icon

Nezletilá a těhotná. Rodiče nechtějí, abych žila u přítele

zofka123
16. kvě 2016

Ahoj,
Je mi 16 let a jsem těhotná.Chodim na střední školu a na příští školní rok mám zařízený individuální učební plán.Mám 19letého přítele a chci bydlet i s malou až se narodí u něj. Přítel ma praci.Jeho mamka nam nabydla ze muzem bydlwt u noch doma.Nabídla se že bude i pomáhat .Na sociálně jsem se dozvěděla že bez souhlasu rodičů u něj nemohu bydlet.Moje rodiče ho soudí vlastně i jeho kvůly jejich barvě pleti. Nenávidím ha to své rodiče neví jakcí jsou a soudí je. Chtěla jsem se zeptat jestli se mohu nechat splnoletnit kvůly sňatku a kvůly tomu že jsem těhotná aniž by u toho museli být moje rodiče.Předem děkuji za odpoveď a soufám že se zde dozvím víc.

Strana
z7
kolibricek36
Autor odpověď smazal
eimmy
17. kvě 2016

@kolibricek36 možná dokáže, ale děti takto mladých matek jsou s prominutím chudáci... nikdy jim nedokáže dítě-matka dát to co potřebuje. a za tím si stojím. dopadne to tak že dítě budou vychovávat prarodiče. Sama potřebuje ještě výchovu tak jak může být 100% matkou. celá tato diskuze je o tom že si děti zkusili sex - evidentně neměli ani tolik rozumu že se nechránily a udělaly si neplánované děcko a ted se to snaží autorka hrát na to že se cítí být matkou.... bože když v 16 letech nic neprožila, školu nemá... přišla o své dětství

merope
17. kvě 2016

@majanax Střední škola je i tříletý učňák na prodavačku, ne všechny střední školy jsou maturitní a kdo nechce maturovat, je sice dobré se nad češtinou zamyslet, ale ne každý na to má. Plus je zmiňována odlišná barva pleti - tzn. cizinka/romka - a tam opět je čeština problém.

Jinak - hlavní by mělo být, aby byl partner taky s malou. Pokud je možnost být u jeho rodičů, tak si myslím, že i soud by měl přihlédnout (jestli tuto variantu tedy nenabízí i vlastní rodiče). To bych se asi ptala - Žofko, nabídli vůbec rodiče, že by partner mohl žít u vás? Jsou na to podmínky?

A hlavně si dodělej školu! Protože i jakýkoli výuční list je vždy lepší než nic.

kolibricek36
Autor odpověď smazal
lopudanka
17. kvě 2016

Moje maminka měla sestru v 17, s rodiči moc nevycházela a početí si s tátou naplánovali schválně. Vzali se, soud ji zplnoletnil. Dnes jsou spolu 34 let a stále jim to klape. Řekla bych, že se to dost podobá tvému příběhu. Jediné co, že si to mateřství úplně neužívala, protože vlastně po něm netoužila, až byla starší tak se to změnilo. O to víc si teď užívá vnoučata🙂 teď už Ti nezbývá nic jiného, než se snažit aby jsi byla v pohodě a mimi prospívalo. všechno nějak dopadne, mysli pozitivně a věř si, že to zvládneš. Přeji Ti jen to nejlepší

andreaandrejka
17. kvě 2016

@lopudanka Já mám pocit, že v té době to ale bylo tak trochu normální,ne? Když počítám, že to bylo před 34 lety jak píšeš 🙂
Dneska v době všemožných antikoncepcí a ochran a hlavně osvěty, mi těhotenství v 16 letech normální nepřijde.

kolibricek36
Autor odpověď smazal
lenka5731
17. kvě 2016

@eimmy at mas ci nemas pravdu, tak jaky ma smysl to zakladatelce psat? 😅 To jako ma mavnout kouzelnym proutkem a situace se zmeni a uz tehotna nebude?
Je v 27 tt, dite si zjevne necha, k adopci ho neda.
Ze s tim jeji rodice za nastinenych okolnosti nesouhlasi je taky logicke.

barusak1
17. kvě 2016

@josefina79 tak to je pravda, že je to jedna z možností, ale třeba pro mě asi nepřijatelná. I když každá to máme jinak nastavené.
@andreaandrejka diskuze je o tom, že ti odpoví i někdo jiný. @myjusiatko ti to napsala moc dobře

andreaandrejka
17. kvě 2016

@barusak1 Máš pravdu. Ale těžko mi někdo jiný odpoví na to, co ví asi jen samotná zakladatelka 🙂

barusak1
17. kvě 2016

@eimmy moje kamarádka měla taky dítě v 16 letech ( měli ochranu ) A musím říct, že o mládí nepřišla. Chodila pařit později kdy hlídal tatínek. O dítě se strala, rodiče jí nic neusnadnili. Když hlídal tatínek tak se učila či chodila makat. S tatínek jsou spolu stále - manželé. Mají tři děti a to nejstarší je skvělé, dobře vychované. Neházej všechny do jednoho pytle

karlajasmine
17. kvě 2016

@eimmy to je blbost, znám matku která porodila v 15ti a to dítě se má úplně skvěle. Jaký význam má někoho odsuzovat.

barusak1
17. kvě 2016

@andreaandrejka to je sice pravda, ale ptát se mě taky neznám odpověď. Co by bylo kdy ... na to snad asi nejde odpověďět dokud se to nestane. Vždy je jiná situace.

evulinka27
17. kvě 2016

No.. je to těžká situace... Pokud tvůj přítel má jinou barvu pleti, tak se rodičům nedivím, že z toho nejásají.. Dnes lidi hodně hledí na vzhled.. ikdyž i vzhled často vypovídá o charakteristice lidí.
Když si vzpomenu na svojich 15-16 let, byla jsem to samé.. našla jsem si přítele o 12 let staršího. Doma neskutečný brajgl a peklo.. Byla jsem s ním 6 let, než jsem se s ním rozešla.. Nikdy těch let nelituji, otec si ho nakonec zamiloval a po rozchodě ho litoval.
Tím chci říct to, že i když situace vypadá bezvýchodně, pořád je možnost, že tvůj přítel vašim dokáže, že on za to opravdu stojí.
Další věc - jeho maminka. Ano, chce pomoct a nabízí ti bydlení.. Z pohledu tvých rodičů bych to brala jako brutální podraz na ně. Protože místo řešení situace (po konzultaci s tvými rodiči a vámi) ti nabízí "prakticky útěk z domova"... Chtěla by jsi, aby ti někdy takhle uteklo tvé dítě? jen proto, že jste si nerozuměli?
Myslím, že by opravdu pomohlo si sednout všichni a probrat situaci, jak si kdo co představuje, jaké jsou vyhlídky a možnosti dodělání školy, kdo bude to malé hlídat. Tím tvé rodiče ubezpečit, že se ti povede dobře. Nabídnout možnost, aby i oni mohli za tebou chodit, pohrát si miminkem a "vidět" že se vám daří dobře..
Protože takhle to vypadá: "já se odstěhuji a vy mě dejte pokoj"..
A to, že píšeš, že se nechceš rozepisovat o situaci doma, možná by jsi měla.. každý se tu rodičů zastává - i já. Pokud to u vás funguje ale jinak, možná budeš ráda za "útěk" a bude to lépe pro tebe i tvé zdraví - psychiku.. ale je to opravdu tak?
A neposlední věc, buď jim vděčná za to, že jsi musela doma kmitat a uklízet a fungovat. Díky tomu jsi dnes připravená být samostatnější, víš co je doma potřeba, určitě dokážeš navařit a postarat se o sebe a domácnost s miminkem. Kdyby jsi nic nemusela, byla by jsi dítě, které čeká, že se někdo o tebe postará. Tímhle tě rodiče naučili být samostatnou.. a pokud za nic jiného, tak za tohle jim děkuj.

lenka5731
17. kvě 2016

@karlajasmine odsuzovat jine ma pro nektere vyznam velky ... protoze se pak diky tomu citi sami lip, ostatne uz s tim do takove diskuse prijdou.

At tu jen zbytecne neplevelim, zakladatelce tematu bych doporucila hodne komunikovat s rodici, jak uz tu bylo napsano.

lomanta
17. kvě 2016

Moje mamka mě měla v 17 letech, v 16 otěhotněla. V té době byla povinná vojna, takže otec byl na vojně a ona bydlela u rodičů. Neříkám, že tvůj přítel není dobrý, ale když si vezmu, s kým jsem já chodila v 17ti... a mojí mamce vztah taky nevydržel, nebyl to dobrý člověk. Takže třeba rodičům na něm něco vadí, ty to nevidíš, jsi zamilovaná (já to taky neviděla, ale byl to blb 😀 ). Nevím, co ti poradit, ale dej tomu čas, třeba jen chtějí vidět, že přítel má zájem jak o tebe tak o dítě, chtějí ti pomoct. Bydleli byste u jeho rodičů nebo sami? Já nevím, ale v 17ti se sama starat o dítě, to bych asi nedala. Mamka taky byla ráda za pomoct babičky. Až to třeba budeš s mimčem zvládat a přítel bude stále po tvém boku (i kdyz bydlet jinde), tak uvidí, že vám to klape, že to zvládáte a povolí vám bydlet spolu 😉 18 ti je za chvilku, nech si zatím od rodičů pomoct 😉

andreaandrejka
17. kvě 2016

@barusak1 Neřeš to. Tahle diskuze bude stejně do 2 dnů zablokovaná 🙂

agne
17. kvě 2016

... no nečetla jsem všechny příspěvky, ale... Co budeš dál dělat ty až porodíš - kromě starání se o miminko? Mám kolegyni, která porodila taky tak, v tvém věku, ale podmínka rodičů byla, že nepřeruší čili dodělá školu - studium. Doma s miminkem zůstala její matka - babička. A dítě ji dodnes bere svým způsobem dost za svoji matku... Taky, že to nebylo tak jednoduchý s kojením, musela jej zastavovat, aby mohla chodit do školy... Ale díky tomu má dnes vzdělání a práci... Otec dítěte od ní odešel záhy po porodu, byl taky mladý, nikdy se nevzali, takže na to zůstala jen se svojí mámou... Dnes má druhé dítě, o deset let později, paradoxně jej nemohla kojit, a prostě hodně věcí by nyní dělala jinak a sama přiznala jak byla nevyzrálá, nedospělá, lehkomyslná a možná i naivní... Ono miminko je krásná věc, ale z lásky se nenajíš... Dobré by bylo vysvětlit rodičům jak si to dál představujete, kdo bude co platit, na čem se podílet - hlídání, výchova, práce, náklady, povinnosti, starosti,... Prostě nejenom já chci - chceme, ale trošku reality... Nebo jak to bude pak vypadat pokud se nedohodneš s babičkou, nebo vás tam nechá jenom omezenou dobu, kam půjdete potom - k vašim? Takže nejenom chtít být plnoletá, ale taky přemýšlet do důsledků a následků... Bude to sice krásné, ale sranda to nebude... 😉

lenka5731
17. kvě 2016

@zofka123 Zofko, a jak se tedy tvoji rodice k situaci stavi? Co po tobe chteji? Jak by oni situaci resili? Komunikuji tvoji rodice s tvym pritelem?

A vlastne me napada .... jaka je spravna reakce rodice, kdyz jeho 16 leta prijde s tim, ze je tehotna s Romem, chce se k nemu odstehovat, protoze doma je za otroka?

lopudanka
17. kvě 2016

@andreaandrejka jak už jsem psala, naši to udělali schválně aby mohla odejít od rodičů, ano v té době kdo v 25 neměl muže a dítě byl divný ale to s tím vážně nemá souvislost. mě zas nepřijde normální rodit ve 40 jak je dnes zvykem.....

eimmy
17. kvě 2016

možná se zdá některým z vás můj názor krutý, ale vzpomente si když vam bylo 16let co jste dělaly.... škola, učení, kamarádi a na dítě si myslím nepomyslela ani jedna z vás. zakladatelka ted jinou možnoat než se stat matkou už nemá ale upřímně ( a nejsem rasistka) s romem to žádná výhra není co si myslíte jak budou žít ... čekat na sociálku, ždímat stat na dávkách fakt prostředí pro výchovuu dítěte jako dělané.... a ted se do mě můžete pustit 🙂

myjusiatko
17. kvě 2016

@eimmy predsudky. Nič iné ti na to nenapíšem. Naviac píše, že pracuje.

jujatko
17. kvě 2016

Já nepochopim, proč když se někdo zeptá, kolik stojí rohlík, tak se mu dostane odpověď, že za deště lezou žížaly ......
Už tak je holka v určitě těžké situaci a třeba se jen nechce svěřovat, jak to u nich doma chodí. Nevíte, z jakých je poměrů. Nevíme, jak k dítěto přišla - samozřejmě všichni víme jak, ale co když zodpovědně používali ochranu, něco se podělalo. Možná ne, ale proč hned soudit. Třeba bude jednou litovat, ale třeba ne. Třeba by litovala, kdyby dala dítě k adopci a za 10 let ji nešlo otěhotnět. A nebo i šlo, ale furt máte někde v hlavě, že už jedno dítko někde máte. V 16ti by mi možná přišlo jednoduché dát dítě k adopci, ale dneska si nedokáži představit, že bych se s tím v pozdějším věku dokázala smířit.

barusak1
17. kvě 2016

@jujatko konečně někdo rozumný. Mluvíš mi z duše

rainbow_x
17. kvě 2016

Některý názory jsou fakt na pořádnou facku.

anushka111
17. kvě 2016

@jujatko Trefila jste do černého 😉

kolibricek36
Autor odpověď smazal
jujatko
17. kvě 2016

@kolibricek36 No, to si snad ěláte srandu???? Vy jste také měla sex, až když jste chtěla počít dítě? Pokud ano, klobouk dolů, ale budete naprostá výjimka a těžko to chtít po ostatních.

kolibricek36
Autor odpověď smazal
barusak1
17. kvě 2016

@kolibricek36 A můžu vědět kolik vám bylo let? A co vás k tomu vedlo?

Strana
z7