Proč prarodiče nehlídají naše děti, když to slibovali?
Jak to máte s hlídáním dětí vy? Moji rodiče vždycky slibovali hory doly jak budou hlídat, a když už se vnoučátka dočkali, tak teda nic moc. Když teda potřebujeme nutně hlídání (doktoři, úřady, nákupy) tak to je v pohodě. Ale jak s manželem chceme podniknout nějakou akci sami dva,tak to už je samé vykrucování, a hlídání večer, abysme mohli jít na koncert, do divadla, to nepřichází vůbec v úvahu. Nechtějí ani hlídat u nás doma, pořád jen u nich, i když já bych byla klidnější kdyby hlídali u nás 😡 Za týden jsme chtěli do divadla, a hned moje máma že ale ten den jedou k doktorovi, a já říkám, no ale to byste hlídali až tak v 18.00. A ona no že doktora mají až odpoledne kolem třetí. Přitom by to stíhali...Nebo u nás bude pouť, a s manželem jsme si pak chtěli vyrazit ven večer sami dva, bude i koncert...No a to mě taky odpálkovali, že oni si taky budou chtít večer vyrazit a že hlídat nebudou. Přitom tohle říkají každý rok, už 5 let, a nikdy nakonec nikam nešli. Už mě to štve 🤯 Nejsem máma která by svoje dítě furt dávala hlídat, ale taky bych potřebovala být s manželem chvíli sama...
@lvl16 Úplně cizímu bych jí nesvěřila. Je mi to líto, když si sama pamatuju, že moji rodiče chodili na diskotéky, na plesy, a my každý víkend spali u dědy.
@anonym_autor hele mne je to taky líto třeba. Kolem sebe mám lidi, kterým to funguje a v podstatě to i očekávají. Protože když pak nás někam zvou a my rekneme, že nepůjdeme, tak se diví jaktoze nám nikdo nehlídá, u nich je to prostě norma. V podstatě nikdo to nemá jako my. Když jsme jeli oba k očnímu, tak děti s námi no. Ale neuděláš nic no.
@lvl16 tak cas s partnerem nerovná se nutně čas bez dětí ne? Nebo jak se píše výše, pokud mam tu výhodu a hlídací prarodiče, tak jim vyjdu vstříc a přizpůsobím se já jim. Ne, že je koncert, nutně potřebuju jít, tak hlídej 🤷🏻♀️
@veroniquecz Mě jde ale jen o nějakou akci jednou, dvakrát za rok. Ne pořád. A rozhodně neřeknu hele, zítra je akce, hlídejte. Já jim říkala že na nádvoří zámku bude divadlo se skvělými herci jako Stašová, Frej a další, a že bych si strašně přála tam jít, navíc že už je toho na mě fakt hodně, a potřebuju na chvíli vypnout. Ale že je to až takhle večer...No a oni hned právě začnou že hlídat nemůžou, protože...
@anonym_autor tak děda hlídat třeba chtěl. Vynucovat si to na vašich nemůžeš.
@veroniquecz Asi nás tam rád měl, ale jemu to vždycky oznámili "na zítra u tebe budou děti spát". A neptali se ho jestli chce, jestli může.
@veroniquecz Mě jde ale jen o nějakou akci jednou, dvakrát za rok. Ne pořád. A rozhodně neřeknu hele, zítra je akce, hlídejte. Já jim říkala že na nádvoří zámku bude divadlo se skvělými herci jako Stašová, Frej a další, a že bych si strašně přála tam jít, navíc že už je toho na mě fakt hodně, a potřebuju na chvíli vypnout. Ale že je to až takhle večer...No a oni hned právě začnou že hlídat nemůžou, protože...
@anonym_autor pokud je to takhle dopředu, tak než zarezervuju vstupenky, domluvím se s jednou z kamarádek - hlídají mi takhle občasně dvě, zhruba za rok bude možnost hlídání ještě od jedné (zatím má své malé dítě, tak to nejde). Snažím se je nezneužívat, takže každá tak jednou do roka.
My máme nula prd hlídání. Už jsem si zvykla. Ale budu si to také pamatovat, když budou starší a budou chtít pomoct.🫣
Na tomto tématu jsou nejhorší ty "kecy" dokonalých matek: však vy jste chtěli dítě, tak co ho máte co strkat na hlídání někomu jinýmu.
Nikdy NIKDY v minulosti nebyly matky, potažmo rodiče, tak strašně sami na výchovu a hlídání dětí jako teď. NIKDY.
Ještě relativně "nedávno" žilo několik generací v jedné chalupě, všichni navzájem si pomáhali, střídali se v péči o děti, domácnost, vaření....i ještě před 20, 30, 40 lety se prarodiče daleko více zapojovali. Samozřejmě ne všichni, ale pořád velká většina.
Až posledních pár let jsou matky víc a víc sami. A pokud si nezaplatí chůvu (protože na to prostě a jednoduše nemají peníze, nebo mají dítě se zdravotním problèmem či je pro ně složité svěřit dítě naprosto cizí osobě) tak mají smůlu. Děti sebou musí tahat všude i tam, kde to není úplně vhodné a možnost vyjít si s partnerem někam sami je na úplné nule. A do toho ještě číst ty kecy, jak si neměly dělat děti, když je teď chtějí odkládat. 🤮
My jsme taky bez hlídání: prarodiče přítele už jsou hodně stáří (kolem 80) a děti jsou jejich 9 a 10 vnouče. Navíc zdravotní problémy a bydlí 150km. Jeho dva bratři se ženama mají extrémně nabité víkendy: oba trénují fotbal děti, jezdí na turnaje a jeden s dcerou na taneční soutěže. Najít volný termín je nemožné. Navíc taky bydlí 150km. Moji rodiče by hlídali furt, ale ti jsou 1700km. 😀 já si teda uziju nějaký čas pro sebe v létě, to jsem s dětma v ČR. Příští týden jedem třeba s kámoškou na 3 noci na wellness. Ale bohužel s partnerem nemůžeme nic no. Za 5,5 roku jsme byli spolu jednou přes noc sami a další v nedohlednu. Je to hrozný a cítím, že to dost ovlivňuje partnerský život
Na tomto tématu jsou nejhorší ty "kecy" dokonalých matek: však vy jste chtěli dítě, tak co ho máte co strkat na hlídání někomu jinýmu.
Nikdy NIKDY v minulosti nebyly matky, potažmo rodiče, tak strašně sami na výchovu a hlídání dětí jako teď. NIKDY.
Ještě relativně "nedávno" žilo několik generací v jedné chalupě, všichni navzájem si pomáhali, střídali se v péči o děti, domácnost, vaření....i ještě před 20, 30, 40 lety se prarodiče daleko více zapojovali. Samozřejmě ne všichni, ale pořád velká většina.
Až posledních pár let jsou matky víc a víc sami. A pokud si nezaplatí chůvu (protože na to prostě a jednoduše nemají peníze, nebo mají dítě se zdravotním problèmem či je pro ně složité svěřit dítě naprosto cizí osobě) tak mají smůlu. Děti sebou musí tahat všude i tam, kde to není úplně vhodné a možnost vyjít si s partnerem někam sami je na úplné nule. A do toho ještě číst ty kecy, jak si neměly dělat děti, když je teď chtějí odkládat. 🤮
My jsme taky bez hlídání: prarodiče přítele už jsou hodně stáří (kolem 80) a děti jsou jejich 9 a 10 vnouče. Navíc zdravotní problémy a bydlí 150km. Jeho dva bratři se ženama mají extrémně nabité víkendy: oba trénují fotbal děti, jezdí na turnaje a jeden s dcerou na taneční soutěže. Najít volný termín je nemožné. Navíc taky bydlí 150km. Moji rodiče by hlídali furt, ale ti jsou 1700km. 😀 já si teda uziju nějaký čas pro sebe v létě, to jsem s dětma v ČR. Příští týden jedem třeba s kámoškou na 3 noci na wellness. Ale bohužel s partnerem nemůžeme nic no. Za 5,5 roku jsme byli spolu jednou přes noc sami a další v nedohlednu. Je to hrozný a cítím, že to dost ovlivňuje partnerský život
@me_druhe_ja a taky velmi často tomu, že si někdo "udělá dítě" předchází dlouhodobý tlak od maminky i od tchýně, že kdy už konečně bude to vnouče a jak se těší, že budou vozit, hlídat, brát dítě na chalupu... A pak nic, ticho po pěšině a žádné hlídání od babiček 🤷🏻♀️ Jako ano, pár si dítě nedělá pro babičky, ale chápu potom o to větší zklamání, když se prarodiče neangažují 😞
@eviicka Jenže doktory, nákupy atd máš jednou za čas na cca 2-3 hodiny a ten hlubokej vztah se fakt nevybuduje za 2x měsíčně na 2 hodiny 😉 Jakože jo, budou vědět, kdo je babi a děda, ale až budou starší, ta hloubka toho vztahu tam nebude. Chce to společný výlety, společný vaření, opečovávání třeba zahrádky, poslouchání zážitků a celkově povídání o životě, jak to bylo, když sami byli mladý, předávání zkušeností...Beru to i podle sebe, já byla s prarodiči často a celkově jako rodina i širší jsme se vídali na narozeniny atd a dodnes máme se všemi krásný vztah a máme o sebe zájem....Můj názor, jestli s ním nesouzníš, ok.
@queenp já s prarodiči z obou stran měla krásný vztah, ale vybudoval se hlavně tím, že jsme k nim jezdili celá rodina pravidelně na návštěvy (klidně každý víkend). Hlídali mě pak ve školním věku ještě o prázdninách, to ano, klidně i 14 dnů, ale jen proto, že to rodiče nutně potřebovali kvůli zaměstnání a vždy u nich. Nevzpomínám si, že bych u nich byla někdy o víkendu, aby mohli naši za zábavou. Autorka má vzpomínky z dětství jiné a proto možná i jiná očekávání.
Já nějak ty rodiče zakladatelky trochu chápu - přijde mi, že ochotní jsou, jen si umí vymezit své hranice, na druhou stranu ano - chápu i ji. Ale frustrací a zlostí nic nevyřeší, za chvilku děti odrostou, budou třeba chodit na přespávačky ke kamarádům a bude líp.
@me_druhe_ja hele historii bych do toho netahala, ono v té společné chalupě na děti matky nebyly samy, protože na děti nebyly vůbec. Buď hlídala nejstarší dcera, nejmladší sestra nebo babička, zatímco matky dřely na poli.
Kdo nebydlí ve vícegeneračním bydlení, tak tento problém řeší už posledních tak 80 let, kdy přestalo být vícegenerační bydlení samozřejmost.
@me_druhe_ja U nás to ani neovlivňuje partnerský život, i když asi taky trochu. Ale u mě to ovlivňuje dost moje nervy, přála bych si jednou za čas společenský večer, kdy budu žena a ne jen maminka, která pořád řeší jídlo, žízeň, toaletu,bezpečnost dcery a milion otázek "...a mami?". Opravdu svou dceru miluju nade všechno na světě, ale už cítím že po 5 letech potřebuju na chvilinku vypnout.
@me_druhe_ja a taky velmi často tomu, že si někdo "udělá dítě" předchází dlouhodobý tlak od maminky i od tchýně, že kdy už konečně bude to vnouče a jak se těší, že budou vozit, hlídat, brát dítě na chalupu... A pak nic, ticho po pěšině a žádné hlídání od babiček 🤷🏻♀️ Jako ano, pár si dítě nedělá pro babičky, ale chápu potom o to větší zklamání, když se prarodiče neangažují 😞
@monny3 My sami miminko strašně chtěli, ale moje máma i tak do mě hustila spoustu let, kdy už budou mít vnouče, a že ať se nebojím, že jak budou hlídat abysme si s manželem mohli taky vyrazit na zábavu...No a najednou prdlajs.
Já ten přístup nechápu ani z důvodu že oni hlídání využívali pořád. Když jsme byli děti, tak nás na 14 dní zavezli k babičce 200 km daleko, a sami si jeli na dovolenou. Dodnes na to vzpomínají jak si to užili. A nám nedopřejí ani nějaké 3-4 hodiny večer.
Já ten přístup nechápu ani z důvodu že oni hlídání využívali pořád. Když jsme byli děti, tak nás na 14 dní zavezli k babičce 200 km daleko, a sami si jeli na dovolenou. Dodnes na to vzpomínají jak si to užili. A nám nedopřejí ani nějaké 3-4 hodiny večer.
@anonym_autor presne, my taky byli porad u babicky ( ja u ni dokonce na stredni bydlela!). Ale co se tyce mych rodicu, tak si nestezuju, oni funguji.
@1772 Takže vzít si vnouče 4x do roka na přespání je zneužívání péče a už člověk nic jiného nestihne, už bude jenom babička? 🤷♀️ To je za mě sobeckost nejvyšší míry, nezlob se na mě. Hlavně teda, že starší generace bude odpočatá.
@prejeta_zaba Buďme rádi, že starší generace bude odpočatá a nebude naší pomoc dlouho potřebovat🙂
@me_druhe_ja Ano , dřív byly ženy v důchodu o 10 let dřív než teď, to znamená o 10 let mladší a mnohem zdravější.
@me_druhe_ja Ano , dřív byly ženy v důchodu o 10 let dřív než teď, to znamená o 10 let mladší a mnohem zdravější.
@1772 jasně, to je další faktor toho, že jsou na to dneska rodiče víc a víc sami.....:/
@me_druhe_ja U nás to ani neovlivňuje partnerský život, i když asi taky trochu. Ale u mě to ovlivňuje dost moje nervy, přála bych si jednou za čas společenský večer, kdy budu žena a ne jen maminka, která pořád řeší jídlo, žízeň, toaletu,bezpečnost dcery a milion otázek "...a mami?". Opravdu svou dceru miluju nade všechno na světě, ale už cítím že po 5 letech potřebuju na chvilinku vypnout.
@anonym_autor mě to nevysvetluj. 😀 jako jo, je určitá skupina žen, které se po narození dítěte totálně změní a dalších 10-15 let nepotřebují jít nikam na večeři, na wellness a nebo být 1 den bez dítěte jen s partnerem, ale většina se sice stane matkou, ale furt chceme trávit čas i samy, s kamarády, mužem, nechat si svoje zájmy.....takže to fakt chápu strašně moc...
Je to strašný nemít fakt možnost hlídání....u nás to není ani na ty doktory že..
@me_druhe_ja hele historii bych do toho netahala, ono v té společné chalupě na děti matky nebyly samy, protože na děti nebyly vůbec. Buď hlídala nejstarší dcera, nejmladší sestra nebo babička, zatímco matky dřely na poli.
Kdo nebydlí ve vícegeneračním bydlení, tak tento problém řeší už posledních tak 80 let, kdy přestalo být vícegenerační bydlení samozřejmost.
@eviicka ale furt jde o to, že v současné dobe jsme šíleně osamělý..... izolování......po válce se to začalo lámat, ale ještě do těch ca 90.let prarodiče fungovali daleko víc než teď.... obecně, samozřejmě že ne všichni...pak se to začalo výrazně měnit
@eviicka ale furt jde o to, že v současné dobe jsme šíleně osamělý..... izolování......po válce se to začalo lámat, ale ještě do těch ca 90.let prarodiče fungovali daleko víc než teď.... obecně, samozřejmě že ne všichni...pak se to začalo výrazně měnit
@me_druhe_ja ono to bylo podle mě i tím, že bylo výrazně méně peněz a lidi bydleli v generačních domech, nebo i v bytech společně se svými rodiči prostě proto, že si vlastní bydlení nemohli dovolit, nebo to bylo finančně výhodné - platil se jeden nájem. Myslím ale, že to vícegenerační bydlení spoustě z nich nevyhovovalo, protože to chce velkou míru tolerance na obou stranách. Já jsem ráda, že bydlíme sami, na druhou stranu ta nemožnot hlídání mi chybí hodně. Víc mě ale mrzí, že děti nepoznají prázdniny u babiček 🙂 my byli celé prázdniny u jedné nebo druhé babičky, případně na táboře a pak týden dovolená s našima, ale velkou část prázdnin zaplnily babičky.
Mame 3 deti (7, 5 a 2) a nehlida nam nikdo, nikdy, ani treba na 2 hodiny, proste vubec. Je to mazec, predstavovala jsem si to dost jinak, ale holt to je tak, jak to je a neda se nic delat. 🙂
Moje rodice prej vycerpava i to, kdyz k nim prijdem na hodinu na mavstevu vsichni, takze asi tak. 🤦 Ted byli u nas na kafi asi na 40 minut, oni i nas na kafi a i vubec pritomnost nasich kluku je vycerpala. Nic, no, asi radsi dal bez komentare, at se nenaseru.
@me_druhe_ja hele mně přijde, že tady v ČR je těch možností strašně moc. Je tu spousta klubů, kroužků, některé skupinky pořádají prespávačky. Chůvy a hlídačky jsou taky dostupné. Já třeba nemám koule svěřit dítě cizí chůvě, ale také si nestěžuju, protože vím, že možnost by to byla. My si hodně pomáháme s kamarádkou, i když to je za cenu, že jindy tu mám zase já o dítě navíc. Ale třeba na plese jsme byli teď po devíti letech a to jen proto, že účast byla v rámci zaměstnání.
Ale jak jsem psala, autorce se nedivím (pokud rodiče sami to dělali jinak), jen být naštvaná nikam nevede. Spíš zkusit najít řešení-nechat je vybrat termín, třeba jen do devíti s hlídáním u nich... nebo tak. My co nemáme skoro nic, bychom byly vděčné i za toto.
@me_druhe_ja hele mně přijde, že tady v ČR je těch možností strašně moc. Je tu spousta klubů, kroužků, některé skupinky pořádají prespávačky. Chůvy a hlídačky jsou taky dostupné. Já třeba nemám koule svěřit dítě cizí chůvě, ale také si nestěžuju, protože vím, že možnost by to byla. My si hodně pomáháme s kamarádkou, i když to je za cenu, že jindy tu mám zase já o dítě navíc. Ale třeba na plese jsme byli teď po devíti letech a to jen proto, že účast byla v rámci zaměstnání.
Ale jak jsem psala, autorce se nedivím (pokud rodiče sami to dělali jinak), jen být naštvaná nikam nevede. Spíš zkusit najít řešení-nechat je vybrat termín, třeba jen do devíti s hlídáním u nich... nebo tak. My co nemáme skoro nic, bychom byly vděčné i za toto.
@eviicka jo jako tady ve Francii je určitě taky velká možnost hlídaček. Ale stojí to peníze, co si budem. A aktuálně na to prostě v rozpočtu není. A myslím, že to má tak spousta lidí. A navíc u nás je to jiny kvůli synovi a jeho handicapu. Za prvé ne každej by si troufnul a za druhé by to chtělo delší adaptaci, pomalé seznámení atp. Ale v horizontu cca roku bychom měli mít víc peněz a dost silne začínám uvažovat o tom, že fakt něco zkusíme.... protože v listopadu to bude 6 let kdy bez dítěte (děti) nejsme nikdy a vůbec
Mame 3 deti (7, 5 a 2) a nehlida nam nikdo, nikdy, ani treba na 2 hodiny, proste vubec. Je to mazec, predstavovala jsem si to dost jinak, ale holt to je tak, jak to je a neda se nic delat. 🙂
Moje rodice prej vycerpava i to, kdyz k nim prijdem na hodinu na mavstevu vsichni, takze asi tak. 🤦 Ted byli u nas na kafi asi na 40 minut, oni i nas na kafi a i vubec pritomnost nasich kluku je vycerpala. Nic, no, asi radsi dal bez komentare, at se nenaseru.
@fatal_error to nasralo i mě 🤦
Hlavně moje mamka, tak hlídá úplně v pohodě. Měsíc, dva dopředu jí nahlásím lékaře a hlídá obě mé děti a tu nezbytnou dobu. Starší si bere podle nálady a volna jednou za 2 - 3 měsíce na přespání 1 - 2 noci. Jsem na RD, takže se docela často vídáme a nebo mamka jezdí a přespí u nás.
Když máme nějaký plán (koncert, volný večer, kino,.. ), tak hlídala dceru od 2 let. Jelikož je mladšímu půl roku, tak si zatím na oba náraz netroufá.
@anonym_e77620 tebe se to nějak dotklo ne!? Já mám už náběh na alergii při větě. Chtěla si děti, tak už si nikdy na nic nestěžuj...
@alice180 neotklo, ale tim ze to posloucham a setkavam se stim pomalu obden tak uz me to neskutecne se.....stve
@anonym_e77620 tebe se to nějak dotklo ne!? Já mám už náběh na alergii při větě. Chtěla si děti, tak už si nikdy na nic nestěžuj...
@alice180 neotklo, ale tim ze to posloucham a setkavam se stim pomalu obden tak uz me to neskutecne se.....stve

@lvl16 Úplně cizímu bych jí nesvěřila. Je mi to líto, když si sama pamatuju, že moji rodiče chodili na diskotéky, na plesy, a my každý víkend spali u dědy.
@anonym_autor tak děda hlídat třeba chtěl. Vynucovat si to na vašich nemůžeš.