Podpořili byste partnera v dluhové krizi?
Ahoj. Jen se potřebuji vypsat. Prosím nepište mi jaká jsem kráva, vím to sama. V neděli jsem partnerovi, se kterým mám 1,5r dítě, přiznala, že jsem v opravdu velmi špatné finanční situaci, za kterou si můžu sama svou blbostí. Dostala jsem se do exekuce asi 300k. Znovu opakuji, že vím, že jsem kráva, tak dlouho jsem před svými dluhy zavírala oči až to prostě došlo do tohoto extrému. Aktuálně řeším insolvenci. Chci říct, že nejsem žádný chorobný utráceč, dluhy vznikly při odchodu z pojišťovací firmy, kdy po mně chtěli vrátit adaptační příspěvky a storno poplatky ze zrušených smluv. Storna chápu, adaptační příspěvky mi slíbili, že vracet nebudu. Bohužel to byla pouze ústní dohoda, která když přišlo na lámání chleba, najednou neplatila. Dobře mi tak, moje blbost. O všem jsem se dozvěděla až byla dcera na světě, vědět to předtím, tak si nedovolím mít dítě. To se prostě stalo a kdybych to řešila hned, mohlo být vše jinak. Jenže já to neřešila a doufala jsem v nevím co. Nikdy jsem po partnerovi nechtěla žádné peníze, na nic. Po mém přiznání je samozřejmě nasraný, zklamaný, když jsem se ho v slzách ptala jestli mě opustí, tak řekl že neví. Teď se se mnou nebaví, řekl že se mnou v sobotu nepojede na oslavu šedesátin mého táty a že se odmítá přetvařovat. Přítel má opravdu hodně peněz. Několik nemovitostí a měsíční plat téměř ve výši mého dluhu. Já jsem si naivně myslela, že mi nabídne pomoc.. asi podle sebe soudím tebe, protože v momentě kdy by situace byla opačně a já ty prachy měla, tak mu je bez mrknutí oka dám a asi ani nejsem naštvaná. Vím, že vůbec nemám nárok být nějak zklamaná nebo tak, ale vlastně mě to hrozně zamrzelo, že mi absolutně nenabídl nějakou formu podpory. A teď nějak nevím jak se chovat. Momentálně (konečně) to nějak řeším a víc teď udělat nemůžu. Víte, myslím si že mu třeba vůbec nevadí, to že jsem mu to neřekla hned/dřív, ale spíš celá ta skutečnost a situace ve které jsem. Podotýkám, že jemu nic nehrozí, nikde nefiguruje, nemám u něj trvalý pobyt. Kolem a kolem je to pouze a jenom můj problém, který ho vlastně nijak neovlivňuje, nic se pro něj nemění. Tak mě strašně mrzí, že nemá ani špetičku pochopení a nedokáže mi vyjádřit aspoň morální podporu a místo toho se ke mně úplně otočil zády a já v tom zůstala úplně sama. Co vy si o tom myslíte? Podpořili byste svého partnera v takové situaci?
@mimco v rodine ano. Rodičům, ségře, tetě, pozdeji detem az vyrostou. A ano, vzdy kdyz jsem pujcila tak jen tolik penez ktere bych v pripade ze dluznik nebude splacet mohla ozelet a nedostala se sama do problemu. Brát si tedy sama pujcku nebo rucit, abych nekomu pomohla, byť z rodiny, do toho bych nesla, tak dobre srdce nemam 😅 nebo spis mam pud sebezachovy.
Nekde jsem tu psala ze on plati najem a veci okolo bytu, a ja jidlo atd, omlouvam se, ne najem, ale plati svoji hypo na ten byt. a ne, nic navic mi nedava, protože to proste neni/nebylo potreba, takova je nase domluva. kdybych rekla ze jsem nevysla, tak mi urcite penize posle, ale proste nebylo potreba. a prosimvas, ja si nikdy na nic nepujcila, neni to dluh z neuvazenych pujcek. je to dluh z meho kratkodobeho podnikani (vicemene) a ano, znovu rikam, ze vim ze jsem to mela resit hned a nenechat to zajit tak daleko a rozhodne me to neomlouva, jen mam potrebu to (znovu) uvest na pravou miru. nehraju si na chudinku, nejsem zadna princezna a rozhodne si neziju jako panicka milionare co si mysli ze staci pipnout a partner vse zatahne.
@daruna v těch pojišťovnách, u makléřů obzvlášť, je to rychlovka. Není to o produktu, ti lidi, pokud chtějí prodávat musí udělat zkoušky ČNB, ty mají několik stupňů. Pak začneš uzavírat pojistky, z životek bývá nejvíc peněz, takže na nováčky tlačí, jenže, pak ti spadne jedna, dvě, tři a ty najednou vracíš 70tis na provizích a to se bavme třeba o rok staré životce. Nebo, nastoupíš do pojišťovny, klasicky na ičo a dostaneš jako nováček náborový příspěvek 20tis/měs. po dobu 6. mesíců, práce tě přestane bavit, spadnou ti pojistky, ale oni chtějí vrátit i ten náborový poplatek. A tohle jsou naprosto standardní věci, ty pojišťovny se taky potřebují něčím krýt, jinak by brzy přišly na buben.
@suzanna123 Kocko, bud se mnou mluv kultivovane, nebo se mnou nemluv vubec. Ja fakt uplne ted nemam naladu na lidi, kteri se mnou mluvi jak trhovci.
@andromeda818 tak já bych taky nepůjčovala každé kámošce - ale já označuju jako kamarády lidi, co jsou mi opravdu blízké a na tyhle peníze bych určitě chtěla papír.
@irmamala já teda nevidím důvod strefovat se ani do těch, co se ptají na názor
@xxx3d to bude možná tím, že moje IQ je taky v menšině. A jedna věc je napsat, jak bys reagovala ty, druhá se do ní strefovat. Kdybych to tak cítila, tak jí klidně napíšu, že se mu nedivím, že je vytočený a vysvětlila bych jí to ze svého pohledu, ale určitě bych neměla potřebu se do ní strefovat, jako některé tady.
Ja by som nepodporila tie dlhý nevznikli zo dňa na deň a kebyže sa mi prizná až s 300k dlhom tak jednoducho nie. Úplne iná situácia by bola ak by len náš vzťah začínal a včas by mi to povedal vtedy podľa toho aký by bol ten vzťah akú perspektívu by som v ňom videla by som sa rozhodla ale v tomto prípade ako si ho opísala nie v žiadnom prípade by odomňa nedostal žiadnu emocionálnu ani finančnú podporu.
@mimco nene, vydřiduši to jsou, uplne neskutecni 😀 ale popisujes to dobre jak to funguje, tak to je. Po kolegovi chteli najem za kancelar kde nevyl, tou dobou byl uz zamestnany jinde a pouze dodelaval smlouvy ktere mel rozjednane. Domluvili se ze kamcelar platit nebude a oni s tim po peti letech vyrukovali, fakt to normalni clovek nechape. Obdivuju ze tu praci za danych podminek nekdo dela. Onen kolega si tam vydelal hezke penize, nicmene odesel nebot zhodotil za na to vic nema zaludek, ted řidí vlak 😀
@daruna mě od toho kdysi dostatecne odradil tlak na uzavirani investicnich zivotnich pojisteni, ktere byly vyhodne pro pijistovnu ne pro klienta ☝️😅 na to to ja nejsem stavena, to priznavam.
@martinka_33 to se pleteš, to nejsou vydřiduši
Jak jinak se mají krýt?
To by pak přece mohl každý co půl roku měnit beztrestně pojišťovnu a jen inkasovat, to není holubník. V pojišťovně se dají vydělat hezké peníze, ale chce to tu fin. gramotnost.
Holky, fakt te historce verite? Nedávno tu byla taková zajímavá diskuze o trollingu.... přijde mi to hodně podobne.
Na straně přítele bych reagovala podle přístupu toho, kdo chybu udělal. Jedná věc je se omluvit, druhá pak za tou omluvou už neříkat nějaká "ale". Kdyby mi to udělal partner a být jen trochu se tvářil jako oběť, strašně by mě to rozčilovalo.
A u lidí s vyšším příjmem se často stává, že jsou na své peníze hodně obezřetní a požadují to samé po svých partnerech.
A už podle toho, že platíte věci napůl, i když jsi na rodičovské, tak on asi bude hodně háklivý na peníze.
@mimco jede se tvrde na výkon a leckde i na švarcsystém, i kdyz na to si spis davaji pozor, aby to tak nevypadalo 😀 Asi ne vsude, asi to nejde pausalizovat, ale.. tlak na nabízení pro klienty nevyhodných produktů, to neni nic pro me. Pak kdyz chce clovek financniho poradce, musi opravdu dobre hledat, a takoveho ktery opravdu funguje pro blaho klienta si pak hýčkat 😀
@mimco fakt je, ze ty penize maji poradci tvrde vydelane, neni co zavidet...
Kdyby jsi se snažila dluhy řešit hned jak jsi se o nich dozvěděla,neměla by jsi teď exekuce. Jistě bylo možné v pojišťovně domluvit splátkový kalendář.. Udelat to muj manžel,tak se k jemu zády neotočím,ale vzteklá a zklamaná bych byla opravdu hodně.
@martinka_33 tak když chceš pojišťovat flotily a majetky firem, tak nesmíš být debil, to by na to ta firma taky mohla dojet a bavme se i i fabrikách, bez kvalitního pojištění se nedá podnikat. Ale dostat se sem chce spousty let praxe a zkušeností….
@mimco urcite zalezi na spolecnosti pro kterou pracujes, nelze vsechny hazet do pytle vydřiduchů a zlodějů 😀 A kdyz se vypracujes a ziskas dlohodobe lukrativni klientelu, muze to být fajn práce, ale tim sítem projdou jen ti nejotrlejsi, ne vsak nekcestnejsi. Fakt bych chtela znát aspon jednoho fin. poradce nebo pojistovaciho agenta ktery vedome neuzavrel ani jednu pro klienta mene vyhodnou smlouvu pro sebe vsak vyhodnejsi. Jestli takovy je tak a navic k tomu se dokaze drzet v oboru dlouho a dari se mu, pak velky obdiv 👍
@martinka_33 já nevím v jakém okruhu lidí se pohybuješ, nebo v jakém oboru pracuješ, protože tady konkrétně předvádíš názorové veletoče. Troufnu si říct, že o tomhle oboru něco vím a tak si dovolím tvrdit, že člověk na těhle pozicích nemá za potřebí uzavírat nějaké nekalé smlouvy. Jednak to není tak jednoduché, ale hlavně se mu to vrátí jako bumerang. Pojišťovák si pak už neškrtne, nebo firmě způsobí škodu. Teď se nebavím o makléřských společnostech, ale o pojišťovnách jako jsou Generali, ČSOB apod. Pojišťovny mají mmj. své vyšetřovatele, je to kolos, vše podléhá obrovské kontrole, každou smlouvu schvaluje úpis, pojišťovák si nemůže jen tak navymýšlet paskvil, kde to žiješ, nejsme v devadesátkách.
@mimco to je jedine dobre pokud se v nebo v blizkosti oboru pohybujes a mas dobre zkusenosti 👍 Nicmene spolecnost ke ktere jsem pred patnacti lety nahledla pod poklicku na me pusobila velmi nelidsky a to se pyšnila spolupraci s velkymi pojistovnami i bohatou klientelou. Nicmene to co po me, jako po novackovi chteli, bylo zcela proti mému přesvědčení...
@martinka_33 makléři no😂🤷♀️
A jak píšeš, 15 let nazpět, časy se mění, na ko.ota samozřejmě natrefíš všude..
@mimco n9 to je pravda jeden deb*l nebo rovnou skupina deb*lů dokazou človeka otrávit 😀
No já bych samozrejme byla taky uplne odvarena a nas*aná, ale pokud bych bez problemu kazdy mesic vydelala 300 000 , asi bych to za tebe zaplatila, nejak bych proste se snazila to zlikvidovat kdyz jste rodina. Pokud vztah jinak klape tak si myslim ze by bylo blby se rozejit kdyz mate dite. Akorat na to dojede to decko ☹ ja asi bych to prekousla ikdyz nerada, ale proste stalo se a nic s tim uz nenadela. Pro nej to treba takova financni zatez neni tim, ze to ma kazdy mesic na ucte a urcite neco i z tech nemovitosti? ..mozna nejake reseni formou smenky-pokud bys m u to chtela vratit? nevim ..muj manzel by se semnou taky asi mesic nebavil a nechtel semnou nikam chodit ale tim ze to jinak klape a mame dite tak si myslim ze by to nejak zpracoval,zaplatil a jelo by se dal.
@fifinka2020 to je jedno, je to tema k rozebrani a muzem si rict kdyby se to nekdy stalo tak mame ruzne nazory 😀
@suzanna123 K té kamarádce…
Ty bys fakt kamarádce neřekla, že je kráva, když naseká dluhy, rok a půl je tají, a když její partner tohle zjistí a je naštvaný, tak si jde na něj ztěžovat cizím lidem na sociální sítě?
Opravdu bys ji v podobném chování ještě podporovala? ,-)
Já byt v jěho pozici tak ne nejvíc mrzi a naštve, ze si me to neřekla když ta situace vznikla a dalo se to řešit jednodušeji a levněji …nechala si to bublat a reknes me to až mas exekuci na krku… nejspis k dlužné částce naskociki nějaké úroky a další věci… a tohle je to co by me stvalo a zklamalo- zes to neřekla hned … když si vezmu, ze by jsme byli manžele - a ty předvede toto- ohrozí to i me a muže to zavánet velikým problémem .. jedni jestli mám na výplatě 50tisic nebo 300t…nerikam ze by te podpořit neměl, sle chápu jeho reakci

@suzanna123 v rodine kdyz neni nekala patologie typu gemblerstvi si myslim ze by melo být přirozené si pomahat. Kdysi jsem pujcovala penize tetě, jindy zase rodice založili mě. Povazuju to za přirozené a to i v manželstvi. Jen tam nesmi být nejaka patologie, tam muze být pomoc kontraproduktivni.