icon

Jsem nespravedlivá, když mě manželova práce štve?

19. kvě 2023

Potřebovala bych prosím nějaké nezaujaté názory...
Poslední dobou jsem dost často vytočená a nepříjemná na manžela kvůli jeho práci.
Chodí na klasické ranni směny. Ale denně je v práci cca 10hodin (6-16,někdy i déle). Přitom ve smlouvě má 40h/týdně. Hodiny přesčas mu zaplatí, to neni problém.
Problém je to, že já s dětmi na něj celý den čekáme než se uráčí dojet domů. Jenže než dojede, naji se, umyje je třeba 18hod a se mnou a dětmi téměř žádný čas nestráví než jdou spát.
Když se ptám proč chodí tak pozdě tak protože měl práci. Přitom je to fabrika o stovkách lidi a na stejné pozici jako on jich dělá několik, někteří i na odpolední směnu, takže tam jsou jiní co by mohli problém vyřešit. Jenže! Ti ostatní na to kašlou. Nezvedaj dělníkům telefon nebo se sbalej a jdou dom. Takže se dělníci naučili volat tomu mýmu, pač ten neřekne nikomu ne a jde pomoct... A takhle to je pořád. Dokud jsme spolu nebydleli tak tam chodil dokonce i o víkendu. To teď nedělá ale v týdnu je málokdy doma včas. Možná jednou do měsíce přijde ve tři... Jinak spíš pátá, šestá hodina...

A tento týden to vygradovalo. Měli jsme avizovanou návštěvu moji babičky ze zahraničí. Přijela do ČR po pěti letech, vnouče viděla poprvé. Věděl to dva týdny předem, že přijede v ten den a bude tu od 14 do 17hodin. Ani ten jedinej den nepřišel domů včas, ale v 16,45. Takže jsem bouchla. Přišlo mi to vůči babi neuctivé. Navíc když má trénink fotbalu, tak se NIKDY v práci nezdrží. To si to prostě dodělá další den ráno...
Jeho mamka říká, že takhle to bylo i když bydlel u nich. Jenže to mi to nevadilo. Teď mě to štve a on mi pořád argumentuje tím, že kdyby propouštěli a bla bla... Prostě se boji o práci.
Takže mame tichou domácnost.
Jsem hysterka nebo ne?

A twnto

Strana
z3
alice180
21. kvě 2023

@blondynka400 tak tady už jen chybí věta. Chtěla si děti, tak si nestěžuj. Pořád lepší pracovitý chlap než ten flákač, co chodí denně na jedno... Ale asi by mi vadilo, že na konicky si čas udělá vždycky. Chtělo by to vybalancovat.

me_druhe_ja
21. kvě 2023

@mourovatakocka to je hrozně jednoduchý, pokud máš chlapa, co má takovou práci, kde je to snadné. Ale někdo ten kamion musí řídit, abyste mohli co jíst. A nejen tohle povolání. Ne vždycky jde, že je ve čtyři padla a člověk má volno až do zítřejšího rána. Často jsou to směny, práce dlouho do večera, několik dní pryc, pokud je práce z domu často telefonáty až do noci ..
A to prece neznamená, že ten chlap stojí jako otec za nic.

sarihy
21. kvě 2023

@mourovatakocka Marně přemýšlím, jak by muj muž udělal, aby stíhal chodit z práce tak brzo, abychom měli ještě čas nq aktivity, které popisuješ. Asi má holt špatnou práci, stejně jako většina lidí v našem okolí, kdy z práce dřív než v 17.30 muži nepřijdou. A ne, nekašlou proto na rodimu,jen prosté pracují. Tak jednoduché to je. Ultimátum by tady v těchto případech bylo hodně vtipné. Ael pravda, tito muži nestíhají pak ani své koníčky, což tady asi manžel autorky stíhá, takže je to trochu jiné. Ale pohoršovat se v obecné rovině nad tím, že chlap je dlouho v práci, je prostě kapku mimo...někdo holt pracovat dlouho musí.

mourovatakocka
21. kvě 2023

@me_druhe_ja
@sarihy
Není to ale o tom pracovat dlouho, je to o prioritách. Tady manžel pracovat "nemusí" - je to jeho volba. Dělá to místo času s rodinou, kdežto když jde o jeho koníček, čas najednou je. Má v práci stejných osm hodin jako můj muž, ale má zkrátka jiné priority. Kamionaka jsem zmínila jako příklad profese, kdy nelze čekat, že bude moct být brzy doma, ale to zjevně není ten případ.
Pokud jde o odpolední aktivity, záleží na začátku směny, není to o špatné či dobré práci, to je snad pochopitelné.

sarihy
21. kvě 2023

@mourovatakocka No hele, vyznělo to od tebe jinak. Ono jde o to, že dost lidí nemá píchačky a práce jim prostě neodpadne od ruky po 8,5H. Spousta lidí pracuje do chvíle, dokud nemá hotovo. Můj muž je často v práci 12h...prostě musí, nikdo to za něj neudělá. Ale není to proto špatný táta. Naopak. Pracuje, aby zabezpečil rodinu. Máme ve svém okolí samé takové muže, kteří jsou v práci dlouho proto, protože je to potřeba.

exbordelar
21. kvě 2023

@sarihy no jo, ale tady se resi tenhle konkretni chlap. Samozrejme, ze to neznamena, ze vsichni chlapi, co driv jak v 17:30 neprijdou domu, jsou na hovno. Ja @mourovatakocka chapu, jak to myslela a tudiz i autorku. V tomto prispevku jde o to, ze ma padla uz ve tri, ale je radeji v praci nez doma se svou zenou a dcerou. A autorka resi, ze se ji to mrzi a stve. Coz uplne chapu. Otazka je, proc to tak je? Meli by si ti dva vylozit karty na stul a uprimne si promluvit, protoze prave na takovych vecech (ktere maji reseni!) se pak hrouti cely vztah, protoze toho je pak az prilis moc…

sarihy
21. kvě 2023

@exbordelar Ano, však píšu, že tady v tom případě je to jiné nejspíš. Ale spousta komentářů je tu i přesto obecných...

antoinet
21. kvě 2023

Manželský psycholog Jeroným Klimeš píše, že workoholismus je volba, ne nutnost pro přežití rodiny. A že muži, co upřednostní práci před časem s dětmi, toho v budoucnu litují, protože nemají s dětmi tak hluboké vztahy, prostě se to někde odrazí.
A mimochodem - pokud ženu něco trápí, mělo by to trápit i jeho a mohl by se zamyslet nad tím, co by šlo změnit...

martinka_33
21. kvě 2023

Takovým pracovitým tatínkům by mel nekdo vysvetlit, ze svým detem můžou docela chybět, i když oni si myslí, že delají pro rodinu vše správně. Malé děti sice berou věci jak jsou a nepřemýšlí o nich, ale jednou nebudou malé a zpetne budou myslet na to, že jim táta chyběl... To píšu z pohledu dítěte pracovitého tatínka...

badinkova234
22. kvě 2023

Nečetla jsem vše, ale není to spíš tím, že on s rodinou (hlavně s tebou) nechce být a v práci je mu líp? Jinak by si to zařídil... Jaký máte vztah? Sem do diskuse odpovídat nemusíš, ale zamysli se nad tím.

oveckaluky
22. kvě 2023

A jak to máš ty? Chodíš taky do práce? Od toho bych se odpíchla... U nás je to podobné, když jde do práce, vrací se v sedm, když pracuje z domova, je to podobné. Já jsem doma, do práce nechodím. On nás živí a jsem za to ráda. Máme 4 děti, z toho 1 na VŠ, 1 na SŠ a jedno postižené, z jednoho platu. Ne, fakt neremcám. Jinou možnost nemáme. A má to podobně - bojí se propouštění, i když s jeho praxí a vzděláním by asi problém neměl.

iva_kucerova
22. kvě 2023

Dělal to dřív, bude to dělat i teď. Nečekej, že se ze dne na den změní. Spíš by mě zajímalo, proč to dělá. Bojí se říct ne, je tak svedomitý, baví ho to, těší se domů?

elwe
Autor odpověď smazal
zanett
22. kvě 2023

Ptala ses, zda si myslime, ze jsi hysterka. Ja myslim, ze trochu ano. Ale to bude tim, ze ja jsem mela vzdy za partnery uspesne muze, kteri holt travili v praci hodne casu (a meli odpovidajici profesionalni postaveni a plat), takze za me ta jeho absence neni nic hrozneho, jsem proste zvykla byt se synem vetsinu casu sama, jelikoz manzel pracuje. Ja bych zase nesnesla nejakyho obycejnyho Pepika, ktery si v praci odkrouti to svoje a po praci jen trci doma (jakoze s rodinou, coz ale ve spouste domacnosti znamena, ze se jen vali). Kazdy k svemu.

Je uplne jedno, co ti kdo na diskuzi poradi, vyresit si to budete muset sami doma. I kdyby ti tady 100% zucastnenych reklo, ze to tvuj partner prehani, co jako udelas? Nastoupis na nej s tim, ze 'holky na Konikovi si mysli, ze...'? To asi sotva, to mu bude u zadku.

zanett
22. kvě 2023

@antoinet Vetsinou s tebou souhlasim, tentokrat ale musim nesouhlasit 😉 Zajimalo by me totiz, co by manzelsky psycholog Klimes rekl tomu, ze OBA mi rodice chodivali hned po praci (8.5 hodiny denne) domu, presto spolu nemame dobre vztahy, nikdy jsme nemeli. Totez moje sestra. Tipuju, ze asi nejde o to, KOLIK casu rodic s ditetem travi, ale JAK. Je-li ten cas kvalitne straveny, mnohdy staci chvilka. Ja pamatuju, ze jsme se rodici doma porad jen tak jaksi mijeli, oni tam sice byli, ale vetsinou neslo o zadny kvalitne straveny cas, prave naopak. Jen jakesi chozeni kolem sebe, povrchni konverzace, byti vedle sebe nez byti spolu. Byvala bych radeji, kdyby se mnou travili treba jen zlomek toho casu, ale opravdu kvalitne a 100% se mi venovali, treba jen pul hodiny denne (v zavislosti na veku, pubertak asi nechce travit moc casu s rodici).

antoinet
22. kvě 2023

@zanett tak zrovna tohle bych si dovolila zpochybnit. Rodič, co má na dítě denně jen půl hodiny, musí být tak strašně unavený z těch důležitějších činností, že doma padne vyčerpáním.
A pokud je pro mě něco priorita, třeba vztah s dětmi, musím na to zaměřit pozornost a investovat do všeho - kvality i kvantity. Prostě ten vztah někde v letu za pár minut denně nevybuduješ.

eviicka
22. kvě 2023

@zanett tohle mě taky napadlo, že počet minut není úměrný kvalitě času. Navíc manžel zakladatelky chodí domů po 16. hodině, což není zase takový průšvih (z hlediskacasu s dětmi).
Zakladatelka má dvě malé děti a je otrávená, což naprosto chápu. Ale její chlap nemůže za to, že si nenašla v místě kde teď žije kamarádku. A čím víc mu bude všechno předhazovat, tím míň může domů spěchat.
(Tím se ho nezastávám, jen to, že ji tady poplácáme po zádech nikomu nepomůže)

mary.jane
22. kvě 2023

Kdyz to vezmu sama za sebe, tak to prosvihnuti navstevy tvoji babicky bych asi brala jako to nejmensi. Pokud se vidite tak sporadicky, je to pro nej vlastne cizi clovek. Osobne bych manzela, co od rodiny utika za praci, nechtela. Jasne, kdyz je nekdo reditel zemekoule, zenska a deti ho skoro nevidi, ale diky tomu muzou mit doma zlata zachodova prkynka a kazdy mesic dovcu na Seychelach, tak je to mozna alespon necim vyvazene, ale jestli to, ze se doma moc nevyskytuje je vyvazeno par tisicovkama k vyplate, ktere ani nepotrebujete, tak osobne ja bych takoveho doma nechtela. Na mne by to pusobilo, ze proste do te prace "srabacky" utika, aby nemusel byt doma s detmi (ano, budme uprimni - male deti umi byt opruz, ale hazet vse na zenskou, je o to vic podle). Ano, mozna je to "jen obycejny" workoholik, ale ani tak bych pro to nemela pochopeni. Osobne bych nastavila pravidlo - ok dvakrat v tydnu jdes po praci na fotbal, tak ja dvakrat v tydnu odchazim pryc za vlastnim konickem a ty budes s detmi a dejme tomu, ze tedy jednou az dvakrat tydne si muzes uzit svuj druhy konicek - praci prescas.

pajii25
22. kvě 2023

Já tohle vážně přestala řešit hadkama a nátlakem. Prostě jsme na to s dětma šli od lesa . Výlety bez manžela, cukrárna, limča, hřiště .... Začala mu dost vadit, že posíláme fotky a on tam v tu chvíli není s náma. Pak jsme začala chodit na výpomoc do práce a nic jiného mu nezbylo, než se postarat .

irmamala
23. kvě 2023

Mě jako hysterka přijdeš. Za mě je normální, že je chlap v práci a návrat v 16-17 je teda dle mého naprosto luxusní. Partner se vrací každý den mezi 19-20 a jsem z toho nadšená, protože bývalý byl OSVČ a byl pryč i několik dní. Holt prachy se vydělávají těžce. Mám několik kamarádek, které nedělají a pořád si stěžují a hádají se, že jsou chlapi dlouho v práci. Ale nedejbože, kdyby měsíčně přinesli o dvacku méně domů 😀

sarihy
23. kvě 2023

@irmamala Asi žijeme v jiném vesmíru. Já neznám chlapa, který by byl doma z práce před 17... Asi ta Praha to má holt jinak nebo nevím. A to třeba můj muž rozhodně není workoholik, ale prostě musí takhle pracovat no. Zajímalo by měl, jak to ti chlapi dělají, že jsou doma tak brzo.

eviicka
23. kvě 2023

@sarihy chodí do práce na šestou (viz partner zakladatelky), to v Praze běžné nebude.

mary.jane
23. kvě 2023

@sarihy jasne ze Praha to ma jinak 😉. Ve zbytku republiky se vi, ze je bez sance se nekomu v Praze dovolat pred 9. rano, a to je zbytek republiky uz 2 hodiny v kancelari a 3 hodiny ve fabrice 😉. Plus si k tomu pripocti, ze je dost lidi, co ma praci treba 5, 10 minut autem (ja treba dojizdim 25 a uz mne lidi v okoli lituji, ze jezdim "tak daleko"), cehoz v Praze taky moc casto nedocilis, a jses proste na uplne jinych casech, nez jinde, no... Ale ani tenhle "prazsky standard" neomlouva chlapa, co do prace utika, aby nemusel byt doma s rodinou...

pavlinar
23. kvě 2023

Ale tak vzdyt zakladatelka neresi pracovni dobu sveho muze. Ale to, ze pravidelne tam zustava prescas, i kdyz nemusi. Takze kdyz vas muz ma pracovni dobu treba do 17 hod, cesta trva 30 minut, tak normalne byste byli v pohode, ze by chodil domu ve 20 hodin. Ackoli by nemusel z zadneho duvodu, ale proste by ho prace "brala" vic, nez rodina?
I zenske tu pisou, ze radsi prace, nez spechat domu za detma. OK, tak to ma kazdy fakt jinak. Ja to mam uplne naopak, drive jsem nevahala s prescasy, ted specham za deckem, pripadne za nejakym svym konickem.
Mne by to vadilo hodne, i ta zmeskana babicka.
Za me teda vubec nejsi hysterka, vubec, ani trochu 🙂

exbordelar
23. kvě 2023

@pavlinar naprosto Souhlas. Kdyz chlap dela normalne do 17h a prijde v sest, tak je to podle ostatnich ok. Ale byly byste ok, kdyby chodil pravidelne az ve 21h? Kdyz cely den padate na hubu a bodlo by vam, kdyby vam pomohl aspon vecer s veceri a koupanim? To by se vas nedotklo, kdyz vite, ze by klidne mohl, ale zustava radeji v praci? A ted z jakeho duvodu? Ze opravdu potrebuje KAZDY den dodelavat dulezite veci, ktere za standartni pracovni dobu nestiha? Nebo je ten duvod, ze ho to doma tak trochu otravuje a radeji se “schova” do prace? To samozrejme my tady nevyresime, ale jen chci rict, ze ten klic k reseni maji pouze oni dva. Musi si vylozit karty na stul a uprimne si promluvit…

podaji
23. kvě 2023

@exbordelar mela jsem neco podobneho, resili jsme mimo to i jine trable a ne takhle to opravdu nefunguje. Zmenit anebo alespon najit jisty kompromis musi oba. Ja chodila 2 roky k psychologovi, brala AD maka na sobe, ze to proste zvladnu ale ne, clovek se pak citi jak pes a dela jen to co chce druhy, potlacuje sam sebe, to neni dobry. Vidim to i u tchyne. Presne takhle se podrizovala muzi aby byl doma klid a idnesla to zdravim. Kdyz pak tchan onemocnel ani ho nechtela doma,,,

zanett
23. kvě 2023

@exbordelar Pises; '...To by se vas nedotklo, kdyz vite, ze by klidne mohl, ale zustava radeji v praci? A ted z jakeho duvodu? Ze opravdu potrebuje KAZDY den dodelavat dulezite veci, ktere za standartni pracovni dobu nestiha? Nebo je ten duvod, ze ho to doma tak trochu otravuje a radeji se “schova” do prace?..'

Ja z toho mam pocit, ze on utika pred partnerkou a rodinou do prace, v pripade zakladatelky. Znam takovych dost, kteri po vikendu uplne nadsene bezi do prace, kde si odpocinou od rodiny, od manzelky (mam letitou zkusenost s praci v muzskem kolektivu), pro ty chlapy je to bezna vec, jenom zensky se casto divi, jak to, ze chlap utika pred rodinou do prace. Jo, dela to tak spousta chlapu a evidentne i partner zakladatelky. Resenim neni ho sprdnout na dve doby, ale zeptat se sama sebe, proc se ke mne partner nevraci rad. Muze to byt treba tim, ze doma neni dobra atmosfera? Jasne, nekteri proste museji zustat v praci dlouho, ale nekteri nemuseji (to je pripad zakladatelcina partnera), ale on presto radeji zustane v praci, nez aby sel domu. Asi se mu doma nelibi. Nema cenu mazat nikomu med kolem pusy a rikat, jaka ja zakladatelka chudinka. Co my totiz vime? Treba je to hysterka, pred kterou rad utece do prace (jen hypoteza).

irmamala
23. kvě 2023

Tak já jsem z přispěvku nevyčetla a diskuzi nepročítala, že by do té práce utíkal před ní. Píše, že všechny přesčasy má zaplacené. Tak mi nepřijde divné, že když člověk si může vydělat víc peněz a vrátit se pořád ještě v normální hodinu, že toho chce využívat. Třeba ty peníze fakt potřebuje, aby udržel Váš standard, nebo pro druhou tajnou rodinu 😀 Třeba v té práci vůbec není a ty mu tak křivdíš 🙂

eviicka
23. kvě 2023

@irmamala no nechtěla jsem to tu moc otevírat, ale řeči o tom, jak všichni kolegové jsou strašně líní, nic nedělají a on se chudák musí obětovat se mi zdají podezřelé (a teď nenarážím na nic konkrétního, jen to jak je to podávané).

@zanett hele věřím, že od dvou opravdu malých dětí utíká nadšeně v pondělí do práce naprostá většina mužů (a ani svému bych se nedivila 😀).

exbordelar
23. kvě 2023

@eviicka i zen 😅 take jsem mela obdobi cerstve po dlouhem rodicaku, kdy jsem v praci relaxovala 😅

Strana
z3