icon

Kdy přijde žádost o ruku? Diskuse o svatbě a partnerství

lenda93
27. únor 2022

Holky mám dotaz... Jak to máte se svými chlapy? My máme skoro 10m holčičku, ale zatím mě nepozadal o ruku. Sice se o svatbě občas bavíme a když se bavíme třeba o někom, kdo měl takovou a takovou svatbu, tak to i komentuje a říká třeba, že první svatba musí být extra a bla bla... Ale že by mě požádal o roku, to ne. Přijde mi, že se prostě boji. Já nevím, jsem prostě stará škola a říkám si, že je to takový ucelený potom a že stejně největší závazek je ten krásný tvorecek, co nám ted chrni v postýlce. tak nevím, čeho se jako boji nebo co by chtěl. 🥺 Přemýšlím nad tím docela často. Nechali jsme Terezku příjmením po mě,. Jak to teda máte vy? Ps: omlouvám se, jestli tu jsou překlepy, zrovna mám avanti 😂😂

Strana
z5
martiniquest
28. únor 2022

@zuzineckah Muj muz treba denne jezdi po cele Morave. Jsem velmi pragmatická a vim, ze se muze kdykoli vybourat. Veskere nasledky tohoto se lepe vyrizuji manzelce nez pouhe pritelkyni (treba jen informovanost ze strany lekaru). Ale uznavam, ze jsem poznamenana smrti sveho otce, kdyz mi bylo 6 let. Bez vdovskeho a sirotciho duchodu s mizernym platem v devadesatkach bysme s matkou tezko vyzily (pritelkyne vdovsky duchod nedostane, dite sirotci ano a tezko bych ze dne na den s miminem hledala praci, abych nas uzivila - tenkrat s hypotekou na krku). Vim, zachazim do extremu, ale toto je pro me nesmirne dulezite, protože tyto extremni situace se deji dnes a denne a byl to jeden z duvodu, proc jsem trvala na svatbe pred porodem.

marimanta
28. únor 2022

@lenda93 my jsme spolu 17 let, máme pět dětí a nejsme manželé. Ale popravdě... Pobavilo mě to označení "stará škola", když stejně máte dítě bez svatby a ani nevíš, na čem jsi...

klokanka31
28. únor 2022

I takové daňové zvýhodnění na manželku funguje jen na manželku a ne přítelkyni...

martiniquest
28. únor 2022

@klokanka31 Ano. A pri rodicaku to neni malo penez. Kolem 20 tis rocne, jestli se nepletu. To ma ve sprave manzel, tak to nevim presne.
Uprimne, ja nerozumim tomu, ze nekdo ma spolecne dite, ale na manzelstvi neni pripraven. Kazdy at si to ma, jak potrebuje, mne to pripada nezodpovedne. Ale nikomu nevnucuju svuj pohled, je formovany pouze moji vlastni zkusenosti.

klokanka31
28. únor 2022

@martiniquest Necelých 25 tisíc za rok. To je krásná částka. Ještě bych čekala když někdo není připravený na dítě, to je opravdu zodpovědnost,ale připravenost na manželství...😄 nevím no 😄

martiniquest
28. únor 2022

@klokanka31 Panejo, uz to vidim 😆 Ja si na popud kamaradky predloni nechala za tuto vratku koupit overlock, loni mi manzel zaplatil operaci zil, tak přemýšlím, o co si reknu letos. Asi novy notebook a bryle, at jsem po letech pripravena do pracovniho procesu 💪😎 Je to znacna financni injekce.

lenda93
autor
28. únor 2022

No jako taky bych řekla, že nějak nespěchám. Prý mu přijde, jako bych ho k tomu chtěla nutit..??? 🙈 To jsou kecy zas, bože... Normálně jsem se zeptala, proč teda jako svatbu nechce, řekl, že není připravenej... Tak jsem mu řekla, že mě to jako mrzí, že jsem čekala i jak jsem byla těhotná, že mě třeba požádá, nebo třeba po porodu a furt nic. Tak začal říkat, že tihle jeho kámoši se taky brali po 20 letech vztahu 🙈 ale to mě nezajímá, hlavně když já řeknu něco o někom, že to oni taky tak maji, tak nemám furt koukat na ostatní... A že mám ptej teda tedka problémy, když se ve světě dejou takový věci 🙈 tak jsem mu řekla, že to se sice dějí, ale přeci kvůli tomu nepřestanu žít 🥺

klokanka31
28. únor 2022

@martiniquest To je, nám loni vraceli za 3 roky zpátky,protože nikdo manželovi neřekl že to může uplatnit i když jsem byla žena v domácnosti. To bylo panečku nakupování, nová lednice,sporák,mobily,oblečení a ještě nám dost zbylo 😊

klokanka31
28. únor 2022

@lenda93 Jo a když se jeho kámoši po roce rozvedou tak se rozvede taky?

antoinet
28. únor 2022

Co to je za kec s tím papírem??? Je to faktická ochrana manželky. Pokud nechce svatbu, jak vyřeší situaci, když zemře a vy zůstanete s dítětem bez peněz? Pozvala bych si finančního poradce a požádala, aby vám sehnal pojistku, která toto kryje, když otec dítěte není ochoten zabezpečit rodinu pro případ tragédie. Pak se vybírají sbírky...
Ano, není to romantické, ale mít rodinu je prostě závazek.

jeyre
28. únor 2022

@lenda93 Právě s ohledem na situaci ve světě chci být se svým partnerem spojená i právně. Umím si představit, že až dovolí mužům opustit Ukrajinu, tak bude mnohem jednodušší spojit v emigraci manžele než spolubydlící. Nehledě na ekonomickou stránku věci... dědictví, daně, vdovský důchod, jak už tu někdo zmiňoval... Možná to není romantika, ale pro mě je manželství i o přijaté zodpovědnosti za toho druhého.

me_druhe_ja
28. únor 2022

Máme dvě děti a oba rozvedení. Ani jeden už znovu svatbu nechcem. Tady ve Francii jsme jako druh a družka.

zuzineckah
28. únor 2022

@martiniquest Chápu, zkušenost je nepřenosná. Ale prakticky to má "benefit" jen ve vdovském důchodu a možná odpočtu daní. Lékaři nikomu občanku nestudují a i kdyby ano, tak oddací list určitě ne, tudíž stačí stejné příjmení a je s tebou zacházeno stejně jako s manželkou, protože prostě nikdo neví. Osobně jsem to zažila ještě když jsme nebyli manželé, stačilo jim říct, že manželka jsem. Muž byl v bezvědomí a bylo potřeba zařídit nějaké věci kolem hospitalizace a převozu do ČR (bylo to v Německu). Nebo znám i dost opačných případů, kdy se manželka i po svatbě jmenuje stejně jako před svatbou, tudíž jinak než manžel. Co dělají v takovém případě, to nevím, ale pochybuji, že ji pošlou domů pro oddací list🙂
@klokanka31 ano, ale jen v případě, že manželka nevydělá víc než 68 tisíc ročně. Což jsem já třeba u obou menších dětí měla i při rodičáku, takže si neodepsal vůbec nic 🙂

Ale to jsem to vzala striktně benefitně 😀 Je jasné, že samotný statut manželství je pro mnoho lidí důležitý i z jiných než těchto důvodů. Osobně jsem ho nikdy nestavěla na vrchol svého partnerského štěstí, my jsme se k němu dopracovali po x letech soužití na psí knížku, dozráli jsme k tomu časem a dětmi a nikdy bych neměnila😍

bara88
28. únor 2022

@zuzineckah rodičak se nepočítá takže ste se bohužel připravili o prachy

bara88
28. únor 2022

@volodka162 pro tebe je to jen papír, pro mě teda ne, je to prostě ucelení rodiny

msgracia
28. únor 2022

My se brali po 4 letech vztahu a s tím že jsem byla v 5 měsíci. Tak jsme řekli že se vezneme aby jsme měli stejné příjmení, jelikož známí s tím měli problém že měli jiné příjmení

zuzineckah
28. únor 2022

@bara88 ne, nepřipravili, počítat umíme🙂 Já měla xnásobně větší příjem než je limit pro uplatnění odpočtu na manželku i když jsem byla na RD.

novacek21
28. únor 2022

@lenda93 řekla bych, že budeš mít doma něco podobného jako já 🤣. Několik let jsem se snažila, abych aspoň prstýnek dostala- rozhovory, občas scéna 😁, ale kde nic tu nic, i uznal, že se tím vlastně nic nezmění atd. No a s přibývajícím věkem už jsem chtě nechte dala přednost dítěti, teď jsem těhotná, malé se bude taky jmenovat po mě, já už netlačím, ale rodiče z obou stran to zkoušeli, ale nic.. Musí k tomu hoši prostě nějak dospět, ale aby jsme je pak vůbec chtely my. 😅 Jo a se jménem po mě neměl vůbec problém, takže to ho asi taky nezvyklá... 🙂

lenda93
autor
28. únor 2022

@novacek21 jo, tak to máme úplně stejně 😂😂 s tím příjmením taky extra problém neměl, jen jeho mamka prý z toho byla nesva, že se malá jmenuje po mně.. Já to chtěla hlavně i proto, že prostě s ní budu chodit všude já a samozřejmě taky proto, že to vůbec nevypadalo na to, že si mě někdy vězně 😅 ale to jeho máma neví... Pokud se někdy zeptá, tak ji to prostě řeknu, že je to i kvůli tomu

novacek21
1. bře 2022

@lenda93 mám to ze stejných důvodu, třeba se nám oboum změní, ale už tomu ani moc nevěřím. 😅
A to já čekám kluka a jeho rodiče to ještě neví, že bude příjmením po mě. Ale prý jim do toho nic není.

veronikav31
1. bře 2022

@lenda93 s partnerem jsme spolu přes 14 let, máme spolu krásné 2 děti dceři je 6,synovi 4.svatbu bych buď chtěla do 40 nebo žádnou.obe děti mají příjmení po tátovi,já zařizuji vše okolo školky, učitelky v pohodě i když mám jiné příjmení,totéž doktoři.partner byl vždy uvedený v nemocnici jako člověk co má vědět informace o mém zdravotním stavu a kdyby něco tak by i rozhodoval

veronikav31
1. bře 2022

@martiniquest upřímně,i když spolu žijí jako druh i družka,tak je to víc než jen přítel-pritelkyne.krom toho se dává v nemocnici souhlas s informováním o zdravotním stavu.totez vedu i v elektronické knize na kterou mají právo nahlížet záchranáři

martiniquest
1. bře 2022

@veronikav31 Status druh-druzja existuje, ale musi trvat nejake casove obdobi a musí mit stejne trvale bydliste, pokud dobre vim. Kdyz prijedes rozsekana do nemocnice, tezko budes davat souhlas, koho maji informovat. Hele mne je to fuk, ja si to zaridila jak potrebuju a delim se o svuj pohled, se kterym tezko nekdo hned neb nemam duvod jej menit.

veronikav31
1. bře 2022

@martiniquest no, časové období na druh-druzka musí trvat myslím minimálně 7 let,my jsme skoro 15.vsak jsem psala že informovaný souhlas mají v elektronické podobě,do které záchranáři nahlíží,i co se týká léků,to mám zařízené x let u zdravotní pojišťovny. A jinak jak by taky mohli informovat rodiče že.jo a jinak pokud někomu jde o příjmení,tak to lze změnit i bez oddacího listu-schvaleno to bylo před víc jak 10 lety...mě je fuk jak to máš ty,ale tlačit chlapa do svatby když nechce je fakt bláznovství,pak se po x letech rozvádí a podvádí

curliess
1. bře 2022

Mě hlavně překvapuje, že ti on teď řekl tuhle informaci, kterou ty jsi od něj očividně nikdy dřív neslyšela. To jste opravdu nikdy dřív svatbu jako opravdové téma (nemyslím ty ženami oblíbené narážky a debaty o svatbách kamarádů) neřešili? Před dítětem? Za celou dobu těhotenství? Při vyřizování hypotéky? Nám se dítě narodí bez svatby, ale požádaná o ruku jsem byla už před těhotenstvím, jen jsme to odložili. Bavili jsme se o tom poslední roky poměrně dost a oba jsme věděli, co chceme a kdy.

martiniquest
1. bře 2022

@veronikav31 Ja nikoho do svatby netlacila. Muj pripad to neni. Ja si s manzelem na zacatku vykomunikovala sve priority a na tech jsme se shodli, coz byl take duvod, proc s nim jsem.

veronikav31
1. bře 2022

@martiniquest já nemluvím o vás,ale stačí se podívat na další odpovědi a pak se nelze divit rozvodům, bohužel

lacehea
1. bře 2022

@lenda93 tak ho pozadej o ruku ty.

marimanta
1. bře 2022

@antoinet jak vyřeší situaci, když zemře...? No když zemře, tak asi už nic moc nevyřeší... 😎

milyyy
1. bře 2022

@lenda93 My když jsme zjistily že jsem těhotná tak shodou okolností měla má nejlepší kamarádka před svatbou.Vše naplánoval tak že mě požádal o ruku hned na jejich svatbě při házení kytice.Do té doby se o svatbě moc nevyjadřoval spíše se zdráhal 🙂 Rozhodně bych se ho zeptala a pokud by se odpovědi vyhýbal tak bych asi netlačila na pylu.. Buď bude chtít nebo nebude ale silou ho nedonutíš

Strana
z5