Rodina během Vánoc nezabírá. Co s tím dělat?
Dámy, letos jsem se zařekla, že se nenechám na vánoce rozhodit a nebudu mít na sebe přehnané nároky a stejně jsem dnes bouchla dveřmi a hystericky křičela, že se můžu na letošní vánoce vys***. Jsem v 6. měsíci, zařídila jsem komplet dárky pro celou rodinu, zabalila je, zabalila a rozvezla dárky za peníze od babiček, upekla cukroví, vyzdobila dům, vyrobila kostým na školní besídku. Nevadí mi tohle všechno, dělám to ráda. Co mě vytočilo je to, že já celý prosinec lítám bez řečí a když jsem dnes přišla s tím, že je načase zapojit se do příprav, aby jsme vůbec měli přes bordel kam dát stromeček, tak se všichni tvářili, že je to vlastně všechno velice obtěžuje. Dcera měla hysterák kolem uklízení a manžel pořád nějaké průpovídky, až mi bouchly saze po celém dopoledni hloupých keců. To si toho vážně neumí rodina vážit? Vážně si všichni myslí, že se vše zařídí a oni si jen sednou k hotovému? Nebo je vánoční pohodička jen u nás? 😒
@drep Vidím velkej rozdíl mezi a)nedeptat partnera po 24 hodinové směně výzdobou, o kterou nestojí (zakladatelka výzdobu a dárky zvládla sama) a b)nepomoct těhotné manželce s běžným úklidem, se kterým jí jako totální chillbro ze zásady nepomáhám nikdy, protože se přece vracím až v 6 z práce, tak si nebudu svou image kazit, ani teď když se už od pátku válím na gauči a mám dovolenou a nárok na pohodičku. A manželka, ať se klidně zblázní, vždyť ty návštěvy to taky přežijou, když si na gauči sednou na moje špinavý fusky! Hlavně ať mám pohodu 😁Jako ne-e, v tomhle případě to fakt není jak u vás po čtyřiadvacítkách na áru…
takováhle hysterka byla (je) moje matka. Dotčená, jak je nedoceněná, na Štědrý den pravidelně šílené scény, když ji chytil amok a ječela na nás, abychom uklízely a vyhrožovala rušením Vánoc a bůhvíčím ještě. Mě tohle chytilo jednou před lety, pak jsem vždycky před Štědrým dnem vyhnala muže s dětmi k rodičům a v klidu uklidila. Protože prostě já byla ta, komu na tom záleželo a ostatní to nedocenili, protože jim bylo úplně fuk, jestli to u nás bude naklizené nebo to bude vypadat jako každý jiný den. Prostě udělej to, co udělat chceš a na zbytek se vykašli - pokud s tím někdo bude mít problém, tak ať se zapojí, ale v tuhle chvíli jsi ty ta problematická.
@suzanna123 Problematická že chce aby to doma bylo hezky načinčané? Správný chlap by měl pomoct, a děti v rámci možností taky. Domácnost je všech, ne jen ženy.
@klokanka31 když si můj muž umíní, že chce mít načančanou garáž, tak to taky nechám na něm - protože já tu potřebu opravdu nemám. Autorka píše, že nepotřebuje nějaký extra úklid - co kdyby ho její manžel vyžadoval? To se taky bez ohledu na to, že pro ni je to nadbytečné vesele zapojí? Tohle je prostě její požadavek, který je zbytku její rodiny u zadku a tím, že na ně bude ječet, opravdu nastaví nádhernou vánoční atmosféru...
A ne, "správný" chlap se fakt nepozná podle toho, že pomáhá s úklidem.
@suzanna123 No tak určitě správný chlap nebude natažený s nohama nahoru, zatímco jeho žena kmitá kolem domácnosti (a ještě těhotná).
@klokanka31 on je natažený nohama nahoru? To jsem se nikde nedočetla... A ano, samozřejmě, že se má zapojit, ale může se zapojit i jinak než že bude pucovat koupelnu, která podle něj vypadá úplně v pohodě.
@suzanna123 Myslíš, že žena, která chce, aby se partner a děti aspoň trochu férově zapojili do chodu domácnosti, je problematická? Tak to jsem teda asi problematická dost. Dokonce své dítě nutím, aby si dělalo domácí úkoly, umylo po sobě záchod ( to jsem musela naučit i manžela, protože to do svých 30 let nikdy nedělal)…To je taky problematický anebo se to může? Nějak nevidím tu hranici. Jen vím, že jsem se dřív snažila všechno nějak zvládnout sama a nikoho neotravovat a vím jistě, že pokud bych nezačala být aspoň trochu problematická, tak už bych byla dnes rozvedená, protože bych si manžela přestala vážit natolik, že už by nebylo cesty zpět. Je dobře, že si zakladatelka pořádně dupla…Poslat děti ven, když jsou malé, je fajn nápad, ale když jsou větší, měly by se přirozeně zapojit.
@suzanna123 Já se zas nikde nedočetla, že by po dotyčném jeho žena vyžadovala práce typu pucování oken a pulírování poliček a drhnutí spár. Já nejsem nějak extrémně vysazená na úklid, ale přijde mi naprosto normální, že špinavé prádlo patří do koše na špinavé prádlo, že hračky, se kterými si děti aktuálně nehrají, jsou uloženy v krabicích/policích/skříních, že špinavé nádobí patří do myčky/dřezu. Pětileté dítě zatím nezvládne uklízet tak, aby to k něčemu vypadalo, musí uklízet s dospělákem za zadkem, a to zrovna může udělat ten chlap. Já po tom svém taky vyžaduju, aby po sobě uklízel, byl naučen pravděpodobně od maminky a pak od své první ženy, že doma nemusí hrábnout. U mě doma musí hrábnout každej, a to bez diskuse. A klidně ať jsem za problematickou. Chodím do práce a druhou směnu v domácnosti sama dělat nebudu. A jo, asi jsem hodně drsná, protože i toho chlapa jsem naučila, že chodí s děckama ty hračky uklízet večer už automaticky, že vyklidí myčku, když mu řeknu.
@suzanna123 Viděla jsi někdy chlapa co by řekl že je potřeba uklidit?
@klokanka31 Já jo. Mého ex. On je v tomhle ale extrém, pro něj nemá kvalitně uklizeno ve svých domácnostech nikdo.
@somalicats No záleží jak které dítě, naší jsou 4 a půl, uklízí se mnou od té doby co začala chodit, a už umí uklízet skvěle, fakt mi to už pomůže.
@somalicats No je pravda že můj taky kolikrát řekne že se bude uklízet (ale nemá to teda ze sebe, to já ho naučila že musím mít furt pořádek 😄)
Jako když já si vymyslela mega předvánoční úklid, tak jsem si ho dělala sama, manžel zabavil dceru. Ale třeba na zítra jsem vyhlásila větší běžný úklid, a s tím mi prostě pomůžou. Manželovi dneska začala dovolená, měl by na odpočinek nárok, ale sám říká že chce abysme to tady měli hezký.
@klokanka31 Tak moje děcka, když se zapojí (nejmladší má 3,5 roku) taky uklízí celkem dobře, ale člověk to po nich stejně musí kontrolovat. A ano, už to pak dost pomůže, obzvlášť když chytne uklízecí záchvat moji jedenáctiletou, ta i nábytek stěhuje 😀. Za mě je super, když si i ta předškolní děcka po sobě utřou vylité, uklidí si hračky, pomůžou s myčkou apod. A sama pak vidí, že je to tu hezčí, když je tu čisto. Ale musí je k tomu odmala někdo vést a ne každé dítě to v těch genech má, vidím to na svém vzorku dětí, každé k tomu přistupuje jinak. Za mě se i snaha cení a i když neuklidí úplně podle mých představ, tak je to pořád fajn.
Asi to nebudeš chtít slyšet, ale máš jedno dítě, teď už velké… Vánoce už nikdy (dlouho) nebudou tak pohodové jako můžou být teď 🤣🫣🤷🏻♀️
Takže… nedělej si stres zbytečně, udělej jen co musíš a nehroť to. Příští rok na to budeš vzpomínat jako na klidné a pohodové Vánoce 😀
A jinak - výzdobu jen tu “nutnou”, úklid běžný, případně vzít paní na úklid, dárky objednávat průběžně celý rok, cukroví objednat a je klid!
Jen slyším slovo vánoční úklid, dělají se mi osypky 😀 letos jsem na to neměla nervy ani energii, tak jsme se sbalili a vyrazili na hory s mužem a dětmi. Na místo, kam manžel jezdil jako dítě s rodinou přes svátky (už chápu tchyni proč), všude plno sněhu, krásná příroda, s dětmi jsme celé dny na bobech, ráno a večer snídaně nachystaná, stromeček tu je, dětská herna, na štědrý večer bude vše nachystáno, hlavně to po nás i někdo uklidí 😀 žádný velký luxus, klasická stará horská chata, ale jsem maximálně spokojena, ze se mi vyhnul tenhle vánoční stres. Rodinu uvidíme po svátcích a na Silvestra. Ja si chci Vánoce s dětmi užít, ne je přetrpět.
@suzanna123 Tak když si tvůj muž usmyslí, že chce načinčanou garáž, asi mu tam nejdeš schválně pokládat špinavé plechovky a přehazovat, co už urovnal, ne? 🤷♀️ Přesně tak je to totiž v té domácnosti. A ještě se tam půl dne dívat, jak uklízí a nic u toho nedělat. To miluju že všeho nejvíc. 🙄
@somalicats Jo, naše by taky kolikrát nejradši stěhovala i nábytek. A ona vždycky "maminko já ti pomůžu, abysme to tady měli hezky čistý a voňavý" 😊 No a poslední dobou teda perlí, utratila si svoje penízky z pokladničky. A tak teď když přijdeme k našim, tak to je hned "babíí, dej mi nějakou práci, já potřebuju korunky až v létě půjdu zase na mašinku"😄
@j.a.n.i A co nechápeš? Protože když to neudělá žena, neudělá to nikdo. A sedět na Štědrý večer bez večeře a bez dárků uprostřed špinavých ponožek jaksi nebude to pravé. 🤔 To chlapské "však to nedělej, je to v pohodě" je krapet mimo realitu...
@klokanka31 to mi ale u čtyřletého dítěte přijde spíš smutné, tenhle přístup 😏
@klokanka31 ano - svého manžela. Mimo jiné. A taky bych nebyla zvědavá na to, aby na mě ječel, že se na to může vysr... a honil mě do úklidu. Nejsem malé děcko, stejně tak není malé děcko můj partner, abych já ječela na něj a buzerovala ho s úklidem.
A tak nějak vesměs odpověď na další reakce na mě: já bych nebyla s chlapem, který je k ničemu, doma se válí a buď musím všechno dělat já, nebo ho k tomu musím dokopat. Na druhou stranu neočekávám, že bude dokonalý a bude mít stejné požadavky jako já - nebo že bude ode mě očekávat, že se přizpůsobím veškerým jeho požadavkům. A nevím, jak vy, ale pro mě je důležité mít hezké Vánoce. Ano, taky se honím s cukrovím, dárky, šůruju doma víc než obvykle a snažím se mít všechno tip ťop. Ale ne za cenu, že z toho budu padat na hubu a dělat rodině hysterické scény. Protože jestli se to nestihne, tak děti nebudou vzpomínat na to, že cukroví bylo koupené, nebo že nebyla umytá okna nebo koupelna, zato ječící matku si budou pamatovat stoprocentně.
A ještě k tomu chlapovi a jeho zapojení se - než abych ho honila a říkala mu, co má jak dělat, tak ho radši pošlu s dětmi pryč a udělám si to sama. A pak to klidně zopakuju mezi svátky, kdy je všechno hotovo a nechám ho, ať vstává s dětmi a budu mít ty nohy nahoře zaslouženě já.
Jako, napsat, že otec hlídá.... To děcko není jeho???? Rodič - otec - hlídá dítě??? Abys ty někam mohla? Jaký sis to udělala, takový to máš. Tak nevyšiluj a hoď se do klidu. O hysterickou matku/manželku nikdo v dnešní době nestojí 😉
@ckei Takže to je dneska většina ženských hysterek když je tolik rozvodů a rozchodů jo? 😃
@prejeta_zaba No, tak to nebude dokonale a treba se neco pro priste zmeni, nebo zjisti, že vlastně neni potreba x chodova vecere, milion darku a blyskajici se podlaha. Když bude litat jak dement a jen pindat na netu, tak se 100% nezmeni nic. Ale jo, klidně si to delejte, když vam vyhovuje byt za trpitelky.
@somalicats ale je snad rozdíl, když chodí oba do práce nebo když jeden pracuje méně než ten druhý. Pokud pracují oba, tak se taky oba zapojují v domácnosti a s dětmi. To je úplně jiná situace. Když ale jeden dělá nad rámec odpracovaných hodin a druhý polovičně, tak se přeci ten pracující nebude zapojovat do prací doma stejně jako ten druhý. To nedává smysl. Kde by to vzal čas? Místo rodiny, jinde ne. Nebo je lepší, aby po práci místo hraní si s dětmi šel umývat záchod, aby byl správný chlap? Někdy ta rovnost pohlaví už nezná hranic zde na koníku. Manžel ví, že fusky patří do koše a že nádobí se samo na stůl nepřináší a neodnáší.
Promiň, ale všimla sis, že tu teď vehementně obhajuješ, že tvůj muž doma nedělá nic? A zároveň, že si stěžuješ, že doma nedělá nic? Trošku nekonzistentní postoj. Rozložení fungování ve vztahu a rodině může být hodně různé a rozhodně tu nikdo moc netvrdí, že je to jejich je správné, ale musí vyhovovat oběma. Tobě zároveň vyhovuje a zároveň nevyhovuje, což je trochu schizofrenní situace.
@ckei a já už jsem alergická na to slovickareni ohledně "otec pohlida"....no a co, že to jsou jeho děti. My běžné říkáme "na vecirek atd. pojede jen jeden z nás, druhý musí hlídat děti...". Když jedu na wellness sama, manžel normálně hlídá, když jede manžel s kamarády, já hlídám...co je na tom proboha divného? Ty děti se samy opravdu nepohlidaji.
Ty kráso ....tehule se tady postěžuje ,že ji bouchli nervy a vy z toho uděláte třetí světovou 🤦To snad není ani možné ,aby matky od děti tady takhle šílené slovíčkařili....se nedivím,že od půlky modrého konika utekl chlap 🤣🤣🤣

@korin tak si zajdeme najíst se ven. Nebo budeme na dovolené. My Vánoce stejně moc neprožíváme. Kdyby nebylo rodiny, tak je klidně i vynecháme.