icon

Stěhování z bytu do chaty: Problémy s rodiči a šetření

18. říj 2022

Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.

Strana
z7
kolibricek36
23. říj 2022

@zelenaesmolda otázka bylas někdy ve vepříně?
Já jezdím ráno se školákama busem ještě nikdy tam nikdo tak jak píšeš nesmrdel.

autor
23. říj 2022

@zelenaesmolda si představ, že já většinou nepoužívám ani sprchový gel, jen voda. Protože jsem zjistila, že když nepoužívám ty chemický sra.ky, tak se mi dlouhodobě přestal objevovat atopak. A kupodivu nesmrdim 🤷 ale tedy meju se každý den, i na chatě v té vaničce. Ale jinak si myslím, že je důležité omýt obličej a intimní partie, třeba i zinkou...a že jinak se koupat každý den určitě není potřeba, pokud jsme se ten den nějak nezaspinili...

zelenaesmolda
23. říj 2022

@kolibricek36
se skolakama mozna,dospeli casto pachnou zaschlym potem uz od rana.

zelenaesmolda
23. říj 2022

Je jasne,ze chemie atopaku nesvedci.
Co se zapachu tyce tak vetsinou to citi ti kolem toho smradocha,on sam sebe malokdy.
A taky hraje roli to,jak vyrazny ma clovek pot 🙂

sinicka
23. říj 2022

Dříve… dříve neměly ženský volební pravo. Dřive osirele deti putovaly jako otroci z domu do domu..
ja si teda nedovedu predstavit ani hygienu po velke potrebe v techto podminkach.. ja se proste myju, i v praci, vsude :D.. a celkove bych spocena nešla do ciste postele.. a proste po celym dnu clovek citit je..

orchidis
23. říj 2022

@ai30 jejda, to je vtipek 🙂 taky se mejes v dětský vanicce, viď?

ai30
24. říj 2022

@orchidis Nemeju, ale kdybych musela, tak narozdil od tebe vim jak :D

pincola
24. říj 2022

Autorko, znova opakuji, že tě chápu. A není v pořádku, že ty jdeš s dětmi do chaty a vaši všechno shrábli. A komentáře, že nemáš nic chtít a mazat do chaty, když teda na víc nemáš, tak z toho mi je do pláče. Lidi žijí různě. Někdo v chatě, někdo je rád za azylový dům.
To je jakoby byl hlad, rodiče měli celé prase a mladé s dětmi by nechali hladovět a ještě by se řeklo, že rodiče nemají povinnost mladým nic dávat. Není to prostě pravda. Existuje i vzájemná vyživovací povinnost mezi dětmi a rodiči. A pokud ten, kdo potřebuje pomoct nevede zahálčivý život, je ta lépe situovaná strana povinná pomoci. Protože, to je tak správné! U vás možná nejde o výživu vysloveně, ale je to tak hraniční. Ta nezrekonstruovaná chata bez pračky a sprchy je už sociálně hraniční. Máte prostě děti, nejste dva mladí dobrodruzi, kteří to tak chtějí mít. Já se tedy taky bojím, že se vám tam nebude žít lehko. A z těchto odpovědí je ještě vidět, že se mnozí budou dívat skrz prsty. Buďte stateční. Mrzí mě to a tvůj táta s bytem, ať se zadáví.

kamino
24. říj 2022

Nedá mi to - musím reagovat. Měla jsem v práci kolegyni, přestěhovali se do statku, který hodně potřeboval rekonstrukci, neměli tam také vyloženě koupelnu, ale vodu dole v trubce. Musela se nosit v kyblích do patra, kde měli jednu velkou místnost, kde vařili, spali, četli si... TV neměli a jedná se o roky kolem 2000, takže ani PC nebylo potřeba. Hodně surovin vypěstovali, chovali prase, měli krávu, slepice, perličky, husy.. Ano, žili jako na počátku století, myli se ve vaničce pomocí žínek, které vyvářely na kamnech, Prala ve vířivé pračce - stěhovali se do statku, když synovi byl rok a půl a v tomto stavu to měli asi 3 roky, než udělali rekonstrukci. Já jí poznala, když nastoupila do práce po rodičovské a kdyby nám to neřekla, tak bychom to nepoznali. Dá se to a kolegyně nikdy nesmrděla, jen dá hygiena o něco více práce s taháním vody, velký hrnec se stále hřál na kamnech, lavůrek na ruce byla stále, moc ráda jsem k ní jezdila na víkendy ( když už měli dvě místnosti 🙂 .. Není to tak dávno, kdy v pražských činžácích byl přívod vody jen na chodbu na pavlač, do bytů se také musela nosit a záchody byly také suché na pavlači... Vše jde, jen to dá více práce a my jsme si již zvykli na přepych. Ovšem, když se podíváme do světa - takový přepych má jaké procento obyvatel?

journals
24. říj 2022

@pincola jak aby rodice “vsechno shrabli”? 🤦🏻‍♀️ Vzdyt je to jejich. Ne deti, ale rodicu. A deti to casem dostanou take.
Do chaty sli zcela dobrovolne

bara88
24. říj 2022

@pincola tvl,dosáhli na to si koupit chatu a rekonstruovat ji a je to hraniční s nějakou vyživovací povinností? Co to meleš. A rodiče to zdědili stejně jako to třeba jednou zdědí ona pokud rodiče neudělají jinou závěť

pincola
25. říj 2022

@bara88 Ty sama v takové chatě ale nežiješ a nežilas, viď. Víš, co, ty si to se svými dětmi dělej jednou , jak chceš. Když ti to přijde normální. Aby rodiče měli nadbytek a nechali dítě s vnoučaty jít do nezrekonstruované chaty bez pračky a sprchy. A s vyživovací poviností-dokud mají co jíst a kde hlavu složit, pak vyživovací povinnost není. Ale chata bez sprchy s malými dětmi je z hlediska dnešní životní úrovně hraniční.
@journals Totéž. Taky jednou dětem řekneš, že je všechno TVOJE? Kdybys měla byt+ investiční byt na pronajímání+ další nemovitosti, necháš jít mladé s dětmi do chaty? Vyhodíš je z bytu, že cizí ti budou platit víc?Holky, asi takhle, každému prostě přijde normální něco jiného.
Připomíná mi to tu diskuzi, kdy nějaká holka psala, že šla v těhu na PN kvůli nevolnostem. A hned se do ní pustilo hejno sršní, že okrádá daňové poplatníky a zvracení k těhotenství patří. A každá blila 100za den a do práce chodila. Běžně vidím v MHD zvracet ženské do sáčku, to je totiž norma. Stejně tak je norma žít v nezrekonstruované chatě s dětmi a pokorně čekat na dědictví za 30 let, pokud jsou rodiče zámožní a ti zámožní rodiče běžně chodí s rukama dozadu kolem svého bohatství s vědomím, že vnoučata se myjí v ohřáté vodě v neckách, co dcera natahala z pumpy.

zuzkasim
25. říj 2022

@pincola Pokud jsou informace zde uvedené pravdivé, tak autorka a její muž si chatu vybrali sami a dobrovolně. Mohli bydlet v bytě, pravděpodobně by tam mohli být i nadále, ona sama napsala, že její muž má "hrdost", takže otci řekli, že se odstěhují. Nemyslím si, že je potřeba dělat z autorky chudinku. Povzdechla si, budiž, ale jednou je jí 30, má vlastní rodinu, tak se musí s mužem starat.

nita1984
25. říj 2022

Upřímně, nemám rada postoj, rodiče mají, rodiče musí dát. Naši by dali. Ale nemají z čeho. Tchán na pozadí ve zlate a jen jednou nám půjčil. Podotýkám, za komerční úrok 🤷‍♀️ Každý to má nastavené jinak. Není to jeho povinnost. Taky jsme šli do domu bez topení atd a upřímně ? Jsem rada, ze jsme plne samostatní

nita1984
25. říj 2022

@pincola 😂😂😂😂 blila jsem 20x za den a do práce chodila. Stěhovala se do domu před rekonstrukcí bez topení. A víš co? Nepripadam si divná ani méně cenná 🙃

pincola
25. říj 2022

@nita1984 proč méněcenná, naopak. Ale, když to jiná nedala, neznamená, že je méněcenná ona.
@zuzkasim Tvé názory mám moc ráda🙂 Jasně, ať se stará. Ale záleží z jakého pohledu se člověk dívá a jaké má zkušenosti. Kolem mě prarodiče pomáhají. Nám ne, tak vím, jak je to kolikrát těžké. Ne třeba finančně, ale s hlídáním (v našem případě). Já to mám tak, že vzor si beru spíš s těch, kteří mladým pomáhají. Považuji to za správné. Ne na debility. Zbytečnost je drahá svatba a takové. Ale s tím bydlením já osobně bych dětem pomohla a kdyby ne, styděla bych se před sebou samotnou.
@nita1984 Když nemají z čeho, tak je to zas jiný pocit. My jsme též samostatní, ale my nemáme problémy s bydlením. mě prostě je zakladatelky jen líto.

20190418
25. říj 2022

Chápu autorko, že tě to mrzí. Ano, rodiče nemají povinnost ti nic dávat, jste dospělí. Ale pokud je vsechno tak, jak píšeš, tak tvoje rozčarování chápu. A většinu z těch, co tady pohoršeně píší o tom, jak si vůbec můžeš dovolit cítit nespravedlnost, podezřívám z pokrytectví. Hodně jmen výkřikuje, jak rodiče nemají povinnost, ale v jiných diskuzích se dožadují státu a tím pádem anonymních daňových poplatníků, aby se o ně postarali a byli solidární. Za mě by se primárně měla starat rodina...
Rozčarování chápu, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Nezbývá vám, než zatnout zuby a pracovat za sebe na svém snu.
A taky chápu váš sen o životě v chatce, nejste jediní. Jen většina vám podobných není na MK 🙂 Ja jsem teda holka z města, která na venkov jen (byť velmi často) krátkodobě utíká každý víkend. Ale mám plno známých, kteří si svůj sen žijí v tiny housu nebo nějakých vesnických ruinách či chatách. A nesmrdí, jedí normálně příborem a říkají Ó nikoliv 😂 Dámy asi nikdy nebyly na backpacking tripu v zemích třetího světa nebo na přechodu na těžko, že nevědí, že umýt se do voňava ve finále člověk může i s vodou v 1.5l petce 😉 Tak good luck, zvládnete to. Pokud je to sen vás obou a budete si vzájemně oporou.

sinicka
25. říj 2022

@20190418 umyt se do voňava s 1,5 l ? Jako ruce možná, ale vlasy, intimni partie, podpaží? 😀
Jedna věc je se umýt v neckách večer před spaním, ale co hygiena behem dne? Při menzes např? Moje deti se taky myjou po velké potřebě, atp. Ne, to prostě v neckách nejde.

kolibricek36
25. říj 2022

@sinicka rozmazlený člověk vždy bude tvrdit že že něco prostě nejde

angelinie
25. říj 2022

Dámy, co se tady neustále tak ohánějí hygienou a že bez sprchy to nejde a lidé, co se několikrát denně nesprchují teplou vodou s mýdlem, jsou prasata...tak vás trochu uklidním - pravděpodobně drtivá většina vašich prarodičů byla podle vašich soudů slušný čuňata 😎😃 chce to trochu rozhledu i za stěny vašich vybavených bytů 😝

sinicka
25. říj 2022

No, ano. Moje babička s dědou se koupali v mistních “lázních” v teplé vodě každou sobotu a vzpomíná na to s hrůzou. Nyní se ve svých 85+ sprchuje i víckrát denně - dle potřeby - a doma má hezky čisto, hezky voní a má vždy čisté vyvoňané prádlo. V dnesni dobe standart, drive ne. Tak to je. Představ si, že se koukám na telku a moje babička ji zamlada neměla. Myslíš, že kdyby ji tehdy mít mohli, že by ji neměli?
Tyhle přirovnání miluju.
Daváš dětem léky, když onemocní? A proč, když, tvoje babičky je neměly?
@angelinie

angelinie
25. říj 2022

@sinicka Tak kupodivu toto nebyla vůbec pointa mého příspěvku, mně vadí to nadávání do smraďochů apod. Za mých babiček už samozřejmě léky byly, takže toto nebylo zrovna šťastně zvolené přirovnání. Stejně tak to s čistým vyvoněným prádlem, o kterém píše už Božena Němcová v Babičce (a ne, nebylo to díky pračce a sušičce). Co se týká televize, tu spousta lidí v dnešní době nevlastní, a ne proto, že by na ni neměli, je to věc volby, kterou naštěstí v součastnosti máme v mnoha věcech.

zuzkasim
25. říj 2022

@pincola Já získala dojem, že zakladatelka z bytu odchází hned a z hrdosti. Že se nepokoušeli domluvit. Pozemek je fajn věc, ale dům se sám a hned nepostaví, opět by museli na přechodnou dobu řešit bydlení jinak. Též nám prarodiče nepomáhali s dětma, mrzelo mě to, protože mám mamku 10 minut pěšky, ale respektuju to. Já to chci dělat trochu jinak, pokud budu jednou babička. Finančně jsme soběstační, hospodaříme tak, abychom to zvládli. Vystřídali jsme různá období, už jsem to tu psala, 3 roky jsme jako rodina nejdřív s jedním dítětem, pak se dvěma, měli v panelákovém bytě spolubydlící, abychom ušetřili a mohli byt zrekonstruovat. Pro spoustu lidí nepředstavitelné, nám to tehdy dost pomohlo. Naše děti měly režim, abych mohla při mateřské pracovat (šila jsem obvykle po večerech). Našla jsem si i práci, při které jsem mohla mít děti s sebou (vedli jsme mateřské centrum). Zaprvé jsem se chtěla nějak víc realizovat, zadruhé tu byla vidina peněz navíc nebo naopak ušetření za podobné aktivity, které bych musela jinde platit. Kdybych doma seděla a fňukala, že mi děti nikdo nepohlídá, nebyla bych tam, kde jsem. Proto nechci, aby zakladatelka fňukala, to nikam nevede. Plán s bydlením v chatě přes zimu mi přijde docela odvážný, ale pokud má do toho chuť a má šikovného chlapa, není to nereálné. A možná, pokud rodiče uvidí, že se oba dva fakt snaží, třeba časem taky změní názor.

mdch91
25. říj 2022

Kamaradi ziji roky bez tekouci vody, kanalizace, maj stastne deti a vubec nesmrdi :D... Je to ale zivotni styl, kterej je velka drina, asi jako vysvetlit nekterym zde, ze kazdy od zivota ocekava neco jineho.

pincola
28. říj 2022

@zuzkasim Chápu a respektuju tvůj úhel pohledu. Sama jsi to měla těžké a zvládlas to. Patří ti obdiv. Mě naši nepomáhali taky, ani teď s dětmi nemáme od babiček žádnou pomoc. A já když si za zakladetelku dosadím své dítě, tak vím, že bych se jako rodič musela propadnout, nechat takto potomka odejít s holým zadkem, pokud bych sama měla nemovitosti. Vím, že těžkosti člověka mohou posílit, ale mě se to příčí. Myslím, že vztah máma-dítě má být zachován celý život, i když jeho kvalita je v dospělosti jiná. Ale rodič by furt měl mít zájem na tom, aby se dětem vedlo dobře. Určitě to nemůže být ze strany dětí bezbřehé zneužívání. Třeba, když dítě má na starosti jen samo sebe, má práci, tak ať si na chatě bez vody v kohoutku žije. Když už by byly děti, neumím si představit nenabídnout pomoc, pokud mám z čeho. Stejně osobnost dítěte už je hotová, nemyslím, že bych ho tím rozmazlila. A sama pro sebe tolik nepotřebuji ani teď, tak nemyslím, že až budu starší, že budu o tolik jiná.
Pravdu máš, že i pozemek by znamenal stavbu domu-případně prodej pozemku, tedy starosti. Ale možná by zakladatelka v sobě neměla tu hořkost, že rodičum na ní nezáleží.

anylom
14. dub 2025

Ahoj Zadavatelko, jak to celé dopadlo takhle s odstupem? A co vztah s rodiči? Já jsem řešila něco podobného, ale jen s mámou. Rozvedla jsem se a s dětma šla po dobu rozvodu (táhlo se skoro rok) k mámě. Od manžela jsem vyloženě utekla, úplně mu hráblo a žárlil, že jsem nemohla snad ani před dům. Mámě jsem řekla, že ji všechny náklady doplatím po vypořadání majetku po rozvodu. Řekla že v žádném případě a z mateřské mně zbyla jen 1000 (a dítě na sunaru a plenách). Chápu kdyby měla nějaké existenční potíže, ale to v jejím případě bylo spíš naopak. Manžel podal předběžko na rozšíření styku s dětma (ne že by mu o to šlo, ale věděl že nemůžu podat žádost o fin.pomoc dokud nebude vyřešené první předběžko a na všechna rozhodnutí se odvolal, tak se to táhlo měsíce). A myslel, že mě tím donutí se s dětma vrátit ). Kdyby mi přátelé nepůjčovali na nájem, tak nevím co bude. A samozřejmě klid nebyl, mohla jsem prat jen tři pračky týdně a podobné situace a taky jsem slyšela, kdy už teda půjdu, že si spodek pronajme (což se nikdy nestalo).O hlídání nemůže být ani řeč, i když my jako děcka byli pořád u prarodičů. Když mi kamarád nabdl bydlení, tak mně to přišlo nevhodné v době rozvodu, ale půjčila jsem si od něj chatu. Psychicky to byla obrovská úleva, lepší než ve vile s mámou, lepší svoboda s neckama na chatě. Sice tam byla studna, ale vody málo. Prádlo jsem prala u kamarádky a pak jí náklady chtěla doplatit, ale nechtěla, tak jsem jí dodatečně pozvala aspoň na dovolenou. Paradoxně se později situace obrátila, ale úplně z jiného důvodu. S kamarádem jsem se dala nakonec dohromady (od něj to byl plán hned, ale já to nepropukla😁, jak jsem měla jiné starosti). A vzhledem k tomu, že jeho rodina je mnoheeeeem víc hogo fogo než si myslí máma, že je ona sama, tak teď se snaží společensky patřit k rodině mého partnera. A když se jí to nedaří, tak mě tlačí ať jí platím zubaře, dovolené kvůli zdravotnímu stavu a že mám k ní vyživovací povinnost, tak čekám, kdy mě to oficiálně přistane v datovce. To že x let děti neviděla nebudu komentovat, ona si prý užila svých dost. Aktuálně jsme přerušili kontakt, ale ono to k tomu směřovalo roky. Máma je narcis a vždycky bude myslet jen na sebe než na jiné (vlastní děti nevyjímaje). Někdy mě to mrzí, ale duševní zdraví byla pro mě větší priorita. Jak je to teď u vás?

Strana
z7