icon

Manžel neumí řešit péči o dítě. Je sobecký?

sfet
12. pro 2023

Dobrý den, má ještě některá z vás doma sobecka k pohledání? Hlavně co se týká starostlivosti o dítě. Každá, naprosto každá nemoc, nebo kontrola u doktora padá na moji hlavu. On má osetrovne nepujde, protože to nejde, u nich se to nedá, já se ho včera ptala, co by jako dělal jako samozivitel a prý to by chodil. To už by v práci šlo? A můžu být i já nemocná, no tak dítě se mnou. Navíc auto si bere a já ve vesnici obstarávat složité kontroly a obchod a lékárnu, jak to půjde. Sice autobusy chodí častěji jako jeden ráno a další v květnu, to zas jo, ale stejně. Se zvracejicim dítětem jít autobusem nic moc, ale podle něj řídit neumím, hlavně že jsem řidičák udělala napoprvé s přehledem. To neudělal ani on. Ale hlavně mi vadí, že se nezepta a logicky, že budu s dítětem doma já. Mateřský doma takový exemplář? My dnes máme v práci firemni slavnostní snadani, velké vánoční focení a celkově volnější den a dite ráno trochu zvracelo a hned, že doma musím být já. Minuly týden a týden předtím angína a zase doma jen já. Kontrola u doktorky zase já. Už mě to nebaví. Jako jsem matka, chápu, ale má oba rodiče a můj tata není žádný lumen, ale párkrát se mnou na osetr.jdyz jsem byla dítě, byl. Prostě dítě je obou. Kdyby byl obchoďák, nebo kamionista, to byl nemohla zadat, mám soudnost, ale tohle je opravdu, navíc mi lhal, že u nich v práci dělá jen jedna žena na částečný úvazek, jako žena majitele, a najednou jedná kolegyně to a druhá zase tamto..

Strana
z5
sfet
autor
12. pro 2023

Tak je pravda, že vydelava o něco málo víc než já, ale jen o něco, ne o moc. A dela administrativu a to já taky. Navíc my děláme v přepravní společnosti, děláme taky člení a teď máme hlavní sezónu, takže v práci u nás mě potřebuji daleko víc, protože se nestíhá. Chci být trochu nápomocná i kolegům. Protože výpadek každého je znát víc než kdy jindy. Spíš narazí na to, že u nás za ocrky a neschopenky žádné postihy nehrozí, ale nevěřím, že kdyby byl 3 dny na OCR on, že by se neco hrozne stalo. Teď lituju, té jsem se dnes netrhla a neutekla rano do práce s nazdar bazar. Jseš otec

ai30
12. pro 2023

@ninive211 Uff, ta tvoje lekce historie se teda moc nepovedla 🤣🤣

sfet
autor
12. pro 2023

A nejde jen o starost o dítě, ale...resime Silvestra. Já se chci jít zabavit do naší místní komunity, kde se párkrát za rok scházíme a koname a organizujeme plno aktivit i pro děti a padl návrh, že by tam mohl být Silvestr.. bylo by to takové příjemné posezení kolem 20 lidí, nic obrovské. Ale manžel má s tím problém. On jít nechce, s tím pádem nemůžu jít ani já. A operuje tím, že rodina má být spolu (zajímavé, že když on jde lyžovat a na hokej) a já sedím u dítěte doma, tak to rodina spolu být zázrakem nemusi. Taky mi vyhazuje na oči manželský slib, že musím držet s ním. Každý rok jsme byli na Silvestra doma, ne, nebaví mě to. Silvestra do a si užiju v důchodu dost a dost, zatím chci žít aktivně a o nic nejde. Bude tam jen naše komunita a dostanu se tam i pěšky. Je to kousíček. Šla jsem tam na čarodějnice, pak mi volal, že malý má horečku a je nemocen, pochopitelně nebyl, chtěl mě dostat domů, abych tam nebyla a to já bych zůstala. Tak teď se pořád vadime, protože on tam jít nechce a já jít nemůžu, protože..

la_amanita
12. pro 2023

@me_druhe_ja pokud někdo pracuje jako finanční ředitel, jistě má vytvořenou vhodnou rezervu a klidně může jít na ošetřovačku on.

sarihy
12. pro 2023

@sfet No, jak to tak čtu, tak tady u vás je asi o mnoho víc problémů než nějaké pitomé spory o OČR.

barmil
12. pro 2023

@sfet vydělávam víc než manzel, ale mám možnost home office. Na druhou stranu on má na ocr 100% příjem, takže se střídame podle možností.
Je schopen se plnohodnotne postarat, není důvod, abych byla doma automaticky já.
Když nemůžeme ani jeden, máme ještě tchyni, ta naštěstí je už v důchodu a je ochotna pohlídat i přes noc

jahodi
12. pro 2023

@la_amanita jo, já si říkala to samé, ale protože u nás teda nemáme poměr 80 tis ku 0,- tak jsem radši mlčela. Já byla 6 let samoživitelka a když jsem si představila že fakt domů nepřinesu nic finančního, zatímco manžel vlastně táhne veškeré finance, tak ufff, to bych nedala. My s mužem přineseme domů +- stejné peníze a v součtu to je něco přes 50 tis a říkám si, že nám takhle je hodně dobře, když to tu tak čtu.
Myslím že tady bude veliký problém i v tom, jak ona skáče, jak on píská. Viz příkald s těma čarodějnicema. To přece muselo být pár hodin ne? Proč ona běžela domů po zavolání, že má malej teplotu? (A jasně, druhá věc je, že můj chlap by mi zcela určitě nevolal o teplotě, kdybych byla pryč na pár hodin). Ale myslím, že značná část začátku změn u nich by byla i o změně jejího postoje...

te_reza
12. pro 2023

@sfet podle tvého posledního komentáře bude OCR poslední problém ve vztahu. My třeba taky nikam nechodíme, silvestra travime doma u jídla a telky 🤣 protože už nás to nebaví, ale chodíme ven normálně kdo kdy chce, každý zvlášť, protože hlídání přes noc nemáme.

sfet
autor
12. pro 2023

@jahodi ano, to byla záležitost tak 4 hodin, víc ne. Nakonec mi tam milostivě dovolil být jen hodinu a neco. Protože on nechtěl. A já nechtěla být za někoho, že dítě ma horečku a já se chodím bavit. Ale zase jednou mi malý zvracel celý den a on se lyžoval, taky nejel domu, protože já.

sfet
autor
12. pro 2023

@te_reza my práve hlídání mít budeme, bydlí s námi tchán. Je už starší, na celodenní hlídání si netroufne, ale krátkodobé pomůže a to bude malý večer stejně spát a je jedno jestli bude tchán u televize u sebe, nebo s malým..sám říká, že ať někam jdeme, Silvestru v důchodu si užijeme dost.

glitterglue
12. pro 2023

@me_druhe_ja tak my to mame doma castecne podobne. Pokud jeden pracuje na vysoke funkci, jeho rodina prevdepodobne nejede financne naknop, aby si alespon nejakou cast OCR nemohl dovolit. Nebo ma moznost homeoffice a nemusi tu spolecnost ridit nonstop z kanclu. Nebo ma diky sve funkci moznost si praci alespon castecne organizovat podle sebe (delegovat na ostatni, presunout schuzky). To "obycejny" zamestnanec obvykle nema. Moje prace je treba hur hodnocena nez ta manzelova, ale neni bezvyznamna (jak pro me osobne, tak celkove), takze o ni nechci prijit tim, ze tam vecne nebudu. Tu praci za chybejiciho cloveka vzdycky musi nekdo udelat, i kdyz tam tech holek se stejnou naplni bude pet, urcite by byly z neustale chybejici kolegyne nadsene.

me_druhe_ja
12. pro 2023

@glitterglue Jo, jasně, žádnej zaměstnavatel není nadšený, kdyz je zaměstnanec víc doma než v práci....Já taky vždy dělala a dělat budu "obyčejné administrativní práce😀". Ale byla jsme třeba skoro 8 let v jedné firmě, kde jsme byly dvě a já dělala zhruba 80% prace. Kolegyně byla neschopná a já byla mladá a blbá. Čehož ředitel využil a sice mě platil hezky, ale byla jsem nezastupitelná. Dovolená skoro neexistovala. A když, musela jsem být na telefonu a pak jsem byla do noci v práci, abych to dala nějak dokupy. Ale to byla i moje blbost, že jsem se nechala tak využívat. Mít v té době dite, nemohla bych být na OCR.....
Každopádně já mám holt názor, že OCR, doktory a tyhle věci by měl primárně zastávat ten rodič, který má výrazně méně peněz a/nebo je v práci hůř zastupitelný. Primárně, ne výhradně. 🙂

Každopádně to už se bavíme obecně, jak autorka dopsala další příspěvky, tak jeji muž je opravdu sobecké hovado.

jahodi
12. pro 2023

@sfet no a to už pak je ale o tvém nastavení. Tys nebyla za někoho "že když dítě má horečku tak ty se bavíš" - u dítěte s horečkou byl jeho rodič přece. Není důvod abys běžela domů, aby u něj byli rodiče dva. S horečkou. (A znova - ano, ideální by bylo, aby on ti ani nevolal. Ale je to i zda ty si stojíš za svým).

sfet
autor
12. pro 2023

@me_druhe_ja a to muž říká, že největší sobec jsem já. Podle sebe soudím tebe, to je jako vyšité.

eviicka
12. pro 2023

@sfet normálně to nedělám, ale teď jsem mrkla na tvoje jiné diskuze, takže tvůj manžel je ten pán, co nutí syna jist maso, aby nebyl šikanovaný a ten co tě nepodpořil při hledání nové práce (obě diskuze si pamatuji).
No hele tady už nejde o žádné OČR, zjisti si něco o manipulátorech... ☹ jestli mu do teď jeho chování vůči tobě procházelo (jakože podle příspěvků ano), tak vymanit se z toho bude hodně těžké. Držím palce ke hledání síly 🙂.

gdpr
12. pro 2023

(nečítala som celú konverzáciu ale) Mne toto nepríde divne. Ja kebyze mužovi poviem nech je s deťmi k dr alebo na Očr tak ma asi vysmeje 🤣🙈 akoze samozrejme kebyze ja som nemohla kvôli niečomu objektívne vážnemu tak by išiel ale inak nie. A nepoznám z okolia jedinú rodinu kde by chlap ostal na Očr alebo išiel s dieťaťom k dr - výnimka ak sú 2 deti a mama je s jedným doma otec s druhým u Dr alebo naopak (väčšinou aj to je naopak).

janina228
12. pro 2023

@sfet bydlíte na vesnici - ty tam máš známé a on ne, nebo proč nechce jít na ten Silvestr taky? Nepůsobí na mě jako někdo, kdo by se bavit nechtěl (své zájmy evidentně má). Nebo to je jen naschvál proto, že ty tam jít chceš?

glitterglue
12. pro 2023

@gdpr promin, ale to je dost smutny...Nam se treba sesli dve prohlidky u doktora v 1 den, 1 rano a 1 odpoledne - k 1 doktorovi jsem sla ja a k 1 muz, aby nemusel jeden z nas zaroven prijit pozdeji a jeste odejit driv. A za doprovod k lekari zadne kraceni mzdy neni, takze tam ani argument financemi neobstoji.

sfet
autor
12. pro 2023

@janina228 tvrdí, že on měl kdysi velmi bujarou pubertu a mladost, takže si své užil a už má rád klid a je doma. Kam by chodil
A prý rodina má být spolu, začal něco ve smyslu, že chytám druhou mizu (jakobych šla nevím kam) jdu mezi slušnou naší komunitu. On se s těma lidma maximálně pozdraví, zeptá se jak se mají a to je všechno, družit se nechce. Tvrdí, že nejlepší soused je žádný soused. Já to mám malinko jinak
Jsem trochu extrovert, nedokážu pořád sedět doma jako husa. Už jsem dala i návrh, že teda chvilku doma a chvilku tam. Pak začal něco s tím, že se tam totálně opije, prý bude mít strašný stres, ale z čeho. Vždyť o nic nejde. Je to rady kousek od baráku. Když to tam nebude dobrý, lehce se zvedneme a půjdeme, ale zatím se mi líbila každá akce. Takže asi i ten Silvestr bude pecka.

veroniquecz
12. pro 2023

@gdpr to , ze se ti manžel vysměje je teda smutný. Otec je plnohodnotný rodič jako matka. Proč by nemohl byt s nemocným dítětem doma nebo jít k doktorovi?

veroniquecz
12. pro 2023

@sfet já bych na Silvestra šla sama 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

janina228
12. pro 2023

@stef heleď a nebojí se třeba toho, že to bude samý: "no hele!sem tě neviděl..co piješ? Slivovici? Ále.. pojď na ferneta.."?to by třeba trochu stresující být mohlo. Ale klidně bych šla i sama.. prostě na hodinku - dvě.. pozdravit a jít zpátky třeba ve 23h. Hlídání samozřejmě zařídit u tchána (aby pak nemohl říkal, jaký je chudák a musel hlídat).

suzanna123
12. pro 2023

ano, je to sobecké hovado, druhá věc je, že ty mu to umožňuješ. Jasně, že se nezeptá, proč by to dělal? Co nechápu je, proč se ptáš ty. Jedna věc je se na tom dohodnout podle toho, komu se to třeba zrovna v práci víc (ne)hodí, ale o tom, jestli bude zůstávat s dětmi doma, bych s ním vůbec nediskutovala. Prostě dítě je nemocné, já s ním byla doma minule, teď si to zařiď ty. Ano, pokud vydělává víc, tak dává smysl, aby sis krátila plat ty, ale to tu nepíšeš. Co se auta týče, o tom žádná, jasně, že nebudeš jezdit s nemocným dítětem autobusem, zatímco on si vozí zadek v autě. Ale přístup musíš změnit ty - přestaň akceptovat jeho rozhodnutí, se kterými nesouhlasíš

ai30
12. pro 2023

@gdpr Je smutne, ze ti to neprijde divne. :/

sarihy
12. pro 2023

@gdpr Jako vážně? No pane jo. Třeba můj muž chodí s dětmi tak na polovinu všech kontrol u lékaře, prostě jak to komu vychází časově. Chlap, který tyhle věci nedělá a celkově se nepodílí na věcech kolem dětí, je v mých očích pěkný pitomec.

drep
12. pro 2023

Tyjo, člověk by si myslel, že žijeme v roce 2023, ale podobné diskuze mě vždycky nutí kouknout z okna, jestli není rok 1850. Ano, je to sobeček a já bych ho doma nesnesla. U nás na očr chodím mírně víc já, přesto že beru třeba o 50% víc než manžel. Jsme finančně gramotní, máme rezervy a měsíční rozpočet ne na doraz, takže výpadek jakéhokoliv příjmu nás nepoloží. Muž je vrchní sestra, je v podstatě neplanovaně nezastupitelný a home office mít nemůže. Já jsem řadový lékař, ale zároveň když není v práci kolega, tak zastupuju jeho pozici staničního lékaře. Takže když dcera omarodí, sedneme si s diářem a domlouváme se, kdo kdy fakt potřebuje být v práci, já nemůžu/nechci chybět ve dny, kdy mám službu a kdy není staniční lékař, muž nemůže chybět, když má “velké schůzky” s ředitelem a podobně. K doktorovi chodím na plánované kontroly já. Protože si je plánuju na dopoledne kdy jsem po službě, manžel chodí s dcerou k zubaři, když je nemocná, tak jde ten, kdo má zrovna možnost chybět. Přijde mi to naprosto normální a přirozený a neumím si představit, že bychom fungovali jinak…

vikinkav
12. pro 2023

Me jedine napada, jestli jsi slepa, ze to nevidis? To mu nemuzes neco rict? To se neumite domluvit? Kydat na nej spinu na netu dobry, ale k cemu ti to je? Trochu se vzchop zeno! Jinak ano, muj muz uz byl na OCR, ja nikdy 😄

martinka_33
12. pro 2023

@la_amanita myslim ze je nelogické, aby OČR čerpal tem, který vydelává víc. To leda by ten který vydelá mene byl v práci nezastupitelný. Ale jen proto aby se taky nekdy staral otec? Tohle mi prpste nevadi, ze jsem to ja kdo je s ditetem doma, v práci zastupitelná jsem, muz vydelá víc.
Co mi vadí kdyz se panáčkové po práci svalí a gauc ze jako ksou unavemy z práce a ze máma na mateřský asi unavená neni 😃 to zas netoleruju já 😂

emillyhk
12. pro 2023

@sfet Jsme s manželem vzájemně zastupitelní "doma", tzn. o nemocné dítě se může postarat kdokoli z nás. Já mám práci, kde je problém, pokud hodinu před začátkem směny zjistím, že je dítě nemocné a do školky nemůže, to bysme museli řešit operativně s manželem, že by odešel z práce. Pokud je syn nemocný, tak různě to plácáme - muž má ranní, jde do práce dřív, aby dřív skončil a já jsem mohla do práce na odpolední. Dělám na směny i o víkendu, tak mám v týdnu vždycky nějaké volno, takže já jsem doma ve všední dny, muž se stará o víkendu. Pokud to jde, vypomůže babička (ale není to ideální). Pokud jde o OČR, jsme domluvení, že to si vezme v případě potřeby manžel. Mám o něco vyšší plat a zároveň jsem hůř zastupitelná. Ale takhle jsme se domluvili už dávno před mým návratem do práce 🤷‍♀️
Pokud jde o doktory, prevence jsme plánovali tak, abychom mohli jít oba. Teď skoro ve třech letech jsem byla s malým poprvé sama (nemoc), ale prostě to vyšlo, že jsem měla zrovna volno. Kdybych byla pracovně mimo město, dojde manžel - ví co a jak 🤷‍♀️
U vás mi přijde, že chybí vzájemná úcta a respekt mezi manželi a celkově ochota vyjít druhému vstříc. Ty ustupuješ, zařizuješ, ale hromadíš si v sobě tyhle drobné křivdy a s manželem potom asi nejednáš zrovna s láskou... Že on nesleví ze svého pohodlí, to je sobectví. A když už ho to nenapadne samo, měl by aspoň reagovat na tvoje potřeby. A tady vidím velký prostor pro zlepšení komunikace. Je opravdu rozdíl, jestli se zeptáš, jestli bude na OČR, nebo jestli mu to oznámíš s dovětkem, že ty jsi byla minule a teď prostě nemůžeš, nebo po něm štěkneš, že teď bude doma on, on odsekne, že ne, pohádáte se a ty nakonec stejně ustoupíš...

ninive211
12. pro 2023

@sarihy U nás k lékaři s dětmi tak často nechodím, většinou chodím já (prevence u pediatry-domlouvám mimo pracovní dobu, ORL, náhlé onemocnění, kdy je potřeba, aby děti viděla dr. A napsat OČR. Zubaře zase řeší spíš manžel. Teď letos u nás v práci udělali změnu s proplacením lékaře a já se zkr. úvazkem mám placeného lékaře jen v době pevné pracovní doby 9-13:00. Manželovi to propláci v čase 7:30-13:30 (bylo to do 15:30). Zbytek se musí napracovat.Takže jsem oznámila manželovi, źe v případě ranních doktorů to bude vše na něm. Já chodím do práce 7:15, abych mohla končit z nějakého důvodu brzo, že, a mít proplacené hodiny až od 9, to se mi vůbec nevyplatí.

Strana
z5