Manžel alkoholik a lhář. Může se změnit?

5. led 2021

Ahoj, je tezke tu vypsat vse uplne od zacatku, je toho opravdu hodne za celkem 5 spolecnych let, ale napisu aspon o co se jedna.
Manzel, otec nasich 2 deti, je zavisly na alkoholu. Chodi i chodil tajne popijet s kamarady po tom, co mi nekolikrat sliboval, ze s pitim prestane. V minulosti, kdyz uz jsme spolu byli, chodival take casto pit, ale po nejake dobe behem uzivani alkoholu zacal byt vice a vice agresivni, vulgarni a zly i pres to, ze jsem mu nic neprovedla. Takze zadnej usmevavej a veselej opilec. Jsem s mladsim ditetem na rodicovske dovolene, on chodi do prace, ale kdyz zrovna nema smenu, tak chodi tajne pit. Vzdy si vymysli, ze musi na brigadu, nebo odvezt kamarada za hranice (to jeste pred covidem). 4 mesice zpet uz doslo ke zmene jeho chovani i ve strizlivem stavu, kdy byl uplne apaticky, ignoroval me i deti, o nic se absolutne nezajimal, jenom kolem obeda vstal, udelal si jidlo, zavrel se do loznice a spal dale. Zkousela jsem s nim nespocetkrat mluvit, proc se takto chova, jestli ho neco trapi, ale on me vzdy jen odbyl a nechtel o nicem mluvit. Proto jsem ho pozadala, aby se odstehoval od nas pryc (zacatek zari). Odstehoval se a rikal mi, jak si to vse uvedomil a ze to chce napravit a ja souhlasila. I mi slibil, ze nebude pit a ze se bude lecit (ambulantne). Na ambulantni lecbu jednou do tydne chodi, muze mi donest i potvrzeni, ale kdyz neni zrovna v praci a nema tu lecbu, tak je vlastne neustale nedostupny, porad po nocich ma pry brigady. Kdyz mi slibil, ze bude pres noc s detmi, tak na posledni chvili mi oznami, ze nemuze, protoze ma na noc brigadu, nebo ze je unaveny, nebo si musi dat vyprat pradlo u sebe, a tak nemuze tady hlidat deti. Kdyz jsem mu to dnes rekla, co se mi nelibi, tak mel na me pozadavek, at se ja zacnu chovat na nej mile, prestat po nem neco chtit a on za to na me bude pak pry hodny. A ze mi uz nikdy nic neslibi, protoze kdyz by nahodou potreboval odjet, tak aby to nebylo poruseni slibu (to sam rekl). Od 19.12. byl doma, meli volno z prace, a za cele to volno byl u deti jen jednu noc, i kdyz jsem jich mela slibeno vice. Zase vymluvy a druhy den oci podlite krvi, celej cervenej a neprijemnej.
Chci se tedy zeptat, jestli je nejaka sance, ze treba v dohledne dobe prozre, ze mu dojde, jak je to vsechno spatne a jestli je sance, ze se clovek zavisly na alkoholu zmeni? Nema, prosim, nekdo podobnou zkusenost? Dekuji.

zelenaesmolda
5. led 2021

Zmeni se to ale jenom k horsimu.
Ty jeho nocni brigady jsou bud milenka nebo chlastani s kamaradama.
K cemu ti je takovy chlap?Snad nechces tohle jako vzor pro sve deti ne?

autor
5. led 2021

Kdysi jsem mu prisla na neveru, ale podarilo se mu to bravurne okecat, ze jsem na to nemela uz zadny argument. Nezbylo mi nic, nez to zkousnout s jeho verzi, ze se nic nestalo. Ale dodnes verim svym ocim, ze nejakou zenskou mel, ale bojim se s nim o tom mluvit. Vzdy hned vybuchne, ze jsem zarliva a hystericka stihacka. Tak je pro me jednodussi mlcet.

dura175
5. led 2021

Možná prozře, možná ne. Musí chtít hlavně on sám. Podle toho, jak to popisuješ, moc nechce. Pokud mu nejsou ani vlastní děti dostatečná motivace, tak s tím ty moc neuděláš. A ty řeči, že bys měla být víc milá, jsou jen alibistické kecy.
Jo a jsem z rodiny, kde byl z otcovy strany víc než pozitivní vztah k alkoholu a dodnes mám z toho trauma a nesnáším opilé lidi. Mého strýce chlast dohnal k sebevraždě.

autor
5. led 2021

@zelenaesmolda Nechci, ale bojim se. Nevim, co bude pak nasledovat a vzdy mi v hlave hlodaly jeho slova, ze co kdyz opravdu mluvi pravdu a ja jsem jen paranoidni?

zelenaesmolda
5. led 2021

Aha,takze te podvedl,jeste to vlastne hodil na tebe,ze ty jsi ta blba krava a ty si porad myslis,ze jsi ty ta paranoidni.Asi te zklamu,ale nejsi.On te opravdu bud dal podvadi nebo po nocich chlasta a jeste se kralovsky bavi tim,ze mu veris ty jeho vymysly.

knuffel
5. led 2021

Je mi to moc líto, bude to hodně bolet, ale s alkoholikem se žít nedá přesně z těch důvodů, které píšeš. Bude se to jen zhoršovat. Myslím, že se brzy dostaneš do bodu, kdy uděláš tlustou čáru a drsný vyhazov. On si musí za prvé uvědomit svůj problém a za druhé ho MUSÍ chtít řešit on sám. I kdyby ses postavila na hlavu, motivace musí být vnitřní, Ty to neovlivníš...
Ty konce alkoholiků jsou smutné, to mi věř.

autor
5. led 2021

Dekuji za vase odpovedi.
Jeho tata je/byl uplne stejny. Kdyz jsme k nim jezdili, tak se cely den jen poflakoval a na svou zenu byl hruby, zesmesnoval ji a nikdy ji s nicim nepomohl. Nepohladil ji, nedal pusu, jen ji porad rikal: ,,Zalez si do kuchyne a vypij si kafe! Jestli se chces vykecavat, tak si jdi k sousedce a me nech bejt." Taky hodne drive pil, to vim z vypraveni, kdyz byl muj manzel maly.

veroniquecz
5. led 2021

Bohužel pokud už je to v takové fázi, tak si myslím, ze nepomůže nic. To by musel natvrdo do léčebny a ani pak není jistota, ze se k pití nevrátí. Za mne bych ho zpět nechtěla, bála bych se o děti i o sebe.

zelenaesmolda
5. led 2021

Jeho otec byl stejny,on to od nej odkoukal.Chces,aby tve deti dopadly stejne?Protoze tohle chovani jim bude pripadat normalni?

autor
5. led 2021

A jake mam moznosti, kdyz mi rikal, ze by u soudu tvrdil, jak biju deti a ze beru drogy? Nic z toho neni pravda, ale co kdyz by to u soudu rekl, to mi seberou deti, nebo jak se mam branit? Jak se da dokazat neuzivani drog?

autor
5. led 2021

@zelenaesmolda To urcite nechci. ☹️ Syn je takovy nezbedny zlaticko, je to zvidavy kloucek a predstava, ze z nej bude on, me desi. Holka je mala, ma 2 roky a nevim, co by to udelalo s holkou.

piggy123
5. led 2021

To mi velice nápadně připomíná mého tátu. Mamce před svatbou slíbil, že nebude pít. Pak se narodil brácha a táta občas pil. Když byla mamka těhotná se mnou, tak táta měl prý několik alkoholických večírků, kdy se ani nevrátil domů a nedal o sobě vědět. Co si z dětství pamatuju, táta KAŽDÝ večer chodil do hospody a domů se vracel podnapilý, a nebo pozdě, že jsem ho ani neviděla. Nikdy si s námi nehrál, nestaral se o své děti. Měl několik milenek. Doma byly hádky na denním pořádku. Mamka to trpěla 30 let... Pak se konečně rozvedli. A táta se téměř hned po rozvodu oženil s jednou ze svých milenek, která má k alkoholu taky velice blízko, a vesele popíjejí společně dál....

Alkoholika těžko změnit....

Říká se, že děti alkoholiků a kuřáků mají k alkoholu a cigaretám velice blízko. Paradoxně ani já ani brácha nemáme rádi alkohol a nekouříme. Spíše to na nás působilo jako odstrašující případ 🍀

zelenaesmolda
5. led 2021

Holka by si pravdepodobne nasla stejneho partnera

knuffel
5. led 2021

No tak budeš muset být rychlejší a na úřadech dát echo o otci alkoholikovi, snad existují taky nějaké testy na drogy, ne? On si vymyslí, že bereš drogy a okamžitě tomu všichni uvěří a berou jako fakt?

autor
5. led 2021

Muj tatinek mi rikal, ze mel stejneho tatu, jako je muj muz. Byl na zensky a chodil hodne pit. Babicka mela celkem s nim 3 deti. Pak ale umrel, kdyz tatovi bylo asi 17. A muj tata ma taky paradoxne k alkoholu a cigaretam obrovsky odpor. Babicku zboznoval, rad na ni vzpomina. Tata nechodi ani na vecirky a kdyz uz meli pracovni vecirek, tak tam sel jen proto, ze musel, a hned pak zase domu. Vzdycky vzdycha, kdy uz bude moct konecne domu. 😁

sajul
5. led 2021

Komentáře jsem nečetla, ale.. pokud bude on sám chtít a uvědomí si, že má problém s alkoholem, tak ano, jde to. Moje mamka je toho zdarným příkladem. Má můj obdiv, opravdu už X let totálně abstinuje. Hlavní problém je v tom, si to uvědomit, mnoho alkoholiků si ani nepřipouští, že má problém, protože jim to přijde v pohodě. Můj ex je alkoholik, máme spolu dvě děti, několikrát mi sliboval, že pít přestane, jednou to vydržel, světě div se, celým 10 dní. Já mu pomoct chtěla, on nechtěl, protože tvrdil, že žádnej problém nemá. Bylo na denním pořádku doma nacházet schované vypité láhve tvrdýho, z práce se vracel v noci ozralej, snídal pivo. Večer se upil do bezvědomí a v noci vstal a dal si pivo. Běžně jsem ráno nacházela v obýváku střepy z rozbitých skleniček. A to je ten slabší odvar, do detailů to veřejné rozebírat nebudu. Ale tobě radím, pokud jste teď od sebe, dobře, ale opravdu dobře si rozmysli, jestli se k němu vrátíš. Já tyhle milosrdný kecy znám, ale skutek utěk. Já být tebou, než bych se odhodlala k návratu, chtěla bych vidět na něm nějaké výsledky, tj.aby se opravdu aktivně léčil a abych nějakou dobu abstinoval. On je totiž ten led dost tenkej.. a snadno se do toho spadne znovu.

malenka3
5. led 2021

Zajdi na ospod a optej se na možnosti, jak to řešit. Buď o krok napřed a začni sbírat důkazy, které jednou budeš potřebovat u soudu. A začni rychle připravovat odchod, pokud nechceš, aby tvoje děti měly totálně zkažené dětství a špatné vzorce do svého života. Pokud chlap nechce A tenhle zjevně nechce, bude to jenom horší.

klokanka31
5. led 2021

Jasně, nakonec ti řekne že chlastá kvůli tobě, že na něj nejsi dostatečně ťuťuňuňu. Alkoholik se NIKDY nevyléčí když sám nechce, a ambulantní léčba? K ničemu. Znala jsem chlapa co chodil na ambulantní léčbu, ale doma si hned otevřel pivo. Kvůli dětem bys ho měla poslat pryč, a už nevěřit slibům. Ničíš si život sama, a hlavně dětem.

jednasnazilka
5. led 2021

Ahoj zakladatelko, nečetla jsem to celé, ale při pohledu na fórum, je to alkoholik, lhář a ještě nevěrník.... život máš jen jeden, nepřežívej ho, ale žij ho.... pochybuji, že se najednou někdo polepší, když už v tom lítá.... zkus být silná a ukončit to, lehko se píše, těžko se koná, ale věřím, že sama s dětmi bych měla hezčí a klidnější život!!! Drž se a buď silná, budeš sílu potřeboval, ale opravdu za včas s tím něco udělej. Jak říkám, život máme jen jeden, pojďme ho žít a ne prožít 😇🙂

lv
5. led 2021

@klokanka31 i ambulantní léčba může zabrat, pokud chce ten dotyčný.
Jinak ano, abstinovat lze, ale z popisu spíš vidím vymluvy, cesty jak vše obejít, povinnosti a zodpovědnost.

holkaokomodra
5. led 2021

No nečetla jsem všechny odpovědi, ale s tímhle mužem se žít neda, měla jsem podobného a ano taky si vymýšlel cosi o drogách a podobné nesmysly jen, aby ublížil, ale jak to prokáže? Za prvé nikoho tohle tvrzení bohužel nebo bohudík pro tebe na socialce, ani u soudu nikdy nezajímalo, to totiž může říct každý druhý z nějaký zvrácený pomsty. Za druhé i kdyby, tak jestli si čistá a někdo tě otestuje, je to jasnej důkaz, že nebereš. Stejně tak jak ty mu dokážeš, že pije? asi taky těžko, takže tohle je nerelevantní u soudu o péči o dítě. Ty bys mohla stavit své argumenty na tom, že kdykoliv slíbil nesplnil, o děti ani při vašem soužití neměl zájem a to podezření z alkoholismu taky uveď, ale fakt z mé zkušenosti na to moc nekoukají. ☹️ Hlavně s ním udělej krátkej proces, já se taky furt ohlížela na pravo na levo a nejvíc jsem tím trpěla já sama a věř mi, že být samozivitelka lehké není ale byla to větší pohoda nez se zavislakem co mě podvaděl.... Držím palce

orisek56
5. led 2021

Jestli jsem to pochopila správně, tak ten chlap s tebou nebydlí a má vlastní být? Jestli ano tak přece není problém vyměnit zámky a skončit s ním. Protože jestli to chápu tak naplno spolu už nejste, možná naštěstí. A mít alkoholika natvrdo doma by byl větší problém. Takže já bych to už s ním srovnala, rozvedla se a dala úpravu styku. Alkoholika nezmenis, zato on změní tebe a děti.

sajul
5. led 2021

@holkaokomodra mám podobnou zkušenost, mě bylo na ospodu řečeno, že pokud má problém s alkoholem, je to tvrzení proti tvrzení a dokud se něco nestane, oni to neberou v potaz. Jako že by třeba dítě zapomněl v hospodě, nebo usnul opilej a o děti se nepostaral když je má, nebo by se jeho vinou něco stalo dítěti. Ospod hájí práva dětí, ab podle nic má dítě právo na oba rodiče stejně. Ale zase věřím tomu, že pokud si někdo zaplatí solidního právníka, kterej bude hájit jeho práva, tak se stim určitě dá něco dělat. Já když jsem mluvila se soukromou právničkou, tak ta mi řekla, že by vyžadovala potvrzení že se dochází léčit, krevní potvrzení a styk jen pod dohledem sociální pracovnice, ale jak to funguje potom v praxi, to už nevím. Tak daleko jsme se nedostali, u nás se ťuk ťuk o děti stará když je má. Ale strach tam samozřejmě je.

autor
5. led 2021

Uz i prisel o ridicak kvuli alkoholu, tak maji i zaznam, ze jel pod vlivem. Ma byt v podnajmu, o ty deti doted moc zajem nema. Tvrdi opak, ale je videt, ze koupani, vstavani a krmeni neni nic, do ceho by se mu chtelo. Casto odjel vecer jeste pred tim, nez se sly deti koupat.

michaela666
5. led 2021

Podle toho co píšeš s dětma nemá skoro žádný vztah a ani by se o ně nezvládl postarat. Do nekonečna ti akorát bude zavírat pusu tím, jak ti je vezme a udělá ti ze života peklo. Je to akorát slaboch, který si myslí, že se necháš takhle deptat a vydírat...Jak píšou holky, začni jednat hned s úřady. Schovávej si konverzace, které mluví ve tvůj prospěch,...Tohle za vzor pro svoje děti opravdu nechceš.

martaskaaa
5. led 2021

PŘEČTI SI TO ZNOVA Z POZICE TOHO, ŽE TO PÍŠE NĚKDO CIZÍ.... Co bys té zoufalé ženě poradila?

martaskaaa
5. led 2021

Vyhrožovat, že ti vezme děti může, ale toho bych se vůbec nebála. Jednak pokud není vážný důvod, děti zůstávají s matkou. Vždyť on by se o ně ani nepostaral, ví co mají rádi, jaké mají třeba rituály? Pochybuji, pokud je jeho středem zájmu alkohol. Také mu moc k tomu nepřispěje, že má záznam za řízení pod vlivem.
Dej si pár jednoduchých otázek. Miluješ ho? Chceš strávit zbytek života takhle? Chceš, aby tvé děti měly vzor ochlasty? Pokud bylo na vše odpověď ne - odejdi.

2hanah
5. led 2021

Měla jsem to takhle s manželem, dvě malé děti, s druhým na rodičáku, ale místo alkoholu gambler - automaty, po prvních problémech se chodil léčit, splatil dluhy, nevydrželo mu to, taky to vedlo k apatii, velkým problémům, dluhům, až se oběsil... takže příště bych od takového chlapa utekla dřív než nás stáhne s sebou ke dnu a naseká obrovské dluhy, pokud se změní a dojde mu to, může se přece vrátit, takhle mám pocit, že zatím má flašku pořád ještě radši než vlastní děti😔

holkaokomodra
5. led 2021

@sajul no asi tak. Určitě by se dalo dosáhnout s právníky mnoho, ale zase v tom jsou finance, nebo alespoň nevím o nějaké bezplatné právní poradně, možná nějaká neziskovka? Každopádně autorce to rozhodování nezavidim ani trochu, je to kvůli dětem vždy velké dílem a my ženy jsme schopné na sobě nechat dříví stipat kolikrát, ale to vidím až dnes s více nez desetiletý odstupem, tenkrát jsme byla mladá naivní holka co si myslela, že ho že všeho dostane a budeme šťastná rodinka. Nikdy víc podobnou chybu neudělám, jen mi zůstali zbytečné šrámy, ale to už je naštěstí fakt pryč. Te mam doma poloboha, naprosto obycejnyho hodnyho chlapa, kterej je tou svojí normalnosti neuvěřitelně výjimečnej. Ale co ten chudák se mnou zkusil že začátku... Nekde se zpozdil nedal vědět a já už blbka naučená, čekala že s enezjevi tři dny bulela do polštáře, když přijel kulil oči, ale všechno chápal a postupem času mě naučil zase věřit v happy endy. Takže autorko, cesta to jednoducha neni a může být i dlouhá, ale dá se ujít, hlavně věř že ty a děti za to stojíte!

mimi1004
5. led 2021

Holka, na co čekáš? Pryč od něj, alkohol je zlo, musí sám chtít a to on evidentně nechce. Mysli na sebe a děti.