icon

Stěhování z bytu do chaty: Problémy s rodiči a šetření

18. říj 2022

Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.

Strana
z7
janina228
19. říj 2022

No tak to nemáte moc dobrý vztahy v rodině, když po měsíci co si koupíte chatu se tam máte rovnou i stěhovat.. chatu .. kdybys napsala byt.. dům.. pozemek s mobilheimem.. ale chatu si i dle tvého popisu představím jako chatu a bydlet v zimě bych v tom nechtěla.. tvůj otec je jako dědeček jaký?

kometkak
19. říj 2022

Někteří lidé mají majetky a dětem nedají nic, někteří prarodiče mají fůru času a vnoučata nepohlídají ani na hodinu.. atd. atd.. I když tě to může štvát, je to každého věc, jak se svým majetkem a časem naloží.. Donutit je nemůžeš.. Někdo by se rozdal a někdo škudlí každou korunu.. Někdo dostane barák od rodičů a jiný musí platit nájem, když u nich bylí.. Tchýně s tchánem taky dostali od rodiny ke svatbě úplně nový obrovský dům a za své vydělané peníze si jezdili na dovolené, kupovali auta a užívali si život. Sým dětem (mému manželovi) dali ke svatbě peníze na skříň.. Někdo nemá takové smýšlení.. my jsme dostali, tak taky mladým dáme.. Nám někdo děti hlídal, když jseme kdysi potřebovali, tak my teď vezmeme štafetu.. Nejlepší se starat ve všem sám o sebe a ničím navíc moc nepočítat..

veruuu_kubesovic
19. říj 2022

@martinka_33 to byla ale přece jejich volba, chatka kde plno věcí není vyresenych než třeba si jednoduše pronajmout byt a je tam funkční vše...

jane46
19. říj 2022

@journals Taky si myslim... Ono to asi nebude tak cernobile jak je prezentovano 🤔

2hanah
19. říj 2022

To je sice fajn, jak tady holky moralizují, ale už jsem se i setkala s případem, že rodiče si žili na vysoké noze a dcera na tom nebyla dobře, dala je k soudu kvůli své špatné životní úrovni a uspěla, rodiče jí museli platit výživné. Tím ovšem nechci nic říct, jen, že to je prostě na rodičích, a pokud Vám nic dát nechtějí, nezbývá než to akceptovat, já bych to jako rodič třeba nedokázala nechat tak dceru žít, když bych se měla nad poměry nebo po ní nechtěla nájem, ale bohužel, i rodiče jsou jen lidi, a pokud nemají tak dobré srdce, že by s Vámi měli soucit, nic s tím nenaděláte, ale Váš příspěvek musím říct, že chápu, člověku nemusí jít o peníze nebo že by počítal, že se o něho člověk postará, ale spíš, že mu to přijde líto.

autor
19. říj 2022

@hojda my nejsme sezdaní (ještě), a to by stejně máma nedovolila, to jde již právně ošetřit, aby při rozvodu neměl nárok. Školku a školu máme 1,5 km daleko v obci. Co se týče studně tak je tam opravdu hodně vody, spousty pramenů, máme již zjištěné. Dřevo máme již nějaké koupené a máme dodavatele, se kterým jsme domluveni na další várce. Jinak ano, dělají to proto, protože se jim partner nelíbí.

hojda
19. říj 2022

a elektřinu máte vyřešenou (ceny), trošku bych měla strach, že pod těch 12 tisíc se v chatě nedostanete.

jane46
19. říj 2022

Mozna jsem prehledla, ale kolik vam je let? Jak ze by mama svatbu nedovolila?

autor
19. říj 2022

@jane46 je mi 30. Nemyslela jsem, že by nedovolila svatbu, s tím nic nenadělá 🙂 myslela jsem, že i kdyby mi ten pozemek darovala, tak právně ošetří, aby to bylo jen na mě, abych to nemohla na nikoho přepsat, prodat apod. Takže při případném rozvodu by na to stejně muz neměl nárok.

autor
19. říj 2022

@hojda elektřinu jsme ještě neřešili, teprve budeme řešit přepis s bývalým majitelem.

autor
19. říj 2022

@janina228 vztah byl dobrý, začali se takto chovat až kvůli partnerovi. Jako děda i babička jsou fajn, dcera je má ráda, syna už nějakou dobu nevídají.

michaela666
19. říj 2022

Ta elektřina mi přijde dost zásadní, abys nakonec nevzpomínala jak vám v pronájmu bylo dobře. Počítej že můžete platit klidně 3 krát tolik než původní majitel. Vlastní zkušenost 2 měsíce zpět.

zelenaesmolda
19. říj 2022

@michaela666
taky jsem vcera mluvila s pribuznou a rikala,ze za plyn najednou platitli 4x vic

autor
19. říj 2022

@michaela666 já si myslím, že za elektřinu budeme všichni platit minimálně 3 krát více...

hojda
19. říj 2022

na staré smlouvy a fixace zatím ne, to až časem, tak je možné, že ve starém bytě byste ještě nějaký čas ty energie měli výhodněji.

rosalline
19. říj 2022

Taky ti rozumím a nechápu chování tvých rodičů, když nejsi v lehké situaci….držím pěsti, ať se vše zlé v dobré obrátí…

jane46
19. říj 2022

@rosalline Koupili chatu, maji na rekonstrukci, drevo na celou sezonu, studnu, stehovani, zdrazeni elektriky ji netrapi, dojizdeni do prace kvuli kazde vetsi pracce taky ne... Nejsou v nelehke situaci 😆

rosalline
19. říj 2022

@jane46 nastěhovat se na zimu do chatky, to je výhra! To máš určitě pravdu... Jestli ty jsi ze zpráv pochopila, že je to boží, já nikoli. Hezký večer!

pincola
19. říj 2022

Já tu budu za exota, ale neuměla bych si bydlet v přetopeném bytě a k tomu mít pozemky a mladé poslat bydlet do chaty. To jen v případě, že by nepracovali, byl by tam alkohol a nevím co.

janina228
19. říj 2022

Totiž já se ptala hlavně proto, že mi to přijde jako naschvál ze strany tvého otce. Mohl by tam být myšlenkový proces, že se začnete s partnerem hádat a tím pádem půjdete třeba od sebe.. prostě a jednoduše- stěhovat se do chatky s dětmi na zimu.. asi nějaká ta hádka nad vaší situací s partnerem proběhne.. nicméně zatáhnout do toho i vnoučata, to mi přijde teda moc.. no a proč že tvého partnera nemají rádi?

jane46
19. říj 2022

@rosalline Pise, ze ji jen trapi chovani rodicu... No a koho ne. To je prd. Z ceho by si normalni clovek delal starosti pri stehovani do letni chaty, to ji netrapi... Tak co.
Kdekdo by mohl vypravet, co provedli jeho rodice ci jini pribuzni. To by bylo historek a hororu. Nechteji pomoct, jejich vec a boj. Hadam, ze vime tak pulku, proc se jim nelibi partner atd. Tady zname jen jeji "ja jsem chudak" pribeh.
Autorce preji, at ji vyjdou vsechny plany se studni, drevem, rodinkou, chatkou atd. a prestane planovat "co by, kdyby" Rodinu si clovek nevybere...
Jj, jsem cynik... Prozila jsem si svoje, co se da delat 🤷

petrasipkova1
19. říj 2022

Úplně chápu, ze te to štve. Kdo říká ze by ho to neštvalo, tak sedí v bytě po prarodičích určitě 😂 moji rodiče mi také dali stavební pozemek, plus nějaké peníze na začátek stavby, není to samozřejmé, bylo to od nich moc mile a hezké a já jsem šťastná a vděčná. Na oplátku jsme tedy postavili u nich ve vsi a jsme porad jedna velká rodina, pomahame si, radíme. Pokud je manžel fajn a vadí jim opravdu jen zjevem, tak bych se na ne vykaslala, kontakt udržela na diplomatické slušné úrovni svatky, Vánoce a hotovo. Jinak taky bydlim v malinke vesničce kde nic není, nejbližší obchod 6 km, děti do školky a školy vozime. Ale narodila jsem se tady, tak mi to nepřijde. Pokud jste trochu přírodní lidi, tak elektřina se dá asi zvládnout. Topení je v poho, na prochazkach budete čistit každý den les od klestí a hned bude čím topit. Také topime dřevem a uhlím. Co by mi vadilo je voda, asi bych bez sprchy nepřežila. Dítěti ohrejes vodu do vaničky, ale nemít teplou vodu na nádobí, ruce, sprchu to bude ocistec. Ale zvládnout se přechodně dá všechno. A pokud budete žít šťastně a klidně, tak to za to stoji 😊 držím palce ať vše klape.

klaari
20. říj 2022

@zuzkasim ja se musim autorky zastat, proste ji to je líto i dospělí si někdy potřebuji zaplakat.

ina10
20. říj 2022

Chápu,že je ti zo líto,ale tví rodiče se ti mstí kvůli výběru tvého partnera,s tím nic nenaděláš.Kdyby sis našla bělocha nemakačenka,tak by byli rádi?A takové to darování pozemku/majetku obecně taky nedělá moc dobrotu-ten obdarovaný pak musí skákat,jak dárce píská-zkušenost mých známých-jedni rodiče jim darovali pozemek,začali stavět základy,ale pořád jim ti rodiče do všeho (stavby,zařízení,vybavení,výchovy dětí) kecali, že doslova utekli-teď bydlí v bytě a s těmi rodiči přerušili veškeré styky (a to se s nimi chtěli ještě udobřit,ale bez odezvy). Navíc, kdyby takové rasistické kecy měla moje máti, tak ji nakopu a užnevidí nikoho z mé rodiny. Hlavně si všechno ohledně chaty ošéfujte (třeba i nějaké příspěvky na energie?) a snad bude mírná zima, počasí je bláznivé, loni toho sněhu třeba u nás nebylo vůbec. Plíseň z bytu ať si užijí noví nájemníci, pokud to tvůj otec nedá do pořádku...a rodiče ať si žijí v klidu a míru,však až budou potřebovat nějakou pomoc,stačí aby prodali kus pozemku.

jolana24
20. říj 2022

Já tě chápu. Mít tolik možností a nepomoct svýmu dítěti udělá jen blbec 🤷🏻‍♀️ My jsme teď 5 let čekali na nic 🙈 Zdědila jsem půl domu po tátovi a jako hodná dcera jsem se tam necpala. Máma bydlela v patře (3+1) a babička v přízemí (taky 3+1). Ony dvě platily 7000,- za všechny poplatky a my se dvěma dětma jsme se mačkali ve 2kk a platily skoro 20tis. 🫣 Pořád jsem čekala, jestli nepřijdou s tím, ať se nastěhujem. Nic. No tak jsem s tím přišla já a za týden tam budem bydlet a jak se to hodí, když zálohy na plyn jsou o 100% vyšší, že jo. A my nebudeme platit ani polovinu z toho, co teď. Ale řeknu ti jedno. Kdybych ten dům nechtěla dát dohromady pro naše děti, tak bych je tam klidně nechala, ať jim to spadne třeba na hlavu. Pro mě je prostě nemyslitelný nepomoct svým dětem, když mám jak!

chris_n
20. říj 2022

@rosalline ale to bylo jejich rozhodnutí

iva_kucerova
20. říj 2022

Tak v naší rodině to třeba tak není, u nás by spíš máma byla ráda,kdybych jí přispívala. Takže to určitě není všude 🙂

autor
20. říj 2022

@janina228 ono naschvál to asi bude, ale nemyslím si, že by nás chtěli rozdělit, to už zkoušeli a snad! pochopili, že nepochodí. Spíš si myslím, že jsou naštvaný, protože je nenapadla možnost, že si vůbec něco koupíme - věděli, že dům ani byt si dovolit nemůžeme a chtěli, abych na nich byla závislá a mít na mě nějaký páky. Asi moc dobře ví, že když budeme mít svoje, už s nimi budu v kontaktu jen minimálně. A navíc je to 30 km od nich, takže vnučku už taky neuvidí tak často. Partnera nemají rádi, protože je tmavší pleti a všichni ostatní by si o něm mohli myslet, že je cikán, dále že podniká a nepracuje ve fabrice jako ostatní, a je tam toho samozřejmě více. Muž není typ, co by někomu lezl do zadku, takže se s nimi vůbec nebaví a ani nechce, když vidí že mi ubližují. A to jim asi taky vadí, že se muž nesnaží se jim zavděčit a kašle na ně.

janina228
20. říj 2022

Jasný, to zas v téhle vaší situaci teď zpětně chápu vaše kroky.. zkraje mi to přišlo víc než nelogický,ale takhle v tom smysl vidím. Ještě takhle se zeptám - v té chatě už jste byli aspoň přes víkend, přespávali jste tam?

autor
20. říj 2022

@janina228 Ano jezdíme tam, byli jsme tam už na 5 nocí vcelku.

Strana
z7