Je manžel nezodpovědný nebo já přeháním?

almarzouqi
20. led 2023

Ahoj,
chtela bych znat vas nazor na nasi rodinnou situaci, manzel neustale tvrdi, ze jeho chovani je uplne normalni a ja jsem divna. Ja 38, manzel 48 let, jedno dite spolecne (4 roky) a jeho syn 17 let. Jsme spolu 10 let, zijeme v zahranici, kde jsme se potkali v praci, manzel je cizinec-Asie (krestan, puvodem Ind) je uz jednou rozvedeny (potkali jsme se dva roky po rozchodu s manzelkou, byli v odlouceni a ona mela jineho partnera). Brali jsme se po ctyrech letech spoluziti. Manzel vykonava psychicky narocnou praci v leteckem prumyslu. Od zacatku vztahu jsem vedela, ze manzel se obcas rad zajde pobavit a popit s kamarady, bylo to v norme, vzhledem k vykonu povolani. Ted poslednich pet let se situace hodne zmenila k horsimu, uz tolik necestuje a vykonava praci hlavne na zemi, tudiz si tolik nemusi hlidat spotrebu alkoholu, a ta za poslednich nekolik let opravdu vzrostla dost.
Manzel se zenit chtel, chtel mit i druhe dite, sliboval, ze se z predesleho manzelatvi poucil a tentokrat udela v rodinnem zivote vsechno spravne (jeho ex tedy taky byla dilo). Bohuzel mi prijde, ze po narozeni maleho to jde z kopce. Ja jsem logicky musela zustavat s miminkem doma a manzel zacal jeste vice chodit ven s kamarady, vede opravdu velmi cily nocni zivot. Domu chodi vetsinou ve velmi podrousenem stavu kolem 5 hodiny, drive se stavaly i situace, ze nam takto chodil do loznice a syna i me pravidelne budil ze spani, to uz bylo neunosne a vznikaly kolem toho hadky, tak jsme se domluvili, ze bude v takovych chvilich mit pripravenou postel v obyvaku. Nicmene, takove tahy dela treba dvakrat do tydne, k tomu jezdi do baru autem a nasledne pak opily ridi domu, uz jsme se minuly tyden hrozne pohadali, ze je velmi nezodpovedny (zijeme v zemi, kde je rizeni pod vlivem velky problem- skoncit rovnou v base (vyhazov z prace a ze zeme) nebo se muze zabit, v tom pripade by nam ani nevyplatili pojistku na hypoteku a sebrali by nam i byt, ve kterem bydlime s detmi, kdyby se prokazal alkohol). To tedy slibil, ze bude jezdit taxikem, doted to nedelal. Bohuzel pije tvrdy alkohol uz i doma sam a casto tedy travi cele noci i tv v podnapilem stavu. Samozrejme druhy den pak vzdy vyspava do obeda. Manzel se o nas stara financne velmi dobre, ale bohuzel to je tak vsechno, travi volny cas v posilovne, vyspava cele dny kocoviny a chodi ven s kamarady…syna vezme obcas na prochazku nebo na hriste, obcas jdeme do restaurace na obed. My dva uz fungujeme pouze jako spolubydlici, nespal se mnou rok a to nejsem zadna sereda. Zhruba pred rokem a pul jsem objevila, ze je v dennim kontaktu s jinou vdanou zenskou (2 deti), denne si nekolikrat volali (toto trvalo s prestavkami asi rok a lhal mi o tom), tvrdil, ze je to jen kamaradka a probiraji spolu manzelske problemy, nevim co mezi nimi opravdu bylo nebo nebylo, ale od te doby je nas vztah jiny. Driv doma kutil, zveleboval a ted je velmi lenivy, porad unaveny (samozrejme, kdyz cele noci pije). Ja jsem na nem ekonomicky zavisla (na Blizkem vychode jako evropanka bez vysoke kvalifikace nesezenu praci za vice nez 12.000kc mesicne), manzel mi v hadkach uz nekolikrat v opilosti rekl, ze se synem neodejdu…i kdyz si nemyslim, ze by byl tak zly, jen ten alkohol z nej mluvi. On ma dobre srdce a pomaha lidem i zviratum, prispiva na charitu, jen kdyz pije, tak je z nej jiny clovek. A ted ten dotaz: on mi tvrdi, ze nic spatneho nedela a ja ze jsem hystericka, myslite si to taky? Je toto uz za hranou vasi tolerance? Protoze ja si myslim, ze jsem velmi tolerantni manzelka. PS: mame krasneho, zdraveho a inteligentniho ctyrleteho syna, ktery mi pokazde, kdyz manzel vecer odchazi, smutne v posteli rika, ze ho mrzi, ze tatinek sel zase do baru a neni s nami.

jjasmina
20. led 2023

@almarzouqi ne nejsi hysterka, dost mi to připomíná můj minulý vztah a taky to skončilo, prostě tohle ne. I můj manžel si velmi rád dá pivo, ale funguje. A teda kdyby chodil dom ozralej ráno to by viděl teprve peklo. Bohužel tihle ludi se málokdy srovnaji, já bych odešla ikdyz nevím jak to máte v cizině skrz děti a tak a chápu, že tam asi moc nemáš kam jít..

jjasmina
20. led 2023

@almarzouqi jinak tedy i můj ex dělal ze mě velice rád hysterku...

gdpr
20. led 2023

U mna by bolo za hranou keby ma budil okolo 5 rano opity keby to urobil 2x za sebou odisla by som (prvy raz moze to byt "nechtiac") a vsetko ostatne je pre mna este viac za hranicou... Podla mna urcite nie si hysterka. Ja by som s nim uz davno nebola...

petrasipkova1
20. led 2023

V oblasti alkoholu mám nulovou toleranci.
Můj limit je pivo na chuť po rodinné grilovacce a večer spolu sklenku vina. Na oslavě s bráchou třeba hodi 2 panáky na zdraví, ale tím to konci. To co popisuješ je alkoholik jak vytištěny z učebnice.

almarzouqi
autor
20. led 2023

@jjasmina no, jsme v muslimske zemi, takze kdyby manzel opravdu chtel, tak by mi mohl pekne zatopit, porad si myslim, ze by to ale neudelal, s ohledem na syna, ma ho velmi rad. Ja bych mohla odejit zpet do CR, mam tam zazemi, ale byla by to posledni moznost. Brali jsme se z opravdu velke lasky a ja jsem z rozpadle rodiny, vzdycky jsem si rikala, ze ja manzelstvi budu mit pekne. Nevim co se s manzelem deje, jestli ma krizi, blizi se padesatce…je mi to moc lito, uz se s nim ani nehadam o tech jeho pijatikach, nema to cenu. Mam ho porad rada, mame s nim i po materialni strance krasny zivot-zijeme u more, mame i pani na vypomoc, ale fakt se chova jako pubertak,

almarzouqi
autor
20. led 2023

@petrasipkova1 ano, nejhorsi je, ze on to neprizna…bojim se i kvuli zdravotnim problemum, zatim zadne nema, ale padesatka se blizi a pri zavaznem zdravotnim problemu by my sebrali i licenci a mohl by uz jen vykonavat praci na zemi. Je spickovy odbornik, jeden z nejlepsich ve spolecnosti, vydelava hodne a ma dve zdrave a krasne deti, tolerantni a hezkou zenu, ale asi to nestaci a alkohol vyhrava.

almarzouqi
autor
20. led 2023

Jeste chci dodat, ze muj nevlastni syn (17, zije s nami) ma pristi rok maturovat a ze skoly zacaly chodit maily, ze ma spatnou dochazku a prospech, manzel vubec nereflektuje na zadosti tridniho o schuzku, vubec syna nekontroluje a ani s nim na toto tema nevede zadny rozhovor. Synovi pry duveruje. Kluk je hodny a hloupy urcite neni, jen mu chybi dohled rodice ( ja do toho nezasahuji, manzel si to nepral). Ale jeho syn nema doma ani zadne povinnosti, nepomaha, jen chodi ven s kamarady nebo spi. Myslite, ze bych mela zkusit vyhledat treba online terapeuta, se kterym bychom o vsem mluvili, pokazde nase rozhovory skonci totiz hadkou.

lachipie
20. led 2023

Ne že nezodpovědný, on je debil. Protože opíjet se několikrát do týdne, doma nasávat tvrdý, o syna se nezajímat a řídit pod vlivem... Jako pardon. Vyhledat nějakého terapeuta můžete zkusit, ale musí on sám uznat, že má problém a chtít s tím něco dělat. Tohle je alkoholik jak vyšitý.

pampeliska1313
20. led 2023

V pohodě to není. Jenže když nebude chtít s tím něco udělat, asi s tím nehnete. Ohrožuje nejen sebe,
ale i ostatní (zrovna nedávno se sestřenici zabil ex v autě - alkohol a nebyl připoutanej a ještě smetl další auto - dva lidi mají zniceny životy. Přežili, ale..nejsou v pořádku a už nikdy nebudou) obavám se, že i když dáte ultimátum, tak vyhraje závislost. Osobně bych si hledala už cestičku ven (příbuzní mimo zemi/stát kde jste) a prostě odešla/rozvedla se. Ale chce to pomáhající okolí. Tohle je fakt koledování si o pruser - i v nějakých těch vzorcích do budoucna. Vy ho znáte i jinak (bez alkoholu, milující třeba atd) ale dítě vidí jen něco. A nedej bože, kdyby se to ještě víc zvrtlo (třeba fakt někomu něco v opilosti udělá, nebo prostě na Vás bude kašlat) aby Vám to jednou nebylo vyčteno.

pavlinar
20. led 2023

Ty jo, to je síla. Hysterka nejsi. Doma řeším něco podobného, v daleko menší míře teda. A tuhle jsem říkala, že tolerantnější ženu by nenašel. Tak jo, existuje a jsi to ty.
Ale jak z toho ven, ještě v takové zemi, mám pocit, že tě má tak trochu v hrsti

te_reza
20. led 2023

Já si ráda cvaknu, partner si taky rád cvakne. Jednou za čas. Kdyby to dělal dvakrát týdně, nakopu ho do prdele.

anetka1701
20. led 2023

Tyjo... Dobře si tě chlapec vychoval...

To, že se ptáš jestli je "nezodpovědný" a pak popíšeš takovýhle horor, je pro mě známka toho, že jsi už solidně ovlivněná a máš dost pokřivenou představu o tom, co je normální a co už rozhodně ne... Roky tolerance při postupném zvyšování jeho potřeby alkoholu (a taky toho, že se víc a víc chová jako hulvát) vedli k tomu, že jsi ve stavu kdy vlastně nevíš co ještě je, nebo není přijatelné - a hlavně k tomu, že on považuje svoje chování za naprostý standart a ano, nemyslí si, že dělá něco špatného. Ono ani nemůže, když nemá žádnou reflexi a zpětnou vazbu od svého okolí... Pokud to toleruješ a ještě mu chystáš postel, aby se měl v klidu kde vyspat z kocoviny, nedá se divit tomu, že to dospělo tam, kde je to teď... A že dost pravděpodobně už prostě není cesty zpátky - protože to by si on musel uvědomit že je někde problém. A to si neuvědomí, pokud nenastane solidní reality-check. A ten nepřijde jen tak, ten většinou jde ruku v ruce s nějakým solidním průserem...

Ano, je to špatně. Všechno. Nezodpovědnost ke své práci, k rodině, ke svému okolí, synovi... K lidem kolem sebe když jezdí opilý autem a taky sám k sobě, když dopustil, aby si takhle ubližoval.

Co s tím?

Můžeš ho nechat se v tom vyválet. Dopustit, aby se stal problém. Buď se zvedne a srovná se, nebo bude pokračovat v sebedestrukci a u toho ty pak už být nemusíš.

Nebo si můžeš sama v hlavě srovnat, že nadstandard a luxus ve kterém se nacházíš ti stojí za to se s tím srovnat. Odprostit se od něj jako od partnera a brát ho jen jako někoho, o koho se staráš - a on se výměnným obchodem bude starat o tebe...

A nebo se sebrat, s úsměvem zabalit syna na "výlet" do Čech, nenechat na sobě nic zdát a už se nevrátit.

Rozmluvy a výhružky, podle toho co píšeš nepomůžou. Po dobrým to podle mě nepůjde. No a podívej se na to, jak se v otcových stopách začíná pohybovat starší syn... Mladší by jejich chování časem převzal taky - vzor je skoro víc než výchova a když to uvidí u otce i u bratra, bude hodně složité ho v tom toxickém prostředí vychovat tak, aby z něj byl slušný člověk...

Nezávidím ti... Ale za mě... Uteč...

patypresdevaty
20. led 2023

Tohle je vsechno těžce za hranou, asi už Te pekne zmanipuloval, když si nejsi jistá a musíš se ptát

pavca1982
20. led 2023

@almarzouqi Já nechápu, že se můžeš vůbec ptát jestli je to normální?!!Ne není. Možná jiná mentalita a možná prostě měl hodně volnosti a tak si zvykl, že si dělá co chce.

verka86
20. led 2023

@almarzouqi hysterka určitě nejsi. Já bych byla asi už dávno pryč, i když je to v cizině určitě hodně složité. Navíc s dítětem. Na druhou stranu rozchod s dětmi bývá složitý/náročný snad všude. Píšeš, že je Ind, možná snad i proto mu připadá jeho chování normální. Já jsem nějakou dobu byla s Čechem, který žil x let ve Španělsku a taky "chytil jejich návyky", noční život, zábava.... Tahle smíšená manželství nemůžou mít dlouhou budoucnost, je to jiná mentalita (a to nemyslím zle), představa o rodině, manželství, trávení společného času bývá úplně jina než máme my.

merope
21. led 2023

Manžel má problém s alkoholem, ale dokud si to neuvědomí, tak ho ani nemůže začít řešit. Žijete v muslimské zemi a on se prostě pravidelně opíjí, až si vybudoval závislost? Jsem myslela, že tam se alkohol moc nesmí 🙂.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@merope zijeme v Emiratech, tady se prave pije uplne bezne 😒 alkohol se tu prodava v shopech v kazdem komplexu a v hotelech jsou bary

almarzouqi
autor
21. led 2023

Diky vsem za odpovedi, ja samozrejme vim, ze u nas je to za hranou uz davno a manzel si myslim, ze uz to taky tusi, jen asi pro tyhle lidi je tezke si priznat, ze maji zavislost…kor v jeho povolani, je to prusvih…do prace by samozrejme opily nesel, ale vetsinu casu je na zemi a davky se budou postupne zvysovat. Uz jsem vyhrozovala vsim moznym, i odchodem. Nic nezabira a nas vztah se zmenil. Manzel vcera uz potreti za tyden odesel za kamarady, je 7 rano a dnes vubec neprisel domu. Asi jsem se potrebovala jen nekomu sverit, vim, ze reseni mi nikdo z vas neda a rozhodnuti budu muset udelat nakonec sama. Dekuju

merope
21. led 2023

@almarzouqi Zkusit nějaké články na téma závislosti na alkoholu? Podle popisu povolání nebude úplně hloupý, aby mu to nedošlo, pak bude ještě dlouhá cesta k tomu to opravdu pochopit. A pak to samozřejmě i řešit. Na druhou stranu v tuto chvíli je možná ještě ve stavu, kdy by mohlo stačit si domů žádný alkohol nekupovat a omezit počet těch nočních výletů. Protože tohle je fakt cesta do pekel - tak do půl roku, jak to popisuješ.

pavlinar
21. led 2023

Jaké máš u vás vyhlídky v případě rozvodu? Vzhledem k "zajmu" o dítě by mu naprosto stačil takový ten víkend jednou za 2 týdny, a I to by bylo asi moc.
Zjistila bych si, jak by probíhal rozvod a i podle toho se rozhodla co dál. Případně mu i nastínila, co bude dál, když bude pokračovat ve svém stylu.
Úplně se mi příčí, aby jeden rodič unesl děcko od druheho. Ale v tomhle případě to úplně od věci není ,

budouci_maminka
21. led 2023

Bydlite v muslimske zemi na blizkem vychode a pije alkohol? To je pomerne dost draha a nevidana zalezitost...
Mam dotaz, co budes delat kdyz ho chyti za volantem a daji mu dychnout? Nebo naboura?
V tu chvili jde za katr, ne? Jak pak utahnes domacnost a 2 syny?
Holky to napsaly dobre..zacni si delat financni rezervu a mej po ruce platné pasy..nebude trvat dlouho a dle meho budes potrebovat brzy oboji

budouci_maminka
21. led 2023

Pockej, jestli bydlite v emiratech, tak mi trochu nesedi, ze bys jako evropanka mela brat tak malo..naopak..zvlast ve sluzbach..

almarzouqi
autor
21. led 2023

@pavlinar no v pripade rozvodu bych se musela vratit do CR, nemam sanci tady najit slusnou praci, kdyz nejsem lekarka, pravnicka nebp ucitelka, taky vizum je samozrejme problem, ted nas sponzoruje manzel. Manzel tady pracuje pro leteckou spolecnost a do CR by nesel, nezaplatili by ho a ani nemaji odpovidajici typ letadel, na ktere on je trenovany. Musel by zustat v UAE a to by byl problem, protoze by syna mohl vidat velmi malo…i z toho duvodu bych nechtela at to zajde tak daleko, malemu by tata chybel a on jemu taky.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka ve sluzbach (hotely, obchody, restaurace, recepce) zamestnavaji hlavne levnou pracovni silu z Asie nebo Rusky a Ukrajinky, berou kolem 12000kc. Dobre se tady maji high skill profese-CEO, lekari, pravnici, IT experti, piloti a i letuska nebo ucitelka z anglicky mluvici zeme si na nase pomery vydela (ale letusku uz znova delat nemuzu, bude mi 40 a tady chteji hlavne mlade holky).

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka jo, jeste jsem zapomnela zminit, ze bydlime v Abu Dhabi, takze tim se pracovni moznosti jeste zuzuji, v Dubaji je to asi trochu lepsi.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@merope no ja to proste nechapu, manzel neni zadny blb, ve spolecnosti, pro kterou pracuje je povazovan za jednoho z nejlepsich, skoli ostatni, prezkusuje a kontroluje je pri praci, ma zodpovednost za stovky zivotu, ale kdyz se ve volnu napije, tak je z neho uplne nezodpovedny debil

budouci_maminka
21. led 2023

@almarzouqi jo tak to beru, v Abu Dhabi toho vazne moc neni a na těch recepcích mají vážně většinou tu levnou pracovní sílu.. leda si tam otevřít něco svého - svoje občerstvení, masáž,ní salon, svůj obchod atd, to mi přišlo, že pro to by tam prostor být mohl. Nebo dělat makléřku..
Jinak hele vážně, co bys dělala, kdyby naboural?
Nešlo by využít nějaké partnerské poradenství? nebo aspon pro sebe, třeba i ty si uvědomíš víc věcí a začneš podnikat určité kroky..

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka bohuzel na vlastni byznys je tady potreba velky kapital, ten proste nemame, protoze i kdyz manzel vydelava dost, tak splacime nemovitost. Nicmene, o to uplne tak nejde. Spis uz jsem unavena z toho jak porad jsem neklidna proc neprisel domu, jestli se neco nestalo a hlavne, byva pak pul dne nepouzitelny, takze se ani nevenuje rodine. On doted neni doma, poslal nekolik sms, ze za chvili prijde a porad neprisel-je to 24 hodin. Nevim jestli zkousi co vydrzim a provokuje 🤷🏻‍♀️ sbalila jsem nam kufry a vazne mam chut zitra vecer odletet. Syn se cely den vyptava na otce, nevim co si mam vymyslet, ze pracuje. Fakt des, jsem hodne nasrana.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka ja se snazim uz si nase aktivity ridit podle nasich potreb se synem, chodime na prochazky, hriste, navstevy a parky nebo krouzek…protoze cekat porad na tatinka az se vzbudi 🙄 to bychom nikdy nic nedelali…poradenstvi uz jsme asi dvakrat byli, manzel to doktorovi odkyval, ze chape a stejne si pak delal svoje

budouci_maminka
21. led 2023

@almarzouqi mozna ta lecba sokem pomuze..odjet na tyden, dat mu vedet navrat s tim, ze si musite po navratu promluvit, ze takto to nejde a behem toho tydne (dvou?) si srovnat myslenky..ono dost napovi i jeho nasledna reakce..jestli tam budou vyhruzky (coz osobne tipuju ze budou vc. prolnute vyderacstvim) pak budes mit i ty trochu vic jasno