Sprostá pubertální dcera
Ahoj holky, jdu si k vam pro radu 🙂 doteď jsem si vzdy vedela rady, u sebe i druhych, ale nyni nevim kam dal.
Mam 13 letou pubertální dceru. Je velmi inteligentní, rozumná, vyborne znamky, pomáhá nekdy doma - nekdy sama od sebe, nekdy ji nutim a ona drzkuje.
V pokojíčku, ktery ma s mladsi sestrou, je vetsinou binec. To ale neresim, domluva stejne nepomaha.
Co mi ale vadi, kdyz ji nekdy reknu at udela to nebo ono tak je na me sprosta! Slova typu " tak si n.ser", "aby ses nepo...", a podobne nejsou zadnou vyjimkou! Uplne v nich slysim jejiho otce ( aha, to jsem nenapsala, jsem rozvedena, ale v novem vztahu a s miminkem k tomu )
To, ze mi připomíná sveho otce ji samo nereknu.
Jenze me tyto jeji sprostarny uz vazne nebavi. Funguje na par dni zabavit telefon, ale pak je vse ve starych kolejich...:/
Navic zacina byt sprosta i na meho partnera, uplne stejným způsobem jako na me. :/
On je dosti klidny, ale neni zadny blbec, a nekdy se vuci tomu ohradi. Coz ona nebere. Vychovu dcer prenechava partner vylucne na mě, coz myslim asi je dobre, prece jen bych pro dcery mela byt vetsi autoritou. Ale pro tu starsi prave nejsem.
A to se vazne snazim, hodne se vsem detem venuji, dost dovolim, vysvetluji.
Pred lety jsem s dcerou chodila i k psychologovi, bez efektu.
Chci jen vice respektu a slušné chovani!
Máte radu?
Co dělám špatně?
@anetka1701 presne! 🙂 ofocuji si kdybycj nekdy potrebovala pro svoji dceru 🙂
Me v puberte facka taky priletela a vcelku casto, ted je mi 32, s mamkou se vidam nekolikrat tydne, chodime spolu na kurzy vareni, objizdime eurovikendy, kazdy den si napiseme.
@anetka1701 Já už sice angličtinu zapomněla, ale předpokládám, že je to "účet pro dceru". A víš co bych na něco podobného řekla našim? Udělali jste si mě, jsem nezletilá, musíte mě živit. A jejich reakce? Jedna by mi přiletěla a už bych to neřekla 😀
@aidelina Děkuju, jak jsem psala angličtina se mi dávno vykouřila z hlavy. Co budu nebo nebudu dělat nevím, dcera má rok a půl. Ale psala jsem, jak by reagovali moji rodiče. Už jsem tu psala, nikdy jsem nebyla bité dítě, ale v pubertě jsem dostala a naprosto právem a bylo to to jediné, co mě probralo. Domluvy, zákazy, příkazy, všechno šlo mimo mě. Ale stačilo mě dvakrát třikrát proplesknout a vzpamatovala jsem se. Trauma z toho nemám, rodičům jsem vlastně vděčná. A s partnerem se opravdu vzájemně nebijeme 😀
@sahrazad1 tim ze ji budes cist mobil u ni neziskas ani autoritu abi duvera ...ty timhle spadly na uplne dno
@sunnurse a vidis a ja kdyz si mam na neco negativniho z detsvi vzpomenout jsou prave facky a biti ...me to poznamenalo ..dost
@sahrazad1 Doporučuji si koupit kurz Nevýchovy. Naučí vás jak s dcerou komunikovat a pochopit co prožívá. Zabavení mobilu není dobré, jen si představte jaké by to bylo pro vás. Jdete na ní s autoritativním přístupem a to nefunguje nikdy, ale v pubertě tím víc. Nejspíš se cítí kvůli miminku odstrčená, není šťastná, něco ji trápí. Fakt zkuste tu nevýchovu, garantuji vám, že pak zjistíte, že to je uplně jinak než si myslíte a že se to dá vyřešit strašně snadno.
@dominikaromanova a cemu to ze dostane pres tlamu pomuze?
@veronicka89 mám doma už dvě pubertacky. Je to nekdy vazne tezke. Snazim se drzet se. 🙂 diskuzi jsem zakladala pred par mesici, doslo ke zklidnění, porad se ji venuji hodne, nyni je zamilovana, tak hodne mluvime o muzskych. Mame k sobe blíž. Ale telefon je jinak asi vazne to jedine, co funguje.
@vitezove uz jsem o te nevychove slysela, uprimne si ale nedokazi predstavit, o cem to je. Navzdory momentalnim trendum se nesnazim byt detem kamaradkou, ale mamou. Se vsim, co k tomu patri, tedy i autoritou. Ovsem nedavno me dcera sokovala prohlasenim, ze mam byt rada, ze jsme spise kamaradky 🙂 , tak mi to asi nejak nevychazi. 🙂 snazim se proste pubertu prezit, a v rozumne mire deti vest, a vytycovat hranice.
@sahrazad1 Ano, to je běžný omyl. Nevýchova není volná výchova. V podstatě je ten název spíš zavádějící. Jde o to, pochopit dítě, naučit dítě pochopit rodiče a naučit se spolu vycházet v klidu, bez hádek, bez upomínání atp. S hranicema! S pravidlama. Dítě si váží vás a vy dítěte. Prostudujte jejich web, na blogu jsou miliony článku o tomhle. Treba: https://www.nevychova.cz/blog/smrdis-znamena-ma...
@zelenaesmolda, třebas si uvědomí, ze takto již ne. Mimochodem, je to skoro rok stará diskuse nechce se mi dohledávat co jdem kde psala.
@dominikaromanova neuvedomi si nic,nepochopi,ze takhle se nemluvi ale nebude tak mluvit protoze se bude bat,ze dostane pres pusu.to neni reseni.
@sahrazad1 jsem hodně alternativní, vysvětluji a vychovávám trochu jinak, ale tohle mi dítě říct, tak ho profackuju. Ale hned, teď už je docela špatné s tím začínat, když jste jí nedali přes ústa hned poprvé, co něco takového vypustila. Asi bych taky rázně zakročila, ta inspirace z USA s tím účtem není špatná...jen by mě zajímalo, co by ta máma dělala, kdyby syn řekl : nezaplatím. Jak by to vymáhala 🙂
@sarkar Vážně? To jsi mě překvapila, takovou reakci bych od tebe necekala, jak znam jine tvoje příspěvky, zvlášť jestli jsi cetla celou diskuzi. Omlouvám se za reakci mimo tema.
@vitezove taky sleduju nevychovu a muzu doporucit jejich webinare,spoustu veci mame tak zazitych,ze si ani neuvedomime jakou pachame detem krivdu a jak i nevinna fraze muze zanechat rany.
@zelenaesmolda, možná uvědomí, možná ne. Nejsem zastáncem bití děti, ale občas dobre mířena facka je lepší než tisíc slov. Nebudu se zde s Tebou dohadovat, mám tři děti 17, 11 a 9 měsíců a vím o čem mluvím.
@dominikaromanova
aha,protoze mas vic deti tak jsi lepsi matka? :D
co konkretne podle tebe ta facka vyresi?krome toho,ze si dite nedovoli rict co si mysli a to ne protoze si to prestane myslet ale proto aby nedostalo?
jak by se libilo tobe kdyby ti manzel jednu flaknul kdybys na nej byla treba behem hadky hnusna?
je zvlastni jak spousta veci by vuci dospelemu bylo nazyvano tyranim ale vuci detem je to v poradku...
@zelenaesmolda, nikde jsem nepsala, ze jsem lepší matka než Ty nebo někdo jiný. Jen je rozdíl mít doma pubertaka a kojence, na počtu děti nezáleží. Vsimla jsem si, ze ve spoustě diskusi davas různé rady, ale o necem víš tak kulové. Bylo to spíše poukazani na to, ze mas dávat rady tam kde mas zkušenost. Takže se zde můžeme sejit tak za cca 12 let a později, pak si můžeme popovídat. 😉 Víc se nehodlám k Tvým dotazum vyjadřovat, přebere si to jak chceš.
@dominikaromanova neee,vubec nedavas najevo ze jsi lepsi,jenom o tom svem nazoru nehodlas diskutovat protoze mas prece vic zkusenosti :D
jak vis,ze nemam zkusenost?
jestli takhle pristupujes ke svym detem tak je docela lituju.ty mas pravdu a nehodlas o tom diskutovat...
@zelenaesmolda, přečti si laskavě všechny me příspěvky, ne jen jeden. Na hloupost se dá odpovědět jen hlouposti. Mám lepší věci na práci, krásný večer a dobrou noc.
@odula ja take nejsem zastancem fyzickych trestu, ale tohle si dovolit k mame, to by mi asi urcite jedna priletela. Nikdo tu myslim nerika, aby ji bezduvodne a "preventivne" rezali. Domlouvat a vysvetlovat muzou, ale na to, kdyz rekne mame naser si, by mela prijit najaka poradna reakce. At je to dlouhy zakaz mobilu, pocitace a televize, nebo treba jedna facka od pritele se slovy, ze takhle s mamou mkuvit nebude. Proste stanovit pravidla a byt dusledny. Na kazdeho zabira neco jineho, musi vyzkouset, co nejlepe zabere na ni. Vysvetlovat se muze i pri tom, nebo casem, az se dcera trochu zklidni a bude diskuzi naklonena.
@veronicka89 ja si to teda nemyslim. Urcita kontrola na socialnich sitich podle meho probiha ve spouste rodin. To, ze ma diky mobilu a tabletu pristup na internet a tim i neomezene moznosti stykat se s kymkoli podle me neznamena, ze by ji rodice nemohli a nemeli jistym zpusobem kontrolovat. To, ze umi sama chodit a jezdit autobusem taky preci neznamena, ze si muze chodit kdy chce a kam chce, aniz by to rodice vedeli. Nejlepsi je, mit pocitac v obyvaku nebo na nejakem "verejnem" miste doma a telefon si nenosit vecer do pokojicku, proste vypnout a nechat treba v predsini. Vecer se ma spat, aby byla ready druhy den do skoly a ne si psat s uchylakama a posilat jim radoby sprosty fotky. Nevim, taj nejak bych se snazila travit cas doma jako rodina, bez elektroniky a pocitacu, treba ji to zas trochu prirahne a zmirni se. Tak to mel myslim i Lendl - zadne mobily deti nebo kohokoli jineho v obyvaku. Je to rodinny prostor, pak jen sedi lidi vedle sebe a tukaj do mobilu a tabletu, ani si uz poradne nepromluvi..
@zelenaesmolda ja si teda taky nemyslim, ze by clovek mel rikat vse, co si mysli, nebo by aspon mel vazit slova a rict to slusne, v ramci nejakych hranic. Misto "naser si", kdyz nechci neco udelat rict proste mame, ze se mi nechce. Ona zas muze protiargumentovat a je z toho diskuze, ale na "naser si" by podle me facka klidne mohla priletet a dcera by na to nemela rict ani pip. A ani manzele by na sebe nemeli byt hnusni, meli by se chovat jako dospeli - rict, co se jim nelibi, ale v mezich slusnosti. Kdyby zenska rekla manzelovi, ze je c.rak, mohlo by se klidne stat, ze ji jednu lupne. To same samozrejme i naopak. A to nejsem zastancem nasili, ale prece si nemusi lidi nechat vse libit.
@mish02 no a kdyby ji lupl tak ho muze udat za domaci nasili protoze vztahnout ruku na dospeleho se nesmi ale na dite,ktere se branit nemuze ano.vzdyt ani policajti nesmi fyzicky napadnout podezreleho ci vezne.neni to ujete?
ja neomlouvam chovani dcery,ona ma ocividne nejkay problem a navic s ni zmitaji hormony.ale to,ze rodice zanedbali vychovu je jejich vina,zfackovat by meli v prvni rade sebe.
Já jsem v pětadvaceti svoji mamince poděkovala za každou facku, která mi od ní přiletěla. Moc jich nebylo, a všechny jsem si zasloužila, uvědomila si to a polepšila se....

@sahrazad1 Tak to mas slozite. Chytrou delat nebudu. ja psala, jak bych se k tomu postavila az normalnich okolnosti. Drzim palce.