Rodina během Vánoc nezabírá. Co s tím dělat?
Dámy, letos jsem se zařekla, že se nenechám na vánoce rozhodit a nebudu mít na sebe přehnané nároky a stejně jsem dnes bouchla dveřmi a hystericky křičela, že se můžu na letošní vánoce vys***. Jsem v 6. měsíci, zařídila jsem komplet dárky pro celou rodinu, zabalila je, zabalila a rozvezla dárky za peníze od babiček, upekla cukroví, vyzdobila dům, vyrobila kostým na školní besídku. Nevadí mi tohle všechno, dělám to ráda. Co mě vytočilo je to, že já celý prosinec lítám bez řečí a když jsem dnes přišla s tím, že je načase zapojit se do příprav, aby jsme vůbec měli přes bordel kam dát stromeček, tak se všichni tvářili, že je to vlastně všechno velice obtěžuje. Dcera měla hysterák kolem uklízení a manžel pořád nějaké průpovídky, až mi bouchly saze po celém dopoledni hloupých keců. To si toho vážně neumí rodina vážit? Vážně si všichni myslí, že se vše zařídí a oni si jen sednou k hotovému? Nebo je vánoční pohodička jen u nás? 😒
Ahoj, u nas taky erupce … nakoupila jsem darky, zabalila - delala jsem to 3 hodiny v sede na zemi, au au. Nakupuju, uklizim, varim, pecu, zdobim dum, vsechno…. Strom- nas obri strom- jsem sama vybrala v ikei a odtahla do auta a dom, aby muz nemel starosti. Misto toho aby me pochvalil, dnes jsem po rozbaleni posliuchala, ze uz opadava a co to je za smejd, ze snad opadala pulka stromku? Misto toho aby byl vdecnej… stromek je mimochodem krasnej… syn hned stromek shodil a vylil vsechnu vodu ve stojanu…. Do toho mi deti “pomahaly” delat strouhanku = byla vsude, ze to vysaju - vysavac vybity (mame tycovy)…. Proste VSECHNO spatne. Deti vysiraly, chlap nevdecnej…. Je to vsude …..
Vánoční uklid nedělám. Kazdy týden uklizime podlahy i povrchy, protože máme dvě kočky a jinak bysme umřeli na chlupy 😄. Já dělám komplet kuchyň a koupelnu a můj muž dela podlahy, dcera si u sebe v patře uklízí sama a v dome vynáší vsechen odpad. Jednou týdně večeři pripravuje muj muz a jednou tydne dcera. Teď na Vanoce spolu zdobíme, uklizime, muj muz dnes rikal, ze v pondeli jeste vyluxuje a dcera me a moji ségře pomůže v kuchyni.
Myslím, že problém je v tom, že většina žen kopíruje vzory svých maminek, babiček, tj podstrojovat, všechno doma delat a stíhat a pak fňukat, jak jim nikdo nepomůže a jak jim bouchly saze... no a ti chlapci, co je mate za muže jsou na tenhle model zvyklý od malička. Některým chlapům to co zena dela, bohužel dojde až když se jejich žena sesype nebo se zraní ci onemocni. Můj muž to neměl jinak, jenže já už od začátku (poučena po předchozích vztazich a jak to mely zeny v rodine) v tomhle nastavila pravidla, abychom se o práce v domácnosti dělili. Samozřejmě on vydělává víc a živí nas, takže to beru tak, že většina ženských prací a zahrada je na mě, ale on se zas postará o ty chlapske a zalévá na zahradě a plus to, na čem jsme domluvení.
No a Vánoce nevyjímaje. Me tesi tyhle veci pro nás dělat a když potrebuju spolupráci, tak si o ní řeknu a děje se to.
Jako chápu Tě, co Te naštvalo... ale v podstatě si udělej revizi toho, jak to máš nastavené a jak sis to nastavila od začátku, cos viděla v puvodni rodine a jak to mel v puvodni rodine Tvuj muž 🤷🏼♀️
@evik19 že se chová jako malý smrad jsem mu řekla několikrát dnes. 😀 Od začátku vztahu se toho hodně posunulo k lepšímu. Těch hádek i klidného vysvětlování proběhlo hodně. Dá se s ním naštěstí obstojně komunikovat, ale má tendence sklouzávat ke svému výchovnému modelu. Naučila si ho tak jeho maminka. Vyrůstal v té typické staromódní rodině, kde tchýně obletuje chlapi. Má to tak ještě teď. Bude to ještě spousta práce si vše vyjasnit.
Jako reálně ta situace se bude jen zhoršovat pro tebe, přibude další dítě, starší začne chodit do školy, takže přibudou úkoly a příprava do škola a k tomu třeba i návrat do práce a manžel bude stále požadovat svůj komfort.... Prostě ty nároky několik let jen rostou. Fakt doporučuji manžela zapojit, jinak nemá vůbec páru o co v té domácnosti vlastně jde, že je to nikdy nekončící kolotoč a hlavně si té práce neváží, protože neví. https://ferovadomacnost.cz/audit
Ano, pětileté dítě posbírá tak půlku a vítězoslavně prohlásí, že má hotovo. A já mu poděkuji a pochválím ho, jak to skvěle zvládlo. Protože jako... nemyslíš si doufám, že pětileté dítě má na to zcela samostatně uklidit všechny hračky v pokojíku a ještě na své místo? Syna jsme třeba teď poslali posbírat smrkové větvičky v přízemí domu (jak jsme táhli stromeček, tak to bylo jaksi všude) - na začátku tam byly i větší větvičky, odhaduji cca 7-8 kusů. Zbyly tam 3 menší. Dostal pochvalu za super úklid. Protože vím, že se to tak naučí a že když ho pochválím, příště to uklidí s nadšením a sám. Pak tady doma pomáhal vysávat, musela jsem ho držet a hlídat, aby mi nepřebíhal v části, kde byla na zemi kupa pilin a v části, kde jich bylo jen málo, co se tam nanosilo se stromkem a spíše jen popadané větvičky. Ale pak to vysál. Asi ne perfektně, nejspíše neprojel všechna místa, ale opticky to vypadá dobře a zítra budeme zdobit, tak je zbytečné to dělat perfektně. Umí umýt nádobí - jen je pak jak vodník a spíše to opláchne vodou než umyje. A odpadky z bonbonů ve 30% případů hodí na zem. Po upozornění uklidí. Pořád je to malé dítě.
@merope nechci po 5 letém dítěti, aby si dokonale uklízelo. Vím, že to je nad její schopností. Spíš mě zarazilo to, že normálně jde a zapojí se, když ví, že musí. Dneska chytila hysterák s tím, že nic dělat nebude.
Jsi perfekcionistka a chceš to překvapivě i po ostatních? kupodivu i po 5letém dítěti a manželovi, který se však má tobě a dítěti věnovat co příjde domů z práce, ALE domácnost je společná, ty jsi navíc těhotná, výhledově s 2 dětmi to budeš rovnou "na mašli" nejen v předvánočním čase???
Oni jsou všichni totiž zvyklí, na tvůj full servis a ty to najednou chceš změnit? to jak bys chtěla najednou "zastavit tsunami"...to prostě nelze...
Zkusila bych ubrat z těch tvých "udělám/nachystám/přinesu/dovezu" pokud nechceš mít tik v oku z toho, že to není podle tvých představ...
Tak dcera nic dělat nebude, tak dneska nebude stromeček. Pokud má hračky na místě, kam stromeček má přijít. Kde je problém, že by to udělala zítra, pokud se jí dneska už nechtělo?
@merope jsou taky rozplánované návštěvy. V dalších dnech už se neudělá nic. Proto ty nervy konkrétně kolem dneška.
Tak si v tom případě nestěžuj, když jsi tak strašne spokojená a jste takto domluveni 😉
Já ti rozumím, ono co funguje během roku, to před Vánocemi občas nestačí, je potřeba trochu přidat u všech zúčastněných. 🤷♀️
Dítě mám skoro čtyřleté, drama kolem úklidu skoro na denním pořádku. Vysávat ho baví, ale uklidit hračky ze země, to ne. 🫣😅 S manželem pracujeme oba na plný úvazek, já na směny, tak to tak jako různě plácáme a řešíme za pochodu. Cukroví mám letos maličko, jediný volný den naplánovaný na pečení jsem ležela s migrénou. Dárky jsem ve většině případů objednala online, vyzvedla buď cestou ze školky nebo si to nechala doručit rovnou do práce. Manžel jen poslal peníze. V pátek dopoledne jsem to všechno zabalila. Babičku jsem nechala se zařídí jak chce, protože předchozí roky jsem to měla jako ty - já vybrala, nakoupila a zabalila dárky "od ní" pro dítě i pro nás a ona mi buď ani neposlala peníze nebo ještě měla nějaké řeči. Tak jsem to letos vypustila, však to nějak dopadne 🤷♀️ Dneska mě čeká plnění a zdobení cukroví a "generální" úklid, na který nebyl celý týden čas. Přesně jako ty jsem se nedávno taky rozčílila, že ten bordel doma nikdo nevidí. Že když chci péct cukroví, musím uklidit manželovi a synovi věci, abych to vůbec měla kde dělat. Ale u nás je to takový evergreen, co se opakuje každých pár měsíců 🙈 Dům máme malý, úklid nezabere hodně času. Ale na druhou stranu je i malý nepořádek "velký" problém... Tak jsem ti jenom chtěla říct, že v tom nejsi sama 😉
Příští rok si s chlapem už na začátku listopadu rozdělte co kdo zařídí, ať toho nemáš tolik. Třeba rozvézt dárky a cukroví může i manžel, jedno odpoledne o víkendu vezme děti ven nebo k babičkám a ty si v klidu doděláš co potřebuješ. Hlavně ho neomlouvej, že on toho má hodně. Má. Ale to ty taky 😉
Tak klidné a veselé 😘
Píšeš ze manžel je porad v praci,dceři je jen 5 let,takze co po nich vlastně můžeš chtít? Úklid tak jako uklízíš během roku, pořiď si roboticky mop, vysavač atd. Darky bych objednala přes internet a cukroví upekla pár kousků na chut,neni potřeba mít plné bedny s 18 druhy cukroví. My jsme v práci a není čas dělat kvůli Vánocům šaškárny.
@emillyhk on toho teď nemá moc. Má volno, tak to zřejmě pochopil tak, že má to volno a pohodu. Jako u maminky 🙂 My to řešíme každé vánoce. Blbé je, že on mi na všechno každý rok řekne, ať to nedělám a je vyřešeno. Nemám péct cukroví, nemám dělat výzdobu a nevidí problém. On si cukroví dá u návštěv nebo mu donese cukroví někdo z rodiny. Nezažil jaké to je sedět o hladu nebo mít chuť na něco, koukat na ostatní, ale nesmět si vzít. A vánoce bez výzdoby by mi přišli smutné. Kór když už jsou děti. A návštěvu si klidně pozve do bordelu. Je ale zajímavé, že špinavé umyvadlo a 2 týdny zmatlané zrcadlo nevidí, ale nového fleku na zdi nebo uraženého rohu si všimne hned. 😀
@j.a.n.i Třeba proto, že většina z nás má ráda cukroví a při pečení s dětmi se nadělá víc nepořádku než běžně? Nebo aspoň u nás. Někdo "musí" zajistit dárky, stromek, atd. Přeci nepíšu, že se musíme honit jako křeček v kole, ale oni i tyhle malé úkoly zaberou nějaký čas a ten je potřeba někde najít 🤷♀️ Neděláme předvánoční úklid, prostě jen ten provozní. Ale tím že zajišťuju i to ostatní, tak buď to všechno půjde z mého času "pro sebe" a budu naštvaná a unavená, nebo některé věci deleguju i na partnera. Nevím jestli to píšu srozumitelně.
Podle mne muži obecně si dokážu představit co to všechno obnáší.Predse z dálky to vypadá docela jednoduše 🤣🤣🤣Pár dárků,trochu cukroví,pár svíček a to stačí ne? 🤦😂
@emillyhk ty jsi asi nečetla všechny komentáře autorky. Ona postavila manžela do role živitele rodiny, který nic jiného nemusí. Na tom se s ním domluvila a měnit to podle všeho nechce. Z vlastního rozhodnutí tak zastává roli chůvy, kuchařky, uklízečky, pochůzkářky, atd. sama celoročně. A pokud chlapa celoročně držíš v tom, že jen nosí peníze a jinak nemusí doma hnout prstem, tak zrovna vánoční šílenství, kterým se my ženy umíme obklopit a jim obecně připadá naprosto zbytečné, fakt nebude pro chlapa impuls, aby sestoupil z piedestalu, kam ho žena postavila a nějak se zapojil...
@miryp ne já jsem ho nepostavila do role, že nemusí hnout prstem, do této role jste ho tu postavili vy. 🙂 Muž se doma věnuje dceři, ve volných chvílích hlídá, bere jí na tréninky, pracuje kolem domu. Všechny technické věci řeší on. Já 2x týdně odjíždím dělat svůj sport, teď už tedy omezeně, ale i tak. Psala jsem, že jezdí domů dlouho a v těchto chvílích po něm nechci, aby vyklízel myčky a vytíral podlahy. Chci aby si se mnou popovídal, opravil věci na domě, pohrál si s dcerou. To ale neznamená, že se nezapojuje a že nic nedělá. Dělá toho i tak dost. Akorát že na vánoce toho dělám i já o dost více nad rámec svých povinností a nestíhám to, co běžně bez obtíží zvládám.
Ok, tak to se omlouvám, ale ono to tak fakt vyznělo, že prostě nedělá nic, protože ty nechceš, aby to dělal 😉
Já myslím, že pro příští rok byste si už v listopadu měli sednout a úkoly si rozdělit. Dej svému muži jasné úkoly - koupit stromek, ty dárky objednáš a on je vyzvedne, který den budete zdobit a že chceš aby se zapojil, cokoli... Sesypat se na něj přepracovaná těsně před Vánoci je už pozdě a jen to vytváří vánoční dusno. Moje máma to dělala taky. Obvykle se 24. ráno sesypala, jak nestíhá a my jí neponůžeme a jen se válíme u pohádek s cukrovím. A my na ni koukali a nechápali. Chlapi obvykle potřebují dopředu plán a jasné instrukce. Samo jim obvykle nic nedojde...
Ano myslí. U nás podobné... Všechno dělám já, a ráda, ale když mi do toho hází vidle, tak vidím rudě. Chápu tě.. já jsem též řekla, že se nebudu přes Vánoce nějak super honit a dělat najednou generální úklidy a podobně ale stejně je toho milion... Manžel má náročnou práci, takže chápu, že se mu nechce ale když o něco poprosím, tak nakonec jde .. a aspoň je schopen říct, že jen díky mně jsou Vánoce, že dělám atmosféru a přizná, že oni jen přijdou k hotovému...a proto se jim Vánoce tak líbí 😄 no co už... Šťastné a veselé Vánoce všem 😀🎉
@miryp v pořádku, už jsem si všimla, že tohle rozdělení rolí, kdy se žena dobrovolně postaví do pozice pečovatelky, je na modrém koníku hodně neoblíbená. Já normálně na hubu nepadám a jsem spokojená. Mám čas na dceru, dům, zahradu i na sebe. Práce na poloviční úvazek mě baví, ale je to spíš sociální kontakt a kapesné. Já bych nechtěla život, kdy v 7 odvezu děti do státních zařízení a dopoledne je vyzvednu, rozvezu je na kroužky, uděláme úkoly a jdeme spát. S manželem se potkáme akorát večer na gauči. Ale štve mě, že přes ty Vánoce, když je toho hodně, tak mi manžel řekne, ať to nedělám a nechápe, proč jsem hysterická. Místo aby se zapojil a pochopil, že je to pro mě důležité, tak má blbé komentáře.
To chce vysvětlit jak to bereš. Můj manžel to možná dřív taky moc nechápal, ale vysvětlila jsem mu jak to mám já, že k Vánocům potřebuju mít všechno tip ťop. Tak mi furt nabízí s čím chci pomoct.
Přes Vánoce toho není hodně. Je toho přesně stejně jako ve zbytku roku. Plus stromeček a dárky. Zbytek je o prioritách. Já mám vánoce moc ráda, ale vánoce mi nedělá cukroví ani přerovnaný poličky nebo výzdoba. Proto nic z toho nedělám. Sorry, není čas, není síla a hlavně není zájem. A kdyby to manžel chtěl, tak by si to musel udělat sám, já zítra dolezu po druhé vypečené árové 24hodinové službě v řadě a vrchol je, že dojedu koupit tuňáka a klobásy. A nemyslím si, že jeden má nějaký extra právo deptat druhýho nějakou svou vysněnou představou vánoc, když to ten druhý fakt nepotřebuje.
Nečetla jsem vše, ale myslím, že většina žen před Vánoci aspoň jednou bouchne a prohlásí, že se na to může vys... Je to prostě plno úkolů v krátkém čase (navíc pokud pracuje, já třeba kvůli se práci mám před Vánoci pořád přesčasy a budu pracovat 27-4.1. nonstop i přes víkendy). Snažila jsem se vše udělat dopředu (dárky pro celou rodinu, přátele dětí mám hotové už v listopadu, nakupované něco i roky dopředu - aspoň člověk ušetřil), prostě mít to dobře naplánované. Taky dělám vše sama, ale jsem zvyklá z dětství (kdy jsme s mamkou pekly, zdobily apod...), tak mi to tak nepřijde. Taky máme plno besídek, někdy informace na poslední chvíli ("přineste za 2 dny dárek pro holku 100-150 Kč začínající na písmeno L"). Když pak žena vidí, že ona lítá a vedle ní rodina sedí a nudí se, tak je to hodně k vzteku. Jsem navíc člověk, který se stresuje z úkolů (chci mít čistý stůl a na nic nemyslet). Možná prosto se snažím vše udělat co nejdřív a pak mít klid. My slavíme dnes, včera jsem dopo vše přichystala a už máme opravdu pohodu 🙂 Dcera (6) naštěstí pomáhá, hezky se mnou pekla (už do začíná být opravdu pomoc a ne starost navíc), to mi přijde jako hezká činnost (mám ji spojenou i se svým dětstvím, kdy to bylo moc hezké), sama uklidila hodně věcí sama od sebe. Manžel často prokrastinuje, takže abych se toho "dožila", radši dělám skoro vše sama. Jo, je to holt stres před Vánoci, podle toho, co si kdo naplánuje, že se má udělat. Nejsem naštěstí taková perfekcionistka, stačí mi, když to nějak je. Dětem se vše líbí a to je hlavní. Smetí za skříněmi nikdo nevidí (ani já 😀). Vděčnost a klanění neočekávám, dělám to pro svůj pocit a podle toho zaberu/ubírám.
Tohle neznám, ale my jsme asi celkem flákači v porovnání s většinou. 24.12 jdeme na večeři k tchánovcům. Ti všechno nachystají a připraví a za zásobují nás cukrovím. Náš business jsou jen dárky. Oba jsme celkem flegmatičtí, takže se stává, že máme na vše dost času a pak to nějak vymyslíme. A vždy se všechno nějak udělá, vždycky to nějak dopadne.
Já si nedovedu představit, to za sebe hrotit. Ale na druhou stranu, polud by se toho ujal manžel. Zařídil výzdobu, sháněl dárky, pekl cukroví, přinesl věnec, dekoroval byt. Tak ho podpořím. Ale on to nedělá, a já na to taky nemám buňky.
@95newmommy2020 A až tchánovci nebudou moct?

Já tě teda chápu. Chci mít doma uklizeno, nepotřebuju umytá okna a přerovnaný skříně, ale prostě normálně uklizeno, vysáto, utřenej prach, umytý koupelny, to snad není žádnej vánoční nadstandard. Bordelaření ostatních mi pije krev a o Vánocích zvlášť. Povídačky o tom, že jim se zdá uklizeno dost a že oni o pořádek nestojí, tak to pardon, ale já ten bordel pořád vidím a uklizeno mít chci.
To se vy ostatní fakt doma přizpůsobujete tomu, jak se zdá uklizeno manželovi a dětem? A když děti řeknou, že ony jsou přece v pohodě s věcma roztahanýma po stole v obýváku, tak řeknete ok a jdete v klidu rozbalovat dárky? To my bychom mohli žít zavrtaní v hromadě odpadků a moje děti by bylo spokojený, že nemusí uklízet, a to teda děkuju pěkně, ale fakt nechci a zakladatelka evidentně taky ne.
Že se u uklízení vzteká pětiletá, to chápu, ale že u toho odmlouvá i manžel, místo toho, aby manželku, navíc těhotnou, podpořil, to je fakt známka totální nevyspělosti. A je úplně jedno, kdo pracuje na jakej úvazek.
Manželovi řekni, že se chová jako to děcko, protože dospělej chlap se přirozeně zapojuje do úklidu domácnosti ve které bydlí. Radím ti, abys tohle s ním vykomunikovala co nejdřív, jinak si ho časem přestaneš vážit úplně. Z vlastní zkušenosti vím, že i chlap, co doma nikdy nebyl nucen na cokoliv hrábnout, se dokáže spoustu věcí naučit, když cítí, že mu v manželství hoří koudel. Ale samozřejmě tam musí být vůle na obou stranách. Jsou tací, co se urazí a radši jdou o dům dál, než aby pochopili, že není nic ponižujícího na tom, když si po sobě chlap odnese nádobí do myčky anebo třeba vyluxuje, ideálně ve chvíli, kdy vidí, že je to potřeba, ne až to po něm chce nestíhající manželka.