icon

Manžel nesouhlasí s cestováním. Měla bych ustoupit?

19. srp 2024

Hezký den. Jdu si k vám pro radu. Jestli jsem sobecká já nebo můj manžel, nebo prostě co je na tom tak špatného. Každý rok jsem alespoň jeden týden v roce cestovala po světě. Vždy mě to doma stálo hodně přemlouvání, k posledním cestě jsem řekla, že je opravdu poslední, protože manžel byl vždy neskutečně naštvaný, že vůbec někam jedu. Vždy jsem všechno zařídila, hlídání maminkou, zkrátka vše tak, aby bylo vše v pořádku, než se vrátím a manžel neměl žádné starosti navíc. Dva roky jsem s bratrem nikde nebyla. Teď navrhnul zas, abych na týden někam vyrazili. Ale manžel je proti. Já bych jela tak moc ráda, je to tak úžasné si na týden odpočinout od všech starostí a každodenní domácnosti. Ale to nechápe. Chodím do práce, starám se o děti, domácnost. Nemám žádné koníčky, na víno s kamarádkami chodím tak jednou za čtvrt roku. Jinak jsem v neustálém kolečku rodina a domácnost.Ten týden na cestách mě neskutečně dobije energií. Jenomže pochopení od manžela nemám. Od čeho si potřebují odpočinout. Řekla jsem, že to je naposledy. Jen se zmíním, že bych jela, už je oheň na střeše. Tak nevím, zda z toho mám pokorně vycouvat nebo si stát za svým. Chci toho opravdu tolik?

Strana
z9
autor
20. srp 2024

Díky Vám jsem odhodlána jet. Pojedu. Prostě pojedu. Už jen najít správný okamžik. Už jen .. boha jeho, z čeho mám takový strach? Jsem trubka ... ptala jsem se dětí, od těch mám svolení ... už jen ten manžel ... nechci svolení, chci mu to oznámit.. ale zatím nevím jak 🙈

klokanka31
20. srp 2024

@lennus Každý má jiné hodnoty, což chápu, ale když už lidi chtějí zakládat rodiny, měli by si tyhle hodnoty vyjasnit předem. Třeba by se pak vyhnuli rozvodům...

klokanka31
20. srp 2024

Tak co to zkusit obloukem? Že chápeš že se mu to nelíbí, že to respektuješ, ale na druhou stranu bys strašně chtěla jet, a blablabla. Prostě to okecat aby souhlasil 😁

dashyyy
20. srp 2024

@klokanka31 tak takhle se děti naučí, že maminka nemůže nic a bude sedět doma na zadku, protože to tatínek řekl, to je příklad za všechny prachy.. navíc jak neohlížela? Ona všechno kolem zařídila, aby ten chlap měl vlastně pohodindu v její nepřítomnosti.. děti i babička jsou s tím ok a kompromis?? Ok já teda nikam nepojedu, ale ty nepůjdeš ani na jedno pivo za celý rok, protože já běžně sedím doma a starám se o rodinu..

drep
20. srp 2024

@klokanka31 že máme v životě i jiné role než manželka, máma a hospodyně? Že druhé lidi nevlastníme? Že svoboda je stejně důležitá jalo partnerstvi? Autorka nechce jet na půlroční expedici na antarktidu nebo do balučistánu, proboha, chce prostě úplně normálně vyjet na týden. Jasně, že je to otázka kompromisu. Autorka by si přála jet každý rok, manžel nechce, aby jela kamkoliv (důvod jsem nepochopila), kompromis není, že bude sedět doma na zadku, ale že pojede někdy.

llluckaaa
20. srp 2024

@klokanka31 Hele, nevím, ale já ziju v prostředí, kde chlapi na ty své dovolené nebo sporty během týdne jezdí, ze se pro ne se svatbou a porodem nic zásadního v tomto nemění. To jen od žen se očekává, ze pi porodu nebudou mít jiné potreby než pece i rodinné hnízdo. Jak jsem psala, z nás chlap jezdí pravidelne a naštěstí už pochopil, ze není nic špatného na tom, abych to delala taky. Sve děti učím nejen samostatnosti, ale chci jim být vzorem, ze i na jejich názoru a potřebách záleží, a to i když dospějí a se stanou partnery a rodiči 😉

somalicats
20. srp 2024

@klokanka31 A proč okecávat? Ona je snad jeho majetek, aby potřebovala jeho souhlas s cestou? Ona snad mizí od rodiny na dlouhý čas a užívá si někde sama?
Rok má 52 týdnů, ona chce jeden týden ročně sama pro sebe. To není žádné neohlížení se na potřeby zbytku rodiny, to je normální. A normální chlap by nejen že jí pomohl zabalit, ale plně by se postaral o děti v době, kdy by ona byla pryč.

somalicats
20. srp 2024

@drep To klokance nevysvětlíš. Ona má svůj úhel pohledu na svět a absolutně není schopná pochopit, že většina lidí to má jinak, že svatbou se k sobě manželé nepřivážou krátkou pupeční šňůrou a navzájem si bez sebe ani neuprdnou.

dashyyy
20. srp 2024

@somalicats ono je to vlastně skoro i smutný, že pak ti partneři mají jen sami sebe.. to si nedovedu úplně představit, mně by normálně hráblo a myslím, že tomu mojemu ze mě taky 🤣🤣

somalicats
20. srp 2024

@dashyyy Je to smutný a já si to taky neumím představit.

tereza0111
20. srp 2024

@dashyyy zas bych to tak nedramatizovala. Na dovolenou bych bez manzela - pokud by chtel jet - take nejela a neznamená to, že se bez sebe nedojdem ani vycurat. Jen mam nastaveno, ze dovolena se travi spolecne, nakonec je ji za rok dost malo a je to to malo casu, kdy se neresi zadne provozni zalezitosti a mame cas se sobe opravdu venovat.
A fakt to neznamena, ze nemame dalsi zmane nebo jiny spolecensky zivot

katcha03
20. srp 2024

Prosím neustupuj a jeď🙏 Proboha, vždyť jde jen o týden, nejedeš nikam na půlroční expedici. Naprosto chápu tvou potřebu načerpat energii mimo rodinu. Držím palce🍀 a doufám, že nám po dovolené napíšeš jak krásně sis jí užila😉

dashyyy
20. srp 2024

@tereza0111 já to myslím vyloženě na Klokanku, protože od ní to tak zní 😉 každý dle svých potřeb

klokanka31
20. srp 2024

@dashyyy Však zrovna u zakladatelky jsem už psala ať jede, když ten její si taky chodí a neptá se 🙂

dashyyy
20. srp 2024

@klokanka31 tys psala, aby vzala rodinu a pak že ti přijde praštěný jet bez rodiny.. tobě přijde praštěný tohle, mně zase tvůj pohled, ale což hlavně, že jsme spokojené, že? 🙂

klokanka31
20. srp 2024

@dashyyy Asi tak 😁

moudivlacek
20. srp 2024

Každý máme jiné možnosti, zajímalo by mě, kolik z těch, které by nikdy nikam samy nejely, mají hlídání, to taky dělá dost, ano jde o den, víkend, nebo třeba x odpolední v měsíci, kdy mají alespoň krátký čas pro sebe (v součtu to za rok dát těch týdnů víc), zatímco někdo má např. jen ten 1 týden v roce. Z vlastní zkušenosti z okolí, nejvíc pindá právě ten, který toho "volna" má nejvíce 🙂

somalicats
20. srp 2024

@tereza0111 zakladatelka ale psala, že na rodinnou dovolenou normálně jezdí, tohle je týden, který věnuje sama sobě a jede s bratrem.

brunetka11
20. srp 2024

@klokanka31 Normálně. Když mi muž řekne, že chce někam jet, stačí mi upřesnit termín, abych si zajistila kapacitu na děti na plný úvazek.
Je fajn, že jsme spolu. A je prima si zachovat i své světy a umožnit to i svým partnerům.

drep
20. srp 2024

@moudivlacek napadlo mě to samý. U mě nejde tak ani o cestovaní, jako o služby. Mám standardně 4všední a jeden víkendovej den, krát dvanáct měsíců, to dělá čistého času asi 650 hodin, čili asi 28 dní, kdy nejsem doma. Uf, ještě že mám tolerantního manžela😀

exbordelar
20. srp 2024

Hele a nezarli manzel na bratra? Neni mu neprijemne, ze to vsechno za tebe zacaluje? Nebo ze s bratrem si jedes odpocinout, zatimco s manzelem a detmi "trpis"? Mne by zajimalo, jak to citi a vnima on. Sama mas z toho uzkost, jak mu to rict, protoze vis, ze bude nastvany. A ty budes nastvana, ze ti odjezd "zatrhne" a pak bude kvuli tomu dusno.
Podle me byste si meli promluvit bez nejakych bojovnych postoju a rict si, co DOOPRAVDY citite a co potrebujete.

lichozroutsudy
Odpověď byla odstraněná
evaviki
20. srp 2024

Autorce - muj chlap mizi jednou rocne na 3 tydny pryc. Nekdy dokonce 2x3 tydny, jednou sam, jednou se synem (nasim). Naprosto bez vyhrad to respektuju, mame domluvu, ze si nepreju, aby jezdil v prosinci (uz se par krat stalo a vim, ze je to pro me blbe obdobi, protoze je toho hodne). Taky pravidelne mizi na vikendy, at uz na chatu, nebo na nejake akce. Jak uz tady padlo, neni muj majetek a vse je o domluve. Hlavne ty dovolene mu pomahaji se udrzet v pricetnem stavu a fungovat jako otec, psi otec a partner. Kdyz jsem nekam chtela ja, nebyl nejmensi problem. Vi, ze taky potrebuji zmizet. Ted nemam s kym na tyden vypadnout treba k mori, resp. jedu se synem. Ale jezdila jsem i s kamaradkou, prave abych si odpocinula a nacerpala energii. Taky nekdy mizim na vikend sama (skolni sraz), nebo s kamoskou na nejaky joga vikend a pod. A kdyz manzel vidi, ze uz nejak melu z posledniho, posila me naopak sam od sebe, zda nekam nechci. A ano, jezdime i spolu, jako rodina.

klokanka31
20. srp 2024

@lichozroutsudy A ty už si dej na nervy fakt tu čokoládu 🙂

autor
20. srp 2024

@exbordelar Myslím si, že na tom něco také bude ... třeba mu také vadí to, že to všechno platí bratr, že on ne, že bratr si takhle může cestovat, protože je zodpovědný jen za kocoura, co má doma ... (poslední protože je přímo z úst mého muže)... já jsem se snažila několikrát, promluvit si o tom v klidu a bez emocí, ale manžel hned začne startovat ... snažila jsem se mu vysvětlit, že si potřebují odpočinout od všeho kolem, že mi to moc pomůže... odpověď? Odpočinout? No to si děláš srandu ... 🙈

verape
20. srp 2024

A co ti poví na to, kdyz mu vyjmenuješ všechny ty činnosti, které děláš ( úklid, úkoly, praní, svačiny, vaření...) a od kterých si potřebuješ odpočinout? To bych se asi i pohádala. Každý potřebuje nějaký únik z té rutiny , i když jsme rády, že tu rodinu máme. Jinak jedeme pořád jak křeček v kolečku....

llluckaaa
20. srp 2024

Hele, já myslím, ze bys měla jezdit pryč častěji a nechat mu okusit kolotoč kolem děti, aby pochopil, od čeho si chceš aspoň jednou za rok odpočinout 😊

eviicka
20. srp 2024

@exbordelar přesně totéž mě napadlo taky, že žárlí na ten vztah s bratrem, na to že platí, ze mu zasahuje do jeho prostoru (jako jiný muž, kdyby to byla sestra, treba by to bylo jiné).
Upřímně šáhla jsem si do svědomí a kdysi dávno za mlada jsem také žárlila na sestru ex. Oni měli spolu hodně silný vztah (posílený tím, že je rodiče dost izolovali), ona neměla moc nikoho jen jeho... a ex tak nějak balancoval mezi námi, jak si časem našla kluka, hned se vzduch pročistil. A po rozchodu se z nás nakonec staly kamarádky.

Takže když si vzpomenu na tuhle etapu, tak najednou má ten dotaz trochu jiný rozměr a manžela i chápu (čímž neříkám, že jeho postoj schvaluju).

eviicka
20. srp 2024

No ono je potřeba vážit slova, ono to "odpočinout si (...od vás a vlastně od tebe)" může někomu znít také jako červený hadr. Ale nevíme jaký máte jinak vztah, jak staré děti a tak.

eviicka
20. srp 2024

@verape právě, je otázka jak reaguje na běžný provoz, jak moc se zapojuje. Protože pokud on ji v běžném životě podporuje, tak ho může i mrzet, že chce "odpočívat " bez něho raději s jiným mužem (i když bratrem).
Pokud na ni kašle i během roku a toto mu vadí taky, pak je to sobec a není o čem diskutovat.

Strana
z9