icon

Manžel chce na "dovolenou" bez nás, v práci je vysílají do lázní - je to v pořádku?

14. kvě 2021

Ahoj, prosím potřebují nestranný názor. Manžel má od zaměstnavatele po urcitych odpracovaných letech nárok na ozdravný pobyt v lázních na 14 dní. Není to ze zdravotních, léčebných důvodu, spíš jako regenerace. Měl by jet za rok, v té době budou našim dětem 4 a 2 roky. A mě štve, že on mi řekne, že za rok jede na 14 dní do lázní a ja bych měla zůstat sama doma s dětmi. Tak jsem mu navrhla, že bysme si mohli pobyt za mě a za děti doplatit, jen ubytování a jídlo, a jeli bysme vsichni spolu. A to se mu nelíbí, že takhle to nechodí, že ostatní kolegové taky jezdí sami. Jako přeju mu odpočinek, ale prijde mi nefér, že on bude mít čtrnáctidenní "dovolenou" a já se budu doma sama starat o vše. Vadilo by vám to taky nebo jsem tak hrozná nepřející manželka?

Strana
z6
brixavonpavli
Autor odpověď smazal
amazonkajanik
14. kvě 2021

Táta jezdil, co pamatuji, taky hasič a nikdy by nás nenapadlo jet s ním. Když jezdival do K.V. tak byli parta 3kolegů a užili si to a vždycky nám něco přivezl ...navíc mají i nějaké procedury, co musí podstoupit, takže je to jejich 14dní a oni si to zaslouží!

lysecek
14. kvě 2021

Ty jo tak jsem asi jedina, komu by to teda vadilo a hodne. Babicky u nas moc nehlidaji, obcas vezmou ne vsechny deti na prochazku. Jako relax i pro sebe bych si umela predstavit prodlouzeny vikend, ne 14 dni. I kdybych zvladala peci o deti i domacnost levou zadni, detem by se strasne styskalo a ptaly by se me kazdy den desetkrat, kdy uz tata prijede. No a nemohla bych si za celou dobu doma v klidu uklidit, zajit sama bez deti na nakup, vecer si zabehat - protoze toto vse mi umoznuje manzel. A kdyz nemam relax bez deti pro sebe, jsem protivna zla matka. Takze ne, nebyla bych s tim v pohode ani nahodou. Ani bych mu to nemohla vratit, ze pak jedu na 14 dni ja. Vsechny moje kamaradky maji deti a na tak dlouho by se mnou nikdo nejel. Tak leda ze bych jela sama, a to teda nic moc predstava. Nastesti muj manzel by bez nas na dyl nez na vikend sam nechtel jet, takze to nemusim resit.

felixfelicis
14. kvě 2021

Zase když mu to z práce "spadlo do klina" a nejspíš to jako hasič má náročné, ze ma nárok na odpočinek, je to neco jineho, než kdyby si sám od sebe začal plánovat nějakou páskou jizdu. U nas třeba manzel sam od sebe vezme děti a na víkend je někam odveze, když vidí, že už nemůžu, tak bych pak očekávala zase nějaké "ulevy" já, manzel vyzvedava ze školky, a běžně se dětem věnuje, takže 2 týdny bez něj by pro mě rozhodne pohodička nebyla.

camelinka
14. kvě 2021

My mame od urciteho veku, nebo odpracovanych let, narok kazdy rok na 14dni rehabky. Vetsina manzelskych paru, tu jezdi zvlast a nevidim v tom nic divnyho, taky sme nikdy s ex spolu nebyli, takze mi to neprijde jako nic hroznyho🤷

cherie24
14. kvě 2021

Já bych mu třeba řekla, že když on chce jet sám, tak bych ale chtěla ať s námi pak jede taky na pár dní nebo pokud by sis to sama bez dětí užila, ať si jedeš oddechnout i ty na pár dní někam sama. Ať to není tak že on má dovču, takže pak pochopí, že on už si odpočinul, tak není třeba nic dalšího. Ale jinak by mi to nevadilo vůbec. Partner jel teďka taky na 3 týdny pracovně pryč a jakože je mi smutno, ale voláme si i s malou před spaním, ona se na to i těší a já si takhle třeba večer zajdu do vany a celkově se ten večer víc věnuji sobě, když malá usne. Zas taková tragédie to není 🙂

felixfelicis
14. kvě 2021

@lysecek Já bych jela třeba 3x na víkend, jednou s někým, jednou manzel a děti pryč a já relax doma a jednou klidně sama na nějakou poznavacku. To by bylo krasny! Můj byl na konferenci v USA, když jsme čekali třetí dítě, takže se ani moc nedalo volat skrz časový posun. Celou dobu tam rozhodne nepracoval 🙂 Když to není tak, ze on může všechno, a já dělám sluzku u plotny, tak bych mu to přála🙂

lachipie
14. kvě 2021

Jako vadilo by mi, kdyby najednou se z ničeho nic sebral a řekl, že si zaplatí pobyt někde na 14 dní a nás s sebou nechce a nazdar. To bych přemýšlela nad tím, jestli za tím není něco jiného. Ale pokud je to od zaměstnavatele, tak je to něco trochu jiného. Chápu, že pokud by ostatní kolegové jeli sami bez manželek, aby on tam měl celou skvadru, mohl by si připadat divně. Můj táta jezdí už leta letoucí jednou za dva roky na 14 dní do lázní a máma s ním začala jezdit až v posledních letech, když si i ostatní kolegové začali brát s sebou manželky, někteří už tedy i vnoučata. Však já jsem si taky udělala sice jen na víkend, ale udělala, výlet bez manžela a dětí ke kamarádce na Slovensko a až to bude možné, plánuju to znova. Déle nemůžu, manžel prostě musí chodit do práce a kvůli svojí zábavě nechci otravovat tchyni, ale jo, ráda jednou za rok na ten víkend odjedu si odpočinout.

lol_lol
14. kvě 2021

Take jsem ve sluzebnim pomeru a mam narok na dvoutydenni rekondice. Rodinni prislusnici se techto rekondic neucastni, kapacita rekreacnich stredisek to neumoznuje a neni to k tomu ani urcene, od toho jsou firemni rekreacni pobyty, kam uz jede prislusnik s celou rodinnou, pokud chce. Je to jeden z benefitu, ktery je mozny po urcite odslouzene dobe vyuzivat, u nas se nestava, ze by se rekondice odmitaly. Vsak se s nim domluv, ze si pak taky vyberes nejaky cas na svuj odpocinek...

jade85
14. kvě 2021

Nechala bych ho, ale sama bych pak výhledově taky chtěla "rekondiční pobyt" pro sebe 🙂

gracinka7
14. kvě 2021

Máme dost náročné děti, takže mě by to poměrně vadilo. Ale jet bych ho nechala. Ať si odpočine.

lysecek
14. kvě 2021

@felixfelicis to je od tebe moc pekne, fakt. Ja bych byla i tak nespokojena. 3x vikend ja a on 14 dni v kuse by mi prislo nefer, hodne nefer. Pac vikend by on s detmi nejak prezil, vubec by ale nepochopil, jak dlouhych tech 14 dni bylo pro me. Stejne jako nechape, jak je pro me narocne byt s nimi doma, zatimco on chodi do prace, kde mluvi s dospelymi lidmi, pak prijde domu a deti jsou na nej natesene, je jim vzacny, chovaji se s nim lip nez se mnou🤷‍♀️. Jak tu nekdo psal, ze by detem mazal k veceri chleba s maslem a uklidil az pred prijezdem manzela (komentar uz je smazany). Ja teda varim a uklizim kvuli sobe. Kojim a potrebuju se dobre najist. Citim se spatne v neuklizenem byte. A i kdyz je manzel doma a pecuje o deti, nestiham navarit a uklidit. Kdyby mi dal na tech 14 dni penize, abych si objednala dovazku obedu napr. Tak snad.

prezdivka
14. kvě 2021

Nevadilo a přála bych mu to. Bejt hasič určitě neni jednoduchý. Já jezdim s dětma každej měsíc na tejden deset dní na chalupu, tatínek zůstává doma. A je to v pohodě.

any2any
14. kvě 2021

Já bych jej nechala jet. A pokud ty si přeješ pro sebe relax, zařiď si jej, jsi dospělá. 😉 Až bude mladší trochu větší, nech obě děti manželovi a jeď na wellness (či co tě láká). Nebo už teď na prodlouženej víkend atd.
(Můj muž byl pracovně v zahraničí nejdéle 2 měsíce, jinak pořád někam lítal, teď kvůli covidu už teda ne. Jo, kromě práce tam měl pohodičku, úžasný hotely, jídlo, ... a vždy jsem mu to přála. Nikdy to vztahu nebylo na obtíž, naopak. Jen jednou jsem letěla s ním, do USA, kdy on tam týden pracoval a pak jsme 14 dní cestovali, ale to jsem byla teprve těhotná s první, tak to šlo.) A pak mívá manžel pravidelně jednou za půl roku prodloužený víkend s kamarády, v létě jezdí s jinou partou na čundr... A i díky tomu, že mu to přeju, tak pak on často bere někam, třeba na výlet, jen nejstarší, ať si odpočinu, či loni jsem jela s kámoškou na wellness a říkal mi, ať nehledím na cenu a užiju si to, s dcerou si udělali svůj program doma... (ale samozřejmě jsem si to zařídila já, když jsem chtěla relax). 😊

mollyweasley
14. kvě 2021

Já jsem takhle manžela na dovolenou poslala. Dost pracoval, já na mateřské a mohli jsme si dovolit dovolenou jenom pro jednoho. On strašně toužil po Norsku, mě moc nelákalo. Tak jel, a dokonce jsem mu domluvila naši společnou kamarádku, která Norsko taky chtěla, ale neměla s kým.
Vůbec nechápu, proč by muži nemohli mít nárok být někde bez rodiny?

lysecek
14. kvě 2021

@mollyweasley za me narok byt bez rodiny ano. Ale stejne jako zena. Takze 14 dni v kuse on, pak 14 dni v kuse ja. Ne ze on pojede na 14 dni a ja potom na vikend na wellnes a to mi bude bohate stacit.

any2any
14. kvě 2021

Jo a ještě, loni jsem takhle plánovala 10 dní v Řecku, jen já a děti, manžel se strašně moc těšil, jak si to tu sám užije. Už plánoval, na co všechno bude mít klid, jaký pártošky tu zorganizuje... 😆 (Nakonec nám to zhatila rodinná tragédie a covid, ale až nejmladší bude větší, určitě to někdy uskutečníme.)
Takže se na to zkus podívat jinak a popátrej v sobě, co tebe udělá šťastnou a běž si za tím...

katka22688
14. kvě 2021

Manžel taky chodí každý rok na 14dni do lazní a jsem za to ráda že si jde od všetkého odpočinúť. Má to náročné a jsem ráda že odpočine bez nás... Ani mě nenapadlo tam ísť sním, pak si dělám spoločné výlety /dovolenky.

petrasipkova1
14. kvě 2021

Manžel má tyto pobyty v práci za zásluhy taky a nejsem stíhačka abych jela s nim a ještě táhla děti. Tak si v tu chvíli zaplatte s nějakou kamarádkou a detma pobyt se vším všudy a budete spokojeni všichni.

kikca88
14. kvě 2021

@korin to jo.. no ma 5 leta dcerka je uzasna, ta hodne pomaha a hodne se venuje te mladsi, tak na me zbyde jen mimco a pes😁.

drep
14. kvě 2021

Nevadilo by mi to, ale, muž by bez nás nejel, on nemá vůbec potřebu trávit čas samostatně, narozdíl ode mě. Kdyby chtěl jet, spánembohem a přesně jak píší holky výš, já bych si to vybrala jindy. Úplně vidím týden na kongresu Sepse, s dospělými, s inteligentním programem, v mé milované ostraně

felixfelicis
14. kvě 2021

@lysecek Ty víkendy jsem zmiňovala hlavně kvůli dětem. Manžel by péči zvládnul, ale asi se všechny shodneme, ze odjet na 2 týdny od dvouletého dítěte, které má zakladatelka, není ok. Fifty fifty je s malými dětmi prostě mnohdy nereálné, tak si to udělám hezké v rámci toho, co možné je.

korin
14. kvě 2021

Vidím obecně problém v tom "vybrání jindy". Že aspoň u nás ta možnost zatím nebyla. Ne jedno odpoledne, ale několik dní v tahu. A nesrovnávala bych samostatný pobyt v lázních s tím, kdy bych někde byla společně s dětmi. To si od nich moc neodpočinu.

katule1990
14. kvě 2021

Manžel je u PČR a jezdí takhle už leta. Nikdy by mě nenapadlo jet s ním, ani nevím o nikom, kdo by takhle s manželem jezdil. Táta byl u hasičů a taky jezdil sám. Mám pocit, že jsou i třeba s kolegou na pokoji, chodí na procedury a tak. Já to neberu jako dovolenou beze mě, ale jako rehabilitaci v rámci práce a 14 dní si odpočnout i od sebe taky není kolikrát na škodu. Jó, kdyby si vzal dovolenou a jel na 14 dní někam s kamarádem, to by mi vadilo, ale tohle je něco úplně jinýho. Není to dovolená, je to rehabilitace nad rámec dovolený, která se tím nijak nekrátí.

jjasmina
14. kvě 2021

Jsem asi sobec, ale když pojede sám, chci taky dovcu sama pro sebe bez dětí , jinak nic :D

amazonkajanik
14. kvě 2021

@jjasmina u hasičů to není ani tak dovolená, jako rekondicni pobyt,který mají povinný. Tátu to tedy posledních 10let otravovalo, hlavně protože mu zemřel letitý kolega a kamarád s kterým jezdil, takže mu prostě těch 14dní chyběl a vracel se víc ve stresu. Z pohledu matky malého satanase a zároveň dcery hasiče mohu říct, že je to o domluvě. Plně chápu, proč mají těch 14dní jen pro sebe. Táta za těch 36let vytahal spousty mrtvých z aut,bohužel včetně dětí. Na těchto pobytech se mají dát do kupy jak fyzicky, tak i psychicky a s rodinou s dětmi za zadkem to moc nepůjde...

codal
14. kvě 2021

Jen dotaz, to se mu pak počítá z dovolené ty dny? Nebo je to navíc? Protože to by mi třeba vadilo, že přijde o 14 dní dovolené.
Já bych s tím problém neměla, ale já mám hlídací babičky a pomoc, takže bych to dala. Pokud bych měla na to všechno zůstat 14 dní úplně sama, tak by mi to asi vadilo taky, mám stejně staré děti a vím, jak to může být náročně.

jjasmina
14. kvě 2021

@amazonkajanik joo hasič, já zmto necetla všechno, tak to jooo to se dá pochopit 🙂

glimmer
14. kvě 2021

nečetla jsem všechny příspěvky, ale upřímně? Mě by to nevadilo, ať si užije volno. Byla bych sice přes den sama s dětmi ... ale i tak bych měla dost času na svůj "klid" ... a to mám docela ráda ...
popř. bych někde zkusila "udat" děti, a jela s manželem, ale to jen kdyby ostatní kolegové brali své manželky, přítelkyně ...

můj manžel jezdí 2x ročně na Superb sraz do Harrachova, je to vždy čtvrtek - neděle ... mělo to být vždy jen pro chlapy ... ale postupem času začali jezdit i manželky, děti ... a je to taky fajn ... ale když jel sám, neměla jsem s tím problém ...

lol_lol
14. kvě 2021

Jeste k tomu dodam, nejedna se o dovolenou, jak je tu casto zminovano, pokud jsme na rekondicich, podlehame urcitemu rezimu, proste jsme stale v praci. Odmitnout to lze, ale bez nahrady. Dovolena se o tech 14 dni rekondic nekrati. Verim tomu, ze kdyby mel v praci tuto moznost kazdy, spousta z tech, co s tim ted u chlapa ma problem, by ji rada vyuzila....

Strana
z6