Přítel nechce dítě. Máte nebo měly jste někdo stejně?
Ahoj holky, už se asi potřebuji vypsat .
Nemám žádné kamarádky a s přítelem už se o tom i bojím mluvit.
Je mi 21 a přítelovi 25. Oba pracujeme.
Jsme spolu přes 4 roky. Máme psa, bydlíme v bytě .
A jde o to, ze už jsem začala chtít dítě.
Přítel má hodně kamarádů- stejně věkově co už děti mají nebo čekají. A musím podotknout, že spolu byli třeba teprve rok a už do toho šli.
A přítel o dítěti nechce ani slyšet. Možná si řeknete,že jsem mlada, ale já už to tak proste cítím. Jsme spolu dlouho a chci náš vztah trochu někam posunout .
Přítel mi řekl, že kdybych otěhotněla neplánovaně tak, že by jsme to spolu zvládli.
Antikoncepci neberu už cca 3 roky . Když jsme se naposledy bavili o dítěti, řekl mi, že se nedokáže přenést přes to, že by byl otec . A mě to strašně bolí. Kolegyně v práci mi říkají, že mu mám dat čas a furt o tom nemluvit. Jen že já vím, že když o tom nebudu mluvit on s tím sám nepřijde.
Jinak peníze našetřené máme,bydlení taky. Nevím proč nechce. Setkal jste se tady s tím někdo? Už nevím co mám dělat .
@andelka Podle mě normální člověk v 25 by vyspělý už měl být. Můj manžel neměl vůbec problém si mě vzít, i mít dítě. Že se nám mimčo povedlo až o pár let dýl, to už je věc jiná...
Navíc nejde brát tyhle věci podle věku. Někdo je vyspělý už ve 20, někdo ani ve 40. Vidím to u souseda, furt si chtěl užívat, necítil se připravený na svatbu ani dítě. Je mu 48, první dítě teď přišlo (nevím zda chtěně nebo nechtěně) a je z toho na nervy, furt je nasr*ný. Takže to že zakladatelka bude čekat jestli její partner dospěje, nezaručuje úspěch...Aby si zbytečně nezahazovala mládí...
@katerina130o Asi bych to řešila tak, že když bude mít dobrou náladu, řekla bych mu, že se chci o něčem pobavit, bez hádky a vytáček a že mým cílem je znát skutečné důvody, protože chci pochopit jeho názor a důvody a platí pravidlo, že žádný názor není špatný, jen je prostě jiný. Pokud startuje, po první větě, zkus napsat dopis.
@klokanka31 25 Není nízký věk, ale někteří chlapi jsou v tomhle věku jako děti, někteří jsou zralí a vědí, co chtějí.
Ja sama jsem se zacala citit pripravena na deti az tak v 26 letech, a to jsme s pritelem/ted manzelem spolu od 15. Takze tohle uplne chapu a kdyz vidim moje kamarady, tak malokdo si troufl na dite pred tricitkou, vlastne temer nikdo. Brala jsem to tak, ze proste spolu chodime, casem bydlime, ale kdovi co bude za rok dva, prestoze je to laska jako tram, tak jsme byli mladi, nebo ja jsem se necitila na nejake definitivni rozhodnuti. Rodila jsem v 28 a svatbu jsme meli az po prvnim prckovi. Pokud on chce cekat treba par let, mel by ti to rict a ty by ses mela podle toho rozhodnout, zda s nim zustanes 🤷♀️ Ale to cekani a nezralost za sebe uplne chapu…
@levandule_k Na dopis by se mu měla vykašlat, jestli se odmítá bavit o některých věcech a jen hned vyskakuje, pak by si spíš měla položit otázku zda s takovým člověkem chce vůbec zůstávat. Protože lidi by se měli umět bavit i o nepříjemných věcech, a ne od toho zbaběle utíkat.
@madbetka no já mám zas tu bublinu VŠ, kdy v 25-26 se teprve končila škola. Ale znám i pár kluků, kteří měli děti a vážný vztah dřív, a občas to i vyšlo. Ono je nakonec jedno, jestli je to hodně,akorát nebo málo. Důležité je, že tento 25 letý kluk se na to necítí. A není rozhodně sám.
Já mám tři syny, a když si to tak vezmu, nechtěla bych, aby byli do rodičovství takhle tlačeni, ani do závazků. Co je špatného na tom, chtít si ještě nějaký čas užívat bez závazků, když konečně se osamostatnili, mají práci, kamarády..a teprve 21 letou přítelkyni. Kam by měli spěchat?
@andelka Ale k tomuhle musí dospět oba. Proč ona by čekala na vytoužené mimčo dalších x let, když čekat nechce? Proč by měla čekat až její partner se uráčí dostatečně vyblbnout?
Je mu 25..To je zcela v pořádku,že se ještě necítí. Má na to plné právo. Dítě je závazek,odpovědnost a pokud nechce, tak asi ví proč. A já se mu nedivím,u chlapa to je fakt nízký věk na dítě. Jasně,jsou takoví,kteří se na to cítí,ale on evidentně není ten případ. To tak asi v kostce.
@klokanka31 to je právě to , mrzí mě to , my spolu vycházíme krásně, ale jak zmíním dítě je jak úplně někdo jiný. Přitom, když jedeme za kamarády co mají dítě tak se na ne tak hezky směje i si hraje . Ale doma o tom nechce slyšet. Teď jeho nejlepší přítel čekají miminko . Bude tu co nevidět, tak jsem zvědavá, jaká nastane situace od nej.
@andelka já ho, ale do ničeho netlacim. Kdybych ho tlačila tak bych mu dala na vyber buď vztah s dítětem a nebo konec. Já chci miminko ano ale není to, ze ho chci hned. Jen chci vědět na čem jsem, ale je to těžké, když se o tom přítel nechce bavit.
@katerina130o A není ti to ale divný, že když zmíníš zásadní věc, tak je najednou někdo jiný?
Tohle zobecnovani v jakem veku je muz na dite nevyzraly je uplne mimo.. nekdo muze byt vyzraly v 23 a nekdo nemusi byt vyzraly ani ve 40…. Stejne tak reci o tom ze je mlada a ma na dite jeste cas.. prosim vas to urcuje kdo? To snad ona sama nejlepe vi na co se citi… Svatba pred ditetem uz davno neni standart.. tak snad neni potreba tyhle nazory neustale tak protlacovat.. Holcina se vyjadrila jasne, to ze by se nikdo nemel do deti nutit nezavisle na veku je snad jasny a myslim ze ona sama to vi..
@andelka Myslím, že na tom není špatného vůbec nic 🙂
Ale taky nejsem zastáncem toho, aby se kolem mužů donekonečna chodilo po špičkách, aby se nedejbože nevyděsili. Je úplně v pořádku po něm chtít, aby s ní to téma řešil a aby byl schopen jí alespoň zhruba říct, jak si to tedy do budoucna představuje. Nemusí mít hned dítě, to by teď v tuto chvíli ani nebylo moc rozumné, ale musí být schopní se o tom bavit, na to je starý dost 🙂
@daisy95 samozřejmě, chci dítě. Ale vadí mi proste, že nevím na čem jsem . A je to pro mě vazne těžké… chci miminko a nevadí mi počkat 1-2 roky 🙂 ale proste cítím, ze to dítě chci v takovemhle věku . A nevidím na tom nic špatného. Je spousty mladých rodiču 🤷♀️ Ale je těžké s přítelem o tom mluvit,kdyz on to nechce a sám o tom mluvit nebude .
@klokanka31 protože na to dítě by měli být dva? A měli by se domluvit, ne že jeden si to umane, a druhý musí souhlasit, ačkoli se na to necítí a nechce to. Ale to je na nic, na jejich komunikaci. Nevím, co je tak hrozného ještě pár let počkat. Člověk nemusí uposlechnout každého volání a nápadu, který má. Ve 23,24 bude pořád ještě velmi mladá maminka.
@katerina130o Taky jsem mela jednoho takoveho. Bylo mi 20, jemu 24. Chodili jsme spolu 3 mesice. Kdyz jsem se ho zeptala jak vnima svatbu a deti (zrovna se na jednu svatbu kamosovi chystal) tak zacal vyskakovat jak certik z krabicky. Ze snad se o tom nebudeme bavit po trech mesicich....?
Tak jsem mu rekla ze jedine co jsem po nem chtela vedet je jeho nazor, ne to kdy mi to dite udela... ze taky muzu mit nazor zcela opacny nez on a deti treba nechtit vubec nebo naopak dite jo ale svatbu ne atd.... ale v tu chvili mi doslo, ze to asi nebude ten pravy kdyz se nechce ani pobavit o necem v teoreticke rovine. Ve zkratce-po dvou letech jsme se rozesli, dite ani svatbu nema do ted a to uz je starsi kousek.... proste tak dlouho cekal a vahal at to prosvihl a dodnes vim ze toho lituje. Takze pokud ty citis ze chces-tak se nezdrzuj. I kdyz jsi mlada-tady se to jen hemzi holkama ktere i v mladem veku musi podstupovat umele oplodneni.... Nikdo ti neslibi ze ve 21 letech to pujde hned. A taky ti nikdo neslibi zdrave dite. Predstav si ho ze se necha "ukecat" a najednou se ti narodi miminko ktere nebude uplne zdrave.... Vetsinou vsechen jeho vztek sliznes ty za to ze kdybys "netlacila" nemuselo by se to vubec stat atd...
@katerina130o mít dítě na chvíli, na hraní, poňuchat si ho, a mít ho doma, a být za něj zodpovědný a snažit se být oporou ženě, to je něco zcela jiného. Tohle dítě za chvíli vrátí rodičům. Vaše ne.
@katerina130o Já ti fandím 🍀 já mimčo porodila až v 31 letech, a řeknu ti, co bych dala za to mít ho v tvém věku. To člověk byl ještě víc živější, nebyl problém celou noc nespat. Ale jak člověk stárne, je to těžší a těžší 🤔
Dala bych tomu čas. Zkusila bych si najít pár přátel, naučit se třeba něco nového. A po nějaké době téma společné budoucnosti znovu otevřít. Nemusí to být dítě, může to být svatba. No, a pokud se vaše představy budou zásadně rozcházet, zvážila bych, zda ve vztahu zůstávat. Přes všechnu tu bolest ze zdánlivě "zbytečného" rozchodu.
@andelka Řeknu ti z vlastní zkušenosti že je lepší mít dítě vlastní a doma nonstop se všemi starostmi, než si jen s cizím chvilku pohrát.
@madbetka
@katerina130o o tom to právě je. Mluvit o tom. Ale může to být hodně těžké. Dokonce může být i odpoveď, nevím, ta reálná v tuto chvíli, a nemusí to být vytáčky. On opravdu ještě nemusí vědět. Třeba ho trápí něco z minulosti, z dětství, nemá to zpracované, bojí se o tom vůbec přemýšlet, vůbec to řešit do budoucna..odhalit své obavy..o některých věcech je těžké mluvit všem, natož chlapům..a možná cítí, že debatou by tě zklamal, rozesmutnil, naštval, a to nechce..Nevím. Každopádně bych se zaměřila na vztah,na komunikaci, než vyloženě na dítě. Jinak budete mít dítě, ale vztah padne.
@andelka já vím co to znamená mít dítě. Proto bych ho chtěla s někým kdo to ví také. A přítele miluju a, kdyby jsme měli dítě udělala bych pro něj první poslední . Vy to vidíte asi trosku jinak. Děkuji za váš názor. Ale já vím, že bych se o dítě zvládla postarat. Zvladnu se postarat v nemocnici i ostaré lidi. Jsem u nich denodenně. A i kdybych měla dítě a přišlo by něco, ze bych si nevěděla rady. Tak mám moc hodné rodiče. Moje maminka několik let pracovala v nemocnici u miminek 🙂 nebojím se toho, ze bych to nezvládla. Vím, ze pro někoho to zní možná trochu naivně, ale v tomhle si věřím 🙂
@klokanka31 Jo, to mám teď stejně. Ale když jsem byla mladší a bezdětná, tak to bylo jinak.
@katerina130o to já nerozporuju, že by ses dokázala postarat. Ale fakt je to úplně jiné. I jiné, než se starat o seniory nebo nemocné. Ale každá maminka měla někdy první miminko, a většina to dokáže moc dobře. Mně jde o to, že tvůj přítel to takhle prostě necítí (zatím necítí) a i jeho názor by se měl brát v potaz.
@katerina130o Někdo si myslí jak je děsně složitý mít dítě, ale ono to tak není, a nakonec vše plyne tak nějak samo. Koneckonců od toho máme mateřské pudy, máme to v sobě a víme automaticky jak se starat o dítě, není nutné na to mít školy...☺
@andelka v pořádku. Já ho beru, ale neberu to, že semnou o tom nechce mluvit to mi v pořádku nepřijde. Já mu za to hlavu neutrhnu. Ale je to dost těžké, když říká, jak mě miluje a děla mu problém o tom semnou pouze mluvit .
Jsi blázen, čeká na tebe celý svět 🙂 A není to spíš tak, že se nudíš a potřebuješ nějaký životní impuls? Jak je možné, že holka ve 20 nemá žádnou kamarádku? Co děláš ve volném čase? Nebylo by lepší se zaměřit sama na sebe, zkusit ještě nějaké studium, najít si nové koníčky, přátele, cestovat, než dřepět doma s miminem, které sis vydyndala? Jak myslíš, že to dopadne? Když to něj budeš dostatečně dlouho hučet, tak nakonec povolí, aby si tě udržel a co pak? Pak tady budou diskuze, jak ti přítel nepomáhá, jak se spolu hádáte, nebo jak tě rovnou kopnul do zadele..... O čem s ním chceš pořád mluvit? Co na tom chceš rozebírat? Teď dítě nechce, až ho bude chtít, tak ho bude chtít. Copak on ví, jak to bude vidět za dva roky, za čtyři? Sorry ale má víc rozumu jak ty....
@andelka Já jako mladší a bezdětná chodila hlídat děti, a stačilo mi kolikrát dvě tři hodiny, a byla jsem na prášky tak, že jsem si říkala že mít vlastní dítě musí být psycho. A ono ne ☺
@klokanka31 Nikdo není dokonalý, její přítel může mít v sobě určitý blok, co si nese třeba z rodiny a otázku ohledně dětí může brát jako útok na svoji osobu. Některé věci se člověk musí naučit. A opravdu si to chce ujasnit, kdo, co chce a proč a proč to nechce, jaké jsou jeho obavy, strachy atd.
@andelka No jasně. Pak je ale opravdu na místě otázka, co teda do budoucna. Bude čekat, jestli on se na to bude cítit do budoucna? A dočká se někdy?
Pro mě by vztah, ve kterém nevím, jestli a jak plánujeme budoucnost, neměl smysl a pravděpodobně bych z něj odešla.
Pokud jí neumí říct třeba i to, že se o tom teď bojí přemýšlet (z nějakého důvodu), tak je to přece taky špatně. Ne to, že neví, ale že s ní nechce mluvit. O tomhle se prostě musí mluvit. Mluvit a mluvit. O všem ve vztahu se musí mluvit, to je přece úplný základ.

@andelka Nejde to tak zobecňovat. Já mám ve své sociální bublině tolik příkladů, že bych dokázala vyvodit úplně jiný závěr. Můj manžel i jeho bratr se ženili, když jim bylo 22. Švagr se ženil ve 23, můj bratr taktéž. Kamarád se ženil v 19, další v 24. Pět z těhle šesti chlapů už má děti, všichni zhruba 2-3 roky po svatbě, většina z nich má už dětí víc. A jsou to jeden báječný táta vedle druhého. Prostě byli zralí, sami to chtěli a hlavně, jeden vedle druhého měli příklady ve svých otcích. A to je další důležitá věc - velkou roli hraje to, z jakého rodinného prostředí dotyčný pochází, jaký je jeho otec a jakou má tím pádem představu o roli otce.
Jako jo, 25 je celkem málo, ale zároveň už to není žádný puberťák. Nicméně nutit ho, dokud nebude sám připravený, je samozřejmě hloupost 🙂