icon

Neustálé VULGARISMY. Jak to přítele "odnaučit"?

biedronca
22. pro 2019

Přítel mluví hodně vulgarně, opravdu sprostě. Vulgarismy vyplňuje věty, prostě "slovní vata". Mluví tAK automaticky, neuvědomuje si to.
Konkrétně např.: " Šel do toho zk*rveného obchodu, koupil po*ebanou šunku a sýr". "Jedeme do té zp*čené Ostravy?"...
Je to dlaždič, prostě sprostá slova používá tam kde vůbec nemusí být, používá je v běžné hovorové mluvě.
ALE! Má to od svých rodičů. Oni také mluví velmi sprostě, vyrůstal v tom, má to zautomatizované. Já naopak jsem z rodiny,kde se absolutně vubec sprostě nemluvilo a proto sprostě mluvit mi ani nejde, nechci.
Kámen urazu je v tom,že čekáme vymodlené miminko (po několika letech a po několika potratech). Nechci, aby naše dítko mluvilo stejně sprostě jako on. Tak jak to přítel slyšel doma a příjde mu to normalní.
Jsme spolu více jak 10 let, žijeme spolu 5 let.
DÁ SE TO NĚJAK ODNAUČIT? RADY, TIPY, FÍGLE? PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE PROSTĚ MUSÍ CHTÍT SÁM....

Strana
z4
sudylichozrout
22. pro 2019

@martiina_k Radu jsem dala. Neodnauci ho to, coz jsem ji napsala. Tohle se u dospeleho odnauucuje tezko. Znam cloveka, co si jeste ve 40 kouse nehty. A myslis, ze ho to nejaka zenska odnaucila? Ne.
@ai30 Tahle otazka ke zcela klicova. Pokud ji to nevadilo a neodradilo uz tenkrat, tezko s nim hne ted. A pokud uz se o to 10 let snazi, muselo ji uz dojit, ze je to zbytecne.

caverina
22. pro 2019

Tak me napadlo....v nasem kraji je tezky prumysl kde pracuji muzi....chlapsky kolektiv,tezka a casto nebezpecna prace....to vse at chceme nebo ne svadi k peprnejsi mluve....a pochybuji ze jsou vsichni hulvati,neomalenci nebo dokonce hovada🙂

odula
22. pro 2019

@biedronca hele -víš co? Promluv si s ním. A když to nepůjde, tak to nepůjde. Opravdu jde ve skutečnosti opravdu o... Nic ,😃 A az dítko bude mluvit a bude brát rozum tak mu (dítěti) vysvětlíš, v klidku a věcně, ze některý slovíčka se používají a některý ne, ze se sice někteří lidé naučí používat ošklivá slova , ale ze tobě se to nelíbí a ze tak mluvit nebude atd.ono ve finale - dítě stejně vyroste a bude mluvit jak bude chtít ono (a v pubertě uz tuplem -priklad -doma mluvíme cesky , ve škole děti mluví švédsky -a nadávat ve švédštině umí 100x líp nez v češtině - takže ono nakonec nasaknou tímhle slovníkem i jinde než doma -a nakonec to všechno záleží na nich). Takže důležitý je jakej je partner člověk. Jestli je starostlivej, pracovitej, spolehlivej atd, tak na nějaký zapi*eny sprosty slova vy*ser 😉😁😁

rebe
22. pro 2019

Zjevně jsem jedna z mála, ale myslím si, že se to odnauči dá. Stejnějako se dá zbavit jiných výplňkových slov (která mimochodem používá skoro každý). Mlj muž pracuje v gastronomii, každého, kdo někdy viděl Ano, šéfe, můžu ujistit, že Pohlreich není nijak extra sprostý. Takhle se v kuchyni mluví. Vlastně mnohem hůř. Ale doma ne. A většinu času nemá problém s přepínáním do slušné mluvy. A jeho otec, tchán, je samé vole, vole, vole a kontrolovat to nedokáže. Poradila bych v první řadě si s ním promluvit, zejmnéna ty obavy ze slovníku dítěte určitě pochopí. Můj muž občas ujede, a jakmile to pak slyší říct děti, stydí se do morku kostí. A druhá dobrá metoda je zdrcadlení: když použije sprosté slovo, neupozorňuj, ale použij to slovo také: Kdy pojedeme do té z***ené Ostravy? - Já bych jela v z***enou sobotu. Jsem si celkem jistá, že u tebe ta slova bude vnímat a budou mu vadit. U nás doma když já řeknu sprosté slovo, tak je zle, holky přece špinavě mlucit nemají..
A hlavně si nenech namluvit, že ten, kdo používá sprostá slova, je hulvát a máš se s ním rozejít, byť jsi těhotná. Tak za prvé, hulváta dělá špinavý charakter, ne špinavý slovník. A za druhé, ty určitě víš, proč s ním jsi a jestli za to stojí, slovník neslovník. Já bych svého muže nevyměnila ani za dvacet šamponů s vytříbenou mluvou...

jijulka
22. pro 2019

@caverina at se ti to libi nebo ne, KAZDY zije v jiste sociální bubline.

sudylichozrout
22. pro 2019

@jijulka Presne.

sudylichozrout
22. pro 2019

@rebe Ja bych take sveho muze nevymenila za sampona s vyribenou mluvou. Ale urcite bych za sveho chote nepojala cloveka, co je nekultivovany. Tedy vulgarni, nebo se napriklad myje jednou za tyden a podobne. Rikam, moje okoli je velmi ruznorode, ale poji ho prave ta kultivovanost. Neverim ani na minutu tomu, ze zrovna ty bys nekoho takto nekultivovaneho vedle sebe strpela.

caverina
22. pro 2019

@jijulka ver mi ze je mi uplne jedno,kdo v jake bubline zije🙂 ja nastesti ale nepatrim mezi ty,kteri by za neco nekoho odsuzovaly a delaly z neho hlupaka jen proto,ze se nechova podle jakych si mych norem🙂 a radeji se kolikrat pobavim s "dlazdicem" nez radoby s inteligentem,ktery vsude byl,vse zna a jen jeho nazor je samozrejme ten jediny spravny🙂

caverina
22. pro 2019

@sudylichozrout tak to asi nikdo🙂 ale zakladatelka nepsala nic o tom,ze by se partner nemyl🙂

biedronca
autor
22. pro 2019

@rebe promluvim si s nim, třeba se opravdu chytne za nos,kvuli miminka.

sudylichozrout
22. pro 2019

@caverina Psala jsem to jako priklad one (ne)kultivovanosti. A vulgarni mluva tohoto strihu je dalsim takovym prikladem.

biedronca
autor
22. pro 2019

@kaja2016 automatismus to bohužel je, prevzal to aitomaticky od rodičů... Ale věřím,ze sr to zlepsi, kez by.

biedronca
autor
22. pro 2019

@caverina
@sudylichozrout
@jijulka bublina, nebublina.
To není predmetem,toho na co se ptam.
Ted uz je jedno, kdo kde vyrustal,jaky byl a je, co mel a nemel udelat.Teď je teď! 😉

svetlanalana
22. pro 2019

@biedronca pokud jste více než 10 let ve vztahu se člověkem, který běžně používá vulgarismy a rodiče kterého také takhle mluví, nezvykla jste si na to? Vadilo vám to vždycky nebo jen ted? Já bych třeba nemohla být ve vztahu s člověkem, který takhle mluví, styděla bych se, ale zas pokud jsem s partnerem již leta a má určité vlastnosti, nečekám, že zítra ho změním nebo něco odnaučím. je to součást jeho a vždycky byla.

martiina_k
22. pro 2019

@sudylichozrout no dobře, tak jsi zakladatelce poradila, že s tím nic neudělá a víc tady opravdu nemá smysl diskutovat, zda s ním má nebo nemá žít, zda bys s jejím partnerem žila nebo nežila ty apod. Já si myslím, že by se to odnaučit, nebo aspoň zmírnit dalo, ale záleží, zda bude chtít partner. Bez toho to nepůjde. To už jsem taky psala, takže nemá smysl to tu psát dokola a víc k tématu já za sebe nemám co říct.
Zakladatelko - přeju ti, aby to kvůli miminku tvůj partner zkusil omezit, pokud ne úplně eliminovat.

llluckaaa
22. pro 2019

@me_druhe_ja Dokonalé nejsou ani ostatní holky tady a ani mi nepřijde, že by se tu někdo stavěl na piedestal vytříbené mluvy 🙂 Jde o to, že to některým vadí natolik, že by pod tou sprostou slupkou nehledaly už žádné klady. Já zase souhlasím s ostatními, že bude problém ho změnit, když je na to zvyklý celý život a přijde mu to normální, je zvyklý z rodiny. Větší šance by byla, kdyby ho to učila už od začátku vztahu, teď už mi přijde na odnaučování zlozvyků pozdě. Ale třeba se to povede, já to odnaučovala svého šéfa, který seděl v kanceláři vedle mě - třeba koukal do počítače a najednou řekl: "Ty krávo!" A já na něj: "To mluvíš na mě?" A jindy zase: "Kurva!" A já na to: "Máš na mysli mě? Proč mi nadáváš?". Dělala jsem si z něj srandu, ale pochopil, že je mi to nepříjemný a aspoň trochu to omezil. Nikdy bych o něm neřekla, že je hulvát, spíš naopak, je hodně rozumný chlap, se spoustou kamarádek, dá se říci i gentleman, jen si holt ulevuje sprostě častěji, než je mně příjemné.
Jak říkal už Cimrmann: "Mezi chlapama v hospodě se to ztratí" , ale v komunikaci se ženou a dětmi je to nevhodné ☹ Ta sprostá mluva je i dost nakažlivá, takže si myslím, že takto bude mluvit i dítě. Asi těžko vysvětlíte dvouletému dítěti, že některá slova nemá používat, když na něj tatínek tak mluví ☹

caverina
22. pro 2019

Tak tady je to prece zvykem...odbihat od tematu a neporadit🙂
@biedronca

sudylichozrout
22. pro 2019

@biedronca Ted je ted. Takze ted tedy striktne nuz na krk, ze se proste zacne chovat jako clovek a ne jako neandrtalec. Protoze jinak vasemu diteti nevysvetlis, ze tatinek muze rikat "podej mi ten zpiceny klic" a ditko rikat "podej mi to zkurvene auticko" rikat nesmi. Ono nepochopi, proc by neco melo delat jinak nez tata. Takze tata toho musi okamzite nechat.

jijulka
22. pro 2019

@caverina nechapes podstatu informace.
@biedronca ale ono to souvisí. Pracujici slusny chlap je norma,ne vzacnost.
A chtit po nem zmenu jen kvuli diteti je dost pokrytecky, snad vis s kym zijes a s kym si ridis dite. To je jak kdybych chtela ze svyho cholerika udelat pohodare jen kvuli tomu, ze chci aby kluci měli dobry priklad do zivota.

svetlanalana
22. pro 2019

@jijulka souhlasim

caverina
22. pro 2019

@jijulka ale chapu🙂 to ze se v mem blizkem okoli nevyskytuji urciti lide nechapu tak,ze takovi lide neexistuji a nejsou v mych ocich hned nejaci divni🙂 a to ze ja prave ziju v jine bubline...tou ted myslim treba napriklad kraj...tak moc dobre ...bohuzel ze sveho okoli vim,ze pracujici a slusny chlap az takovy standart neni🙂

jijulka
22. pro 2019

@caverina protože zijes očividně v jinem sociálním prostredi, kdyz ne bubline, nez ja nebo tady lichozrout. Ja mam kolem sebe mnoho mnoho lidi různého vzdelani, vyznani atp. ale nikdo z nich neparazituje na nikom.Ani na statu.

sudylichozrout
22. pro 2019

@caverina Tvoje okoli si formujes ty sama tim, koho si do nej poustis. Pokud mas ve svem okoli takove lidi, je to do jiste miry odraz tvych vlastnich preferenci.

caverina
22. pro 2019

@sudylichozrout proste nejsem dokonala jako nekdo a jsem na to hrda🙂

jijulka
22. pro 2019

@caverina je možný, že ja takovy lidi kolem sebe nemam neb je kolem sebe nesnesu. Ale ta dokonalou se nepovažuji. Jen prostě nesnasim určitý typ lidi.

caverina
22. pro 2019

@jijulka a nekdo zase nesnasi treba lidi podobne tobe...zasnu jak mk dokaze udelat z komara velblouda🙂

jijulka
22. pro 2019

@caverina to je kazdyho volba a fakt mi to spaní nesebere 😁 ja nedelam z komara velblouda, jen si povídám. Ale furt mam pocit, ze nejak nechapes...

caverina
22. pro 2019

@jijulka neboj chapu🙂

vendes
22. pro 2019

@biedronca Vidím to stejně jako sudylichozrout. To, že muž pracuje (resp. oba pracují), nepije, nemá dluhy je pro mě naprosto normální. Žádná vzácnost! Pokud člověk očekává jen tak málo, nedivím se, že jsou tu diskuse plné zoufalých žen, kterým konečně spadly kapky z očí.
Jinak si myslim, že ho to neodnaučíte, pokud na tom nebude chtít sám zapracovat.

kaja2016
22. pro 2019

@biedronca Promin, ja jsem to blbe napsala. Mysleno tak, ze byt to ma vzita, pokud bude chtit prestat mluvit sproste, tak klidne muze ze dne na den. Vsak jo, zalezi jestli mu bude nebo nebude vadit sproste pred ditete. Chapu te, tez by me to vadilo.)

Strana
z4