Otec nechce přiznat otcovství. Jak to řešit?
Zdravím maminky , měla bych dotaz. Žiju s přítelem, byt je psaný na něj. Prvního května se nám má narodit holčička. Každopádně k věci, jeho maminka mu vysloveně ZAKÁZALA aby se uváděl jako otec a nejde ho přimět ke změně názoru. Zkrátka co řekne je svaté. Chtěla sem se tedy zeptat,jak to řešit dál. Musím dojít během týdne na matriku a nechci říkat že jsem svobodná matka, když to tak není. Může z toho být nějaká problém? Děkuji ..
Ona by nejradši aby byl její synáček u ní. Má jen jeho a přijde mi , že to, že bude mít konečně ve třiceti letech svůj život ji trhá žíly.🤷🤦 Když ji to oznámil , že bude babička, tak jediné co řekla bylo ,, gratulace nečekej"
@somalicats to jeho matka chce testy otcovství
@nicoletteb jak že testy chce matka?ty to máš řešit s ním né
@bara88 Tak ale papíry si už připravovat a zjišťovat informace může, ne? 😉 Však má rodit docela brzy, po porodu už toho času a klidu bude méně.
@nicoletteb Hele, tak tchýně jsou všelijaké, co si budeme povídat, ale důležité je, jak se k tomu pastaví partner. No a ten tvůj tě hází přes palubu ☹
@bara88 On mi oznámil, že mu mu řekla, že chce aby si o ně zažádal. On ví, že já sem věrná.
@nicoletteb Podivej, chlap, co neni schopny nebo ochotny si obhajit svuj vlastni zivot a zastat se sve partnerky, neni chlap pro zivot. Moje extchyne, kdyz ji muj ex oznamil, ze cekame dite, mu sdelila, ze jsem to na nej usila a ze at necekame, zeTO bude hlidat. Ex s ni za tohle skoro pul roku nemluvil, uz spolu sice nejsme, ale z jineho duvodu a az po skoro 8 letech vztahu. A v rodnych listech obou nasich dcer samozrejme je, postavil se k tomu jako chlap. Pokud ten Tvuj neni schopny si matku srovnat a jeste Ti ty jeji kecy predhazuje, tak to bych s nim teda razne zametla.
@nicoletteb a on jako skáče podle matky?
@llluckaaa já fakt nevím proč ji tak slepě poslouchá. Nikdo známý to nechápe, že matku může milovat sebevíce ale do tohohle ji nic není. Snad se vzpamatuje. Myslím , že pokud nepomůže to, až maličkou uvidí, tak už nic. A já budu muset opravdu všechno tohle řešit jinak. Ne po dobrým.
@nicoletteb asi bych si rozmyslela jestli vůbec chci aby takový chlap dělal otce.uvedom si že bude platit alimenty ale bude mít taky nárok na dítě stejně jako ty, takže do budoucna klidně hrozí střídavá péče
@somalicats to říkala taky , že jsem se ROZHODLA sama, že jsem to udělala proto, abych nemusela pracovat a všechno možný . Teď si vzpomínám že mi říkal že mu říkala , že už nikdy nebude mít nic, že si nikdy nic nekoupi ,že všechno bude pro miminko a další trapný kecy. Nechápu jak ho dokáže takhle ovlivňovat.
@bara88 já právě nevím jak řešit situaci, kdyby malá byla psána bez otce, ale zároveň s ním žiju zejo...jestli z toho není pak nějaký stíhání, jako že se snažím lhát úřadům atp...
@nicoletteb a ty s ním jako chceš žít?
@bara88 momentálně ani jinak nemůžu, nemám kam jít, ani někoho, kdo by mi mohl pomoci.
@nicoletteb Proč proč... Protože to je maminčin mazánek a srab, který se jí nedokáže postavit a zastat se tě? No já teda nevím, ale asi bych v nějakou zázračnou proměnu nedoufala. Vlastně taky ani moc nechápu, že si ho dokážeš ještě vážit a plánovat společnou budoucnost. Já čtu ty kecy, co ti tlumočí, a otevírá se mi kudla v kapse 🤐 Tchýně je tchýně, ale co vyvádí on...
@nicoletteb Po tom co tady píšeš bych mu řekla, že pokud nechce být táta i na papíře s veškerou zodpovědností co k tomu patří, tak se ani nemusí starat...že tím potvrzuje vlastně to že dítě není jeho a nemá smysl s ním zůstávat. Zříká se tím práva na to, aby viděl malé vyrůstat a vychovával ho.
@nicoletteb ale tak tohle už přeci musíš řešit né? vždyť on tě může poslat kdykoliv do řítí a co ty potom s dítětem
@nicoletteb Kolik je Tobe, pokud se muzu zeptat? Tys predtim nepracovala? Neberes materskou?
@somalicats pracuju od 18 let. Dělala jsem převážně pečovatelku, proto píšu že jsou to kecy , ona mě defakto ani pořádně nezná. Teď je mi 23 let. Řešili jsme mateřskou ale chybí mi pár dnů abych splňovala požadavky , takže bude rodicak.
@nicoletteb pořád tady slyším jenom, co chce tvá tchyně - ale to dítě není tchyně, je tvého chlapa. A on jestli chce udržet rodinu, bude se muset od matky odpoutat, protože tchyně vám schválně škodí.
@koordinatorka_odboje já to vím moc dobře..
@nicoletteb hlavní je i co chceš ty,to už si za tu dobu co si těhotná měla mít promyšlené
@bara88 jak píšu, celou dobu se k tomu stavěl pozitivně, vymýšlel dokonce jméno pro maličkou, sehnal byt, aby jsme měly dětský pokojíček. Předtím jsme bydleli v garsonce.. to začalo až teď všechno...
@nicoletteb co se stane s tvým dítětem, když se, nedejbože, stane něco tobě? A druhý rodič nebude v RL?
rozhodně to není "jenom papír"
A jak asi tchyně v konečném důsledku pozná, že on je nebo není zapsaný v cizím RL? Ať jí to nehlásí, ne?
@koordinatorka_odboje jo já vím , jsem si všeho vědoma. Proto mě to tak mrzí , že se tak chová. Obzvláště po tom všem , čím jsme si prošli.
@koordinatorka_odboje on jí říká všechno.
@j.a.n.i Tak takhle - pokud jde o "otec u porodu", tak dle toho odkazu, co jsem dala, by měli (pokud jedou nějak hodně právnicky) mít všechny na stejné úrovni. A pokud nejedou právnicky, tak třeba u nás opravdu nikoho ani nenapadlo zkoumat, zda máme či nemáme vyplněné papíry pro matriku - to nejsou papíry pro porodnici, ale je to zjednodušení situace pro rodičky + zjednodušení práce pro matriku v těch nejběžnějších situacích. A to vlastně ve dvou hlavních:
- pár je sezdaný, jsou manželé a zákon očekává, že muž je i otec dítěte (ale nevím ani, jak to vlastně je, pokud není a papíry manžel nepodepíše - třeba ten o jménu dítěte) - zde pokud není, tak to řeší opatrnovnický soud
- pár je nesezdaný a není žádný právní důvod, který by určoval automaticky otcovství (např. IVF), pak lze jít předem na matriku a mít "papír z matriky" (a vlastně jen v tomto jediném případně - dítě není z IVF a oba jsou partneři a nejsou sezdaní - je papír z matriky)
Do porodnice se prostě přijde, řekne, že tohle je otec dítěte a finito, nikdo to teda dál neřešil a nezkoumal. Já uvedla v porodnici chlapa jako otce dítěte, v těhotenské průkazce rozhodně otec uveden nebyl, tam bylo jen IVF. A normálně chlapa pustili i na neonatologii bez mého doprovodu (a to tam pouští jen rodiče), normálně ho pustili k malému, když já toho ještě nebyla schopná. Do papírů jsem ho uvedla jako otce, ale bez jeho autogramu a rozhodně bez jakéhokoli razítka matriky - to před porodem ani nelze v tomto případě legálně získat. A to vzhledem k nevyřešeným papírům měl malý i příjmení po mě.
@barulina ok, možná jsem to smíchala dokupy.
@nicoletteb Uvidíš po porodu - mně taky chlap tvrdil, ať si tam napíšu příjmení dítěte, jaké chci, tak jsem řekla že teda fajn, že když je mu to jedno, napíšu moje... a najednou po porodu jestli by to jako nešlo změnit a tak. Naštěstí tedy u nás šlo snadno, protože RL ještě nebyl vystaven. Tak to bude i u vás - dokud chlap nepodepíše papíry, RL matrika nevystaví. Jo, je s tím trošičku "opruz" stran vykazování některých věcí na zdravotní pojišťovnu - já pro něj dostala nějaké recepty do lékárny a to tuším vůbec nešlo vykázat na pojišťovnu, ale zpětně jsem zjistila, že to vše bylo stejně plně hrazené pacientem. Tak jedině že se to nepočítá do těch ročních limitů, co "můžeš" zaplatit za léky. Jo a ono i s tchýněmi je to všelijaké - ta moje nejdřív že jako ať si nemyslíme, že bude hlídat a teď se pořád ptá, kdy zase přijdeme 😀.

@llluckaaa Tak pokud není dítě na světě tak tohle ještě řešit nemůže