icon

Proč muži nedávají šperky z lásky?

mamonka26
26. led 2026

Ahoj holky, dneska jsem dělala pořádek ve svojí bižuterii a sperkach a došlo mi, že nic z toho co tam mám není od mého manžela, až na zásnubní a snubní prsten.Jsme spolu 10let, 4 roky manželé.Az teď mi je vlastně líto, že nemám nic třeba z počátku vztahů - nějaký šperk (klidně i ocel) při který bych si řekla, že byla darovaná z lásky....Jinak mi to nevadí, nemám problém si koupit sama co chci, samozřejmě spíš ocel, stříbro, pozlacené šperky.... Ale spíš že to ty chlapy nenápadne dávat osobní dárky. :D
Je mi to i trošku líto, když slyším, že ženy dostávají hezké šperky k výročím a i třeba za narození dítěte...
Máte tu taky chlapy co neumí dávat osobní dary?
Kupovali byste si radši šperky sami nebo byste se "snažili" doprošovat? Mě právě to že si ho koupím a vyberu sama tak mi to ztrácí úplně to kouzlo...

Strana
z2
sigyn
26. led 2026

@mamonka26 Pro mě šperk neni osobni dar ani z lasky. Za těch několik let jsem se naučila, ze kdyz neco chci dostat jako darek, tak se to musi rict jasne a naroviny. Nejake jinotaje a jen tak mimochodem řečená přání většinou muži neberou v potaz. Zkrátka funguji jinak. Někteří.

drep
26. led 2026

@mamonka26 nikdy jsem od muže nedostala šperk (taky teda vyjma snubáku a zásnubáku), za to jsem hromadu mnohem osobnějších darů než je anonymní kus zlata, třeba letos k Vánocům jsem dostala v němčině knihu, audioknihu, prequely a deskovku na téma mé milované knižní série, což pro mě má popravdě mnohem větší cenu. Šperky nesnáším, považuju to za naprostou zbytečnost (víc mi vadí asi jen řezaný kytky), za osobní dary naopak považuju ty, kdy se darující opravdu zajímá o to, co by obdarovaný chtěl.

zuzkasim
26. led 2026

Přestože já bych šperk jako dárek dostala ráda, od manžela jsem je nedostala, věděl, že jsem si něco konkrétního přála. Byli jsme manželé 18 let.
Přesto toto nebyl ani v nejmenším důvod rozchodu🙂 Bylo mi řečeno, ať si to, co si přeju, koupím sama, tak jsem si to za nějakou dobu opravdu koupila. Nosím to denně. Dostala jsem od něj jiné osobní dárky. Naučila jsem se říct si o to, co bych ráda a pokud to nedostanu, umím si to po čase pořídit sama. Bez jakékoliv pachuti. Jsem zodpovědná sama za sebe a umím si občas udělat i sama radost. Ten druhý může mít jiné projevy lásky, záleží jen na tom, za je chci a umím číst.

kakba
26. led 2026

Krome sperku, ktery zrejme ocekavas, ale marne, co od partnera dostavas jinak? Ja neberu nejaky kus neceho jako osobni darek. Teda pokud by to nebylo auto s velkou masli na kapote😀😀😀
Pokud te partner objima, dava puse atd., neni to vic nez nejaka bizu?

mamonka26
autor
26. led 2026
@kakba

Krome sperku, ktery zrejme ocekavas, ale marne, co od partnera dostavas jinak? Ja neberu nejaky kus neceho jako osobni darek. Teda pokud by to nebylo auto s velkou masli na kapote😀😀😀
Pokud te partner objima, dava puse atd., neni to vic nez nejaka bizu?

@kakba dárky nedostávam vůbec ani k narozeninám a Vánocům, protože mu vždy i říkám že jsem radši za zážitek, čas spolu a je to tak🙂 možná znim jako nějaká materialistická čů... Ale když člověk nic, nikdy nedostane tak ho to zamrzí... Ani třeba k 10. výročí atp.... Myslím že většina žen dárek dostává ikdyz třeba neřeknou co přesně by chtěli, dělají jim muži překvapení.... Ten můj mi dělá například radost tím, že mi dává najevo lásku a třeba mi doveze moje oblíbený jídlo, čokolády.... Ale to není nic co mi zůstane 😀

miryp
26. led 2026
@mamonka26

@kakba dárky nedostávam vůbec ani k narozeninám a Vánocům, protože mu vždy i říkám že jsem radši za zážitek, čas spolu a je to tak🙂 možná znim jako nějaká materialistická čů... Ale když člověk nic, nikdy nedostane tak ho to zamrzí... Ani třeba k 10. výročí atp.... Myslím že většina žen dárek dostává ikdyz třeba neřeknou co přesně by chtěli, dělají jim muži překvapení.... Ten můj mi dělá například radost tím, že mi dává najevo lásku a třeba mi doveze moje oblíbený jídlo, čokolády.... Ale to není nic co mi zůstane 😀

@mamonka26 a teď si to po sobě přečti 😂 Když chceš hmotný dar, který ti zůstane, přestaň mu říkat, že k narozeninám a Vánocům nic hmotného nechceš, že chceš společný čas a společné zážitky 🙈

kakba
26. led 2026
@mamonka26

@mamonka26 asi to nechapu. Tak chybi ti neco, co chces, aby ti zustalo, ale jses rada radeji za cas s nim. Tak bud jedno nebo druhy.

kakamila12
26. led 2026

Hele, a chtěla bys raději chlapa, který ti dá k svátku stříbrný náramek, k narozeninám zlatý náhrdelník, k Vánocům prsten s briliantem...a mezitím ti zahejbá na každým rohu a občas slízneš nějakou facku? Samozřejmě nadsázka, ale pokud tě má chlap rád, rozumíte si a vycházíte spolu, je to víc, než drahé dárky.

miryp
26. led 2026
@kakamila12

Hele, a chtěla bys raději chlapa, který ti dá k svátku stříbrný náramek, k narozeninám zlatý náhrdelník, k Vánocům prsten s briliantem...a mezitím ti zahejbá na každým rohu a občas slízneš nějakou facku? Samozřejmě nadsázka, ale pokud tě má chlap rád, rozumíte si a vycházíte spolu, je to víc, než drahé dárky.

@kakamila12 no, ale on jí patrně hmotné dárky nedává proto, že mu sama říká, že nic nechce, že si cení více společných zážitků a času s ním. Chudák, se řídí jejím přáním a je za pitomce, co jí neumí obdarovat 🙈

andelka
26. led 2026

Já teda dostávám šperky často. Ale většinou si ho vyberu, resp. vybíráme spolu. Každý den střídám náušnice, k některým mám i přívěsek. Šperk vyloženě jako překvapení moc nemusím, je to risk. Jedině, když mám představu, třeba jsem měla modré motýlky, tak ty jsem dostala. Jedny náušnice jsme museli vracet, ten styl jsem mít nemohla a s výměnou byl docela problém. Takže radši toto ne jako překvapení.

andelka
26. led 2026
@mamonka26

@mamonka26 Nezníš jako materialistická cokoliv, ale nevíš co chceš. Pokud chceš dárky, netvrď mu, že je nechceš. Pak si nestěžuj, ze je nemáš. My taky dáváme finance do zážitků, ale taky občas do dárku. Člověk chce občas něco i rozbalit a mít na památku, nosit něco, používat.

mamonka26
autor
26. led 2026
@miryp

@mamonka26 a teď si to po sobě přečti 😂 Když chceš hmotný dar, který ti zůstane, přestaň mu říkat, že k narozeninám a Vánocům nic hmotného nechceš, že chceš společný čas a společné zážitky 🙈

@miryp máš pravdu🙂 i mu to někdy zmíním, že bych byla ráda za nějaký dárek od něj, ale vždy jsem radši když jdeme spolu jen na výlet nebo prostě travíme ten den spolu🙂 ani bych nechtěla ke každé příležitosti nějaký šperk nebo něco 😂 spíš tu hledám jak to mají ostatní ženy a chci na to rozvinout rozumnou diskuzi

andelka
26. led 2026

Můj muž mi každý pátek ( v sezoně jaro- podzim, v zimě ne, hned to chcípne) nosí květiny. A vždy na nás myslí s vínem a čokoládou, oříšky.. Mimo to je i jinak super chlap. Ví, že mi to dělá radost, tak mi ji dělá. Já jemu zas jinak. Ale o tom je komunikace, říct si svá přání a představy a nic jen tak nepředpokládat, nečekat a být zklamaný ( a druhy ani neví z čeho).

mamonka26
autor
26. led 2026
@kakamila12

@kakamila12 ano je to víc ❤️

mamonka26
autor
26. led 2026
@andelka

@mamonka26 Nezníš jako materialistická cokoliv, ale nevíš co chceš. Pokud chceš dárky, netvrď mu, že je nechceš. Pak si nestěžuj, ze je nemáš. My taky dáváme finance do zážitků, ale taky občas do dárku. Člověk chce občas něco i rozbalit a mít na památku, nosit něco, používat.

@andelka ano to my manžel taky často říká, že nevím, co chci 😀 ale v jiných souvislostech. Spíš ikdyz mu dám najevo že bych něco chtěla tak mi řekne ať si to koupím sama, ale to postrádá to překvapení, které často my ženy máme rádi 😀

mamonka26
autor
26. led 2026
@andelka

Můj muž mi každý pátek ( v sezoně jaro- podzim, v zimě ne, hned to chcípne) nosí květiny. A vždy na nás myslí s vínem a čokoládou, oříšky.. Mimo to je i jinak super chlap. Ví, že mi to dělá radost, tak mi ji dělá. Já jemu zas jinak. Ale o tom je komunikace, říct si svá přání a představy a nic jen tak nepředpokládat, nečekat a být zklamaný ( a druhy ani neví z čeho).

@andelka máš pravdu, že by se mělo říct narovinu co člověk chce🙂 a květiny jsou hezká pozornost, ikdyz já už i tomu svými řekla, že bych byla radši za něco co hned nezdechne 😀ale občas nedostanu kytku ani na výročí a nehrotim se z toho🙂

miryp
26. led 2026
@mamonka26

@miryp máš pravdu🙂 i mu to někdy zmíním, že bych byla ráda za nějaký dárek od něj, ale vždy jsem radši když jdeme spolu jen na výlet nebo prostě travíme ten den spolu🙂 ani bych nechtěla ke každé příležitosti nějaký šperk nebo něco 😂 spíš tu hledám jak to mají ostatní ženy a chci na to rozvinout rozumnou diskuzi

@mamonka26 prostě je třeba si uvědomit, že chyba není v něm, ale v tom, že ty něco jiného očekáváš a něco jiného mu říkáš. Pokud po 10 letech chceš šperk, musíš mu to podat jasně, bez možnosti špatného pochopení a ideálně to zmínit více než jednou.
A jinak ne, já šperky nedostávám, protože o ně nemám zájem. Přesto jsem za těch 25 let, co budeme zítra spolu, dostala nespočet osobních dárků, které mě opravdu potěšily.

cherie24
26. led 2026

@mamonka26 úplně normálně jsem manželovi řekla, že bych si přála jako dárek pod stromeček náramek, popsala jsem mu, jak by měl vypadat a dostala jsem náramek takový, který se mi líbí. Žádné doprošování to nebylo, čistě praktický rozhovor 2 dospělých lidí o tom, co by druhého potěšilo. 🙂

anonym_19c86c
26. led 2026

@mamonka26 prvni manzel mi kupoval ke vsemu sperky.Byl to nejlepsi manzel pod sluncem.A ted pritel mi za rok ani kytku nedal.Ten mysli jen na sebe a svoje deti.Ja a moje deti jsme na poslednim miste.Vse si pkatim sama.Dokonce,kdyz i nam prijedou na vikend,tak i jdlo nakupuji ja.On mi na nic neprispeje...a pak kdyby mi mel neco koupit

miryp
26. led 2026
@anonym_19c86c

@mamonka26 prvni manzel mi kupoval ke vsemu sperky.Byl to nejlepsi manzel pod sluncem.A ted pritel mi za rok ani kytku nedal.Ten mysli jen na sebe a svoje deti.Ja a moje deti jsme na poslednim miste.Vse si pkatim sama.Dokonce,kdyz i nam prijedou na vikend,tak i jdlo nakupuji ja.On mi na nic neprispeje...a pak kdyby mi mel neco koupit

@anonym_19c86c tak patrně má jiné přednosti, které ti imponují, když si ho už rok necháváš ve svém životě a nevadí ti, jak se o víkendech chová k tobě a dětem ;)

barulina
26. led 2026

@mamonka26 muj muž dává šperky, mam od něj za 4 roky, náušnice, prstýnky, řetízky, pandoru, kdy ke každému korálku napsal i proč mi ho vybral.

me_druhe_ja
26. led 2026

Pokud chceš dostat šperk, tak to prostě řekni, když se tě ptá. Není nic snazšího a nevím, co řešíš.

Já šperky nesnáším, nenosim a nechci. Stejně jako květiny, kabelky, parfémy a jinýho kraviny. Teď jsem na 40. narozeniny dostala víkend ve dvou a to mám zážitek, na který budu vzpomínat furt. Tohle by žádnej šperk nevyvazil🙂

evaviki
26. led 2026

Kdyz jsem chtela nausnice, rekla jsem mu to. Dala jsem jasny pozadavek, ktery sice nedodrzel, presto jsou nausnice krasne a nosim je porad 😀 Prekvapil sperkem jednou, kdy mi koupil prsten (to jsme spolu byli tak 13 let), ktery jsem nekolik let obdivovala a to byl teda velky sok, protoze krabicku jsem na vanoce otevirala s hruzou a pak jsem brecela dojetim.. Sam rekl, ze to je darek, ktery uz nikdy neprekona. A teda ani nemusi, stacilo jednou 🙂) Ale doporuceni za sebe - lepsi si rict, nebo poslat primo odkaz, protoze jim to ne vzdy docvakne.. Je ale pravda, ze si vic vazim, kdyz kolem me lita, kdyz jsem nemocna, nez kdyz mi neco daruje

rebe
26. led 2026

Muži nedávají šperky z lásky, protože jejich jazyk lásky je jiný. Jeden ti z lásky přibyje poličku, druhý zryje záhony, třetí udělá snídani do postele, ... Z nakupování osobních věcí má spousta z nich hrůzu, protože jim jejich ženy už mnohokrát daly najevo, že jejich výběr se právě nepovedl. Můj nejlepší přítel koupil své ženě šátek Hermés - a netrefil se a dostal to pořádně sežrat. Příště už se nesnažil. Takže jo, jde dát muži jasně najevo, že chceš dostat šperk, a nejspíš ho pak také dostaneš. Ale počítej s tím, že ho taky musíš adekvátně přijmout. Já dostala šperky několikrát, i oblečení a další osobní dárky - a někdy jsem to pak musela nechat uzrát, abych si ty věci zamilovala, protože já bych si sama vybrala jinak.

anonym_5b4a98
27. led 2026

Mo ja to mam obráceně. Ani zadny takový dary nečekám a přesto mi šperk tak jednou za dva roky koupi. Zrovna ted jsem dostala k Vánocům stříbrný s vltavinem. A neříkám si o to. V průběhu roku dostanu květiny a ne nejsme zadni zazobanci, oba dreme jako kone od rama do vecera, ale proste to tak cítí. Ja jemu zase delam radost treba dobrou čokoládou, protože proste mu chci udělat radost, jako on me . Je fakt ze bych si toho asi mela vic vážit, kdyz ctu opak, neni to samozřejmost.

pilzzee
27. led 2026

@mamonka26 Mne teda materialni dary vubec neprijdou jako z lasky. Leda tak, ze mi z obchodu donese moji oblibenou sladkost, ale sperky nebo kytky jsou laciny gesto, ktery zvladne kdejakej nouma. Ja jedinej sperk (prsten), co nosim, mam od mamy 😀

pilzzee
27. led 2026
@me_druhe_ja

Pokud chceš dostat šperk, tak to prostě řekni, když se tě ptá. Není nic snazšího a nevím, co řešíš.

Já šperky nesnáším, nenosim a nechci. Stejně jako květiny, kabelky, parfémy a jinýho kraviny. Teď jsem na 40. narozeniny dostala víkend ve dvou a to mám zážitek, na který budu vzpomínat furt. Tohle by žádnej šperk nevyvazil🙂

@me_druhe_ja Presne! Ja hlavne pochybuju, ze by se ten chlap trefil do myho vkusu. Ja su fakt ve svych letech uz mega narocna, ze sama musim vsechno dlouho vybirat, googlit, procitat recenze .... Ale kdyz chlap vymysli nejakej program, vylet, pobyt, cokoliv, tak to je k nezaplaceni a sperky si muze strcit :-P

alubif
27. led 2026
@drep

@mamonka26 nikdy jsem od muže nedostala šperk (taky teda vyjma snubáku a zásnubáku), za to jsem hromadu mnohem osobnějších darů než je anonymní kus zlata, třeba letos k Vánocům jsem dostala v němčině knihu, audioknihu, prequely a deskovku na téma mé milované knižní série, což pro mě má popravdě mnohem větší cenu. Šperky nesnáším, považuju to za naprostou zbytečnost (víc mi vadí asi jen řezaný kytky), za osobní dary naopak považuju ty, kdy se darující opravdu zajímá o to, co by obdarovaný chtěl.

@drep mám to úplně stejně včetně šperků a řezaných květin 🤗😅

78marcela
27. led 2026

Každý to má jinak. Preferuju zážitky a osobní dárky, kdy fakt chtěl udělat radost. Na vánoce jsem od svého muže dostala diamantové náušnice a poslední tři knihy, které se velmi těžko sháněly a které mi chyběly do mé knižní série, kterou už roky sbírám. Pro mě jsou oba dárky naprosto srovnatelné, protože si dal tu práci s tím ty knihy sehnat, a ani nechci vědět, kolik za ně zaplatil. Strašně mě tím překvapil, nečekala jsem to, protože jsme oba celkem šetrni a zvyklí žít skromně a taky jsme se domluvili na finančním stropu 2000 za dárek pro nás. Ale zase mě upozornil, ať na Valentýna nečekám ani kytku (i když loni přinesl). Dostat ho někam na dovolenou nebo jen na společný víkend, ať máme ty zážitky, to je skoro nemožný. Takže všude je něco.

alice180
27. led 2026

Já bohužel ve svém okolí mám pány, kteří sice nosí ty kytky a ty šperky. Ale pak sedí ve tři ráno u hry a ženská vstává k miminu... Neříkám, že je to pravidlo, ale bohužel takhle funguje víceméně tenhle vzorek v mém okolí.
Takže ženská si ti stěžuje, že jí nepomůže a pak dává na instac storycko s ruzema a ,,děkuju lásko",,nejlepší chlap". No takže si vždycky říkám no kytka hezká no.

Strana
z2