Matka a přítel
Dobrý Den. Je mi 15 teď v únoru 16.
V 15 jsem se zamilovala do kluka,se kterým jsem se taky vyspala a pak rozešel.... S mamkou jsem to měla vždy špatný. Tak jsem si myslela,že když ji to řeknu, tak to bude mezi námi lepší, budeme si více důvěřovat. Ale byla to ta nejhorší chyba,jakou jsem kdy mohla udělat...Po půl roce jsem si našla dalšího kluka.Znala jsem ho rok a vždy mi pomáhal..po nějaké době jsme spolu začali chodit.Jsme spolu teprve 4 a půl měsíce,ale mám v něm důvěru a mám ho strašně nehorázně ráda!..spát jsem s nim zacla až po 2 měsících,abych se ujistila,že ve vztazích není jako každý. Jinak je mu 18 a byl panic do 17 takže jsem jeho první..Moje mamka mi pořád vyčítá jaká jsem kráva a kde jsem viděla s někým spát v 15 jestli mi to přijde normální a takové. Nebavime se. Už je to dlouho.Nemáme absolutně dobrý vztah.Normálně kondom porad pouzivame a davame si velky pozor!o taťkovi ani nemluvím ten mi akorát řekne čau když přijde z práce.Mamka zamnou chodí jen kdyz dostala mesicky jestli jsem je dostala taky nebo jestli nejsem tehotna .Nic jinyho ji nezajímá možná ještě to,že podle ni nic v baráku nedělám.vždy jsem chtěla aby moje mamka byla jako moje nejlepší kamarádka.Půjčovali si věci,říkali si tajnosti tak mi přišlo normální ji to říct. Ale od te doby jsem pro ni asi děvka nebo ja nevím. Dnes mi řekla že nikam nebudu chodit atd. Prosím Vás řekněte mi svůj názor. Já když jsem se zeptala holek co na to mamka ze mají kluky a že se snim spí a všechny mi odpověděli ze jim predepsala antikoncepci a ze je vše v pohodě. Jen pro moji mamku jsem totální pí*a s prominutím že ona spala poprvé s klukem v 17 atd. Když jsem ji řekla ze si koupím antikonecepci tak zase protestovala ze nechce abych používala antikoncepci a ze nechce aby jsem s někým vůbec spala. Mě to přijde normální kdZ používám při sexu ochranu jsem s někýms kým jsem šťastná a kdo je moc hodný. Prosím o Váš názor .už nevím co mám dělat.
@anelamates Asi jsi nepročítala vše.Maminka se omluvila,antikoncepci zaplati....
@ninive211 souhlasim s tebou, ja to mela uplne stejne, ja zacala sexualne zit se svym soucasnym a jedinnym partnererem se kterym budu jiz pet let az v 21. A vubec nemam pocit ze jsem o neco prisla. Matka me vychovala jak nejlepe umela, vim ze kdybych se dp toho pustila v takto detskem veku, protoze co si budem nalhavat, 15 let atd je slecna proste jeste dite at chce nebo ne tak by se mnou mama vyrazila dvere. Mela jsem jine zay starala se o skolu, prirodu o kamaradky...uzila jsem si to mladi bez chlapu zcela bezstarostne. A diky tomu jsem dozrala jako vino do bodu kdy vim ze muj pritel, budouci otec je opravdovy muz na ktereho jsem rada ze jsem pockala.
To je od ní jenom rozumné, ale hormonálku takovému děcku, nezlob se, to bych nechtěla. Myslím si o ní své, tedy o té hormonální antikoncepci samozřejmě, a nic dobrého. Takže já bych volila raději něco nehormonálního, i když by tam bylo třeba nějaké to menší riziko. Já jo.
Opravdu někdy nechápu některé komentáře i když vím že to většina z vás mysli dobře, ale neznamená že když podle vás je v 15 slečna nevyzrala na sex že je to nutně pravda, ne vždy co je pro nás správné je správné i pro druhé, já vyspela a dospěla velice brzy, život se semnou nemazlil a tak to tak prostě bylo spala jsem s prvním klukem po ročním vztahu těsně před patnactymi narozeninami a nelituji toho jsem za to i vlastně ráda do 16 jsem měla tři sexuální partnery a opět nelituji toho byla jsem zvědavá mladá experimentovala jsem protože jsem chtěla a teď mám za partnera a otce své dcery svoji první lásku,kdy jsem se opravdu zamilovala ve 13 letech, oba jsme byli mrzí tím s jinými partnery a vrátili se k sobě a jsem moc šťastní a jsem ráda ze jsem vyzkoušela vyblbla se a nemám myšlenky jaké by to bylo s jiným jestli je tohle opravdu to pravé ořechové jestli o tomhle sex je, po tom všem vím o čem sex je a jak může být krásný...
@soyevita Já jsem v patnácti byla v prváku na střední, stejně jako většina těch, co šla do školy od 6ti, v 15ti na základce jsou jen ti co šli od 7mi. A opravdu si myslím, že na svůj věk jsem byla už dost zralá. Měsíčky mám např. od 11ti. První lásky ve 12ti, takové ty neopětované. Ve svém okolí jsem naopak byla jediná, kdo třeba ve 13ti neměl kluka. Ve 13ti první alkohol a cigareta a to jsem byla dost pozadu. Protože i na lyžáku v šesté třídě už někteří jedinci pili alkohol. Někteří jsou na na střední již na intru a musejí se postarat sami o sebe - jídlo, režim a dospějí dříve. Sice to nebyl můj případ, ale i tak jsem kvůli sportu hodně cestovala a měla jsem prostě již zájmy jiné.
Holky ohledně HA. Já si nemyslím, že to je kdoví co pro tělo, ale být to má dcera, tak jí navrhnu, že ty nehorší roky tím pokryjeme, alespoň do té dvacítky. přijde mi to menší zlo než riskovat, případné těhotenství v tam mladém věku je i zdravotně nesmírně riziková záležitost! O duši nemluvím. Podle mne HA a je dobrý "lék preventivního druhu". Musí se užívat uvážlivě, taky nesouhlasím s tím aby to brala každá 30let. Ale na roky, kdy to prostě nejde otěhotnět je to fajn věc. Pharmatexem se mohou chránit 22leté holky, pokud už si mohou dovolit přijmout určité riziko těhotenství. 15 leté holčině bych poradila HA+ další metodu (Pharmatex, kondom).
Klára nemusí tu HA brát do 35, to není nikde napsáno. Ale teď bych jí to rozhodně nerozmlouvala.
No, si dost mladá na sex a já jsem spíše na straně tvé matky, naopak nechápu maminky,ktere ještě dávají dcerám předepsat Ha takové chemické svinstvo, být tebou když už musíš spát, tak s kondomy ale máš na to čas. Maminka je asi nešťastná z té situace jako ty a nebo neví jak se zachovat.
Já osobně začla se sexem velmi pozdě na dnešní poměry ale když jsem viděla svoji mámu jak ji to mrzí, má o mě strach a jak sem ji zklamala, když sem věci brala lehkovážné, mrzelo mě to a zklidnila jsme se a našla si vážný vztah.
Ahoj. Poslyš, nic ve zlém, ale myslím si, že na sex máš ještě čas. Na Tvém místě bych zatím zůstala u kamarádění, u chození, abys zjistila, jestli opravdu chcete být spolu, a až budete dospělí, tak svatba a sex až potom. Myslím, že je to mnohem hezčí, jít na to postupně a dát tomu čas 😉 A pokud jde o antikoncepci, tu bych Ti taky nedoporučovala.
@pincola aga, no ale prave ty mlade roky jsou kriticke, cyklus se teprv ustaluje, telo se stale vyviji. To radsi poucit o sexu, o tele a dusi, o tom, ze sex neni jen zabava, o respektu k sobe. Kondom vzdy, a az bude s nekym zit, tak radsi treba telisko (i miremu, ma hormonu minimum) nez peroralni ha. Jako pojistku ke kondomu pharmatex nebo jiny spermicid, a v zaloze postinor. Trochu holce verit.
V této diskusi me zaujala reakce, ze 1.sex byl ve 4.ročníku vs. Je to každého věc, ale tohle z Vás svatou nedělá, stejně tak, ze hůř mě de.ku, ze jsem první šéf měla v 15. A kdybyste tohohoto svého potkala v tech 15, čekala byste 6 let, než se s ním vyspite? Ja např. Mám názor, ze před manželstvím by uz oba měli mít nějaké zkusenosti, aby vedeli, co chteji a co se jim libi a nemeli pak cely zivot otaznik, ze mohli o neco prijit. A kdybyste toho sveho potkala po 30, ci dele, tak byste zila jako jeptiska?Asi nevite, co je orgasmus, nevím. Ja jsem např. Měla o vztah takový, ze se jednalo pouze o sex, protože jsem byla na tři roky v zahraničí a vedela, ze vztah tam hledat nebudu, ale chyběl mi sex a obětí. 9 měs jsme spolu jen spali díky obrovské chemii, nic neresili, občas si vyšli, ale neplanovali, neresili...a teď do me, neposkvrnene! K zakladatelce: držím palce, s matkou jsem to měla podobně a ani dnes mě nedokáže ocenit. S mou dcerou to mám jinak, jednáme otevreně a myslím, ze to se mnou řešit bude, ale nebude mít tu potřebu tak brzy začít, protože má lásku a pozornost nás, což ja jsem neměla. V te době jsem si sebe nevazila i díky nadavkam rodičů, což ona nepozná a ty se nenech tímto ovlivnit, i když je to těžké.
@maii je to na každém, já jsem zvědavá na naše děti, jestli ve všem tak poslechnou. Za mne je hA spolehlivá a proto to tu píšu. neříkám, že je úžasné že jí tak mladá holka bude brát, ale za mne je to menší zlo než nebrat. my to nerozhodujem, rozhoduje Klára čemu věří, ani máma jí nemůže nutit do žádné formy ochrany. jsou tu protichůdné názory, ať se Klárka rozhodne, konečné slovo je na ní. Být to tvé tělo ty bys HA nebrala a raději nesla určité malé riziko možného těhotenství. Být to moje tělo já bych HA brala spolu s kondomem. Všechno má své. To co popisuješ ty je pro tělo šetrnější. To co popisuju já je bezpečnější. Klárka sama rozhodne. Ne že bych jí nevěřila, nejde o ní, jde o uurčité selhání nešťastnou náhodou. I teď, kdybych věděla, že prostě nesmím být těhotná. že to prostě nejde a tečka, tak bych HA brala. Ale každá se musí rozhodnout sama. A pokud Kláry máma dala Klárce peníze na HA, mě osobně to uklidňilo a přišlo mi to fajn. Zachovala bych se stejně.
@marion2017 Pokud ten, 😂s kým jste se objímala😂, nebyl jen Vaší obětí, pak se píše objetí s J-oběť války např. s Ě. I když pokud byl jen na sex, tak ...Dost dobře to nechápu, ovšem pravopis je v tomto logický.
@kika_21 tak jsem se nasmala... Ja si s pravopisem celkem rozumím, ale občas, když cvakam na mobilu, muže to ujet. Ostatně je tam více blbostí, jak mi mobil opravuje..🙂 tak trosku pochopeni k tomuto, věřím, ze kdybych to psala na PC, tak se mi to nestane 😊
@marion2017 Asi bych neřešila pravopis,píšu v 99% z mobilu a občas se mi stane,že udělám takovou chybu,až se hambou propadám.
Já jsem dřív měla také jiné názory ohledně toho,kdy začít sexuálně žít,nikdy jsem nikoho neodsuzovala,když měl sex v 15letech.Přišlo mi to ok.Ale pak jsem porodila dcery,pomalu dospívají,a každý rok vidím ten rozdíl,proto jsem si dovolila tvrdit,že je rozdíl 15 a 17let.A lidé kolem nás se mění,na naše dcery číhá víc nebezpečí,než číhalo na nás.
Když jsem já byla ve věku mé dcery,báli se moji rodiče jen toho,že bych mohla otěhotnět a nedodělat školu.
Já už mám toho strachu daleko víc.
Takže za mě není se sexem kam pospíchat😉
@pincola Já nesouhlasím s HA z jiných důvodů, ne že bych nesouhlasila s antikoncepcí celkově. Myslím že existuje dost nehormonálních možností, které se dají skloubit, ne? proč zatěžovat tak mladý organismus nějakým svinstvem.
@anelamates Protože je to nejspolehlivější? Kondom se protrhne co udělá? Veme si hormonální pilulku "po"
A ona neexistuje jiná možnost kombinace s kondomem? To nevím, ptám se, tyhle problémy jdou mimo mne. je mi šedesát. Ale s HA nesouhlasím a kdyby šlo o moji dceru, tak i kdyby nebyla jiná možnost krom kondomu a HA, tak pak jenom ten kondom a raději budu opečovávat v případě že se stane, mimino. Asi tak. prostě hormony ne.
A ještě - vidím dost velký rozdíl v tom, brát HA třeba deset let a každý den vícemeně, nebo použít výjimečně pilulku po
Tvá maminka je obdivuhodná žena. Za všechno,co děláš totiž nese zodpovědnost!!! Dítě, které počneš, bude muset tvoje maminka vychovat. Když se nakazíš, bude ti muset dát finance na léčbu. Když si zničíš zdraví HA, tak je to zase na ní ...Proč ti to povolila,zeptáš se...
Poslouchej maminku, rodiče se mají poslouchat, ušetříš si tak mnoho trápení.
Uf, tohle je tak neskutečně individiální záležitost, že je podle mně úplně zbytečné se tu nějak dohadovat=) Každý člověk dospěje v jinou dobu, někdo je zralý od 15ti, někdo nedospěje ani ve 40ti...je to kus od kusu, osobně se taky řadím do první kategorie, vždycky jsem byla zodpovědná, i když třeba nezkušená...ale od toho to získávání zkušeností je, aby se člověk někam posunul a byl zase o kus moudřejší=) sama jsem měla vždycky dlouhodobější vztahy, tzn min třeba pár měsíců..Prášky jsem brala od 16ti, kdy jsem měla také první styk..S mojí mamčou jsme to prodiskutovaly, ona naštěstí chápala, že vzhledem k tomu, že to je moje tělo, pomůže mi to s pletí i cyklem, věk na to mám a rozum taky...tak se můžu rozhodnout sama. Řekla mi jen pro a proti, její názor, zašla se mnou na konzultaci ke gynekologovi..a pak mi dala na výběr. Což je podle mně ideální způsob komunikace...rozhodně lepší, než aby si pak holka někde pokoutně antiko sháněla od kamarádek, což teda v mém okolí bylo z 10ti holek půlka (takže chráněné samozřejmě nebyly, když to braly jednou za čas, jen si kazily zdraví a hodně z nich stejně otěhotnělo v 1617), právě kvůli hysterickým matkám, se kterými se nedalo bavit.
Jinak taková otázka..To si vážně maminky myslí, že když antiko nezaplatí, tak si ji ta holka neobstará jinak?;) a nebo že kvůli tomu nebude sexuálně aktivní?:D to je podle mého "lehce" naivní názor...takže vlastně netuším, co tím chtějí maminy dosáhnout, když se budou hádat, přít a zakazovat..
U nás to fakt fungovalo tak, že pár holek ze třídy antiko braly a ty zbylé si je kupovaly skrz ně. Holka vždycky přišla na gyndu, že prášky ztratila a potřebuje další recept a bylo to🙂 Rodiče netušili nic.
@anelamates Jenomže hormonální pilulka po - postinor je strašně riziková pro celkové zdraví ženy. Kdežto hormonální antikoncepce (ač má své mouchy a nemůže jí brát každý) vám ani za 10 let braní nenapáchá tolik škody co 3 pilulky postinoru. Lidé slyší hormony a strašně se děsí. Ale cukrovkáři také berou inzulín pravidelně. Psychicky a i jinak nemocní berou kortikoidy nebo steroidy a mají to nařízené. Já jsem např. po operaci očí musela dva a půl roku brát kortikoidy a prostě jsem musela. Oproti tomu je dnes na trhu spoustu nízkohormonálních preparátů, které opravdu nevadí brát 10 a více let. Já jsem brala HA téměř 15 let v kuse a otěhotněla jsem úplně normálně po vysazení a žádné problémy nemám. Mám kamarádku, která ji nemůže brát kvůli játrům a druhá kvůli tromboze. Jasně že to nemůžou brát všechny ženy. Předepisuje to lékař. Měli bychom jim více důvěřovat 😉
@anelamates hm...blbá pilulka "PO" napáchá v těle víc škody, než braní antikoncepce spoustu let..a ty změny můžou být taky nevratné. Takže to mi nepřijde jako příliš šťastné rozhodnutí..
@vanea Jak píšu, také jsem byla proti braní hormonů a jednou vysadila a nebrala ji rok ale pak jsem zase začala kvůli svému pohodlí (příliš dlouhá a bolestivá menstruace). A lékař mi vysvětlil, že jsou lidé jen příliš vystrašení. Že u cukrovkářů je to ani nenapadne, ale jakmile slyší HA tak jsou vyděšeni. Něco na tom bude.
Já lékařům věřím, a to tak že velmi. A právě proto bych HA nebrala a věř mi, že vím, o čem mluvím. prostě ne. A vím, že u dívek, které nerodily, je to potíž, ovšem já hlasuji za nehormonální tělísko - pokud ještě existuje.
@vannilla já taky brala 10 let, problémy jsem teda po vysazení měla, ale zase...jak může ženská vědět, že kdyby ji nebrala, tak se tělo během těch 10ti let nijak nezmění...to prostě může být úplně čímkoliv, pokud ty problémy nastanou..u antiko jsou akorát ty problémy schované, protože díky ní hormony fungují dle dodávek z pilulky.. a myslím si že je přirozené, že po vysazení nemusí hned všechno fungovat jako dřív..když se tělo znovu musí učit fungovat..já měla s MS problémy i před braním antikoncepce, po dobrání tělo rok zmatkovalo a teď mám cykly ukázkové🙂 ano není to přirozené, ano je to umělé ovlivňování fungování těla...ALE...nejsem chemik ani vědec, abych mohla říct, že to vážně škodí..a v důsledku si spíš myslím to, co jsem napsala...tělo se v průběhu let mění...a nemusí to mít na svědomí zrovna pilulka🙂
jak říkám, než nějaké hormony, tak snad raději bych i ted vychovávala mimino, kdyby bylo nutno. Ono inzulín nikdo nebere jen tak, ale tohle ano. navíc inzulín doplnuje to co tělu chybí, kdežto HA ne. prostě ne. tečka, šmytec nikdy. A kupodivu když jsem na toto téma mluvila s gynekology , většina mi potvrdila, že pro takto mladé dívky to není nic až tak senzačního. Protože nikdo neví. nezlobte se, je to vaše volba, moje je tato a naštěstí i celé naší ženské části rodiny. Která brala, vysadila a hotovo.
@anelamates Tak nehormonální tělísko je asi nejlepší volba. Pak je ještě pesar a ten taky neškodí. Také nevím, co budu brát v době kojení. Můj dr. je pro antikoncepci, mě se moc nechce s tím krmit miminko... Budu to muset nastudovat.,
@anelamates No ano, ale ono to není tvoje rozhodnutí, ale její a o to jde🙂 A pokud ona to dítě nechce, tak ty jí nemůžeš víceméně říct, že se o něj kdyžtak postaráš, ať ho má, když se jim to nějak zvrhne:D to už mi přijde jak z amerického filmu...a vážně bych nebyla tak naivní, že jen kvůli matce, která je proti, si to ta holka neobstará jinak..a pak už vážně riskuje, že si s tím zdravím něco udělá.
To že je jí 15 neznamená vůbec nic..jak už jsem psala výše. Někdo je v 15 hotový člověk (sice bez zkušeností, ale aspoň rozumný a zodpovědný, s vlastním názorem), někdo nebude dospělý ani ve 40ti..

No na místě tvé matky bych určitě do stropu samým štěstím neskákala, přece jen jsi ještě hodně mladá a takhle rychle dva partnery, to není zrovna nejlepší.
Na hormonálku bych nešla, to ne, v žádném případě, raději tedy ten kondom a nějaký ten krém, myslím že existuje něco. Nebo prostě něco nehormonálního navíc, dvojitou ochranu prostě. A mámu raději se snaž pochopit, než ji tu osočovat. Není přece nutné, abys dělala to, co dělají tvé spolužačky. Raději s ní zkus rozumně promluvit, vysvětli jí, že se chránit chceš, i přemýšlíš jak, a že bys třeba ráda s ní zašla k doktorovi se poradit. Ne že budeš vykřikovat, co všechny kamarádky a co ty.n