Podpořili byste partnera v dluhové krizi?
Ahoj. Jen se potřebuji vypsat. Prosím nepište mi jaká jsem kráva, vím to sama. V neděli jsem partnerovi, se kterým mám 1,5r dítě, přiznala, že jsem v opravdu velmi špatné finanční situaci, za kterou si můžu sama svou blbostí. Dostala jsem se do exekuce asi 300k. Znovu opakuji, že vím, že jsem kráva, tak dlouho jsem před svými dluhy zavírala oči až to prostě došlo do tohoto extrému. Aktuálně řeším insolvenci. Chci říct, že nejsem žádný chorobný utráceč, dluhy vznikly při odchodu z pojišťovací firmy, kdy po mně chtěli vrátit adaptační příspěvky a storno poplatky ze zrušených smluv. Storna chápu, adaptační příspěvky mi slíbili, že vracet nebudu. Bohužel to byla pouze ústní dohoda, která když přišlo na lámání chleba, najednou neplatila. Dobře mi tak, moje blbost. O všem jsem se dozvěděla až byla dcera na světě, vědět to předtím, tak si nedovolím mít dítě. To se prostě stalo a kdybych to řešila hned, mohlo být vše jinak. Jenže já to neřešila a doufala jsem v nevím co. Nikdy jsem po partnerovi nechtěla žádné peníze, na nic. Po mém přiznání je samozřejmě nasraný, zklamaný, když jsem se ho v slzách ptala jestli mě opustí, tak řekl že neví. Teď se se mnou nebaví, řekl že se mnou v sobotu nepojede na oslavu šedesátin mého táty a že se odmítá přetvařovat. Přítel má opravdu hodně peněz. Několik nemovitostí a měsíční plat téměř ve výši mého dluhu. Já jsem si naivně myslela, že mi nabídne pomoc.. asi podle sebe soudím tebe, protože v momentě kdy by situace byla opačně a já ty prachy měla, tak mu je bez mrknutí oka dám a asi ani nejsem naštvaná. Vím, že vůbec nemám nárok být nějak zklamaná nebo tak, ale vlastně mě to hrozně zamrzelo, že mi absolutně nenabídl nějakou formu podpory. A teď nějak nevím jak se chovat. Momentálně (konečně) to nějak řeším a víc teď udělat nemůžu. Víte, myslím si že mu třeba vůbec nevadí, to že jsem mu to neřekla hned/dřív, ale spíš celá ta skutečnost a situace ve které jsem. Podotýkám, že jemu nic nehrozí, nikde nefiguruje, nemám u něj trvalý pobyt. Kolem a kolem je to pouze a jenom můj problém, který ho vlastně nijak neovlivňuje, nic se pro něj nemění. Tak mě strašně mrzí, že nemá ani špetičku pochopení a nedokáže mi vyjádřit aspoň morální podporu a místo toho se ke mně úplně otočil zády a já v tom zůstala úplně sama. Co vy si o tom myslíte? Podpořili byste svého partnera v takové situaci?
@andromeda818 to nevim, kazdopadne bych radsi byla samozivitelka s peknymi alimenty nez cekat co panacek dá 😀 zacinam si rikat ze se vlastne v urcitych pripadech nedivim tem maminam co si za aliky jeszdi na welnessy 😂 i kdyz to.primarne strasne odsuzuju ale jestli ti jejich chlapi.premysleli ve vztahu takhle tak si.to mozna i zaslouzi 🤔
@suzanna123 ach jo, aspoň jeden lidský názor. Já podobný příběh zažila. Jeden člověk si "špatně" přečetl/vyložil soudní rozhodnutí. A neřešil to. Výsledkem bylo, že paní, kterou znam, si vyzvedla na poště dopis od exekutora. Ať jsem si o tom mohla myslet cokoliv, jako první řešení bylo, poskytnout ji finance, aby neskončila s dětmi pod mostem. Až pak jsem k tomu řekla svoje. Zvláštní, mně přijde normální lidem pomáhat, ale jak čtu, ne pro každého to normální je. Lidé jsou tvorové chybujici a někdy je potreba nejdříve pomoc a pak edukovat a honit si ego, že mě se nikdy nic takového stát nemůže, protože (ať si každý sám doplní...)
@garfa4 souhlasim s tebou, ale lidskost se nenosi...
Zakladatelko... Upřímně, pochopení tady nehledej.
Nějakým způsobem se umím vcítit do vás obou. Ty jsi zklamaná, protože sis zkrátka myslela, že bude stát při tobě a situaci vyřešite, ale jak ji chceš řešit? Zmiňuješ JEHO finance a majetky, ale to je jeho, není povinný ti pomáhat, ač teda chápu, že si čekala, že to bude jinak. Jak dlouho to ví? Třeba by pomohl čas aby to vstřebal?
A zaráží mě, ty jsi pouze s RP a platíte vše cca stejnou měrou? Chlap, který vydělává čtvrt milionu a má majetky? A proč platí nájem, když má svoje nemovitosti?
On Ti žádné peníze vážně nedává? Proč? Tohle je hrozně zvláštní....
@suzanna123 jenze rozdil je v tom, ze s kamaradkou neziju, nesdilim s ni bydleni a budoucnost a pripadne problemy z toho plynouci se me nijak nedotknou. A je rozdil, kdyz ti neco zataji kamaradka a kdyz ti zamerne nerekne pravdu zivotni partner. Kdyby to bylo obracene a psala tu nestastna zenska, ze jeji chlap nasekal dluhy a dostal se do srac*ek, tak ji tu kazda napise, at ho kopne do prdele.
"Ja bych mu dala 300 tisic bez mrknuti oka a asi bych ani nebyla nastvana." Tohle je presne smysleni lidi, kteri si takovou castku nevydelali a nemaji ji, nevazi si penez. Jak, ze mu nic nehrozi? Krome exekutora v jeho byte mu hlavne hrozi, ze bude zit s clovekem, kterymu nemuze verit a kdo ho hodne zklamal. Ja to chapu, ze lidi delaji chyby a ze blizci by si meli pomahat. Nech ho chvili vychladnout, premyslet, vstrebat ten sok. Zatim si sama promysli, jak budes situaci resit, jakym zpusobem se z toho sama dostanes. Pak mu muzes znovu v klidu vysvetlit, co te k tomu vedlo, omluvit se, prijit s navrhem, co udelas pro to, aby ses z toho prusvihu dostala a ze stojis o to, abyste byli spolu a pracovali na obnoveni duvery. Mozna casem i tu pomoc nabidne.
@martinka_33 no a na ten dotaz bys mi odpověděla😅?
@katule1990 ano, přesně jsi popsala to, co se tady snažím marně vysvětlit, z cizího se rozdává skvěle👍
Já bych ji pomohla tím, že bych do firmy šla s ní a pokusila se vyjednat nějaké slušné podmínky splácení.
Z osobní zkušenosti vím, že když někdo zaplatí za jiného dluhy, situace se nevyřeší. Neboť dlužník bývá v drtivé většině případů finančně naprosto negramotný a během historicky krátké doby si našvihá dluhy nové. Takže ne, neplatit a vzít nohy na ramena.
@andromeda818 spis stridavka je ted v mode ale u te se aliky plati taky 😀 ale mas pravdu, upichnout si dite s bezcitnym hajzlem (netvrdim ze to je onen pripad, pisu obecne) je prusvih, prptoze tyhle typy jdou pres mrtvoly a maj prachy zacalovat dobryho pravnika, podplatit posudkovyho psychiatra, udelat z matky neschopnou pece.... Fujtajbl, radsi nemyslet na takove veci.
@andromeda818 asi jo.
@lichozroutsudy s tou financni gramotnosti Ti bohuzel musim dat za pravdu.... Snad netřeba hned brát nohy naramena, taková pomoc s jasnými podmínkami muze být varovná a zaroven poučná.
Autorko, drž se, opravdu! Mám pochopení pro chyby, chybuje každý, někdo míň a někdo víc. Ty víš, kdy a jakou jsi udělala chybu a teď se to snažíš napravit. Pozdě, ale přece. Přítele taky chápu, chce to čas, je to šok, znám to...ale tady z těch názorů a kopanců do tebe je mi zle.
@michaela666 neřekla, protože já jeho reakci neschvaluji. Ale i kdyby ano, tak se to dá říct různě. Kdyby tu byla reakce jenom o tom, že se nemůže divit, že je naštvaný, tak na to vůbec nereaguji - názor na stejné úrovni jako můj. Na co reaguji je to strefování se do ní, moralizování a nadávání jí. To nepomůže nikomu, leda, že si tímhle způsobem některé pohoní ego :-/ Jasně, nikomu nepomůže mazání medu kolem pusy, ale člověk si může vybrat, jestli bude hnusný nebo laskavý...
@llluckaaa
Btw., na vás reaguji, protože jste reagovaly na mě - vaše příspěvky se mi dohledávat nechce, takže netuším, jestli se to, co jsem napsala, týká i vás
@martinka_33 Spise nemuze. Tem lidem to nedochazi a nedojde. Ze by dluznik uz nikdy dalsi dluhy neudelal, se stava minimalne.
@mimco ja bych ráda do zprávy, ale upřímně Ti neverim ani nos mezi ocima, ze bys to nepustila do sveta a nejsem tu anonymně, takze ne 😅
@lichozroutsudy notoričtí rozhazovači peněz, které nemaji, tem to vazne asi nedojde. Obycejni negramoti, ktere zachazet s penezi jen nikdo nenaucil, nejsou podle me tak uplne ztraceni, jednoho mam doma a opravdu si upřimně myslim ze se za dobu souziti se mnou zlepsuje 💪 Sice financni rezervy stale neuznava, ale uz aspon nepovazuje kontokorent za rezervu 😀 Fuj a budu se smazit v pekle za to co tu o nem pisu 😅
@xxx3d
@mimco já ty peníze na účtu mám. A určitě bych byla víc ve stresu, kdyby se tohle stalo ve vztahu, kdy bychom měli hluboko do kapsy než teď. Osobně bych ty peníze partnerovi půjčila (stejně jako kamarádce) a třeba u manžela jsem si jistá, že by to za mě zaplatil, a to i když jsme spolu ještě ani nebydleli - já bych se to teda snažila řešit sama nebo to s ním usmlouvat na půjčku, aby neměl nárok být naštvaný
@irmamala a s tou, co tohle psala, tu někdo žije, že se do ní tak strefují?
@martinka_33 je to tak, bohužel. Já bych asi nemohla žít s tím, že jsem někomu pomoc mohla, neudělala jsem to a on padnul na dno a vzal sebou i děti, které za nic nemohou. Ale asi jsem až moc ovlivněna pomocí v neziskovce, kde lidi tahame z prusvihu....
@lichozroutsudy prosím tě, nemel nesmysly. Kolik dlužníků znáš? Je spousta lidí, co si v mládí nasekají dluhy typu kontokorent, kreditka nebo musí řešit důsledky neplacení pojištění nebo pokuty a ani náhodou pak většina v dluzích žije dál. Teda pokud do toho nepočítáš hypotéku, leasing atd. A někdo má prostě smůlu - s různou mírou spoluzavinění, to taky z nikoho nedělá notorického dlužníka.
@suzanna123 tak to je fajn, že si autorce přispěla tímhle názorem, který je v menšině, ale je
já jsem primárně reagovala na dotaz - co si o tom myslím, než na to, jak bych reagovala já
a popravdě a zkušenostech, které mám, nevím, jak bych reagovala já, být v podobné situaci, jak věkové, tak co se týká partnera, a malého dítěte
některé problémy jsou podobné, a mají i podobná řešení, jenže životy těch lidí se liší, empatie jako taková finance nevyřeší, ale má jinou hodnotu, jak ve vztahu, tak v řešení problémů a mnohdy tam, kde peníze nejsou, ta řešení jdou jaksi mnohem snáz
@suzanna123 Kdyby se nezeptala na nazor nikdo by se do ni prece nestrefoval🤷♀️
@andromeda818 já tyhle notorické pujcovace znám, tem fakt nema smysl pomahat i kdyby to byl vlastni brácha. Vetsinou to konci v rulete pokeru, online sazkach, hernich automatech... nebo proste zijou z pujcek dokud jim nekdo pujcuje.
@andromeda818 🙂 já takové taky znám, asi proto mám takový názor no 🙂
@martinka_33 ty máš dost😂, ta důvěra, to mě ranilo😅
Já se tě ptala co bys dělala kdybys měla 300 tis. v keši a měla je někomu jen tak dát… na to snad není potřeba interní zpráva😂
Tady krásně vidíme co taky za lidi pracuje ve finančních službách, přitom si ani svoji pracovní smlouvu neohlídají. A potom jim věřte, že nabízený produkt je v pořádku.