Nezletilá a těhotná. Rodiče nechtějí, abych žila u přítele
Ahoj,
Je mi 16 let a jsem těhotná.Chodim na střední školu a na příští školní rok mám zařízený individuální učební plán.Mám 19letého přítele a chci bydlet i s malou až se narodí u něj. Přítel ma praci.Jeho mamka nam nabydla ze muzem bydlwt u noch doma.Nabídla se že bude i pomáhat .Na sociálně jsem se dozvěděla že bez souhlasu rodičů u něj nemohu bydlet.Moje rodiče ho soudí vlastně i jeho kvůly jejich barvě pleti. Nenávidím ha to své rodiče neví jakcí jsou a soudí je. Chtěla jsem se zeptat jestli se mohu nechat splnoletnit kvůly sňatku a kvůly tomu že jsem těhotná aniž by u toho museli být moje rodiče.Předem děkuji za odpoveď a soufám že se zde dozvím víc.
Není barva pleti jejího přítele úplně jedno? Tolik rasistickych předsudků..
dle stávající legislativy platí, že tzv. zplnoletnění je možné jen za účelem uzavření manželství.
Obecně platí, že manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství (těhotenství ženy), může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let (§13 zákona o rodině, v platném znění).Osoba, která nabyla zletilosti uzavřením manželství se považuje za zletilou i v jiných oblastech právního řádu. Návrh na povolení uzavřít sňatek podává sám nezletilý, a to soudu místně příslušnému podle svého bydliště. Druhý snoubenec je v dané věci svědkem.
Vzor uvedeného návrhu naleznete např. zde - http://pravnik.iszos.cz/view.php?id=89
Manželství je možné uzavřít teprve poté, co soud povolil uzavření sňatku a rozhodnutí soudu nabylo právní moci, jiné možnosti zplnoletnění aktuálně nejsou.
JUDr. Lucie Štrusová odpovídá 21.05.11
Dobrý den,
zpnoletnění je možné jedině v tom případě, že byste s přítelem chtěli uzavřít manželství. Pokud tomu tak je, je nutno podat k soudu návrh, aby bylo povoleno uzavřít manželství. Pokud soud uzná, že tu jsou důležité důvody např. právě těhotenství, dá k uzavření manželství souhlas. Soud je povinen zkoumat, zda uzavřené manželství bude plnit svůj účel, měl by se zabývat celkovou duševní vyspělostí snoubenců, jejich vzájemným vztahem, ekonomickou situací nově založené rodiny atd.
Zletilosti se nabývá až uzavřením sňatku a osoba, která nabyla zletilosti uzavřením manželství se považuje za zletilou i v jiných oblastech právního řádu, tj. má práva a povinnosti zletilého člověka ve všech oblastech.
Návrh na povolení uzavřít sňatek podáváte sama, a to soudu místně příslušnému podle svého bydliště. Váš přítel je v dané věci svědkem. Vaši rodiče budou také účastníky řízení, ale jejich stanoviskem k zamyšlenému manželství soud není vázán. Řízení je osvobozeno od soudních poplatků.
Pokud se ale s přítelem vzít nechcete, nemůže dojít ke zplnoletnění.
@zofka123 Neexistuje důvod, proč nepodat trestní oznámení znovu. Šla bych to toho skrz tvou sestru, je plnoletá a ve jejím případě nebudou mít rodiče žádné páky. I ty jsi starší a máš víc rozumu, takže si pohlídáš, jestli věci běží, jak mají. Taky si můžete zajistit právníka. Není to zadarmo, ale měla bys jistotu, že ti poradí na co všechno máte právo a pohlídá, aby proces šel jak má.
No tedy, puvodne jsem se vyjadrovat nechtela,ale po Vasich poslednich prispevcich musim.Uplne mi vyrazilo dech,ze se takhle nejaky rodic (Vas otec i matka) muze chovat ke sve dceri.Je to pro me uplne nemyslitelne.Obdivuji Vas,ze jste u nich vubec vydrzela.Chapu,ze se muze stat ze otehotnite neplanovane a ruku na srdce,kolik konikovek tady z diskuze zacinalo se sexem az kdyz byly ve "veku na dite" a kdyz proste selze antikoncepce a dozvite se to pozde tak uz jine vychodisko neni. A myslim,ze jste se k tomu s pritelem postavili docela zodpovedne.Urcite se obratte na tu socialku,maji i svoje pravniky,pomuzou Vam.Osobne neznam nikoho v takovehle situaci,ale co by Vasi rodice udelali s tim,kdyby jste se proste odstehovala k pritelovo rodicum?A co pomoc od zbytku vasi rodiny-babicky,tety atd.?Myslim si ze nejakou pomoc s miminkem od vasich rodicu stejne cekat nemuzete,podle toho co tu pisete cekaji, ze dostanou na dite jen nejake prispevky.A v takovem prostredi bych opravdu dite vychovavat nechtela.A to ze se tu nektere ptaji co bude treba za rok?Ktera z nas to jako vi? Nektere ty komentare tady v diskuzi jsou opravdu strasne,az uplne zasnu, co muze nikdo poradit holce,ktera nevi co ma delat se svym otcem,ktery ji zneuzival. Preji Vam hodne sil do zivota,zvlast pri srazce s lidmi,kteri vam budou hazet klacky pod nohy nebo vas budou chtit jakymkoliv zpusobem vyuzivat.Preji Vam at jste stastna a at se o svou holcicku muzete co nejlepe postarat.
@blecha94 se sestrou jsme už nad tím také přemýšleli ale mnelo by to nějakou cenu ? Nebo spíš pomohla bych si s tím ? A nejsem si moc jistá jestli se to může zdát znova i tak po dlouhé době. Aale asi ano když tam uvedu i to že to pokračuje ale ne tak jak dřív . Pomohlo by mi to aspoň trochu?
@brouzdalka tak můžete jí teda poradit?
@brrbrr Mě dostal ten úplně první komentář... Nehledě na to, že na to, jestli si má dítě nechat, se tazatelka neptala.
Všechno podstatné už tu jinak zaznělo, držím tazatelce palce, ať se vše vyřeší. Není to jednoduchá situace 😒
@zofka123 Z Tvých příspěvků se nedá pochopit, jestli Tě soud dal do péče babičce, jestli otce osvobodili atd. Je tedy těžko radit, co konkrétně bys měla podniknout. Co se týče zplnoletnění, o tom jsem už jsem psala prve. Jinak, pokud jsi svěřená v péči babičky, tak po Tobě nikdo nemůže chtít, abys žila u rodičů. Jak už někdo napsal - obrať se na právníka, na čssz, na nějakou organizaci. Vem si s sebou všechny podklady, které máš, tzn. rozsudek o otci, usnesení o tom, že Tě má babička v péči atd. Ať ten, kdo Ti bude pomáhat, má všechny podklady. Emoce jsou jedna věc, rozhodnutí, co s miminkem a celou tou situací druhá věc a právní stránka věci další věc. A tu musíš mít vyřešenou.
Já mám děti dospělé a štastně ženaté a vdané. A představa, že by mi dcera, která jasně nepříliš zvládá školu, přišla domů s - maminko, jsem těhotná a s Romem, v 165 letech - no tak tahle představa mi nahání husí kůži. Protože takové děcko, a bude mít děcko. Asi bych se snažila na prvním místě , když už nepřichází v úvahu jiné řešení, se sejít s rodiči toho kluka a nastalou situaci probrat s nimi. A domluvit se co a jak - bydlení, peníze, náklady na miminko a podobně. Protože co si budeme povídat, ty náklady jsou dost velké, a na místě zakladatelčiny matky bych i v této chvíli trvala na tom, že musí dodělat školu. Protože je mi jasné, že vztah založený na něčem takovém moc velkou šanci vydržet nemá.
Je jasné, že otec není nadšený, a docela chápu i jeho komentáře, musí mít strašný vztek. Já bych byla zoufalá. Ale co by se dalo už dělat, že?
No, a ty řeči o otročení - ten popis je pěkný, ale ono to nebude tak žhavé. Co si pamatuju, tak já, a pak i moje dcera, jsme měly také pocit, že nikdo jiný doma prstem nehne, že všechno musíme odřít. A byla to pravda?Nebyla. A navíc, copak si zakladatelka myslí, kdo bude tuhle otročinu dělat za ni, až bude mít vlastní domácnost?
NO, jsem štastná, že jsme toto nemuseli řešit. A lituju rodiče zakladatelky. Stejně to nakonec skončí tak, že budou prostě vychovávat další mimino v době, kdy už na to asi moc náladu mít nebudou.
@zofka123 Koukám, že jsi z Chebu. Zkus se obrátit sem http://www.dchp.cz/socialni-sluzby-dchp-v-chebu...
@brouzdalka super tip! 🙂
Pokud je to opravdu tak, jak píšeš, tak si dojdi na městký úřad, na OSPOD - Orgán sociálně právní ochrany dětí, tam jim to všechno pověz, jsou tam zkušené sociální pracovnice, které by ti měly umět poradit a pomoct 😉 s námi to tu nevyřešíš, a pokud to opravdu chceš řešit, tak tohle je asi pro tebe nejlepší cesta
@zofka123 Na tvojom mieste by som tuto diskusiu uz zrusila, pretoze to co tu niektore damy predvadzaju je neskutocne. Keby si radsej riesili svoje problemy vo svojich rodinach a nepohorsovali sa nad osudmi inych, spravili by lepsie.
Zavolaj sem a porad sa s nimi. A tu uz to fakt zabal.
http://www.ops.cz/poradenstvi
Kontaktuje nás prosím na čísle +420 734 734 818 , kde se již s konkrétním pracovníkem domluvíte na dalším postupu dle druhu problému. Telefonní kontakty na naše pobočky v Jičíně , Náchodě a Kostelci nad Orlicí naleznete v sekci O NÁS - KONTAKTY.
Tu ti uz nikto nepomoze a tie hnusne komentare ti na pokoji nepridaju.
Fakt nechapem, ako mozete byt tak kriticke k tehotnej zene. Byt to vasa dcera, ktora miesto toho aby sa vam prisla vyplakat na rameno, ide riesit svoje problemy na net, tak by ste sa urcite najskor zamysleli, nez nieco vypustite z klavesnice.
@brrbrr musela jsem to vydržet protože v 9letech těžko řeknu mamce že nechci jít domů ona mi totiž tvrdila že táta není doma že je tam pouze ona a brácha. Takže na mě ušila boudu. Vlastně mě jakoby unesla ale na socialce uvedla že jsem chtěla jít domů sama. To co by udělali moje rodiče kdybych šla bydlet k němu je to že by mě daly někam do ústavu a jeho by nahlasily že mě unesl. Asi tak nějak .
No to byl borec, že vydržel do tvých 15,5!!! Co kdyby musel čekat až do svatby, např.... 🙄 Když čtu takové diskuze, tak jsem ráda, že mám syna...
Asi tak nějak - já si taky myslela, že doma musím dělat všechno...Až nyní, jak mám vlastní domácnost, tak vidím, že to není jen o mytí nádobí a vynášení koší a sobotních úklidech 😀
Tuším, že pravda bude někde mezi tím, co píše autorka a tím, co by řekli její rodiče.. Ale to se tady nedozvíme, díky za to, že mám syna 😎
@zofka123 Měla bych jednu obavu - aby ti holčičku neměli sklony unést, i kdyby sis partnera vzala a měla na to "papíry". Těžká situace. Mám pocit, že většina holek, co se dostala do podobných situací, v 15-ti zdrhá z domu a někteří rodiče to řeší, někteří nechávají být.
Hlavně si pohlídej, ať je otec správně uvedený v rodném listě. Skoro bych zvážila, zda by se nedalo zařídit, že by malou dostal do péče otec (pokud by ti nedovolili si ho vzít a bydlet s ním). Tak bys za ním mohla prostě utíkat, ale tví rodiče by neměli žádné páky. Určitě spíše než aby ji dostali do péče tví rodiče.
Protože ať je jak je, tak děti by prostě měly být u svých rodičů, i otec má na dítě nárok - a to by měl jakýkoli soud brát jako hlavní. Tzn. buď oba bydlet u vás nebo oba bydlet u něj, ale nikoli každý jinde.
Nicméně dokud nejsi plnoletá, tak do toho budou prostě mluvit tví rodiče a budou mluvit za tebe, takže si sežeň co nejdřív nějakého právníka, klidně promluv i o tom zneužívání a rozsudku z minula (to může hodně pomoci), odkazy už tu zazněly. Máš nějakou kamarádku, která by ti mohla pomoci (a bydlí někde poblíž)? Ve tvé situaci bych se začala chovat jako "špion" a hlídala si záda.
Mimochodem - když se tu posledně v jiné diskusi matka svěřila, že její syn je pedofil a zneužíval ostatní děti, tak ho okamžitě všichni odsoudili - a přitom to byla situace, která se aspoň dala řešit. Tady 16-ti letá holka řeší, že ji otec zneužíval, matka v tom podporovala (nebo minimálně nezastavila a pak ještě omluvila) a chce zmizet z domu. Tohle je situace, za jaké fakt holky těhotní úmyslně, aby z domu vůbec zmizet mohly.
A ještě jedna věc, co mě napadá - nemohla by tě dostat do péče případně tvoje sestra? Plnoletá už je, tak by to mohlo jít. Jen soudy se občas vlečou a dítě se narodí už za chvíli ☹.
@eimmy To záleží ... některé děti v 16ti letech jsou opravdu děti. Některé jsou však v tomto věku již dospělé a rozumnější, než leckterá dnešní třicátnice 🤐 Moje mamka otěhotněla také v 16ti letech a vychovala mě jak nejlépe dokázala. Mě je nyní 28 let, mám hotovou VŠ, dobrou práci a s přítelem se nyní snažíme o první miminko 🙂 jasně, před 28mi lety byla "jiná doba" ... ale opět vše záleží na jedinci. 🙂
@lentixx ano je to o jedinci. nicméně trvám na tom že v 16 letech se ještě dítě. dnes je jiná doba než byla dřív. podle mě je ideální věk okolo 27-30 letech mít plány na založení rodiny, člověk si už něčím prošel, studoval, cestoval v 16 letech má ZŠ a na pár let o "zábavu postaráno" podle mě to je chyba
Ahoj, koukám že víceméně podobná situace🙂 před pár měsíci jsem základala podobnou diskuzi, taky mi je 16 a čekám miminko. Nechápu a obdivuji tě, jak jsi to mohla vydržet. Hnus.A že mají něco proti tomu, že je černý (psala jsi jiná barva, tak hádám že asi rom) tak co? Docela sranda, otec mého dítěte taky 😀 On je černý, ale umí se chovat milionkrát líp, než kdejakej bílej. Rozhodně vyhledej pomoc i u tvých příbuzných, aby jsi na nich nebyla úplně závislá, kdyby se něco nedejbože fakt stalo, aby jsi měla útočiště, to v tvém případě bohužel nemůže být u tvých rodičů.. Držím palce, at jsi šťastná a máš zdravé miminko 🙂
Nějak začínám nabývat dojmu, že ještě chvíli a dozvíme se, že je otec nutil šlapat. Nezlobte se na mne, ale nevěřím tomu, že by se dal podplatit soudce soudící zneužívání, a to tak, že by dotyčného propustil a děti mu svěřil. nevěřím. Spíš si myslím, že tady zakladatelka bájí. Jako uvěřím tomu, že to třeba matka ví a kryje otce jenom proto, aby uchovala vztah. To se stává. Ale když už se něco podobného dostane před soud, tak to uplatit jen tak nejde. Takže této části historie nevěřím.
Chápu, že zakladatelka je na své rodiče naštvaná, je mladinká, a ještě si neumí představit, jak moc se jich její těhotenství dotklo. A hádám i proto na ně vytahuje cokoliv, aby je očernila - viz to sedí na pr.eli a já otročím. Prostě trošku rozumu a méně citů do posuzování. At se sejdou budoucí prarodiče a hledají společně řešení. Jinak to vážně vidím jednoduše - ona od rodičů zdrhne k příteli, bude idyla, porodí, on si bude dál žít svůj život, bude mít své přátele, a zájmy, a ona bude sedět doma s děckem. kamarádky ve škole nebo po zábavách. A už to pojede. No a za rok - protože o tom, že romské etnikum má jinou mentalitu než my ( a to není rasismus, to je fakt) asi nikdo nepochybuje - si zakladatelka tiše pobalí a vrátí se zpět domů, k těm nenáviděným rodičům. Protože zjistí, že realita je něco jiného než sliby, a že realita života s malým dítětem je převálcovala. Nakonec, kdo může říci, že po narození dítěte se vztah nezměnil? A že neprošel krizí?
@anelamates naprosto souhlasím
@anelamates I mně to smrdí. Internetová diskuze holt snese všechno.

@zofka123 nechápu, jak mamka může podporovat někoho, kdo zneužíval její dítě.. držím Ti pěsti. S tátou doma nic nevyřeší, nemá to smysl. A mámu taky moc nechápu.
Jinak nevidím důvod, proč bys to zvládnout nemohla. Za sebe říkám, že já bych to nedala, ale Ty jsi jinde než já, máš jiné zkušenosti.
začni řešit ty praktické věci.. úřady a tak. Ať se to hýbe a jsi tam, kde budeš šťastnější. Snad u přítele najdeš to, co hledáš (opravdovou rodinu). Dej vědět, jak to s Tebou dopadlo.