, byli by tam zase i klíče by si přidělali 🙂. Já myslím, že se urazí a časem si to ale sedne. Kdyby se ptali... řekla bych jim pravdu..chci soukromí a o návštěvách rozhodovat sama, nemám vždy na návštěvu náladu konkrétně na neohlášenou....
@marry88 tak to jsem zvědavá na pokračování.
No, raději ǰe ani neproste o hlídání když budete na dovolené.
Měla jsem podobnou situaci..jen ne se zahradou ale s našimi dětmi. Šlo jim jen o děti, o manžela a me ne... Museli jsme začít u sebe, nastavovat hranice, udržet je...to byla jediná cesta.
@kolunka Můžeš to trochu rozvést ? My máme jedno dítě, ale snažíme se o druhé. Asi nemusím říkat, že nás navštěvují i doma v jednom kuse kvůli malé... A bojím se jak to bude s druhým... Ach jo. Pomáhají tak moc, až to dusí.
Nic jiného se nedá dělat než jim říct , že se vám to nelíbí a mají respektovat vaše soukromí a vás majetek.Bez vašeho svolení si nemůžou nic sázet Bohužel když nic neřeknete budete trpět.Nikdo neumí číst myšlenky.Chapu,že se to těžce řekne,ale musíte.Jste dospělí a tak si nastavte své pravidla.At se urazí nebo ne.Nenaji právo vás zneužívat a využívat,protože jste si splnili sen a máte zahradu a oni ne.Nezbýva nic jiného než jim všem to říct.A budete mít klid a zahradu pro sebe.
@marry88 No a co vic je na zahrade potreba? Zryt zahradu je potreba dvakrat rocne, jinak si vystaci s okopkavanim, kdyz tam clovek zajede pomalu kazdy den a udela vzdycky kousek, tak je v pohode. Ja bych jim uz davno nasla vlastni malou zahradku, at se realizuji tam, nez tady stenat na konikovi a cekat, az je trkne, ze maji sedet doma.
@ai30 proč by jim měla hledat nějakou zahrádku?????Jsou snad dospělí a najít a koupit si můžou sami.Paní si musí s nimi udělat pořádek a nastavit pravidla ať má klid a pohodu na své zahradě a hlavně ať se na ni těší.S tchanstvem za prd.... to nejde
@ai30 proč by jim měla hledat nějakou zahrádku?????Jsou snad dospělí a najít a koupit si můžou sami.Paní si musí s nimi udělat pořádek a nastavit pravidla ať má klid a pohodu na své zahradě a hlavně ať se na ni těší.S tchanstvem za prd.... to nejde
@mentolka001 No tak asi aby si mohli kutit tam, ne? Navic by tim vyresila vsechny budouci narozeniny a vanoce. Mnoho much jednou ranou.
Dobrý den, autorko, jak váš příběh pokračuje? ❤️
@macik84 Dobrý den. Situace se uklidnila, protože měli kupovat zahradu. Ale z toho sešlo, protože byla velmi drahá. Tak se jen děsím léta. Ale po rozhovoru se situace mírně zlepšila, ale je to napjaté.
@marry88 to je škoda, že ji nekoupili, ale třeba se objeví ještě další. V jejich případě by určitě stačil i pronájem.
@marry88 to je škoda, že ji nekoupili, ale třeba se objeví ještě další. V jejich případě by určitě stačil i pronájem.
@macik84 Podmínka je koupě, protože chtějí "budovat". Problém byl, že začali budovat u nás a to opravdu ne. Teď je to divné a napjaté. Ale bojím se, že to zase skončí tak, že se přesunou k nám.
@macik84 Podmínka je koupě, protože chtějí "budovat". Problém byl, že začali budovat u nás a to opravdu ne. Teď je to divné a napjaté. Ale bojím se, že to zase skončí tak, že se přesunou k nám.
@marry88 budovat už měli dávno.... Teď na stará kolena, nechápu, co chtějí budovat 😀. Úplně by jim mohlo stačit posezení a něco vypěstovat.
@marry88 budovat už měli dávno.... Teď na stará kolena, nechápu, co chtějí budovat 😀. Úplně by jim mohlo stačit posezení a něco vypěstovat.
@macik84 to je přece hezký, když chtějí budovat. Ať budují. I kdyby jim bylo 100 let každýmu a měli na to chuť, tak je to super. Jen je nešťastný realizovat se na cizím.
@marry88 Držím palec ať něco brzy najdou a koupi. ( klidně jim pomáhejte hledat) U nás to opět zkoušeli při poslední návštěvě.... Že koukali po houpačce, ale že ji bohužel nestihli koupit 🙈😅 no ještě že tak( vědí, že chci novou- ale chci si ji koupit a vybrat sama). Pak měli řeči o tom, jak nám se přijedou prořezávat a pod. 🤷😁
@marry88 Držím palec ať něco brzy najdou a koupi. ( klidně jim pomáhejte hledat) U nás to opět zkoušeli při poslední návštěvě.... Že koukali po houpačce, ale že ji bohužel nestihli koupit 🙈😅 no ještě že tak( vědí, že chci novou- ale chci si ji koupit a vybrat sama). Pak měli řeči o tom, jak nám se přijedou prořezávat a pod. 🤷😁
@rnika J8 nechápu proč nás tak berou... Pro ně jsme stále malé děti a mají potřebu se realizovat. Mrzí mě, že jsem to neutla už před 2 lety, když jsme zahradu kupovali. Oni si opravdu asi mysleli, že bude naše "společná". Ráda je uvidím a nikdy je neodmítnu, když dají předem vědět. Ale chci je tam vídat pouze jako návštěvu.
@rnika J8 nechápu proč nás tak berou... Pro ně jsme stále malé děti a mají potřebu se realizovat. Mrzí mě, že jsem to neutla už před 2 lety, když jsme zahradu kupovali. Oni si opravdu asi mysleli, že bude naše "společná". Ráda je uvidím a nikdy je neodmítnu, když dají předem vědět. Ale chci je tam vídat pouze jako návštěvu.
@marry88 U nás ti tcháni jsou v bleděmodrým, jen ne až tak, ale taky mají furt pocit, že nám můžou do všeho kafrat, tchyně mě furt poučuje, ať děckám koupím tohle a tamto a nezapomenu jim vzít tohle a tamto (např. když jsme jeli na dovolenou....né asi jsem úplně blbá a nesvéprávná, kdybych byla větší držka, tak už bych je dávno poslal do zadní části, ale zase od nich chceme "laskavosti" ve formě hlídání (nejen) přes prázdniny, tak s nima musím po dobrým a slušně a v že při tel. hovoru mám oči v sloup a kroutím hlavou, ona vidět nemusí.
Tak píšu menší update vám, které to téma zajímalo. Bohužel se situace moc nezlepšila. Návštěvy bez ohlášení se dějí stále a dokonce tady několikrát byli, když jsme nečekaně přijeli. Manžel jim v létě dal klíče, protože jsme byli na dovolené kvůli zalévání zahrady, ale klíče jsme jim nechali, protože jsme si mysleli, že se situace zlepšila. Navíc nám začali zasahovat do výchovy a mluví o tom, že až budeme mít druhé dítě tak tchýně co je na invalidním se bude starat kdykoli o naše dítě/děti. Dokonce i manžel je namíchnutý, ale klíče jim chce nechat.
Jako bonus se začínají řešit Vánoce. Poslední 4 roky jsme byli s nimi, kdy se sjela celá jejich rodina a já to tak nechci a chci trávit Vánoce s mou rodinou. Ale pozor o tom manžel nechce slyšet, protože si Vánoce moc neužije, když moje rodina to zase tolik neslaví jako jeho.
Tak píšu menší update vám, které to téma zajímalo. Bohužel se situace moc nezlepšila. Návštěvy bez ohlášení se dějí stále a dokonce tady několikrát byli, když jsme nečekaně přijeli. Manžel jim v létě dal klíče, protože jsme byli na dovolené kvůli zalévání zahrady, ale klíče jsme jim nechali, protože jsme si mysleli, že se situace zlepšila. Navíc nám začali zasahovat do výchovy a mluví o tom, že až budeme mít druhé dítě tak tchýně co je na invalidním se bude starat kdykoli o naše dítě/děti. Dokonce i manžel je namíchnutý, ale klíče jim chce nechat.
Jako bonus se začínají řešit Vánoce. Poslední 4 roky jsme byli s nimi, kdy se sjela celá jejich rodina a já to tak nechci a chci trávit Vánoce s mou rodinou. Ale pozor o tom manžel nechce slyšet, protože si Vánoce moc neužije, když moje rodina to zase tolik neslaví jako jeho.
@marry88 ach jo. My jsme ti ale radili, ať jim ty klíče už nikdy nedáváte.... Měli jste raději poprosit sousedy nebo vaše. To, že tam chodí bez dovolení sami je opravdu vrchol. Ale z tvého popisu to je tak, že manžel nezasáhne....
S Vánoci bych byla asi nekompromisní. Štědrý den sami bez diskuze. První nebo druhý svátek bych na rodinou návštěvu jela.
@marry88 Nezlob se na me, ale vy jste uplne nesvepravni. S velkou pompou jim berete klice a za mesic uz za nima lezete zpatky, aby vam chodili zalivat? To bylo tak tezke rozklicovat, ze situace se zlepsila, protoze nemeli klice? Pokud nezvladnete fungovat ani dva mesice, aniz byste potrebovali jejich pomoc, tak se jim vubec nedivim, ze se k vam chovaji jako k malym deckam.
Absolutně nechápu to gesto s těmi klíčemi, to jste ty zámky nemuseli měnit, když jim je pak zase takhle naservírujete, to se přece dá očekávat, že se to zase vrátí do starých kolejí. Kdo chce kam..
Nicméně ohledně vánoc bych byla nekompromisní, dost ale záleží, jestli se dokážete dohodnout i doma. U nás máme doma stejný názor na trávení svátků (štědrý den "sami" se synem, další dny už návštěvy dle libosti), tak se to řeší snáze, samozřejmě každý rok dostáváme nabídky na "společné svátky" ale já takové to "naše" mám moc ráda a nechci si do toho nechat zasahovat. Všechno je to o komunikaci...

@ai30 Protože to tak je. To není práce jakože poryjí a podobně. To je drobné okopávání, pěstování cherry rajčátek a takové malé věci. Dokáží maximálně posekat, ale sekačka musí mít pojezd a víc toho opravdu fyzicky neutáhnou.
@marry88 No a co vic je na zahrade potreba? Zryt zahradu je potreba dvakrat rocne, jinak si vystaci s okopkavanim, kdyz tam clovek zajede pomalu kazdy den a udela vzdycky kousek, tak je v pohode. Ja bych jim uz davno nasla vlastni malou zahradku, at se realizuji tam, nez tady stenat na konikovi a cekat, az je trkne, ze maji sedet doma.