Proč manželství často selhávají po pár letech?
Zajímaly by mě vaše zkušenosti a i názory na to, proč hodně manželství končí už po pár letech? Jak se můžou partneři za tak krátkou dobu tolik změnit, ze už spolu nechtějí žít? Já jsem s manželem 6 let, známe se 8 let a přijde mi, ze jsme teď v nejlepším, dobře se známe, máme se rádi mnohem víc než na začátku a neumím si představit, jak by se musel změnit, abych se s nim chtěla rozvést nebo si hledala někoho jiného. Ale bohužel to často vidím kolem sebe a určitě nechci nikoho odsuzovat, ale někdy si v duchu říkám “tohle jsi na něm/na ni neviděl/a už před svatbou?!” Ušetřili by si tolik trápení..
@exbordelar jl to znam...mame hlidani parkrat do roka tak si to uzivame jak je nam spolu fajn🙂
Jinak tu hodně lidí zmiňuje rodičovství... Opravdu bych děti brala spíš jako katalyzátor ve vztahu, než jako skutečnou příčinu rozchodu. Stejně tak může být katalyzátor úmrtí v rodině, vážná nemoc, vyhazov z práce, apod. Ale skutečnou příčinu vidím jinde. Jak se říká: v nouzi poznáš přítele, ale i partnera (co v něm je někdy až na dřeň).
S manželem jsme se brali po 8letech známosti. Seznámili jsme se,když mi bylo 14. Vztah na dálku 2 roky, potom se přestěhoval za mnou. Následovalo společně bydlení a po 8 letech jsme se vzali. Letos to bude 12 let od svatby a 20let spolu. Spousta manželství kolem nás skončilo. 1.par se rozvedl kvůli nevěře ženy, 2. Pár se rozvedl,protože psychicky nezvládli snažení o miminko, paní brala hormony, umělé podstoupila,....no a nešlo to. Přestali si rozumnet a dohodli se že půjdou od sebe. 3.par sel od sebe ani ne rok po svatbě a to dlouho spolu bydleli a měli děti-nevěra.
@adelisss rodičovství totiž potká prakticky všechny a ze všech těch krizí bývá ta první. A souhlasím s @exbordelar že to nevyspání je podle mě taky důležitý prvek, jako doktor pracující na extrémně vytíženém oddělení s tím mam bohatý zkušenosti a mám pocit že už bezdětní jsme se hádali vždycky v návaznosti na mojí blbou službu (sekvence: běžný problém, který by se normálně vyřešil 5 větama - vyspalá drep - netolerantní drep neschopná diskuze - nasraný chlap - problém).
Nicméně v mém okolí se rozešli hlavně páry, které mně jako pozorovateli z různé blízkosti, přišly totálně nefunkční pět deset let před tím definitivních rozchodem (vesměs teda holky byly fakt semetriky, které já nesnesla ani u kafe), podle mě to vyla od počátku nekompatibilita, kterou na chvíli schovala chemie
No ja bych rekla, ze kolikrat fakt blba nocni je mnohem vice v pohode nez blba noc s urvanym kojencem 😂
A nejhorsi na tom je, ze ta mama musi fungovat i nasledujici den a pak znova strasna noc, a znova den a znova strasna noc, x mesicu v kuse ... chlap to samozrejme nechape, no to je podhoubi pro hadky jak delane 🤣
Uf, jsem rada, ze uz mam jen obcas vzbudivsi se batole 😀
To je tezky, oni ti kreténi/krávy to obvykle nemaji napsane na čele 😅 A umí se dlouho přetvařovat. Takze se to muze stát každému, ze narazí na vadný kus 😅 Ovsem pokid nekomu nevyjde ani druhe, nedejboze treti manzelstvi, pak uz by se mel dotycny zamyslet spíš nad sebou ☝️😀
@drep jsem si myslela jak nemam skvelou práci jako prupravu pro mateřství - nepravidelné směny, trhaný spánek, spaní na různych místech... Hned první dítě mě vyvedlo z omylu, ono totiž nespalo vubec NIKDY 🤣 Vlastne jo, v šátku spalo, kdyz človek chodil, takze spát soucasne s ni bylo nemožné 😀
@adelisss na mě chronická nevyspalost pusobi jako opilost 😅 To je super kdyz se pak potácim jako připitá.
@exbordelar Já ale mám děti :D Během pandemie jsem šla třeba na noční, pak ráno chystat snídani, uvařit samozřejmě s děckem za zadkem. Čekat, až přijde chlap z ranní. Trochu se prospat a pak zas na noční. Mně opravdu nikdo nemusí říkat, co je to vyčerpání.
@martinka_33 Já mám poruchy soustředění a paměti. A teda už jsem málem párkrát bourala. Vždycky musím mít otevřené okýnko dokořán. Nejhorší je horko v autě.
@adelisss kdyz to hodnotim za sebe, tak ja lepe psychicky i fyzicky zvladam serii prisernych nocnich (nekolik prijmu, a rychle preklady, resucitace, exitus, vybeh mimo oddeleni - vse v jednom) a mezitim se starat o domacnost a skolkove deti, nez noc co noc nekolik mesicu v kuse se starat 24/7/365 o neodlozitelne mimino, co se v noci koji a 5 minut a kdyz se nekoji, tak rve.
Rozdil vnimam v tom, ze zatimco v praci mas zakonem stanovenou dobu odpocinku a jeste ji mas zaplacenou, tak u te nikdy nekoncici frustrujici sichty zadny narok na odpocinek nemas a jeste k tomu je to sluzba zadarmo 🤪😂
@billiejean88 v tomhle jsem vždy dávala a dávám za pravdu mojí babičce (87ket), že každý si má před svatbou zkusit aspoň jeden rok žít spolu. Protože teprve tehdy poznáš i to,co by to mohlo vadit .... Já si to s manželem vyzkoušela, drobnosti jsme vychytali opravdu ještě před svatbou a jedeme spolu na jedné vlně už 15 let 💕💕🥰🥰 neměnila bych a vím že manžel taky ne
@billiejean88
já teda nic takového ve svém okolí nevidím...
Já sama jsem byla těhotná po roce vztahu, brali jsme se až když starší dceři byly 2 roky, následně jsem porodila mladšího syna, když bylo dceři 6let - onemocněla cukrovkou, ani to s naším vztahem nezamavalo a dlouho trvalo to ptijmout, ze uz to jinak nebude 🤔 letos už budeme spolu 12let, z toho 8let manželé...
Ale i já za sebe řeknu, že člověk se vyvíjí, takže i během těch 12let jsme si několikrát sáhli na dno, což zase nebudu lhát, několikrát jsme řešili, že takhle to dal nejde 🤷♀️🤔 ale za tím je naše snaha o to, to nepoložit...Hlavně teda komunikace je základ...
Ale mám zásadní pravidlo...nevěra? Nevidím, neslyším a koncim...a v tomhle jsem neoblomna...
@exbordelar Takové dítě jsem neměla, že by se jen kojilo nebo řvalo. Sice jsem kojila i několikrát za noc, ale moje dítě taky někdy spalo. Asi máš nějaké zvláštní dítě, které nikdy nespí.
@adelisss vsechny tri decka jako kojenci spaly naprosto priserne 🙄 U prvniho jsem si sahla na uplne dno fyzicke i psychicke unavy. U druheho jsem tak nejak jela v setrvacnosti se svetlem na konci tunelu (bo od dvou let spal prvni naprosto perfektne 😳👌🏼), a treti spalo taky hrozne, ale s tim jsem pocitala a nejak me to uz neprekvapuje. Ted je mu 1,5r a vzbudi se uz jen 3-4x - luxus.
Takze abych se vratila k tematu - chronicke nevyspani je strasna vec, clovek ma uplne nervy na dranc a rozcili/rozlitostni ho kazda blbost, ze ktere je pak nekolikadenni drama. To se vztahem zamava jak prase.
@exbordelar ty mi čteš z duše normálně. Když malá měla svoje období, kdy fakt nespala (a to ma sakra do teď) těšila jsem se na noční.
Zlatá noční. 😂🙏🏻 jako jasný, než byla skolka, musela jsem s ní ráno fungovat.
Ale :D.
@exbordelar OK, máš jiné děti než já. Vstát párkrát za noc mi nějak nevadí. Na noční jsem vždycky měla max 30 minut pauzu, jinak pořád na nohách, objem práce stejný jako ve dne. Takže mi noc s dítětem nepřišla horší, pokud jsem nebyla vyloženě bezradná a bezmocná například při nemoci.
@adelisss hlavne s miminkem clovek jen nakoji / prebali napul poslepu, placici dite jsem utesovala, ale v posteli, zadne pochodovani po byte. Kdyz detem rostly zuby, mely v noci bdela okna, kdy si treba od 2 do 5 rano hraly v posteli - ok, nespala jsem a sedela u nich, ale to je tak vsechno. Nenapadlo by me to porovnavat s praci, kde se musi clovek soustredit, podavat vykony a ma nejakou odpovednost. To je takovy to 'ja jsem matka, kdo je vic'🙂
Jinak abych od povedela, v mem okoli se rozesly pary, ktere byly nekompatibilni uz od zacatku. Takze stejna odpoved jako @drep🙂
@glitterglue ty jo, to tak vyznelo? Porovnavani "ja jsem matka - kdo je vic"? Jestli ano, tak to rozhodne tak nebylo mysleno 🙂 Jen jsem chtela vice rozebrat fakt toho prisernyho nevyspani, ze to ma na ten vztah hodne velky vliv, kdyz ma nekdo smulu a vyfasuje tri takovy nespavce. Kdy clovek noc co noc pochoduje se stale tezsiim miminem, protoze si z mamy dela dudlik. Bud jsem si odrovnavala zada tim vecnym nosenim nebo jsem si je odrovnavala lezenim na jednom boku, kdy jsem musela kojit, aby te prcek spal. Kdyz se odcucnul, tak jsem se nesmela ani pohnout, protoze jakykoliv pohyb ho zase vzbudil, a to znamenalo zase bud vytahnout kozu nebo drndat a pochodovat po pokoji. Abych se aspon trochu vyspala, zvolila jsem to kojeni 🙄
To bylo uplne peklo. Takze kdyz to srovnam s nocnima v praci, kterych mam naslouzeno pozehnane, tak pro me jsou nocni oproti tomu uplna pohoda 😀
Ale je mi jasne, ze kazdy to ma uplne jinak. Nesrovnavam sebe a ostatni, nybrz dve svoje osobni zkusenosti mezi sebou.
@exbordelar pro mě noční je 24h služba, kdy často padám na hubu v sedm večer a je přede mnou ještě 12h (nejlépe o víkendu, kdy na našem centrovým 12 lůžkovým áru dělam o víkendu od rána sama to, na co jsme ve všední den ve čtyřech), bylo spoustu nocí, kdy jsem fakt měla tři příjmy mezi půl nocí a šestou ranní (a byli to polytraumatizovaní nebo kraniotraumatizovaní, se kterýma je prostě děsně práce a těžkýho rozhodování) a odcházela domů jak přejeta vlakem. Ač moje dcera spala prvního půl roku blbě, tak někdy prostě i v noci usnula, tak mi furt služby přišly mnohem horší. Ale to nic nemění na tom, že nevyspání rozhodně nepomáhá empatické a konstruktivní komunikaci o mých potřebách, jeho potřebách, našich společných potřebách, o tom jak moc se teď třeba nepotkávají a co proto můžeme udělat.
@glitterglue Taky jsem kojila v leže. Možná moje výhoda je, že mi kojení šlo hned a mlíka jsem měla vždycky dost. Přenášení do postýlky jsem vzdala asi po měsíci v rámci svého pudu sebezáchovy :D
@drep no jasne, proste dlouhodobe nevyspani, at uz clovek lita v noci na ARO, kolem mimina, u pasu nebo proste z jakehokoliv duvodu je uplne strasne. Ne nadarmo se rika, ze muceni spankovou deprivaci je jedna z nejhorsich praktik.
Moje osobni zkusenost je ta, ze jsem si vzdycky po nocni mohla jit lehnout. I s detma (hlidal manzel). Ale kdyz byly jeste mimina, tak me nikdy nikdo nevystridal (ani manzel), takze jsem jela treba 10 mesicu v kuse. Hrozne to bylo. A to taky rozdmychalo tu nasi krizi, o ktere je rec. Ja mu to mela za zle, zavidela jsem mu, ze on si po nocni (a nekdy dokonce i na nocni) muze zdrimnout, kdezto ja mam nonstop pohotovost a kazda noc byla peklo. To me stval fakt hodne. Prislo mi to strasne nefer a sobecke, ze neni schopen se prekonat a alespon chvili drndat on. On se zase citil dotceny, ze na nej rvu. On prece chodi do prace a vydelava, tak co by v noci vstaval k miminu. On potrebuje byt prece odpocaty! 🤣 No klasika, myslim, ze jsme nebyli jedini, kdo se kvuli tomu hadal 😃 a pak jsme si ale museli vyjasnit pravidla, protoze takhle to dal neslo.
No a z toho vyplyva, ze tady tyhle stavy jsou "dostatecny" duvod k rozvodu. My jsme to nastesti casem vykomunikovali, ale ne zridka se stava, ze to je pro zenu absolutne neprekonatelne zklamani. Ja jsem to brala jako neodpustitelnou zradu. Ze se na me v nejtezsich chvilich vysral 🤷♀️
Ale ustali jsme to, ja se naucila ze tichym trpenim nic nezmuzu, musim bejt nekdy ostra, abych si prosadila sve potreby, protoze on je sice pohodar ale v nekterych vecech totalni zabednenec 🤨😀
Takze takhle jsme to meli my...
@exbordelar Tak spánková deprivace je náročná. Během pandemie jsem spala tak 4 hodiny denně - většinou ne v kuse (kromě dnů, kdy jsem nebyla v práci). Vybouchla jsem spíš výjimečně, ale rozjely se mi ekzémy. Takže ono se to většinou někde odrazí. Mateřství většinou je zatěžkávací zkouška, ale člověka to může v něčem posílit.
Já si tedy hlavně myslím, že hodnotit důvody cizích rozchodů je zbytečné. Málokdy vidíme za dveře druhým párům, vůbec netušíme, co se může dít i u zdánlivě dokonalých rodin...
@adelisss urcite. Nas to tedy posililo hodne. Sice jsme se malem rozvedli, ale poucili se z toho. Tam samozrejme bylo vic spatne, ne "jen" nedostatecny spanek. Ale take diky tomu vyvstalo vsechno mozne. Uz to byl zacarovany kruh, drsne hadky nebraly konce. Az manzelska poradna nam pomohla pochopit jeden druheho a zjistit, ze ve vztahu nejde o to, kdo vyhral a kdo prohral, kdo je vinik, kdo je chudak, kdo je tyran, kdo je obet. Jde o to, abychom oba byli win win. Museli jsme se ponorit hodne do sveho nitra, jit hluboko do detstvi a odblokovat spoustu spatnych vzorcu a neosetrenych bolistek. Pak to slo napravit. Ale je to prace 🙂

Ale když tak přemýšlím o párech v okolí, které se rozešly... Ne všechny se rozvedly (někteří jen žijí třeba už pár let odděleně, každý třeba s někým jiným). Těch důvodů je fakt hodně. Jedna věc je, co lidi řeknou okolí, rodině, kamarádům. Každý z páru navíc často tvrdí něco jiného. A pak jsou důvody, které někteří nechtějí podle mě přiznat ani sami sobě - a radši zmiňují nějaké zástupné důvody. Třeba je blbé si přiznat, že jsem prostě sobec a když mám příležitost, tak budu s bohatším nebo atraktivnějším partnerem.
Co tak vidím okolo ve zkratce: problém jsou závislosti (včetně workoholismu), dluhy, vměšování se od rodiny, psychické problémy partnera, pocit, že mi něco v životě uniká a taky třeba chybný předpoklad, že se partner časem změní.