Přítel je závislý na trávě 😞

ewuleta
23. bře 2016

Ahoj.Ráda bych se vypovídala a přečetla si názory ostatních... Mám přítele(jsme zasnoubeni),celkem jsme spolu přes 4roky.Máme spolu dvě krásné zdravé děti, holčičku a kluka... Vše by bylo dokonalé, kdyby přítel nechodil 6×denně na ,,špeka"!Hulil už když jsme spolu začaly, já taky.Když jsem otěhotněla přestala jsem a nechybí mi to.Naopak přítel hulí víc a víc, bud je v práci a nebo se válí zhulenej na gauči a nic ho nezajímá... Pořád mám pocit že jsem na všechno sama, prostě co si neudělam sama to nemam.Každej měsíc utratí zbytečně za trávu okolo 3tisíc.Už ani nevěřím že bysme na nákou svatbu někdy našetřili, hlavně si ani nejsem jistá jestli si ho chci vzít.Miluju ho, ale bojím se budoucnosti... Až děti vyrostou a budou mít z toho rozum ☹ Slíbil že to omezí, ale když není zhulenej tak je nervní a bez nálady, mám pocit že nám to poslední dobou i trošku ničí vztah 😢 Nevím co s tím dál....Poradte...

monikagurthova
23. bře 2016

@ewuleta no na rovinu, můj manžel si občas taky da myšleno jednou za měsíc a stejne po něm chci aby pak byl schopen fungovat, takze na rovinu nůž na krk jo hul si ale funguj a nebo konec s člověkem v podstatě fetakem, který s ničím nepomůže přeci nebudeš žít, hlavne co uvidí děti? A to u žílu teď....bud zhuleny ho tatínka a vezmou si z toho, ze hulit je normální a nebo nervniho tatínka? Musíš si rozmyslet nejdřív sama, co od nej s od vašeho vztahu chceš a pak jednat...

monikagurthova
23. bře 2016

@ewuleta omlouvám se za preklepy píšu na telefonu a ty autoopravy jsou hrozny ☹

eri399
23. bře 2016

Já osobně trávu neodsuzuju, ale všeho moc škodí. Bohužel pár lidí z mého okolí co jí holdují častěji potvrzují to, že maj jak se říká vyhulenej mozek. Dřív inteligentní lidé a ted.... S takovým člověkem bych nemohla být pokud by se nedokázal srovnat. Není to vhodný člověk pro výchovu dětí a to by jim měl jít příkladem. Chtělo by to si s ním vážně promluvit a dát mu nůž na krk, musí vědět jestli je mu přednější rodina, nebo tráva. Přeju hodně sil...

zvirka
23. bře 2016

Zkusila bych promluvit s manželem a domluvit se s ním na návštěvě nějakého centra nebo poradny pro drogově závislé. Záleží na něm, jestli to chce řešit, nebo ne. A pak na Tobě, co Ty s jeho postojem uděláš. jestli ho budeš akceptovat, nebo se zařídíš jinak, bez něj. Pokud s tím ale nebude chtít udělat něco on, sama nic nenaděláš. Měla jsem v blízké rodině závislost, jako dítě, ne drogy, ale alkohol a horší dětství nemůže být.

no_title
23. bře 2016

Můj bývalý taky hulil, teda začal nejprve "jen" s trávou... Bohužel začal až během našeho vztahu, chytl se party, dříve slušný věřící kluk a potom... no... Měla jsem chvílema spasitelský syndrom, pořád jsem se ho snažila zachraňovat, motivovat, aby přestal... Bylo to hodně vysilující. Celý vztah byl v podstě na mě, i jeho starosti byly na mě. Půl roku bojoval, snažil se přestat, pak zase začal, až se nakonec začal měnit a já zjistila, že bere i pervitin ☹ Od zjištění jak daleko s drogama došel to trvalo týden než jsem se s ním rozešla. Bylo to hodně těžké, ale už to nebyl kluk, se kterým jsem začala chodit.

lv
23. bře 2016

pokud je už bez toho nervozní, je závislý..není to tak blbý jako tvrdý drogy, ale droga způsobující závislost to rozhodně je..musí si to uvědomit sám, sepište kolikrát týdně, co mu to bere, co mu naopak dává nehulení a obratte se na odborníky.

iveta93
23. bře 2016

Nevidím nic špatného na tom dát si jednou za čas. Ale každý den 6x to teda ne. My když si s přítelem dáme tak musíme dál fungovat (uklízet, vařit, venčit...) a navíc jednou za sto let. Určitě ne 3 tisíce za měsíc. Takže pokud nechce sám přestat ty s tím nic nezmůžeš. Začala bych ho tedy úkolovat, ať si teda hulí, ale bude dělat to a tamto žádný válení s holotropem (určitě by se vám doma hodilo otřít lustry, něco opravit, vyčistit sifony a takový strašně příjemný věci). Pokud je ochotný přestat a hulí tolik tak by bylo na místě nechat si pomoct od odborníků. Ale u lidí co berou takhle hodně je velká šance, že časem zklouznou k tvrdším drogám protože jim ta tráva "přestane účinkovat". Takže by bylo na místě aby to alepoň omezil. 1x denně, potom 1x týdně... až do frekvence co by Vám oboum vyhovovala.

gracinka7
23. bře 2016

S tím jsi asi měla tak nějak počítat, když jsi s ním začala. Pro mě je tráva měkká droga. Jak někdo s drogama začne, málokdy přestane. Naopak. Je to horší.

Když nepomůže domluva, asi bych mu dala nějakou podmínku. Třeba ať ti dává celou výplatu, aby to neměl z čeho kupovat.

majkoz
23. bře 2016

@ewuleta tak 6 jointů je fakt dost, nehledě na to, co na to jeho plíce, finanční stránka je fakt mazec a nefungující chlap.. No! Pokud ví, že s tím máš problém, tak by mohl začít tím, že si koupí dýmku- menší šlukovku a místo jointa si dá z fajfky. Ať si pokouří, když musí, ale ať není zhulenej jak bambitka...

drakenn
23. bře 2016

Tohle jsem videla u kamarada. Taky od rana do vecera vyhuleny jak paprika! Jeho pritelkyne ho take zkousela zachranovat, nejdiv ho motivovala jak mohla, hlavne svou laskou. Po 2 letech to vzdala, nebyl schopen ani fungovat v praci, delal na pracovisti skody, vybiral si behem mesice zalohy a tim platil dalsi huleni a tudiz domu nedal ani korunu a jeste nadelal dluhy. Zavislost si nikdy nepriznal, sliboval hory doly, pak lhal.. zplodil dite a to jeho pritelkyni donutilo ho opustit! Nevidela budoucnost.. dnes zije jako adocial kde se da a kdy se da.. a porad "happy" vyhuleny. Chce to asi se obratit zavcas na odborniky a nechat si poradit! Drzim palce!

ewuleta
autor
23. bře 2016

Nevím jak to chodí u vás a s čím vám manžel pomáhá... přítel je toho názoru, že když chodí do práce tak už přece nebude dělat nic jiného,a já jako ženská na mateřský se dvouma dětma přece nedělam nic... to že denně vyvařuju,uklízim a peru to už nevidí.Dokonce když jsme dělaly dětem novy pokojíček,tak jsem musela dělat vše sama (vymalovat, uklidit, natáhnout koberec, pověsit lustr,s mojim tátou sme sestavovaly nábytek,a on na to koukal z gauče! Když jsem mu vyčetl že mi nepomáhá tak řek že když to platí tak to přece nebude dělat.Já třeba chápu že je unaveny z práce, ale on mi nepomáhá ani když má dovolenou nebo volno.A k odborníkovi ho na 100%nedostanu,je toho názoru že tráva léčí tím pádem nedělá nic špatného.Já nejsem proti trávě třeba jednou začas,ale todle už je moc... Nejvíc se bojím toho že když v tom budou děti vyrůstat,příjde jim to normální a dopadnou stejně.Už jsem taky přemejšlela že mu dám na výběr, ale jsem si skoro jistá co by si vybral ☹ Když sním chci o tom mluvit tak se hned naštve a neřeší to... Vadí mi koukat na to jak se ničí, protože ho miluju, ale na moje názory stejně nedá... Možná je to tím že je o 14let starší a myslí si že ví o životě víc než já ☹ Chce se mi brečet... 😢 Ještě že mám moje dvě zlatíčka, ty jediný mě drží nad vodou..

suskina91
23. bře 2016

Přesně vím o čem mluvíš. Chlap, stejná nebo hodně podobná frekvence chození "na špeka", společné bydlení a já otěhotněla. Huleni byl jeden z důvodů, proč už mě nikdy neuvidí. A ani svoje dítě. Nebyl to zdaleka jedinej důvod, byl to celkově fakt idiot a zjistila jsem to pozdě. Ale pomoct jsem mu nedokázala, protože nechtěl. Nemela jsem jinou možnost než udělat tohle. Novej tatínek nehuli a těší se na miminko. Ale fakt to huleni nebyl jedinej faktor!

drakenn
23. bře 2016

@ewuleto a v cem ti vlastne ve vztahu pomaha? Nebo cim je pro tebe a tve deti prinosem?

mrskato
23. bře 2016

no...to je právě průser, on si asi neuvědomuje, že je na tom závislej a stojí si za tím, že je to jen "pár" jointů a tráva není perník. Tráva může léčit, ale nejsem si jistá, jestli zrovna kouření, je ten nejvhodnější způsob, jak se "léčit".
Každopádně to, co jsi popsala výše, je absolutně nepochopitelný a musíš být velmi zručná a šikovná, protože sama položit koberec, pověsit lustr a sestavit nábytek...to je jako masakr a být na tvém místě, tak bych tvýho chlapa už dávno kopnu do zadku (a to jsem slušná). Taky po svém muži nechci, aby luxoval a umýval nádobí, ale kolem baráku běhat musí, protože jsou určitý práce, který prostě ženská nezvládne. I když má časově náročnou práci, na což si stále zvykám, musí přece fungovat. A velmi mě potěší, když třeba o víkendu uvaří. Do práce chodíme oba.
Nejhorší je, že to s ním ani nemůžeš probrat, když on nechce...možná by bylo opravdu dobré sebrat odvahu a dát mu ultimátum, ale nejdřív si všechno pořádně rozmysli. Jsi mladá holka a i když máš dvě děcka, může tě čekat slušnej život s normálním chlapem, ne trápení se sobcem, kterej myslí jen sám na sebe, očividně...

ewuleta
autor
23. bře 2016

@drakenn No každopádně asi finance, platí nájem bez něj bych to neutahla z jedny mateřský... Taky děti ho milujou,hraje si snima(teda když je zrovna v náladě)...v postel nám to taky maximálně klape...nadruhou stranu mám občas pocit že místo partnera mám 3dítě...Hlavně třeba ve výchově dětí,učim je třeba když se převlečou odnést špinavé prádlo do špíny a u táty vidí, že se převede chodí to k postelí na zem a leží to tam třeba dva dny.... Dřív jsem to třeba uklízela,ale přestalo mě bavit dělat mu služku...a takových drobností je víc, pak nevím jestli má moje vychova smysl... každopádně vím že nás miluje, akorát má plnou hlavu trávy 😖

blecha94
23. bře 2016

Dala bych mu jasný ultimátum - hulení omezí na pár špeků měsíčně, ideálně s ním sekne úplně, nebo nazdar. Jinak to nepůjde. Klidně ho podpoř, najděte odborníka (osobně si myslím, že když vyhulí denně takový množství, bude potřebovat lékařskou pomoc a nepůjde to samo a hned), ale trvej na tom. Ať se dá dohromady dřív, než přijde průser a dostane vyhazov, nebo udělá botu za volantem a podobně. A taky než děti odrostou k rozumu a dojde jim, proč se jejich táta věčně nepřítomně povaluje po gauči...

Pokud se toho nechce nebo nedokáže vzát, tak jdi. Nemá smysl se s takovým člověkem zahazovat, nebude ti k ničemu, jen přítěží.

drakenn
23. bře 2016

Tak to chapu. Finance jsou dulezite, kdyz nemas vlastni prijmy. Podle vseho tohle jeste zajistuje. Ja osobne bych ti neradila ho svehlave ted opustit.. myslim si, ze az se treba sama postavis na vlastni nohy, tak k tomu dojdes sama. Uz kvuli detem. jde o tvou vlastni trpelivost a nastavene meze. Ale tvuj pritel se bohuzel utapi ve srackach a bez odborne pomoci a vlastniho chteni se z toho nedostane.

drakenn
23. bře 2016

Pokud ale mas napr. podporu vlastni rodiny, tak zdrhej.. a uvidis, jak se k tomu postavi

ewuleta
autor
23. bře 2016

@mrskato jo to je přesný, furt mi tvrdí že na tom není přece závislej a že to má pod kontrolou a přitom nevydrží jeden den bez toho... Taky často myslím na to že je to sobec a v první řadě vždy myslí sám na sebe a absolutně to nedokážu pochopit,u mě jsou rozhodně na prvním místě děti a já jsem až někde dole 😅 Přemýšlím, když máme před tou svatbou, že mu řeknu že dokud to neomezí tak si ho nevezmou a pokud to nebude řešit a bude hulit dál tak aspoň budu vědět jak mu na mě záleží... mám z toho strach 😨

mrskato
24. bře 2016

@ewuleta pro začátek je to docela dobrý nápad, akorát si nejsem jistá, jestli ho to odložení svatby tolik zasáhne, myslím, že dost chlapů na svatbě nelpí jako ženský, proto mu to bude šumák. Musíš to pořádně promyslet. Možná se ho zkus třeba jen tak zeptat, jestli by mu přišlo dát si denně 24 panáků slivovice jako alkoholismus (beru špeka jako čtyři panáky, i když se to takhle přepočítávat nedá, ale 1-3 mi přijde na brko málo). Tráva se často srovnává s chlastem. Pak by mu mohlo při srovnání dojít, že 6 jointů neni opravdu "standartních".

la_amanita
24. bře 2016

Dosaď si místo trávy chlast - zůstala bys s někým, kdo by takhle chlastal? Myslím, že každá ti na to řekne ne. Buď se půjde léčit, nebo od něj odejdi. Čím budou děti větší, tím více s nimi bude práce, fyzické, duševní i peněžní a nemyslím, že on je zrovna ten případ, kdy by ti při jejich výchově byl nápomocen.

evulina77
24. bře 2016

@ewuleta já bych si s ním promluvila o tom, že nemáš nic proti tomu, aby si dal ale až budou děti spát. Do té doby nic. Navíc nevím, kolik vydělává, ale 3 tisíce mít nebo nemít je pro rodinu s matkou na rodičáku velký rozdíl. Do svatby bych se nehrnula a zkusila bych se s rodičema domluvit a na pár dnů bych se přesunula k nim a jemu dala čas na rozmyšlení. Současně bych si pozjišťovala na co mám nárok po rozchodu a tak trochu se připravila. Ale podle mě to bude tak trochu křáp, protože jeho názory jsou fakt hnus (aby ženská dělala pokojík pro děti a aby ji pomáhal její otec, když ten její chlap to financuje a přitom leží zhulenej na gauči, to je fakt za hranicí nejen slušného chování). V práci je taky zhulenej? Pokud se nechytne za nos, odešla bych. A na skvělej sex fakt nevěřím, podle mě je rád, že se trefí na záchodě. Hulí prostě moc a omezuje to váš život a podle něho můžou i ostatní usuzovat, že i ty tak hulíš a ještě vás někdo nahlásí a budeš se muset s úřadama tahat o děti. To bych neriskovala...

shine2015
24. bře 2016

Ja bych zvazila rozchod. Rozhodne bych si ho nebrala - az zacne mit dluhy vse pujde na vas....
Otazka taky je zda je pouze na trave kdyz je nervni....a jak dlouho vydrzi pouze u ni pokud uz nefrci i na necem jinem....
Je to hnusny,ale ja pokud by to bylo alespon trochu realne bych odesla....kvuli detem i kvuli sobe.
Drzte se.

shine2015
24. bře 2016

@evulina77 presne....a navic jak chce clovek vychovavat deti aby z nich neco bylo kdyz sam jim je za vzor aniz by cokoliv rikal...deti vidi jak to je doma jak se chova mama i tata a je to pro ne standart

akankeo
24. bře 2016

@ewuleta trava bez diskuse leci, on ale nema rakovinu v terminalnim stadiu nebo nejake neurologicke bolestive onemocneni. Pokud to spravne chapu, tak je zdravy clovek, i kdyz mentalne uz asi bohuzel ne e... Ja sem v tomhle hooodne benevolentni, ale tohle uz neni o vztahu, ale o zavislosti, male deti si od nas berou priklad a tenhle priklad bych pred svymi detmi asi teda nesnesla a ze sem hooodne tolerantni a vzdy hledam chyby i u sebe, tohle je proste jina pisnicka. Bez travy bude nervozni, kdyz si odvykne, bude v depresich, mozek uz nebude fungovat jako driv a ty nejsi povinna ho nadchnout do zivota. Mate rodinu, deti, zodpovednost a to se teda travou neleci... Navic jestli je bez travy nervozni, bude postupne zvysovat davky a drive nebo pozdeji narazi na nejakeho vola, co mu nabidne neco tvrdsiho a uz pojede. Jinak, ze se chova jak blb ohledne rozdeleni domacnosti, jak ste si to nastavili, tak to mate, to si s pristim partnerem osefuj od zacatku lepe, ale ten problem s travou nezmizi a ty s tim nemas co udelatna to musi chtit on a on evidentne nechce a ani to jako problem nevidi...

koncita
24. bře 2016

@ewuleta hele já budu upřímná jo? V tomto ohledu jsem těžce nekompromisní, ve svojí praxi a bohužel i v osobním životě jsem zažila dost vypatlanejch vyhulenců, který se časem vypracovali do stadia slušný demence a pro mě je to prostě něco, co zodpovědný dospělý a mentálně neretardovaný člověk, notabene otec dvou dětí nedělá. Patří to k celkovému pojetí života a životnímu stylu. Sama jsi hulila, takže ti to vlastně přijde normální, jako přeci nemůžeš počítat s tím, že jen tak přestane....takže co ti poradit? 😅 Buď se smířit s tím, že máš doma nepoužitelnýho zhulence (ne, neumím si představit, že za mnou jednou přijde moje dítě a řekne, táta je zase zhulenej mami) nebo jít od něj....
Nechce se ti ani jedno, viď? 😉

lu777
24. bře 2016

@ewuleta tohle je regulérní závislost, žádná maličkost... bohužel zlepšení může nastat jedině když si on uvědomí, že má problém.....
od toho se odvíjí všechno ostatní...

ono bohužel to co se nám líbí na někom když s ním chodíme nemusí pak vůbec korespondovat s tím co od něj očekáváme jako od rodiče... nebo manžela/manželky...

zkusila sis s ním sednout a takhle mu to říct? (v klidu, u stolu, když u toho nebudou děti)... nevím jestli to k něčemu bude, ale vždy je potřeba komunikovat

p.s. rozhodně bych nešla do svatby!!

nutricnihodnota
24. bře 2016

Taky jsem přesně s takovým žila. To se prostě nedá, takhle. Dej mu jasný ultimátum, od kdy a jak to omezit (ne úplně zakázat) a jak má začít fungovat, jako otec a partner. Pokud to nezvládne - nekompromisní rozchod!!!!! Jinak tě zničí a odserou to děti.

kacca11
24. bře 2016

Uprimne, ja bych si ho takhle nevzala. Chtela bych, aby prestal uplne, nesnesla bych, aby byl otcem mych deti fetak, kurak nebo alkoholik. A tvuj pritel fetak je. Takze bud prestane, nebo za me rozchod.

Nereknu, kdyby si zahulil parkrat do roka v hospode, ale to uz bych treba u sveho manzela hodne tezce vydychavala. Ale kazdy sveho stesti strujce, jen ty uz jsi strujcem stesti i svych deti.

elvira
24. bře 2016

Já nehlasuju pro omezení - to je jako po alkoholikovi chtít, aby to pití omezil... Prostě ať s tím sekne, v případě, že to nedává sám, tak ať vyhledá odbornou pomoc.
Tři tisíce vyhozené do luftu jsou ohromný balík pro rodinu se dvěma dětmi.
A pokud v tom "lítá", tak je otázkou času, kdy ho vyhodí z práce, případně udělá jiný průšvih.
Radím nůž na krk, ale s tím, že si propracuješ, co dělat, pokud nebude chtít nic dělat.
Máš kde jít, co finance, úspory atd.?