Sestěhování. Co mám dělat?

kulicka324
24. zář 2023

Ahoj, vůbec nevím co mám dělat, je mi 30 a bydlím ve dvougeneračním domě s rodiči. Teď mi přítel nabídl abych se nastehovala k nemu do rodinneho domku (bydlí sám). Vůbec nevím co mám dělat,pokud zůstanu doma budeme bydlet každý sám a já musím začít rekonstrukci domu aby jsem měla alespoň 1/2 domu. Pokud se odstehuji, nebudu mít nic avše připadne sestře která dostala dům po babičce ale ja z něj neviděla ani korunu. Navíc mi pořád říká "prece nechces nechat na vše rodiče samotný a oni samy dům neutáhnou. Chtěla bych se odstěhovat ale nechci v tom rodiče nechávat samotné. Co mám dělat

barulina
24. zář 2023
fyii
24. zář 2023

@kulicka324 mysli jen na sebe. Rodicum muzes pomoci i kdyz tam zit nebudes, ale obetovat se kvuli baraku, po zkusenosti fakt ne. A pokid chlap ma svuj barak tak ti tezko k rodicum pujde, stejne to vetsinou nedela dobrotu.

jeyre
24. zář 2023

Běž k příteli a o barák se může starat sestra, která ho zdědí. O péči o rodiče, pokud ji potřebují, se můžete dělit.

veroniquecz
24. zář 2023

@kulicka324 počkej jako ze rodiče řekli, ze musíš dům opravit jinak ho nezdedis? A sestra dostala darovany dům od babi jen ona? Promiň, ale zda se mi ze s tebou pěkně zametají.

marketa1218
24. zář 2023

Pokud ti jde o peníze a o majetek,zůstaň. Pokud chceš mít i svůj život, což si myslím, že ve 30 je fakt na čase, jdi za přítelem.

kulicka324
autor
24. zář 2023

@veroniquecz ano sestra dostala od babičky dům, po její smrti ho potom prodala a postavila si s manzelem nový. Tenhle dům ve kterém žiji s rodiči bych podle tatovo slov mela dostat ja ale mama to zatrhla a ze pokud si neudelam rekonstrukci bude vse sestry, pokud ano dostanu 1/2 a druhou potom sestra. Platim napul s rodici veskere naklady na provoz domu a rekonstrulce.

hanahana
24. zář 2023

@kulicka324 to jsou teda nápady🙈 Po rekonstrukci dostaneš půl domu? No toto

zelenaesmolda
24. zář 2023

@kulicka324
Tak to ma mama celkem smulu protoze mas stejny narok na dum jako sestra.A napadnout se da I zavet.Pokud ho teda na sestru neprepisou jeste za zivota.

kulicka324
autor
24. zář 2023

S tímhle přítelem jsem chodila kdyz mi bylo 20, ale po necelem roce jsme se rozešli (mladi a hloupi).Po nem jsem chodila s klukem 9 let, ale ukoncila jsem to protože byl strasne fixovany na mamu a nechtěl od ni odejit. Pak mi z ničeho nic napsal , zacali jsme se vídat, jezdili na výlety,trávili jsme spolu čas. Ujasnili si co od života oba chceme a teď me po dvou měsících požádal at se k nemu nastehuji. Chtěla bych se odstehovat, ale na druhou stranu tu na cely dum nechci nechat rodice samotne.

sinicka
24. zář 2023

Pokud bych v této situaci byla já, tak bych odešla. Mám nějakou svou hrdost a aby mi někdo dával ultimáta a ještě takhle nefér v rámci rodiny, tak bych mu řekla, ať si ten barák strčí za klobouk.. blbý bude, když se s přítelem rozejdete.. to pak nebudeš mít nic. Aby sestra nyvrukovala ještě s nějakým nájmem. Nevím, jaké máte vztahy. Moje sestra taky zdědila 2 byty a chalupu po dědovi. Já nic. Protože jsem přece vystudovala a máme se s manželem dobře. Ona je chuděra na pracáku, tak má aspoň ty nájmy..
Upřímně mě to vůbec netankuje, s rodinou se vídám, nepotřebuju, aby mi někdo umetal cestičku a ještě za takových podmínek.

hanca78
24. zář 2023

@kulicka324 odejdi. Stejně pokud bys zůstala, tak sestra si nakonec bude nárokovat polovinu domu, přitom rekonstrukci máš platit jen ty? Sestra je vyčůraná, dej si na ni pozor.

zelenaesmolda
24. zář 2023

@hanca78
Nemusi to byt vina sestry.Je proste treba golden child aniz by za to mohla.

similenka
24. zář 2023

@kulicka324 Po dvou měsících se mi to zda celkem brzy, i kdyz... někdo se zabydli po týdnu a vydrží jim to 😊 Spíš jde o tu manipulaci ze strany matky. Takhle tě hodlá vydírat dokdy??? Do 50 zůstaneš kvůli nim sama?! Máme v rodině jednu hodnou dceru, která u rodičů zůstala,.... Je ji dnes 50, nemá chlapa, nemá děti a dnes uz ani rodiče.

westie
24. zář 2023

Rodiče se rozhodli mít rodinný dům, ne ty, tak nevidím důvod, abys tam musela zůstávat. Ale taky bych si sama se sebou ujasnila, jestli se budeš mít kam vrátit, když vám to s přítelem nevyjde - stěhujete se k sobě dost brzy, tak by bylo fajn to mít rozmyšlené - aby ses pak nedostala do pasti, že sice nechceš s přítelem být, ale nemáš kam jít. A jemu bych to takto řekla, ať chápe celou situaci a tvoje možnosti. No a s matkou, to je očividně kapitola sama o sobě - a právě proto bych raději šla🙂

galatea_a
25. zář 2023

Co kdybys místo toho, že dáš peníze na rekonstrukci, je dala do nějakého svého bydlení? Myslím přímo svého, ne přítele. Abys měla něco, kam se můžeš vracet, kdyby vztah neklapnul. Příteli to podej tak, abys třeba mohla byt později pronajímat a tak.

hanca78
25. zář 2023

@westie já jsem ukázkovým příkladem, s manželem jsme se poznali a za 4 dny už spolu i bydleli. Nebylo to sice v plánu, ale stalo se. Stěhovala jsem se vlastně po igelitkách. Jsme spolu přes 13 let.

hanca78
25. zář 2023

@similenka přesně, jak už jsem psala,. Po 4 dnech jsme spolu začali žít a jsme stále spolu. Ale plán to nebyl. Před manželem jsem nikdy s nikým ani nebydlela, natož tak brzy. Taky se mi to dnes zdá neuvěřitelné, ale je to pravda.

brunetka11
25. zář 2023

@kulicka324 Zrekonstruuješ dům a zhodnotíš ho i pro sestru. Tak či tak je neopomenutelným dědicem. S přístupem tvé matky ji stejně nevydědí nebo budou chtít, abys ji vyplatila, protože ona podědila starý barák a rodiče budou mít díky tobě dům zrekonstruovaný.
A také se ti může stát, že příště matka přijde a bude chtít auto, “jinak dům nepřepíše”.

Nic ve zlém, očividně se snaží tě mít pod kontrolou. Normální rodiče by byli rádi, že má dcera nový vztah (pokud tedy nedělá nějaké průšvihy) a naopak by ji podpořili.
Ty tu místo zamilovanosti řešíš, že přijdeš o barák. S cizími lidmi na netu. Až tak má na tebe tvá matka vliv.
Projdi si to sama v sobě…

alubif
25. zář 2023

S rodiči bych ještě promluvila, jestli to myslí opravdu vážně taková ultimáta a jestli teda to tak má být, tak pak by bylo dobré převést dům za jejich života na tebe s tím, že by tam měli zřízené věčně břemeno dožití. Aby sestra prostě po jejich smrti neměla nárok na půlku zrekonstruovaného domu. Někdy jsou ty vztahy v rodině fakt šílené.

zmrzlinka
25. zář 2023

Jestli se máš odstěhovat,tak to si rozhodni Ty.Ale určitě si šetři peníze.Kdyz není barák psaný na Tebe,tak nic nepředelavej a nedávej do baráku žádné peníze.Spiš si hledej něco svého.Treba i bez chlapa.

dashyyy
25. zář 2023

@hanca78 my jsme to taky měli hodně rychlé.. dostala jsem klíč od baráku snad na třetím rande, vlastně ještě dřív, než jsem v baráku vůbec byla 😀 a letos je to 13 let 🙂

levandule_k
25. zář 2023

Nelíbí se mi, že ti rodiče podmiňují 1/2 domu tím, že to musíš rekonstruovat. Trochu mi to přijde jako snaha vydírat tě a připoutat tě k domu, aby ses o rodiče na stará kolena postarala a oni nemusely financovat nákladnou rekonstrukci sami.

Dvou generační dům je peklo, zažila jsem to jako dítě a jsem fakt vyškolená, nešla bych do toho.

Ve výsledku, pokud bys odešla a oba rodiče zemřeli (pro zjednodušení najednou ), tak by půlka byla tvoje a půlka sestry, pokud by nebyla závěť nebo nedošlo k přepisu nemovitosti za jejich života na sestru.

Pro mě je to trochu vydírání a nátlak ze strany rodičů, a to já nemám ráda. Sbalila bych si svoje saky paky a šla bydlet k příteli. Svoje úspory bych investovala do své nemovitosti, a pokud nemám na svou nemovitost, tak bych si začala zvyšovat finanční gramotnost a investovala jiným způsobem.

franerka
29. zář 2023

Za mě? Vyřešit ještě dokud žijí...jen my nejde do hlavy..proč ty půlku domu dostaneš díky rekonstrukci a sestra jen tak...divné nemyslíš? Je to k tobě nefér. Na druhou stranu..se svým.majetkem.mohou jednat jak chtějí...takže musíš vědět zda ti to vadí nebo ne. Starat se lze i když budeš bydlet jinde...

suzanna123
29. zář 2023

ať se rozhodneš, jak chceš, než do toho domu investuješ jakékoliv peníze, sepiš s nimi smlouvu. Tohle teď řeší známí - zrekonstruovali část domu, v kterém společně s rodiči bydleli, teď otec umřel a sestra se domáhá vyplacení ze své části. Samozřejmě ze současné hodnoty.
Rodina nerodina, přesně od tohohle ty smlouvy jsou. Ve výsledku to rodině může ušetřit soudy a rozkol

te_reza
29. zář 2023

Narvat prachy do něčeho, co bude tvoje jenom z půlky a další prachy narveš ségre, aby si ji vyplatila? Byť ona už nemovitost zdědila? Fíha, už bych byla fuč.

miryp
29. zář 2023

Jsi ze zákona nepominutelný dědic, tj. i kdyby vše odkázali sestře závětí, máš nárok minimálně na zákonný povinný podíl. Pokud se rozhodneš zůstat, nech si udělat odhad nemovitosti před rekonstrukcí a schovávej poctivě všechny faktury, abys jednou v rámci dědictví měla jak prokázat, kolik jsi do domu investovala a mohlo se to v rámci dědictví "zaúčtovat" a nebyla povinna své sestře vyplácet plnou hodnotu nemovitosti v době úmrtí rodičů.

veronikav31
29. zář 2023

@similenka já s přítelem jsme začali spolu bydlet po 5 měsících a jsme spolu 16 let, 2 děti 🙂

bustedka
29. zář 2023

To trochu nechápu. Vaše rodinné vztahy asi nejsou košer úplně, což? To že dostala sestra dům po babi a ty nic je jedna věc. Darovala přímo babička za života, nebo to zdědil jeden z tvých rodičů a daroval to sestře?

Ohledně vašeho domu. Jediná varianta toho, aby celý dům dostala sestra je, když ho za svého života budou darovat. Do závěti si pak můžou napsat co chtějí, ale ty jsi neopomenutelný dědic. Pokud je dům v SJM, tak půlka zůstane přeživšímu rodiči a dědit se bude druhá půlka domu, z čehož ty by si měla třetinu. Takže šestinu celého domu, stejně jako sestra. Otázka pak, zda by se přeživší rodič vzdal svého nároku.

Podmiňovat si dědictví půl domů rekonstrukcí nedává absolutně žádný smysl. Za prvé nárok na dědictví by vznikl i tak (viz výše) a pokud s tebou jednají takovým způsobem, tak bych tomu ani nevěřila. Na dobrý slovo to nikdy nefunguje. Říct se totiž může cokoliv, ale realita je pak často jiná (vlastní zkušenost).
Ještě bych pochopila variantu, že by ti za rekonstrukci slíbili dům celý s tím, že pokud dům zrekonstruješ, tak ho na tebe opět za jejich života přepíšou (jinak vzniká právo na dědictví tvé sestře).

Suma sumárum. Já osobně bych se zvedla a odešla pryč. Z toho popisu (a ano, neznámé žádné detaily) to na mě působí manipulativně. Já jsem nikdy nebyla proto udržovat kontakt s rodinou za každou cenu jen proto, že jsme jedna krev. Buď se k sobě lidí chovají s respektem, nebo se jimi obklopovat nechci.

ninive211
29. zář 2023

Tvl, pěkně s tebou kejvaj, jen co je pravda. Tak sestra zdědila barák po babičce (asi to na ní bylo napsané za života, oblíbené vnouce, což?), ty bydlíš s rodiči, logicky bys očekávala, že bude pak tvůj a oni dělají ultimáta, jen pokud budeš rekonstruovat a I pak bude tvůj jen z půlky??? A ségra do něj nemusí vrazit ani korunu a ještě se tebounechá vyplatit, ne? Fíha, to je tedy povedená rodinka...
Btw.bez jistoty, že mi to říká pane (tj. přepis v katastru) bych do toho baráku peníze nevrážela, očividně co je domluveno a platí jeden den, za měsíc neplatí. Chtěla bych jistoty, jinak čau. Se může stát, že do toho vrazie peníze, pak se stejně nepohodlné, odejdeš k příteli a rodiče z trucu to napíšou na ségru...a ty budeš mít mozná tak na vyplacení toho, co jsi do toho vrazila

denski24
29. zář 2023

@kulicka324 proboha.. vezmi nohy na ramena a nenechej se rodiči takhle manipulovat..