icon

Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?

penny1007
22. dub 2016

Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?

Strana
z8
brunetka11
24. dub 2016

@zuzineckah Palec nahoru za ten druhý odstavec.
Sociální systém má být nápomocen opravdu potřebným (ano, mezi něž se řadí i vdovy a sirotci). A ne líným nebo neochotným z vlastní pohodlnosti lidem.

rousse
24. dub 2016

@penny1007 já teda nevím, ale když máte finanční nouzi, trvat na tom, že budu doma s dítětem 4 roky a dostávat 4 tis měsíčně mi nepřijde jako uvažování finančně gramotného člověka. Mám mraky kamarádek, které jsou v podobné situaci jako vy a všechny mají mateřskou na 2, nejvíc na 3 roky. Malý může jít ve 3 letechdo školky, tak proč té možnosti nevyužít? Jedna kamarádka má na krku hypotéku, manžel vydělává ještě míň než vaše hlava rodiny a díky její mateřské, kterou má na 2 roky, to všechno s přehledem utáhnou a dokonce ještě měsíčně i ušetří nějakou železnou zásobu pro případ nouze...

lenickakl
24. dub 2016

Mne by musela hanba fackovat, abych nutila chlapa delat prescasy jen abych se mohla ctyri roky "valet" doma skoro zadarmo.. Je to ale pouze muj nazor a postoj. Kazdy to ma samozrejme nastavene jinak, jak mu to vyhovuje. Ale clovek by mel taky trochu premyslet, kdyz dela dulezitejsi rozhodnuti.

drakenn
24. dub 2016

Mozna by neskodilo si trochu procist diskuzi. Zakladatelka se uz nekolikrat vyjadrovala na tema privydelek!! A ne tu hned vpalit neco a "valeni" se doma na md. To "valeni" se tu take probiralo😄

lenickakl
24. dub 2016

@drakenn pokud to bylo na me, tak necetla jsem celou diskuzi a myslim, ze snad muzu vyjadrit svou myslenku. Pro tvuj klid si to teda proctu. Cetla jsem jen par prispevku.

lajla
24. dub 2016

@lenickakl nebylo by to na škodu...

ilonne
24. dub 2016

@lenickakl
@rousse Myslím, ze uz to zakladatelka uvedla na pravou míru.

jbzirafa
24. dub 2016

@zuzineckah ano, je to o kompromisech, zakladatelka si určitě nechce válet šunky doma, taky nebude z dobrovolne nezamestnanych, chtěla jsem upozornit na zájmy dítěte- aby nebylo nuceno jít ve dvou letech celodenne do školky, kvůli tomu, aby měli co jíst, bylo by to škoda a smutné kvůli tomu malému. to by měli rodiče zvážit, RD se dá zkracovat a prodlužovat , táta si uvědomit, že hlavní příjmy jsou na něm, máma šetřit, počítat s neočekávanými výdaji .myslím že se shodneme. Ideálně nástup do školky podřídit schopnostem a stavu dítěte může málokdo.dopředu naplánovat se to taky přesně nedá(příjde nemoc např. A ve dvou letech nikam nejde, nemusí ho přijmout, stres aby dítě umělo chodit na záchod. ..atd).

merope
24. dub 2016

@zuzineckah Jenže dle toho, jak to (ne)funguje, že manžel se odstěhoval, je evidentní, že vznikl nějaký problém - tipuji že mezi ním a tchýní. Takže to znamená samostatné bydlení. A pak už je skoro jedno, zda nájem nebo vlastní (snad s jediným rozdílem, že když nezaplatíš nájem, jsi do 2 měsíců na ulici, když nezaplatíš bance splátku, pošle ti upomínku a dá tě do registrů).

A ano, taky si myslím, že 18.000 je zoufale málo - ale pokud ani zakladatelka nechce "přiložit ruku k dílu", tak je prostě špatně chtít po partnerovi něco, co fakt nechce.

petronelka20
25. dub 2016

Dle meho ma muz "povinnost" se o rodinu postarat, kdyz je zena s detmi na rodicaku, ale zena by toho na druhou stranu nemela zneuzivat. S manzelem mame spolecne finance uplne od zacatku vztahu, nikdy jsme nedelili nic na moje a tvoje, nehrali na to, ze jeden z nas ma vetsi prijem, byly to proste spolecne penize. Prvni rodicak jsem mela na dva roky, ale z duvodu planovani druheho ditete, ted ho mam na tri roky. I kdyz mame cerstvou hypoteku, tak vychazime dobre, ale kdyby byla potreba, tak bych se snazila najit nejakou brigadu. Manzel by si ale "nedovoli" nenastoupit na lepe placenou praci, kdyby mel tu moznost. Zalezi mu na rodine a snazi se pro ni delat to nejlepsi.

adjanni
1. kvě 2016

@petronelka20 souhlasím, pokud má muž možnost nastoupit do práce, kde je o 6000 tisíc víc a neudělá to, pak nechápu. 4 roky doma za tuto almužnu je podle mne taky nerozumné. Kdyby oba udělali rozumnou dohodu, hned mají o 9000 tisíc více, on v nové práci a ona o rok méně doma. Ani jeden se nesnažíte přispět do rozpočtu navíc. Pak tu budete mít těžké. Oba.

zuzineckah
1. kvě 2016

@merope ano, jak jsem psala, ten problém s bydlením není mezi nimi ten primární. Ale věřím, že je řešitelný. Jen si musí oba uvědomit, že už jsou rodina a nekoupou každý za sebe.

sima0104
13. kvě 2016

@magdalenan : :D tak ste si tady natřískala ego ,ukázala jste jaká jste dříčka, a všichni ostatní sou z jiné dimenze , a ted šup dopráce at máte co nejvíc penízků :D :D né každý má možnosti jako vy.....a každý člověk není jako vy....každý se neumí prosadit jako třeba vy..... tím se tady nemusíte před druhýma chvástat jakoby byli jen obyčejní líní povly, a vy velká vydělávající hrdinka,mě to přislo spíše jako prsení se, než rada nebo názor.

sima0104
13. kvě 2016

@ema1984 ? ?mám stejný názor!

puresin
20. kvě 2016

@penny1007 Necetla jsem vsechny prispevky pred sebou, a uprime neverim, ze je jeste ctes Ty. Moc peknych tam asi nebude..
Mate rocni dite a kazdy bydlite doma u rodicu? Kolik vam je, 16? On nedavno prisel, ze bude brat 14tis? Kolik bral doted? Vlastne pracoval vubec?.. Hypoteku? V jakem vesmiru vam ji myslite daji? A valenda na rodicaku 4 roky, kdyz nemate ani na bezny zivot? Ja tomu celemu asi spatne rozumim...

nakad
12. čer 2016

nesouhlasím abys byla 4 roky na mateřské "aby si dítě užilo dětství" a manžel bude jen makat. jdi do práce dřív, nebuď líná, a přidej ruku k dílu, 14 tisíc je dost málo i tak, natož s hypotékou. možná vám to nyní stačí, když rodičům neplatíte nájem, poplatky, pojištění, popelnice a co já vím co ještě... ale ve svým to neutáhnete.
u nás je to tak, že manžel mi dává jen 5000 a já mateřskou 7000 a zbytek doplácím tak dalších pět na vše ostatní ze svýho co mám našetřeno a co jsem zdědila. On na to prostě nemá a tak co mám dělat, nechat nás o hladu nebo ho vyhodit? Ne, prostě kdo má, ten dá. Příští rok to bude lepší, bude dávat víc a já chci od dvou let dítěte do práce... Je to společný život.

domca89
12. čer 2016

@nakad Souhlasím, jsem na mateřské, v synově roce a půl jsem už byla na 4měsíce v práci, delší výpomoc bohužel nebyla potřeba, teď čekáme druhé, hypotéka, domek, svatba a tak jsem u přítele ve firmě nahlášená a alespoň střídám dovolené za přítelovi kolegy. Sic jsou to jen 3-4tis. měsíčně, ale alespoň nějaká pomoc.

mon88
1. lis 2016

@texetka Někdy rezervu vytvářet nelze: třeba, když se žena samoživitelka s někým seznámí, není nejmladší, aby na výrobu rezervy čekala a přestože je poměrně soběstačná, tak splácí např dluhy z bývalého vztahu a hypotéku k tomu. A jako osvč nemá valný nárok na podporu od státu. Teorie je krásná věc a mám ji moc ráda, ale život je většinou jiný.

pidalka12
1. lis 2016

Tak za prvé - určitě by jsi od roka měla hledat brigosku. Za druhé - hypoteka lepší, než nájem. Platis to sobě. Ale ma malý plat, na to beztak žádný banky hypo nedá. Za třetí - měl by si najít lépe placenou práci, 14tis na chlapa u málo. Co vůbec dělá? Za čtvrté - čtyři roky ks faaakt moc. To ho v tom chcds nechat plácat samotného tak dlouho? Z čeho zojes teď?

texetka
1. lis 2016

@mon88 ano, život je většinou jiný, ale každý máme volbu . Navíc, pokud se seznámí, tak muž přináší do vztahu také finance, bydlení ... Chápu, že někdo rezervu nemá, když se zadaří nečekaně nebo si šáhne na dno rezervy a najednou mimčo 🙂 Ale jít do dítěte plánovaně bez peněz je risk . Tak jsem to myslela.
Ono fakt si neumím moc představit, že nemáme rezervu a spadneme s příjmy o skoro polovinu ( beru poměr můj rodičák a můj plat před ním ) .

penny1007
autor
1. lis 2016

@brunetka11 to se mělo týkat i mě? To snad nemyslíte vážně, to že mám dítě a chci s ním m být do.a 4 roky tak jsem nemakacenko? Měla jsem předtím i nějakou dobu 2 zaměstnání, a co si v chovám to mám,kdejaka nána jde do práce v roce dítěte a pak se diví že ji z toho vyroste spratek.. Taková já nebudu!!!

zuzineckah
1. lis 2016

@penny1007 to je dost divná logika. Znám spoustu spratku i od maminek,které jsou doma pořád. Tohle opravdu není závislé na tom jestli jde matka do práce v roce nebo ve čtyřech nebo vubec...
Ale podstatna je otázka jestli to ty 4 roky utahnete z jednoho příjmu. Pokud na to nemáte, tak je logické,že to nepůjde.

mon88
2. lis 2016

@penny1007 no mě na mateřské nebavilo být 4 roky, 3 by bohate stacily a i tak me bavilo u toho i pracovat. V praci jsem si odpocinula od vecneho opakovani toho sameho doma a pokecala v praci. Bez toho bysme beztak chcipli hlady. A bez hlidani, babicky a tak jsem mela problem necitit se zpitoměla. Takze za me - 4 roky jsou zbytecne pro dite, pro maminku vycerpavajici a pro rozpocet, zvlaste pak napjaty, neprakticke...

takarazestinusakury
2. lis 2016

@penny1007 tu nánu si vyprošuju! každý dělá jak umí. Pokud na to finančně nemám, tak jdu do práce! Mateřská takto dlouhá je rarita ve světě...Ve světě maminy chodí do práce když brzy, tak po šestinedělí a když pozdě, tak na roce dítěte... co se rozmazlenosti týče, tak doba strávená na rodičovské nemá na toto vliv, důležitý je přístup k výchově-učím ve školce, takže jsem informovaná.

Myslím, že by bylo fajn, kdybychom se tady na MK navzájem přestaly urážet. Není nic špatného na tom být doma jen rok ani nic špatného na tom být doma 4 roky... Je to o prioritách...Pokud chcete mít hypotéku a podobně, a chlap sám to, jak je vidět, neutáhne, tak hurá do práce. Ale pokud někomu nevadí bydlet odloučeně a u rodičů, pak fajn 4 roky na rodičovské jsou OK. Je to věc priorit a volby.

ilonne
3. lis 2016

@penny1007 Holka brzdi, ja chodím do práce u obou dětí od jejich cca 20 měsíců a spratci to rozhodně nejsou. A nenapadlo by me napsat, ze každá zena, co je čtyř let doma s dítětem, je akorát "nana líná pracovat a ze svého dítěte vychova rozmazleneho spratka ". Jako když to prostě finančně neutahnete, budeš se muset smířit s tím, ze prilozis ruku k dílu. Jednou jste partneři, tak snad ve všem.

kolibricek36
3. lis 2016

@ilonne mate pravdu, setra ma 3deti a boma s nimi byal max. s kazdym pul rok, a spratci rohodne nejsou - byla jina doba, dneska jsou deti v mnoha pripadech rozmazlene a az nechutne se povazuji za take ze nad ne neni - neuhne to, nepozdravi, v buse to sedi jak tvrde Y - mohla bych vypravet....

makronka222
3. lis 2016

@penny1007 no vidite, ja bych naopak rekla ze dite co v roce je bez mamy nekde v jeslich spratek naopak neni. Nema ho kdo rozmazlovat a foukat bebicka do 4let.

astyna
3. lis 2016

@penny1007

no ono je to dvojsečná zbran - být s dítětem do 4 let doma. Ségra byla do 6 let, protože nesehnala práci, pak byla chvíli na rizikáči, potratila. Neřekla bych, že je nyní ze synovce super vychované dítě, když mělo tak velký dohled. Spíš byl dlouho nesamostatný jedinec, protože měl maminku pořád za zadkem - např. zavázat si tkaničky, umýt si ruce po jídle, splachovat záchod se naučil až na základce.

Máma se mnou byla doma rok a půl a tím, že tak brzo musela do práce, mě musela naučit na nočník, základní samoobsluhu a nemyslím si, že by byl ze mě spratek.

Spíš než buzírovat na délku pobytu doma, soustřeďte se na kvalitu vztahu - naučit dítě co nejdříve samoobsluhu, nespoléhat se na to "mám ještě čas, vždyť budu doma X let". Já jsem třeba syna v roce naučila mýt si ruce po příchodu z venkovní procházky - už dojde k umyvadlu, já ho vysadím na stoličku a natahuje se po vodě 🙂

danfal
3. lis 2016

U starsiho syna jsem sla do prace brzo a dnes je to hodny a zodpovedny 12 ti lety kluk, na ktereho jsem pysna. Ted mame dvojcata a pristi rok v zari pujdou do jeslicek. Mame tri det, muj prijem spadl o polovinu a nemuzu sveho muze znicit jen proto, ze chci byt s ditetem doma. Jinak ja trochu pracuju i ted.

astyna
3. lis 2016

@kolibricek36

Kousek od nás je lesní školka Housenka. To, co jezdí autobusem, bych doma nechtěla. A to jsou už děti kolem 4-5let, kteří jezdí na výlety do vzdálenějšího kouta Prahy.

Strana
z8