icon

Jak zvládnout partnerské napětí po narození dvojčat?

nitram123
8. říj 2023

Zdravím všechny, chtěl bych si nechat poradit ohledně mé přítelkyně po porodu. Před 2 měsíci se nám narodily dvouvaječná dvojčata a po krátkém pobytu v nemocnici jsou již doma. Teď tedy k problému. Přítelkyni doma pomáhám každý den, jak to jen jde ( vařím pro oba, peru, uklízím, chodím na nákupy, vstávám v noci s přítelkyní, abych ji pomohl s kojením, takže i přebalím, zvážím, podám co potřebuje. Přes den když si chce odpočinout tak mám děti v obývacím pokoji a hlídám je / utěšuji , aby si mohla zdřímnout). I přesto, přítelkyně do mě neustále ryje, jak ji údajně vůbec nepomáhám, že z otcovské si dělám osobní volno, že je mi to jedno a jako bych nebyl ani doma přítomen, a aj se občas hádáme. Nikam mimo barák nechodím, jsem celé dny doma a starám se o ně, takže žádná hospoda, aktivity venku, přátelé nic... Celkem mě dost děsí představa, až se vrátím do zaměstnání, a bude na to sama po dobu mého pobytu v práci, s čím přijde poté. (pracuji na směny). Naši rodinu mám opravdu moc rád a nechtěl bych, aby to dopadlo rozchodem a střídavou péčí, jen netuším jak dlouho to ještě půjde takto vydržet. Chápu, že starost o naše 2 děti je náročná, proto ji také pomáhám co to jde opravdu 24/7. Hlídání možné není, vzhledem ke kojení a od rodin bydlíme daleko aby nám občas pomohli. Obávám se, že tohle není vina hormonů, které zajisté ještě stále dost pracují, protože přítelkyni znám dobře a nepřijde mi, že by z ni "mluvily hormony". Od vás bych chtěl slyšet radu, co mám dělat, protože již opravdu nevím. Děkuji předem za všechny odpovědi.

Strana
z6
gbp
9. říj 2023

@nitram123 tak se musite vystridat a jit bez nich, kazdy den aspon na chvilku treba 2x na 30 minut. nebo tohle je cesta do pekel. jestli pribiraji na dolni hranici vahy, tak 3 kila muzou mit az za dalsi 2 mesice 🙈

vikinkav
10. říj 2023

Ja si pamatuju sebe, jak jsme byla vystresla a frustrovana s jednim ditetem, manzel byl se mnou tak normalne, kdyz prisel z prace tak pomahal co mohl, ale me se to taky zdalo malo…Potrebovala bych tak 4 dalsi lidi, nezvladala jsem vubec nic krome kojeni a prebalovani a s dvojcatama si to vubec neumim predstavit 😁 Takze klid, nebrat si to osobne, ono se to zlepsi, ale muze to trvat pekne dlouho. Je to obri zmena a zena se s tim vyrovnava po svem. Ja bych navrhla si udelat nejakou spolecnou radost, kdyz uz jste zavreni doma, co delate mimo deti? Sledujete serialy? Poslouchate hudbu? Zajdi nekam pro nejake dobroty, uzijte si to v ramci moznosti. Stahni ji nejake audioknihy, pozvete domu kadernici nebo pedikerku, nevim, co by zena preferovala. Objednejte neco hezkeho domu, nakup podzimni venec na dvere nebo kytici. Objednej ji uklizecku kdyz nastoupis do orace? Mozna na vas oba pada tiha povinnosti. Nebo se uz ted boji jak to sama zvladne. Fakt se do toho umim vcitit, nemysli to zle, jen je prepnuta v jinem “modu”…

carameels
10. říj 2023

@nitram123 Můžu se zeptat, kdy se narodili a jaké měli porodní váhy? Tohle mi přijde celé dost divné. Chápu, že šli z porodnice dřív. U nás taky nebyla podmínka 2,5 kg. Ale musela jsem umět nakojit či dokrmit a nesměly ztrácet tělesnou teplotu. Ale aby ve dvou měsících měli jen 2,2 kg? To se omlouvám, ale tohle se mi hodně nezdá a nepřijde mi to ani normální. Moje holky jsou také dřív, ale už ve dvou měsících měly témeř 5 kg. Ven jsme mohli hned - na 30 minut a postupně déle. A to vážily 2,2 a 2,5 kg, když jsme přišly z porodnice.

mama_mila
10. říj 2023

S tou váhou mi to taky přijde divné. Vždyť tak kilo dvě přibere to dítě od narození do těch dvou měsíců, to by vážili při narození tak půl kila, max kilo a to je kravina 🤔

ninive211
10. říj 2023

Taky mi teda přijde divné, že po 2 měsících od porodu mají prcci 2,2kg...a jsou doma, ne pod odhledem v nemocnici!!! U nás v porodnici propouštejí domů výjimečně už od 2 kg, s podmínkou, že dítě musí mít tendenci přibírat a nesmí mít žloutenku. Pokud po 2 měsících přibraly děti 200 g, tak je to teda dost napováženou. Dceru pouštěli s rovnými 2,5 kg domů s tím, že prvních 14 dní radši ven ne, že až bude mít k těm 3 kilům (což by za ty dva týdny měla v pohodě přibrat...a taky přibrala)...narozená v říjnu, zrovna včera měla narozeniny, takže docela teplo bylo, v den, kdy nás propouštěli, bylo přes 20 st. Za šestinedělí přibrala kilo a půl!

pilzzee
10. říj 2023

@nitram123 Ja jsem se narodila s 2.25kg a mazala jsem rovnou do inkubatoru. Domu jsme sly az tak po 2 tydnech. Je to dost zvlastni, ja mit doma takto nedonoseny dvojcata a nemoct s nima ven, to by mi hrablo aj kdybych mela doma takovy chlapy tri. TY s ni nic nezmuzes, muzes byt sebeuzasnejsi, ale rozbita chemie v hlave je uplne jina kapitola. Deprese neni smutna nalada, deprese je uplne iracionalni chovani a zatemneni mozku a paradoxne ti nejblizsi (ty) jsou ti posledni, kdo s tim neco zmuze 😉

lis6
10. říj 2023

Mě teda přijde, že toho děláš možná moc a přítelkyně si přijde, že ona nic nedělá. Takže až bude na to sama bude to třeba lepší. Trošku ji podpořit ve smyslu, obdivuju tě že jsi zvládla porod a kojíš. A vydržet.

lennus
10. říj 2023

@ninive211 Pouští se běžně od 2 kg, pokud dítě udrží teplotu a umí se kojit nebo jinak krmit, rodila jsem v Praze. Za pár dní jsme šli i ven, byl prosinec, jen nám kladli na srdce, ať neprochladne. Doma přetopeno a my chodili v letním oblečení, prcek krom overalu ponožky, kabátek, rukavici a čepici 😆

urtica
10. říj 2023

@ai30 Dobrý postřeh. Zřejmě troll.

ai30
10. říj 2023

@lennus Oni jsou doma 6 tydnu, deti maji 2,2kg. Vzhledem k tomu, ze novorozenec ma nabirat kolem 180g tydne, budto deti nepribraly skoro nic, coz by znamenalo, ze pretazeni tuto tatinka je jejich nejmensi problem, nebo je pustili domu, kdyz mely deti cca 1,2kg, coz si fakt nemyslim. Pan si sem prisel vytrollit pribeh o nevdecne pritelkyni 😂

nitram123
autor
10. říj 2023

@ai30 Ať vám to příjde sebevíc neuvěřitelné, tak to co sem píšu je skutečnost.Jsou narození předčasně v 31 týdnu, měli kolem 1200g jeden a druhej kolem 1300g (přesně si už nevzpomenu, musel bych najit kartičky z porodnice) a ano po 2 mesicich od narození mají skutečně 2.2kg, doktoři na tom nevidí nic divného, ikdyž jsme se ptali zda je to normální. Přibírají, ale pomalu a málo, jak sem nekdo psal, ikdyž žádné vyšetření nic neprokázalo, nějaký problém. A opravdu nemám čas s dvojčaty pobíhat po internetu a trollit si tu nějaký výmysly, potřeboval jsem radu a těch podle mě použitelných a rozumných je tu hromada. Jinak společný čas spolu trávíme u seriálu, přítelkyni jsem navrhoval že děti ohlídám a ona může se jít projít po okolí, a klidně se vrátit až na čas kojení. Ale ne, chce být s dětma. Děti utěšuji běžně přes den, když si pritelkyně chce jít lehnout a mit chvíli klid.

ai30
10. říj 2023

@nitram123 Samozrejme je naprosto uveritelne, ze jste sli domu z porodnice s detmi vazicimi 1,3kg 😅😅 Samozrejme chapu, ze te pece o neexistujici dvojcata velmi vycerpava a casu nazbyt nemas.
Prosimte, nez si prijdes priste vymyslet, alespon si nejak vyhledej zakladni fakta. O velmi nezrale novorozence, do kterych obe tve imaginarni deti spadaji, pecuji perinatologicka centra, ne nezkuseny otec. Pred gestacnim 36. tydnem by vas domu nepustili ani omylem.

nitram123
autor
10. říj 2023

@ai30 Dobře tak zkusíme to znova, nejspíše jsem něco někde špatně pochopil a proto vzniklo nedorozumění. Když se narodili měli kolem 1.3kg, po propuštění měli kolem 1900g. Pokud si myslíte, že si to vymýšlím, tak můžete jít o téma dále, nestojím o nějaký "egohunt" ale o rady co a jak v mé situaci.

ai30
10. říj 2023

@nitram123 Rozumim. Deti se narodily kolem 1,3kg, za tyden po narozeni pribraly 600g a za nasledujicich 6 tydnu celkem 300g. Diky za vysvetleni, ted uz samozrejme verim, ze deti existuji. 😂😂

nitram123
autor
10. říj 2023

@ai30 prirustek 250g/tyden není nestandartní, krom toho si vážně nepamatuju kolik přesně vážili. Nezaložil jsem téma, abych vám tu něco vysvětloval,tak můžete pokračovat o dům dále.

ai30
10. říj 2023

@nitram123 250g za tyden je mozny, ale kdyby pribiraly 50g/tyden tak uz jste davno zpet v nemocnici. Tohle neni egohunt, to je bullshithunt.

sorboni30
11. říj 2023

@nitram123 u kluků je přibírání jiné než u holek.. malá se narodila ve 28tt. S váhou 1280g. Strávily jsme spolu v nemocnici na jipce měsíc, na neonatologii a pak pokoji další měsíc. Pustili nás domu když malá měla 2500g, 36 týden. Ano musí dojít do 36 týdne! A taky záleží jak se mají miminka k světu. Moje malém umřela,takže byla hlídaná neustále na přístrojích, s ATB, sipapem. Kamarádka má chlapečka, byly jsme tam spolu. Ten se narodil ve 27 týdnů vážil kilo. Pomalu přibiral, stále nějaký problém, odcházeli domu později než my. Do dnes (má rok a 8 mesicu) má problémy s plícemi. Když je nachlazeny, hned do nemocnice na kyslík..opravdu každé nedonošené miminko je jiné. Já mám doma dvojčata kluky předčasně narozené sice jen o měsíc, ale vážili při narození 3000 a 2880g. Byli sice ok, ale doma jsem s nimi zažívala "peklo". Neustále plakali, nemohli se dokrmit, měli dvakrát růstový spurt kdy jen jedli a plakali. Také trpěli na prdíky a bolelo je bříško (u dcery ne). Uspávání mazec. V noci krmení co dvě hodky. S nima to byl očistec..ale byla jsem s nima sama. Otec neměl ani volno v práci, nechtěl..takže jsem si to vyzrala vše. Když jsem se rozvedla a dceru mám teď s přítelem, po dvou měsících co nás pustili tatínek fungoval úžasne. Koupal, koupw do dnes, staral se o mě i malou a celé 2 týdny to byl ráj. Hodně mi pomohl a já zvládala vše i po tom 2 měsíčním stresu dobře. Každá žena ví jak se postarat o své dítě. Má k tomu nějaké vlohy..ale je pár, žen které nedají prostě ani jedno dítě, ne tak dvě. Vy jste v situaci kdy máte doma ještě fakt malé miminka a péče o předčasně narozené je velmi náročná. Musíš prostě pomáhat a teď už i více nechat ženu aby se zapojila do víc než jen kojeni. Uvař, uklid, pomoz když potřebuje, buď oporou. Za chvíli jdeš do práce a zkus se domluvit s rodinou, její nebo tvoji mamkou, sestrou, kamarádkou jestli by místo tebe mohly přijet pomoc nebo s ní strávit nějaký cas. Nemůžeš být u nich nonstop. Ale musí vědět, že jsi u ní vždy když potřebuje (psychika). Ženská prostě zvládne postarat se o dvojčata. Moje teta měla trojčata a neměla tehdy ani pračku, myčku, sušičku,jednorázové pleny..prostě to zvládla i bez vymoženosti. Dnes jsou velké výhody. A pokud to tvoje žena nezvládá, je psychicky špatná...objednej ji k psychologovi, psychiatrovi, protože tohle se taky děje. Některé ženy to nedávají a musí jim pomoc už pak lékař. Každopádně si najdete na stránky nedoklubka, je tam i případná pomoc, řady atd.. myslím, že vám řekli v nemocnici. Tady nic nevyřešíš.
Musítw to zvládnout. Vy dva jste rodiče a děti jste chtěli. I když je to teď těžké, věř že přijdou chvíle kdy budou děti nemocné, rýma, kašel, horečky a bude to ještě těžší.
Držím palce, bud oporou pro svoji ženu, ale zase nedělej věci za ní, protože ona je ta která porodila a musí si najít cestu k dětem aby se o ně starala když ty nebudeš doma.

nitram123
autor
11. říj 2023

@sorboni30 Tak to jste měla tedy opravdu mazec, to klobouk dolů. Děkuji moc za radu.

nitram123
autor
11. říj 2023

"Byli sice ok, ale doma jsem s nimi zažívala "peklo". Neustále plakali, nemohli se dokrmit, měli dvakrát růstový spurt kdy jen jedli a plakali. Také trpěli na prdíky a bolelo je bříško (u dcery ne). Uspávání mazec. V noci krmení co dvě hodky. "
Naši kluci jsou to samé no,., Jinak přítelkyně už konečné šla na procházku (udělal jsem vše pro to, aby mohla a furt se nestresovala "a co deti, ja chci byt snima". a doufám že ji to aspoň trošku pomůže. To aby občas taky dělala neco jiného než kojila tak postupně se snažím zavádět, jen to zatím není úspěšné. Setkám se jen stím, že nic nedělám a že ji nepomáhám, pokud ji chci nechat dělat více samotnou. Moje obavy o to, co bude až se vrátím do práce právě pramení z toho. Když na mě volá, ať vstanu a umeju jí jednu lžičku, tak to mě to pak myslím oprávněně děsí, co bude potom.

marketa11112
11. říj 2023

@nitram123 asi vím, kde je problém. Na počátku diskuse jste napsal, že jste šli domů z nemocnice po dvou týdnech. Asi jste se spletl, nemělo to být po dvou měsících? Prcek narozený ve 31. Týdnu bývá v inkubátoru, pak na vyhřívaném lůžku. Od 1900 g už opravdu může být v běžné postýlce. Ale více se obléká, přikrývá, ještě si sám nekoriguje teplotu. To bývá právě až od třech kilo váhy.
Můj syn se narodil předčasně. Domů jsme šli, když měl 2260 g. Do jeho třech kilo jsme neměli chodit ven ( vyjma k lékařům). Také si pamatuji tu šílenou únavu a kolotoč kojení, u nás navíc rs-viru chyceného v nemocnici, pomalé přibírání na váze, kolotoč vážení, koupání, kojení. Navíc syn nespal nikde jinde, než na mých prsou. Rok jsem spala v polosedě obložená polštáři a sním na hrudi ( mohu říct, že je to vypiplané dítě a vzhledem ke všem jeho nemocem, které plynou z krvácení do mozku vzniklého při porodu, je na tom ještě velmi dobře). Neumím si představit mít v té době dvojčata. To by bylo něco. Ale v době mého porodu nebyla otcovská dovolená, manžel byl v nové práci,nemohl si vzít volno, chodil domu na kaši. Jediná jeho pomoc a podotýkám, že pro mě velmi důležitá, bylo vaření. Já sama bych si neuvařila, neměla jsem na to čas. Vše ostatní bylo na mě ( doma jsem nebyla dva měsíce a můj muž je bordelář, takže jsem navíc uklízela celý dům v každé volné chvíli), dodělávala postupně zakázky a běhala kolem syna. Ten byl neodložitelný, byl problém si dojít i na WC. Manžel poprvé přebalil syna až po jeho roce, bál se. Společný rituál bylo večerní koupání, kdy manžel napouštěl vaničku a připravoval ručník....ale byli jsme prostě spolu. Chce si to vždy najít něco hezkého.

Věřím, že je to náročné pro oba. Únava zatemňuje mozek a člověk nevidí to, co by jinak vidět měl. Věřím a doufám, že si to brzy sedne. Jak budete chodit do práce, tak by mohla přítelkyně vidět ten rozdíl ,když jste a když nejste doma. Já se těšila i jen na to, že se mnou někdo normálně promluví. 🙂). A na teplou večeři. 🙂). Držím palce.

oliver11
12. říj 2023

Tohle je troll jak vyšitý. Ty váhy vůbec nesedí 🤦

ai30
12. říj 2023

@marketa11112 Nespletl, on tu pak i opakuje, ze to byly tydny. Je to jenom troll, dite nevidel ani z rychliku, tak mu dvoukilove dvoumesicni dite neprijde divne.

oliver11
12. říj 2023

@ai30 přesně. Narozené v 31tt, takže jak už tu padlo, min do 36tt se dopékaly a porodní váha 1300, měsíc v porodnici, měsíc doma a za dva měsíce přibrali 900. Těžko Anežko 🫣🤣🤣🤣

mama_mila
12. říj 2023

Tvl, to víš že jo. Že to někomu přijde vtipné, nechápu.

pampelina18
13. říj 2023

Hele vykašli se na ni, jdi do práce a nech ji obě děti na starost. Očividně nemá zájem se o děti starat. Pak si uvědomí, co vše jsi doma dělal.

pampelina18
13. říj 2023

@nitram123 příště nemáš na tyto pitomosti odpovídat, tady je dost ženských co rádi rejpou a nevěří tomu, že by chlap se staral o děti a ženský to bylo málo a tak z tebe snaží udělat trolla... drž se jen tématu co jsi napsal na začátku a na zbytek neodpovidej.

Jo a pokud si tvá žena neváží toho co pro ni děláš tak si udělej z toho dovolenou a ona ať se stará. Jiný ženský to zvládají na pohodu samy a chlapa k tomu nepotřebuji. Možná se angazuješ až moc a ona to bere jako samozřejmost. Já tohle říct chlapovi, že mi nepomáhá, tak řekne Ty jdi do práce a já budu doma....
Pokud to ona nedává tak ať jde makat a ty buď doma.

ai30
13. říj 2023

@pampelina18 🤣🤣🤣

veroniquecz
13. říj 2023

@nitram123 myslím si, že děláš až až. A jako veta, ze bude v noci litat kolem dětí, no samozřejmě pokud ty vstáváš do práce. Mám muže, který vozí lidi, nemůže si dovolit být nevyspaný, takže když jsem čekala náročnou noc, automaticky se šel vyspat se špunty do vedlejšího pokoje, máma se může s dětmi dospat přes den. Za mě jsi super, že pomahas, muž mi ze začátku taky pomáhal, ale dokázala jsem to ocenit, ne jako tvoje žena 😓 Jaká je situace teď po návratu do práce?

veroniquecz
13. říj 2023

@pilzzee malá měla 2,3 kg, v inkubátoru vůbec nebyla a šli jsme domu do 3 dnech. A ven teda taky měsíc “nesměla”.

ai30
13. říj 2023

@veroniquecz No podle trolla sli domu v 1,9kg a za 6 tydnu deti pribraly na krasnych 2,2kg. 😅

Strana
z6