icon

Jak zvládnout manželovy potíže s nákupy pro domácnost?

1. pro 2025

Je pro vás běžné a typické, že manžel neumí jít na nákupy? Musíte mu například napsat nejen to, co má koupit - mléko, pleny, chleba, šampon..., ale také, ve které uličce obchodu to je? A volá vám během nakupování, že je tam a nemůže najít brambory?

Strana
z5
pinkninja
3. pro 2025

@anonym_autor
Pokud by to bylo jednou, zasmála bych se. Pokud je to systematicky teror, otvírala by se mi kudla v kapse…
U nás to beru tak (žijeme daleko od rodiny a zásadně se musíme spolehnout sami na sebe), že kdyby se jednomu z nás něco stalo, musí ho druhý zastoupit. Takže musí umět v základu obstarat děti a domácnost. Nakupování k tomu patří.

daisymaminka
3. pro 2025

Ještě bych pochopila, kdyby nemohl najít např. jedlou sodu či alobal, ale brambory? Ne, není to běžné ani typické, ale já mám doma atyp, který umí i vyžehlit, peče cukroví a češe dceři copy na přání.

Brambory 🙈

I když kamarádčin manžel neumí ani ohřát párky, což je taky dost podobné.

j.a.n.i
3. pro 2025
@suzanna123

@mrkvovydort a to jsi vyčetla kde? Já nevím, možná toho je od ní v diskuzi víc, znovu ji projíždět nebudu, ale z toho úvodního výčtu jen to, že chlap neumí nakupovat. Jestli to kompenzuje někde jinde, o tom víme prd.
@j.a.n.i ale pořád nemusí každý zvládat všechno. Když budu vědět, že je v něčem neschopný a otravuje ho to a pro mě to není problém, tak si to klidně vezmu na starost já. Znova - za předpokladu, že dotyčný není nekompetentní lempl, co má problém se vším.

@suzanna123 No, vsechno kazdy zvladat nemusi, ale zvladnout zakladni ukony pro samostatné fungovani by tedy rozhodně kazdy měl... Tedy nakoupit, stvorit zakladni stravu, vyprat, uklidit...

j.a.n.i
3. pro 2025

Plus tedy zvladnou zakladni servisni ukony kolem domácnosti, tedy vyměnit žárovku, vedet kde jsou jističe, uzaver vody...

betelgeuzz
3. pro 2025
@j.a.n.i

Plus tedy zvladnou zakladni servisni ukony kolem domácnosti, tedy vyměnit žárovku, vedet kde jsou jističe, uzaver vody...

@j.a.n.i souhlasím, že zase žena by měla zvládnout tyhle věci kolem domácnosti, což spousta neumí. Tchýně teď zůstala sama a je to dost náročný.

amazienka
3. pro 2025

Mám podobný, v obchoďáku naprosto ztracený, exemplář doma 😅 Když je to nevyhnutelný a jde do Lidlu, musím při psaní seznamu vzít v potaz, který Lidl to je a napsat mu to přesně podle trasy se záchytnými body. A i tak volá.
Ale má úplně jiné přednosti, kterými mi to kompenzuje. Dokáže opravit snad úplně vše, od vysavače přes mobil až po pračku. Rozebere, zjistí, co tomu chybí, objedná, opraví. S auty mu to taky jde. Načte řídící jednotku, najde chybu, vyřeší. Nedávno namontoval 2 střešní okna na půdu, chystá se tam vyvést topení, zateplit, dát sádroš.
Takže když je ztracen v obchodě, ráda mu to odpustím, protože v jiných oblastech bych ho mohla zlatem vyvážit.

ai30
3. pro 2025
@amazienka

Mám podobný, v obchoďáku naprosto ztracený, exemplář doma 😅 Když je to nevyhnutelný a jde do Lidlu, musím při psaní seznamu vzít v potaz, který Lidl to je a napsat mu to přesně podle trasy se záchytnými body. A i tak volá.
Ale má úplně jiné přednosti, kterými mi to kompenzuje. Dokáže opravit snad úplně vše, od vysavače přes mobil až po pračku. Rozebere, zjistí, co tomu chybí, objedná, opraví. S auty mu to taky jde. Načte řídící jednotku, najde chybu, vyřeší. Nedávno namontoval 2 střešní okna na půdu, chystá se tam vyvést topení, zateplit, dát sádroš.
Takže když je ztracen v obchodě, ráda mu to odpustím, protože v jiných oblastech bych ho mohla zlatem vyvážit.

@amazienka Ono to zni hrozne hezky, ale ja porad nechapu, proc se to musi vylucovat? Vzdyt ty krome nakupovani potravin nic neumis? Muj muz je velmi sikony manualne a krome toho dokaze nakoupit bez detailnich instrukci, i bez jakychkoliv instrukci, protoze vi, ze potrebujeme obedvat a veceret, tak nakoupi jidlo, ze ktereho jeden z nas uvari obed a veceri, nakupni seznam nepotrebuje. Ja chapu, ze mu to clovek odpusti, ze si vazis, ze v jinych oblastech je schopny, ale spis to, ze je v jinych oblastech schopny napovida, ze neschopnost nakoupit neni 'nemuzu', ale je 'nechci'.

amazienka
3. pro 2025
@ai30

@amazienka Ono to zni hrozne hezky, ale ja porad nechapu, proc se to musi vylucovat? Vzdyt ty krome nakupovani potravin nic neumis? Muj muz je velmi sikony manualne a krome toho dokaze nakoupit bez detailnich instrukci, i bez jakychkoliv instrukci, protoze vi, ze potrebujeme obedvat a veceret, tak nakoupi jidlo, ze ktereho jeden z nas uvari obed a veceri, nakupni seznam nepotrebuje. Ja chapu, ze mu to clovek odpusti, ze si vazis, ze v jinych oblastech je schopny, ale spis to, ze je v jinych oblastech schopny napovida, ze neschopnost nakoupit neni 'nemuzu', ale je 'nechci'.

@ai30 A musíme všichni umět všechno? Kdybych ho posadila k šicímu stroji, pravděpodobně by taky něco zvládl, ale dost by se natrápil.
Stejně tak se trápí v obchoďáku, nesnáší davy lidí a nekonečné regály se zbožím. Uvádí ho to do stresu. Mě teda taky, ale už vím, kde co je, tak mám velký nákup na čtvrt hoďky a jen to proběhnu.
Od toho jsme partneři, že si rozdělíme práce i podle toho, co komu jde, nejde, vadí či nevadí.
Kdyby byl neumětel (nemakačenko) ve všech oblastech, tak by to bylo tragický, ale takhle mi to nevadí a mám pro to pochopení.

suzanna123
3. pro 2025
@mrkvovydort

@suzanna123 tak tam prosím zařaď i to, že statisticky ženy tráví 2x tolik času nad péčí o domácnost než muži a obstarávají 70% péče o děti, i když mají úvazek stejný. A taky to, že většinou ženy dělají v domácnosti a kolem děti více i v případech, kdy ten partner pracuje méně a nebo vůbec. 🙆‍♀️
V českých domácnostech je to tak, že asi 14% můžu se domácím pracím nevěnuje vůbec a 60% jen minimálně.

Ono ve výsledku máš bezpečnější předpokládat, že ta časová investice není spravedlivá pro tu partnerku, než jakýkoli jiný případ.

@mrkvovydort a přesně z toho důvodu jsem tu xkrát napsala, že neschopného lempla bych netolerovala, a na tomhle bych nebazírovala za předpokladu, že to vykompenzuje jinde. Mně přijde, že ty se chceš prostě za každou cenu dohadovat.

ai30
3. pro 2025
@amazienka

@ai30 A musíme všichni umět všechno? Kdybych ho posadila k šicímu stroji, pravděpodobně by taky něco zvládl, ale dost by se natrápil.
Stejně tak se trápí v obchoďáku, nesnáší davy lidí a nekonečné regály se zbožím. Uvádí ho to do stresu. Mě teda taky, ale už vím, kde co je, tak mám velký nákup na čtvrt hoďky a jen to proběhnu.
Od toho jsme partneři, že si rozdělíme práce i podle toho, co komu jde, nejde, vadí či nevadí.
Kdyby byl neumětel (nemakačenko) ve všech oblastech, tak by to bylo tragický, ale takhle mi to nevadí a mám pro to pochopení.

@amazienka Nemusime, to urcite ne. Jde jen o to, ze je velka nahoda, ze zrovna cinnost, ktera je potreba skoro kazdy den a zadnou chvalu za ni clovek nesklidi, tolika muzum 'nejde'.

amazienka
3. pro 2025
@ai30

@amazienka Nemusime, to urcite ne. Jde jen o to, ze je velka nahoda, ze zrovna cinnost, ktera je potreba skoro kazdy den a zadnou chvalu za ni clovek nesklidi, tolika muzum 'nejde'.

@ai30 A je pro tebe rozdíl, zda jim to nejde a nebo že nepřiznaj, že je to štve?
O svým muži vím, že nákupy nesnáší, tak to mám na starosti já. On o mně ví, že nezvládám přendavání věcí z pračky do sušičky a pak ven, tak to dělá on.

j.a.n.i
3. pro 2025
@amazienka

@ai30 A je pro tebe rozdíl, zda jim to nejde a nebo že nepřiznaj, že je to štve?
O svým muži vím, že nákupy nesnáší, tak to mám na starosti já. On o mně ví, že nezvládám přendavání věcí z pračky do sušičky a pak ven, tak to dělá on.

@amazienka Je to velky rozdil... Jako nic proti rozdeleni uloh, ale když je potřeba, tak by mel byt ten druhý schopen i tu nenavidenou ulohu zvladnout v rozumné kvalitě. Asi taky , když si on zlomi nohu, tak nebudes w mwsice xhodit ve spinavem a tu pracku a sušičku obstaras a stejně tak s tvou zlomenou rukou neumrete hlady.

amazienka
3. pro 2025
@j.a.n.i

@amazienka Je to velky rozdil... Jako nic proti rozdeleni uloh, ale když je potřeba, tak by mel byt ten druhý schopen i tu nenavidenou ulohu zvladnout v rozumné kvalitě. Asi taky , když si on zlomi nohu, tak nebudes w mwsice xhodit ve spinavem a tu pracku a sušičku obstaras a stejně tak s tvou zlomenou rukou neumrete hlady.

@j.a.n.i A ty myslíš, že kdyby přišlo na lámání chleba, že ti chlapi fakt nic nenakoupí a zhebnou hlady? Podle mě asi ne, donutilo by je to.

j.a.n.i
3. pro 2025
@amazienka

@j.a.n.i A ty myslíš, že kdyby přišlo na lámání chleba, že ti chlapi fakt nic nenakoupí a zhebnou hlady? Podle mě asi ne, donutilo by je to.

@amazienka No, takze z toho plyne, ze to neni o tom, ze by neuměli, ale že nechtěj... Takže nevidim důvod, proc pristupovat na hru neumimm

voskovkyapastelky
3. pro 2025

Je to úplně jednoduché. Jsme spolu, jsme tým. Kdyby se cokoliv stalo, jeden druhého musíme umět zastoupit. Ano, domácnost je spíše na mě, ale to neznamená, že neumí nakoupit/vyprat/zapnout sušičku či myčku. Partner zase řeší auta, technické věci. Ale umím to i já. ano, musí se stáhnout třeba návod, trvá to déle, není to tak kvalitně udělané...ale umíme to. Máme schopnost komunikace a rozumíme psanému textu 🤦

voskovkyapastelky
3. pro 2025
@ai30

@ai30 kamarádka je ve vztahu s chlapem, který "neumí" uklízet. Raději po něm přemyje nádobí, protože to dělá "blbě". Ale vůbec jí to nevadí, protože zařizuje jednou ročně dovolenou a to "neumí" ona. Argument, že ona uklízí denně a chlap jednou za rok najde spoj "Zličín letiště Madeira" je trochu nepoměr, ale ona to považuje za vyvážený "obchod" 🤦

lukaaaa
3. pro 2025
@berenika39

Nic takového manžel nemusí podstupovat, neví, neumí,nechce, a nikdy nemusel a nemusí. Dělá toho pro rodinu tolik, že nakupování, který nemusí, mu necpu. Nakupuju já a když hoří, objednáme. Úplně nejhorší je dělat z mužů debily tím, že je shazujeme tím, že o nich píšeme na socky, jak jsou neschopní. Můžeš ho to naučit, můžeš mu to podrobně vysvětlit...

@berenika39 co mu ma vysvetlit? Tvl kde v obchode koupi hajzlak?

anonym_b62b2b
3. pro 2025

@anonym_autor ja mam druhej extrém doma, miluje nakupování, kdyz se potrebuje uklidnit, jede do obchodu 😆 dokonce se hlásí, ze jede nakoupit on.. jej nejaky veci typu fuet a takové ty veci jako sojové pomazánky ty total nevi kde jsou a mam si to koupit sama

berenika39
3. pro 2025

Já to možná napsala nepochopitelně. Ale my nesnášíme nákupy v supermarketech, přeplněné košíky, zásoby jako na válku, narvané uličky a páry, co řeší, jestli mají koupi 3 nebo 4 kaiserky a jsou schopní se u toho pohádat. Nenapadlo by mě manžela jakýmkoliv způsobe nutit, chápu ho, protože to mám stejně. Takže ne, nenakupuje. Chodím do obchodu pro věci, z kterých aktuálně vaříme, nic navíc. Mě vadí to ponižování mužů, že jsou debilové, když neumí nakoupit. A co? Čemu to vadí? Já neumím programovat a hrát šachy. A tedy na vysvětlenou - oba se umíme 100% zastoupit, už jsme si to ověřili v několika složitých situacích, umíme si poradit i v situacích, kdy ten druhý nemůže. Ale v běžném provozu to máme tak, že se respektujeme, ne, nemusí na nákupy.

ai30
3. pro 2025
@berenika39

Já to možná napsala nepochopitelně. Ale my nesnášíme nákupy v supermarketech, přeplněné košíky, zásoby jako na válku, narvané uličky a páry, co řeší, jestli mají koupi 3 nebo 4 kaiserky a jsou schopní se u toho pohádat. Nenapadlo by mě manžela jakýmkoliv způsobe nutit, chápu ho, protože to mám stejně. Takže ne, nenakupuje. Chodím do obchodu pro věci, z kterých aktuálně vaříme, nic navíc. Mě vadí to ponižování mužů, že jsou debilové, když neumí nakoupit. A co? Čemu to vadí? Já neumím programovat a hrát šachy. A tedy na vysvětlenou - oba se umíme 100% zastoupit, už jsme si to ověřili v několika složitých situacích, umíme si poradit i v situacích, kdy ten druhý nemůže. Ale v běžném provozu to máme tak, že se respektujeme, ne, nemusí na nákupy.

@berenika39 Ty neumis programovat a hrat sachy, protoze to jsou cinnosti, ktere se cilene musis naucit. Nakupovani potravin je vec, kterou se normalni dospely clovek (a i dite od cca 10 let) ucit nemusi, protoze ji postupne potrebuje k zivotu, aby se o sebe postaral. Neumi to jen lide, kteri se sami o sebe nikdy starat nemuseli, protoze se o ne stara nekdo, vetsinou maminka a potom s okamzitou navaznosti manzelka. Takze ano, chapu, ze chlapy nebavi nakupovat, uprimne neznam nikoho, koho by bavilo nakupovat. Ale neumi nakupovat opravdu jenom blbec, nebo clovek, ktery ma k ruce dlouhodobe posluhovace. Jestli se tim muzi citi ponizeni, tak budiz, za jejich pocity ja nezodpovidam.

berenika39
3. pro 2025
@ai30

@berenika39 Ty neumis programovat a hrat sachy, protoze to jsou cinnosti, ktere se cilene musis naucit. Nakupovani potravin je vec, kterou se normalni dospely clovek (a i dite od cca 10 let) ucit nemusi, protoze ji postupne potrebuje k zivotu, aby se o sebe postaral. Neumi to jen lide, kteri se sami o sebe nikdy starat nemuseli, protoze se o ne stara nekdo, vetsinou maminka a potom s okamzitou navaznosti manzelka. Takze ano, chapu, ze chlapy nebavi nakupovat, uprimne neznam nikoho, koho by bavilo nakupovat. Ale neumi nakupovat opravdu jenom blbec, nebo clovek, ktery ma k ruce dlouhodobe posluhovace. Jestli se tim muzi citi ponizeni, tak budiz, za jejich pocity ja nezodpovidam.

@ai30 jenže já ho nenutím, aby to uměl. Ve smyslu každý víkend velký nákup....když hoří, zvládne i nemožné. I ten nákup. On to umí, jen to nemusí dělat.

ai30
3. pro 2025
@berenika39

@ai30 jenže já ho nenutím, aby to uměl. Ve smyslu každý víkend velký nákup....když hoří, zvládne i nemožné. I ten nákup. On to umí, jen to nemusí dělat.

@berenika39 No ale argumentujes zakladatelce, jejiz chlap neumi ani koupit brambory...

amazienka
Včera v 06:59
@j.a.n.i

@amazienka No, takze z toho plyne, ze to neni o tom, ze by neuměli, ale že nechtěj... Takže nevidim důvod, proc pristupovat na hru neumimm

@j.a.n.i Fakt už nevím, jak to vysvětlit. Zrovna nákupy jsou naprosto širokou sférou možností. Od dvouvrstvého recyklovaného toaleťáku po čtyřvrstvý neprotrhnutelný.
Jak bys to prosím tě s tím chlapem řešila?

alice180
Včera v 07:43
@amazienka

@j.a.n.i Fakt už nevím, jak to vysvětlit. Zrovna nákupy jsou naprosto širokou sférou možností. Od dvouvrstvého recyklovaného toaleťáku po čtyřvrstvý neprotrhnutelný.

@amazienka a on doma nebydlí? Neutira si zadek tím toaletakem a neumí číst ?

ai30
Včera v 08:00
@amazienka

@amazienka Pockej to myslis vazne? On neumi koupit ani toaletak? 😨
Ten umi bez dalsich instrukci koupit muj 9lety syn, protoze staci, aby ho v zivote koupil presne jednou a vi.

j.a.n.i
Včera v 08:13
@amazienka

@amazienka A co bych s nim na hajzl papíru mela řešit? Prostě jaky přinese, takovym si bude utirat svuj cteny zadek.
No a podruhy uz smirgl nedovali 😁

amazienka
Včera v 08:21

Ty jo, já to vzdávám. Jen doufám, že vy odsuzující umíte dokonale přezout auto, opravit pračku a podobně a vždy koupíte ty přesné součástky.

ai30
Včera v 08:39
@amazienka

Ty jo, já to vzdávám. Jen doufám, že vy odsuzující umíte dokonale přezout auto, opravit pračku a podobně a vždy koupíte ty přesné součástky.

@amazienka Tak minimalne umime koupit hajzpapir, coz samotne evidentne staci v teto soutezi na vyhru 😂😂😂

cherie24
Včera v 08:41
@alice180

@amazienka a on doma nebydlí? Neutira si zadek tím toaletakem a neumí číst ?

@alice180 tak zrovna třeba u nás se spousta věcí rovnou vyndavá z obalu a uklízí. Toaleťák rovnou rovnají děti do skříňky. Potraviny sypu do skleněných dóz, protože jsme si tenkrát dovezli molí invazi a nemohla jsem se toho za boha 3/4 roku zbavit. Takže od té doby jsem nakoupila skleněné dózy s těsněním a všechno se okamžitě uklízí. Takže i kdyby byl můj chlap natolik všímavý, že by chtěl číst obaly, tak nemá šanci. 😃 Ale můj chlap toho doma dost filtruje, například toho, že se objevují nové a nové kytky si všiml až ve chvíli, kdy neviděl před džungli z okna ven. Což považuji pro mě za velkou výhodu. 😆 Jinak je ale velice schopný ve všech oblastech. 😉

mrkvovydort
Včera v 08:44
@amazienka

@amazienka až mi najdeš 10 chlapů, co umí opravit pračku, tak o tom budu uvažovat, protože jestli tohle je stejně běžný jev jako žena nakupující do domácnosti, tak já jsem asi svatý Mikuláš 🤣

Strana
z5