Pokoj pro nevlastního syna: Je nutný vlastní prostor?
Ahoj,
Mam 2 dcery, každá má svůj pokoj. No a partner má jednoho syna. Kterého má 1x za 14 dní na víkend. V době už není žádný volný pokoj. Jako jo, mám pracovnu, ale vzhledem k tomu že v 99% času pracuji z domu tak te se odmítám vzdát. Mi přijde zbytečné mu zařizovat pokoj a hlavně se mi nelíbí varianta že by 10leta dcera měla pokoj s 4letou. Jako kdyby ho měl v trvale péči nebo ve střídavce, tak by jsme asi nějakou variantu museli najít, ale takhle 🤷♀️ abych to uvedla na pravou míru. Partner i já si myslíme, že je to zbytečné, partnerova ex řekla, že pokud nebude mít svůj vlastní pokoj, bude dělat vše proto aby se nevidali. Toto řešíme ještě před společným bydlením. Stěhovat se bude on ke mě. Jak by jste to řešily vy? Žárověn je tu někdo kdo je v postavení té matky a mohl by mi říct názor na to? Moje dcery, taky nemají u otce vlastní pokoj, ale on bydlí sám a v době kdy přijedou k němu spí ony v ložnici a on v obýváku. Nevic je bez partnerky a dalších děti. Takže to z mého pohledu nemám šanci usoudit. Nic méně ony jsou s otcem tak 1x za měsíc (je kamionak a málo kdy je doma)
Líbí se mi, jak se snažíš situaci vyřešit 🙂👍🏻
Udělala bych mu ten koutek v té pracovně. Zkusila bych ho tam i nějak připravit a hodit jim to jako hotovou věc. “Jé, hele, jsme ti u nás s taťkou udělali tvůj stůl, tady budeš mít soukromí když u nás budeš, aby sis měl kam jít když budeš chtít klid”. Případně bych ex být tvým partnerem vmetla, že tedy situaci bude řešit přes soud, nemá vám to tohle nařizovat.
A ano, rozhodně je problém v tom, že se k tobě stěhuje, myslím, že to nebude moci překousnout, mladej bude matkou asi troch naočkovanej.
@pampelina18 kdyby měli střídavou péči tak je jasná volba vlastní pokoj i pro syna, ale je tam pouze 4 dny v měsíci. Tak co je to za blbost? Takže na to doplatí dcery, že budou v jednom pokoji a kluk který dojde jednou za 14 dní bude mít svůj pokoj? 🤦Autorka navrhovala několik možností.. a chlapci se to nelíbí. A myslím, že se mu to nelíbí kvůli jeho matce která ho očkuje. Já bych upravila pracovnu aby chlapec měl svůj klid a prostor. S holkama v pokoji být nechce tak jeho problém.. doma svůj pokoj má, u tatky těch pár dní zvládne. Stejně tam jen spí a tráví čas s taťkou.. předpokládám.
@antoinet přesunout pracovnu k 4 léte dceři není reálné. V pokoji si hraje i sama. Já mám šanony, složky ve skříni a papíry od rozdělane práce na stole. Což by zmanenalo, že by v lepším případě byly všude, v horším bych je už nenašla. A jak jsem psala mám i videokonference nebo videohovory s klienty, případně školim(kde jde slyšet co se okolo mě děje a i vidět - tomu je teď udělané pozadí v pracovně (certifikáty, ocenění,..) když je dcera nemocná a je doma pracuji po nocích - taky nevýhoda pracovny v dětském. Partner je názoru toho, že by mu stačila skříňka a může spát "kdekoliv". Jeho úplně původní plán byl, že bude spát v obýváku. Což se nelíbilo ani mi. O víkendech co jsou spolu, tak tráví 99% času společnou aktivitou (kolo, hory, hraní her stolní/ps4, bazény a podobně). Vztah bych řekla, že mají super. Ten jeho byt je taky varianta. Druhá věc je, že by tak partner měl méně financí na toho syna - platil by družstvu 6tis + u mě bydlet zadarmo nebude 😅, takze i nějaké finance do našeho rozpočtu. Finální rozhodnutí stejně bude na něm, já se snažila najít variantu tak aby i ex neměla důvod ho k nám nepouštět. A řeším to já, protože je to můj dům a chci jim (hlavně synovi) co nejvíc ulehčit přechod k nám. Nechci aby se tady cítil jako na návštěvě, ale zároveň mu nejsem schopna zařídit 100% "doma".
@sorboni30 přesně tak, za hezkého počasí stejně nejsou/nejsme doma a když je to počasí horší tak stejně partner hledá společnou vnitřní aktivitu, ať už bazén nebo společne hry a podobně. Co jsem postřehla a slyšela, tak nechce aby k němu přijel zalezl do pokoje a v neděli odjel - že by ho viděl jen u snídaně oběda a večeře. Asi budu zaujata v tom, že nechci úplně omezit své vlastní dcery (z druhé strany to by byl asi každý), ale od začátku nechci být klín mezi otcem a synem. Stejně tak bych nedovolila, aby byl kdokoliv klín mezi mnou a detma.
Já bych prostě vytvořila koutek v té pracovně. A postavila je před hotovou věc. Zazněla tady i sklápěcí postel. Což je za mě úplně super. Vždy nám všichni říkali že máme super skříň. Když sem řekla, že je to postel nevěřil nikdo. A to jsme měli manželskou. Takže docela velká ,, skříň,, .. jednolůžko se dá i nahoře vybavit dekoracemi a může to opravdu v době jeho nepřítomnosti být jako fajn kus nábytku. Neptala bych se ex vůbec na názor.
Udělat koutek a vzít kluka do obchodu, jestli může teda jedná zeď být ,,jeho,,, ať si vybere nějaký obrázek na zeď, eventuálně barvu, doplněk. Smitec.. dcera u ex spí na nafukovací matraci a svoje místo ve skříni měla tak po roce a půl. Do té doby tam neměla ani hračky.
@nikola38 celé 2/3 místnosti mají být jeho. Já se vlezu. Chlap říkal, že zítra mi přiveze kluka a jde si promluvit s ex. Tak snad si už konečně nastaví bezpečné hranice s ní.
Dej pak vědět. Docela mě to zajímá 😉
Jestli nevadí
Já trvala na tom aby měla normální pěknou, měkkou, čistou postel a hromadku s oblečením. 😁😊 Nějak to doma zařídili.. 😁😊🙏 A upřímně mě přijde zbytečné zařizovat pokoj když jezdí na pouze na víkend.. 😊🤷 Úkoly kdyžtak může napsat u jídelního stolu.. 😁🤷
Tím pádem nechápu co tu autorka chce, když všechny návrhy jsou blbý a nic se jí nelíbí. Asi si jen postěžovat, jak má těžký život
@pampelina18 co to tu furt melete, fakt se nudite co? jen tu rypete, nebo neumite cist? padlo tu vice navrhu, zitra to klukuv otec jde s ex resit, variant je nekolik, nejshudnejsi je varianta detsky pokojik/pracovna, mohl by si vybrat vlastni nabytek, doplnky, nechapu, asi ctete jinou diskuzi nez ostatni, nebo jste ta ex?
preju, at se oba rodice rozumne domluvi a tatinek se synem si mohou v klidu uzit sve vikendy ;)
@moudivlacek no anonym jsem tady proto, že vím že koníka využívá i ex. Nic méně teď už jen tu popsala tolik věcí, že mě musí zaručeně poznat 😅😅😅 jen nevím pod jakou jmenovkou tady je.
@ladyhacek Joo, nemám problém s tím dát vědět 🙂
ja tomu rozumim, vsak nic spatneho jste tu nepsala, i kdyby to byl kdokoli z teto diskuze, nic zleho tu nepadlo, naopak treba by bylo fajn, kdyby si precetla i nazory jinych, at uz odlisne, ale i ty, co by ji daly za pravdu, o tom ta diskuze je
@pampelina18 jasně, chtěla jsem se pochlubit majetkem a zároveň ze sebe udělat chudáka. 😅
@moudivlacek naprosto souhlasím.
@pampelina18 nejsi ta ex? 😀
@pampelina18 jsi zaslepená osobní účastí, nebo neumíš číst? Autorka nabídla několik variant a věř, že velkorysých, protože pokud by se opatrovník či soud zaobíral otázkou místa na spaní, pak je zcela dostačující i rozkládací křeslo v obýváku, dokonce by prošla i nafukovací matrace...
Mně se strašně "líbí", jak se takoví rodiče vždy ohání tím, že jim jde o dobro vlastních dětí, ale co dobrého má přinést dítěti to, že si z něho rodič dělá rukojmí k dosažení svých záměrů, kterými si jen lechtá ego? Dětem to pouze zakládá na doživotní trauma a ztrátu důvěry v oba rodiče. Neznám žádného rodiče, který by v konečném důsledku nedoplatil na to, že se choval jako idiot a manipuloval dětmi proti druhému rodiči. Vždy je to dohnalo...
Já bych upozornila maminku chlapce, že vlastní pokoj má cenu řešit, až bude střídavá péče a ne kvůli 4 dnům v měsíci. Ona si to rychle rozmyslí.
Držím palce ať se to vyřeší 🍀🍀🍀
A na trvalo.
@j.kriv do teď prázdniny fungovaly tak, že syna měl jen ty víkendy soudem určené. Výjimka nastala, když zaplatil dovolenou u moře, to ex dovolila aby ho vzal s sebou. Na dovolenou po ČR (ktera měla být minulý rok) ho nepustila. Takže nejeli nikam.
Tak to je docela smutné, tam si asi fakt biologická maminka chce akorát něco dokázat a prudit a odskáče to ve výsledku akorát kluk 🤦 tak snad se to vyřeší 🍀
Jako promiň, ale co si jako chce dokázat? Dovolená není jen u moře. Mají být spolu, třeba kempování, kluci to milují.
Snazis se hledat varianty o tom žádná.To ze tady nektere uzivatelky jsou mimo realitu,je vec jina.Taky jsme u tatky spala vetsinou na gauci a jezdila jsem tam rada,slo mi o ten cas s nim,ne o pokoj.Varianta s prscovou mi přijde nejlepší,sednout si popřemýšlejte jak.to udelat aby to tobe pracovne vyhovovalo a klukovi taky.Teoretick, by se i na vikend dali vymenit certifikaty za obrazky atd.Pouvazovala bych akorat mozna nad nejakou normlani posteli-Ikea hermes je myslim taky rozhladsci aby se tam eventuálně vyspali i dva lidi,ale to jen pokud jsou finance.Jinak urcite znáš rčení -kdo chce psa bít hůl si vždy najde.To je tvuj pripad at udelas co udelas vse bude špatně.Drzim moc palce.Vim ze je to těžké.Hodne s klukem mluvte,aby mira ovlivneni byla menší.
Já bych mu udělala prostor v pracovně. Ale já neskáču jak si děti písknou. Když přijde sociálka tak je zajímá jestli má dítě postel a nějakou skříňku na oblečení ne vlastní pokoj. I stůl na učení mi přijde jako luxus. Už vidím jak si k vám na víkend bude brát učení.Když si manžel vzal na noc děti tak měl postel pro sebe, děti jsem vybavila spacakama a spaly na zemi. Když šel pak do našeho bytu tak jedno dítě spalo na gauči a druhé s ním v posteli a to byl jejich pokoj prázdný. Úkoly si dělaly v kuchyni na stole. Ale byla jsem ráda že děti mají tátu.Tohle je zhrzená žena která si svoje mindraky hojí na synovi.
Když moje děti chodily na noc ke tchýni tak spaly na půdě kde není ani elektřina,spaly ve spacakach a jim se to hrozně líbilo,braly to jako bojovku. Tím chci říct že rozhodně nejde o prostředí ve kterém dítě tráví 1x za 14 dní čas ale spíš o to jak je otec ochotný se mu věnovata jak se tam cítí.
@kolibricek36 ano, dovolená v ČR měla být auto, kola, stan. Kluk se na to těšil, ale ex když se dozvěděla info o tom kde a jak bude dovolená tak radši zařídila hlídání u své matky.
@ladyhacek taaak mám tady pokračování po rozhovoru s ex. Prý začala rozhovor tím, že mu vyčetla, že si našel babu s penezma a na jeho klukovi chci šetřit a nepustit ani korunu. Vyčetla mu, že jsem koupila společenskou hru kterou hrajeme společně a zůstala u mě. Pokračovalo to sebelitosti jak ona chudák malá ve fabrice a to co nemůže klukovi dát ona, čekala že mu dám já. (co tím přesně myslela nemám tušení). Nakonec to završila tím, že buď klukovi zařídím životní standard a nebo se bude stěhovat do Rakouska za práci a kluka už neuvidíme. Přitom mi nepřijde, že by kluk obecně nějak stradal u matky (má nové oblečení, 2 roky staré kolo, notas, ps4 - no prostě je materiálně dobře zajištěn ze strany matky.) Více méně řekla že mám fungovat následujícím stylem - zaplatím holkám kroužek/dárek/cokoliv, tak v té stejne částce mám zaplatit i něco jemu. Nicméně nakonec souhlasila s variantou pracovny, potom co jí chlap řekl, že podkroví je v plánu. Na jak dlouho ji to bude stačit nevím, vlastně ani nevím jako jaký časový horizont probrala "do budoucna" že je. Jen bych chtěla říct, že chlap ji vysvětlil, že oni dva jsou rodiče a oni dva by se měli především snažit o spokojenost syna a já jsem jen "vedlejší" a je více méně na mě jak moc budu chtít/nechtít investovat do jejich syna.
No vlastně nevím co si z toho jejich rozhovoru vzít z jedné strany vyhrožuje Rakouskem z druhé strany se smíři s pravidly 🤷♀️
no to je fakt síla. A Rakouska jako jak? Tak pokud pracuje ve fabrie, pochybuji, že umí plynule rakousky/německy ... angličtina možná?
A jak jako ty mu máš zajistit?
No tak moje děti skoro 9 let, a 5,5 nemjaí PC, občas jim půjčím notebook, nemají telefony, nemají PS4 (ani jiné) kolo má syn rok staré, dostal za vysvědčení, protože staré mu bylo malé a né nové, ale bazarové, mladší syn dostal kolo k naorzkám a taky bazarové ...
No přeji pevné nervy, protože s ebojím, že tohle neskončí. Pokud má manžel se snyme dobrý vztah - tak když bude ona dělat problémy, přemýšlala bych o plné péči > otázka je jestli tam ona nesměřuje ???
to je dobra .... tak tady si ve fabrice moc nevydela a najednou na just pojede do Rakouska a tam na ni jiste budou cekat s otevrenou naruci, fakt vtipna pani, ve sve podstate zlatokopka, nenasla si prachace ona, tak si mysli, ze to pujde pres bejvaleho, ja se nestacim divit, co se lidem z vycuranosti deje v hlave, Cartiera pro sebe by nechtela? pevne nervy

Přijde mi divné, že to řešíš ty. Tohle je totiž starost otce a ten to má vymyslet a dokud nenajde řešení, tak se asi nemůže stěhovat. Tráví dostatek času sám se synem? Rozumí si? Chlapec je už v rozumném věku a když se spolu s tatínkem naladí na nějakou společnou budoucnost, tak něco vymyslí. To, aby se u vás cítil dobře, je klíčové. Pokud k vám přestane jezdit, jeho táta si to nikdy neodpustí a poznamená to i váš vztah. Co bych udělala já? Nechala jim jejich vlastní víkendy o samotě v minulém bytě. A pokud by šlo o nový dům, brala bych partnera a jeho dítě jako dvě stejně důležité bytosti. I když by to bylo nepohodlné, přesunula bych pracovnu jinam, třeba k té dceři, co má pokoj velký.