Štve mě moje mamka (ohledně moji roční dcery)

nnikola24
30. dub 2021

Dobry den

Jelikoz se nemam komu sverit tak se sverim vam .
A nakonci budou otazky na ktere snad odpovite .

Moje mama si snad mysli ze jsme si s pritelem udelali mimco abych ho furt nekam cpala a davala na dny i noci pryc .. furt mi vycita ze jim ji nepujcuji , ze u nich jeste nespala ..a ze u nich vubec neni ze si pro ni prijedou a vecer i privezou ,, ( jsme z jineho mesta) . A ze ona me davala uz od mimima pryc k babicce na hlidani aby mohla si delat sve a mohla zit .. a ze uz me tam nechala pres noc atd atd ... furt me do toho nuti ,, jakoby by to byla moje povinost nekam malou cpat .. a davat ..

Prominte ale ja si nedelala mimco abych ho davala pryc.
Protoze mi stejne chybi a myslim jen na ni .
Pritom si prijet a byt u nas muzou kdy chteji , a nebo mi tam ale pry s ni chteji byt bez me a huci do me kdy tam bude spat ze uz ji je rok ,,
Neni snad tohle na me , ?! Kdy nekam pujde
A ted mi oznamila ze ve ctvrtek si ji vezmou ..
ani se nezeptala nic oznamila to jako hotovou vec .
A mam strach aby to ted nedelala porad ,,😞 ze si oznami ze si ji vezmou a hotovo ...
a vi ze jsem doma ze skoro nikam nechodim protoze kamaradky nemam a vse je ted zavrene ze jo

Kdy spali vase deti pryc ,?? A jak casto jste je davali na hlidani?

slecnami
30. dub 2021

A mluvíte spolu vůbec?! Působí to na mě ufňukaně, že nedokážeš vyjádřit svůj názor/postoj. Místo psaní do fóra s mamkou promluv - prostě dítě budeš na noc dávat až sama uznáš za vhodné a vaši přijedou, až se domluvíte... I kdyby to znamenalo, že se třeba nejdřív urazí. Pokud je opravdu tak neodbytná...

rnika
30. dub 2021

@nnikola24 Tak pokud oznámila bez předchozí dohody...tak smolík. Řekla bych jí, že ani omylem a přiznám, že by to bylo na truc, aby si nemyslela, že má hlavní slovo.
O tom kdy bude dítě spát bez rodičů mimo domopv máte rozhodovat vy jako rodiče a ne babička.
Je sice hezký, že se snaží, ale všeho moc škodí. ( Taky mám jednu extra snaživou a vím jak to šlověku leze na nervy... věty o tom, že ona šla do práce a babička vychovávala jsem si vyslechla taky... no přepočítala se, já nebudu čekat až budu jednou moct vychovávat vnoučata, její smůla, že to tak měla). Akorát si pomohla k tomu, že jsme velmi omezili styky ač jí dětem nechci brát. Tak to prostě nešlo. Jinak k otázce spaní. Moji synové šli spát k prarodičům až když spát chtěli ( první dva mám po roce, spali tam spolu... nejstarší po pátých narozeninách, druhorozený po čtvrtých). Teď třetí syn bude mít čtvrté narozeniny na podzim a myslím, že v létě už také bude přespávat. protože říká, že by chtěl. Jinak na celý den tam už jezdili o něco dřív, ale to přespání až takto. Jo a k hlídání... já hlídání moc nevyužívám, jakože bych potřebovala a vyhledávala. Takže u nás je to tak návštěva jednou do měsíce ( prarodiče nejprve chtěli každý víkend, ale manžel je v týdnu pořád pryč a víkendy si chceme užít jako rodina).

mishka87
30. dub 2021

Tak syn bez nás byl poprvé ve 3 letech, kdy ho vzala babička do divadla v Praze a pak spali u její sestry. Šly společně s vnoučaty do divadla. Dala bych ho i dřív, tak ve 2 letech určitě. Jinak babička se nejdřív zeptala a pak teprve vše zařidila.
Na tvém místě bych řekla NE a babička by měla smůlu. Musíš být rázná, když se ti něco nelíbí. A je jedno, jestli se jedná o rodiče nebo kohokoliv jiného. Já jsem teda byla "drzá" i na vedoucí v bývalé práci, když se mi její jednání nelíbilo.

madbetka
30. dub 2021

Nejstarší dceři je 3,5 a u babičky spala dvě noci - když jsem rodila druhé a třetí dítě.
O tomhle necháváme rozhodnout děti - až samy projeví zájem, budou tam samy spát, jinak ne.

Oznámila? A ty jí hodláš vyhovět? Normálně jí to řekni, holt do kolečka opakuj a buď pochopí nebo ne. Ale rodiče jste vy.

bessinka
30. dub 2021

@nnikola24 kolik je dítěti?
Já mám 2 letýho.ještě mimo domov nespal.na hlídání,abychom my měli volno, nechodí.většinou hlídá moje mamka,nebo táta.nežijí spolu.a víceméně jen,když jdu k dr.asi 2x hlídali za ty 2 roky,když jsem šla kouknout po obchodech.já už bych brala nějaké hlídání,tak snad to vyjde třeba v létě.
jako větu,že si přijedou,když ty nechceš,bych netolerovala.je to tvé dítě a ty rozhoduješ kdy a kam půjde na hlídání.nenechala bych se do toho nutit.
drž se a dělej podle sebe.hezký den

kevi1
30. dub 2021

Ja som davala syna na hlidani od malicka, ale on bol na umelom mlieku, tak to je ine. Trebars, ze mamka hlidala a my sme si zasli do kina. Ale rodicov mame obaja 400km daleko, takze to bolo skor zriedkave. V cca 10 mesiasoch ho mala svokra na predlzeny vikend, my sme isli do Krkonos. Potom dalsi rok, to mal necele 2 uz bol tyzden u jednej babicky a tyzden u druhej babicky. Ja som v tomto asi exot, ale myslim si, ze je prinosne, ked dieta nie je nalepene len na mna a preco by si ho nemohli uzit babicky, ktore mu ukazu "iny svet" ako ten nas a syn je tam uplne nadseny, ze ma zmenu prostredia a inu zabavu. Nemusim mat decko na sebe nalepene 24/7..
Keby mam rodicov v meste alebo blizko, tak davam na hlidani po vzajomnej dohode, nechcela by som, aby sa to zvrtlo na to, ze dieta nedajboze k babickam odkladam, proste asi jak by to citil moj syn a jak by to citili babicky. Takto sa vidame raz za 1-2 mesiace maximalne kvoli vzdialenosti. Ale predpokladam, ze keby boli blizsie, tak obe babicky by mali zaujem si ho minimalne raz tyzdenne po praci zobrat na par hodin, vnuka uplne miluju zboznuju. Nerobila som si dieta, aby som ho odkladala k babickam, na druhej strane, nerobila som si dieta ani ako hracku, ktora "patri" len mne. Keby vidim samozrejme, ze syn ma problem ist niekam s babickou, alebo u nej prespat, tak by som ho nenutila, ale syn na mne nie je nonstop nalepeny, takze na mne nie je totalne zavisly a k babickam chodi rad. Aj u tety a strejdy uz spal.

klokanka31
30. dub 2021

@nnikola24 My nedáváme vůbec na hlídání, a ani nebudeme. Malé je 11 měsíců, a odmítáme s manželem jí kamkoliv dávat bez našeho dozoru. Nedej se, je to tvoje dítě.

te_reza
30. dub 2021

A proč ji to takhle neřekneš? Holce je 5 a ještě nikde nespala, neměla jsem potřebu, když jsem někam šla, hlídal chlap a naopak. Teď už má rozum a čekám, až si řekne sama, že třeba bude spát u babičky. Vzhledem k její povaze se sice asi nedočkám, ale nějak mě to netrápí.

jako_mala_holka
30. dub 2021

Komunikace je základ, ale samozřejmě a rozumným člověkem... Naše malá ještě bez nás nikde nebyla, když nepočítám nějaké to povozeni v kočárku okolo baráku, na celý den bych ji nikomu nedala, natož přes noc... V červnu ji bude rok... Naštěstí nikdo moc nerýpe a když náhodou trochu začne, tak mu řeknu ne, díky a jsme vybavení 🙂

jako_mala_holka
30. dub 2021

My teda hlídat nepotřebujeme, návštěvy jsou vzájemné podle toho, jak se domluvíme a jak to jde a není problém, na noc bych ji dala, až si sama řekne, že by chtěla, přijde mi to tak v pořádku

me_druhe_ja
30. dub 2021

Tohle je hrozně individuální: některý maminky jsou na svých dětech extrémně závislé a mají problém je spustit z očí na pár hodin i ve třech letech a jiné jsou zase více "free" a klidně dají na hlídání už po pár měsících. Taky záleží kojení/nekojeni. 🙂 A ani jedna varianta není dobře nebo špatně. 🙂 Pokud ty dítě na noc nechceš dávat na hlídání, tak nedávej. Je to tvoje dítě. Prostě řekni mamce ne a konec. Každopádně myslím, že pokud už nekojis x krát denně, klidně by babička mohla hlídat i déle než hodinu v tomhle věku. Což by mohl být rozumný kompromis. Nicméně komunikace je základ.

Jinak syn spal poprvé u sousedů, když mu bylo 15m a já jsem rodila. 🙂 A teď občas chodi do jesliček na 2-3h, když potřebuju se ségrou k doktorce, se sebou nebo tak. Ale přes noc ještě úplně cíleně dávat nechci, to az kolem těch dvou let. Uvidíme no.. stejně nemám možnosti.

felixfelicis
30. dub 2021

Tohle ja nějak nepobiram, proč chce tolik babiček mít u sebe male miminko přes noc? Chtějí si zavzpomínat na noční vstávání nebo co? 🙂
Mám petileťáka a přes noc zatím jinde nespal, půjde, až si řekne. O vasem dítěti rozhodujete ty s pritelem, tak to dej mamince najevo.

lennus
30. dub 2021

@felixfelicis Asi proto, že si tím kompenzují to, o co přišli, viz tato babi, která chtěla žít

kevi1
30. dub 2021

@lennus ja ti neviem, moja mamka ani svokra si nic nekompenzuju, skor mi pride, ze svokra napriklad - nech je akokolvek - je taka, ze ked sme tam, tak chce, aby sme si odpocinuli a pokial by sme chceli, k vnucatam by kludne vstavala, aby sme sa my "vyspali" aspon 1 noc sa stvrt roka. Ale toto sme moc nemuseli riesit, syn je spachtosko a spaval nam celu noc, max 1x sa zobudil na mlieko.

lennus
30. dub 2021

@kevi1 Myslím tím ty babičky, které si vnoučata takto vynucují. Moje mamka i tchyně pomůžou, ale žijí si svůj život a já jsem asertivní a tohle bych si nenechala líbit, co píše autorka

kevi1
30. dub 2021

@lennus aha tak to hej, uz chapem..

jjasmina
30. dub 2021

@lennus na tom něco bude, kéž by moje máma se tak starala a pečovala o mě s bráchou, jako se stará o vnučku, ale já nastavila pevné hranice, které respektuje teda

knuffel
30. dub 2021

Hele, neřeš to, kdy kdo dával dítě na noc babičkám. Ty musíš být schopná vykázat svoji matku do patřičných mezí. Neplakej tady na fóru a pošli matku někam. Připadáš mi sama jako dítě, které se bojí, že se bude maminka zlobit, když si vezme sušenku před obědem...

darkwitch
30. dub 2021

Mladší přes den hlídala mama hned a tím myslím, asi hodinu venku v kočárku když bylo malé čtrnáct dní, starší měla plavání a novorozeně jsem na bazén brát nechtěla, manžel byl v práci. Potom hlídala od konce sestinedeli když jsem měla školu, jezdila s námi do školy a vozila v kočárku a nosila mi dítko na kojení. Jinak hlídá buď když potřebuju (jdu k doktorovi, do školy...) nebo když si chce vzít děti na výlet. Mladší je dva a půl a ještě nikde nespala ani to nikdo nechce a ona taky nemá zájem. Stársi občas prespi u babičky asi od tří let, v chtěly obě. Myslím ze hlídání je o vzájemné dohodě, když chce dítě, rodič i prarodič...

vikinkav
30. dub 2021

My davame deti k prarodicum a radi 😄 mame je kousek, vztahy dobre, od 1 roku nemam vubec problem, ale ja kojila a hodne tak to bylo jine, beze me to byl docela stres je uspat. ted ve 3,5 letech bych poslala syna i s nasima na dovolenou kdyby se nabidli 😉

keksik002
30. dub 2021

@nnikola24 syn v pul roce pres noc u nadich, ale to byla akutni vec, pak od roku casteji. Ale syn byl od narozeni na UM.. Jen tohle bych zatrhla, je to tvoje dite a ikdyz je to tvoje mama prece nebudes skakat jak ona píská. Musi mit nejake mantinely kam az ano, ale tohle je pro me daleko za. Takze nastavit pravidla, jak a kdy půjčovat malou a razne s ni promluvit ze je to tvoje dite a ty si ho chces hlavne uzit, dokud je male..

margriet
30. dub 2021

@nnikola24 A ví mamka o tom, jak se cítíš ty a jaký na to všechno máš názor? Osobně nemám problém dát syna na hlídání k babičce a dědovi, ale je to všechno o komunikaci. Musí to vyhovovat oběma stranám. Navíc moji rodiče ještě stále pracují, takže se většinou vídáme o víkendech všichni společně a k opravdovému hlídání dochází jednou za čas. Poprvé syn spal u babičky a dědy v půl roce, od druhých narozenin tam spává přibližně 1x měsíčně. Syn se k prarodičům těší a já jsem ráda, že si naši užijí vnouče. Budují si spolu hezký vztah, mají společné zážitky. Měla jsem to tak podobně i já se svojí babičkou a dědou a jsem za to ráda. Je ale pravda, že se na všechno domlouváme a moji rodiče plně respektují to, že já a manžel jsme rodiče našeho syna.

michaela_2
30. dub 2021

Starší děti byly hlídaní na odpoledne prababickou a babičkou už od kočárku, dodelavala jsem VŠ, takže to jinak nešlo, kdyby babičky nemohly nebo nechtěly hlídat, tak bychom sehnaly normálně paní na hlidani. Přes noc byli oba poprvé cca v 18. měsících, když jsem je přestala kojit.
Nejmladší zatím na hlidani přes noc nikdy nebyl (protože covid), ale než to začalo, tak u nás parkrat byla na večer “hlidaci teta” - normálně paní přes agenturu, kterou starší děti už znaly. Pokud jsem chtěla večer doprovodit manžela, na nějakou pracovní akci nebo jsem nějakou měla já a chtěli jsme tam jít s chlapem oba spolu.
Většinou jsem malého nakojila, dala spinkat a on se nikdy nevzbudil - a pokud by se přece probudil, byla tam segra s bráchou, na které byl zvyklý. Ale zvládlo se to pokaždé úplně v pohodě 🙂

Teď, má prababicka po očkováni, takže jsem ji tam malého konečně na chvilku dala - na její opakovanou žádost a byla jsem úplně překvapena, jak moc mu to dalo. Naucil se nějaká další slova, ukazoval mi doma na fotkách dědu a prej tam dokonce sám snědl oběd (doma ho musím krmit). Od te doby se mě každé ráno ptá, jestli půjde k babí 😃 Takže to brzy zopakujeme.
Já si myslím, že dětem to dá hodně, ten svět prarodičů - a oni zde také nebudou věčně 😉

Nicméně, takhle to mám já. Pokud se ty citis nějak nepříjemně, tak není tvoje povinnost kopírovat druhé a nějak se do toho hlidani nutit! Proste delej podle sebe - ty jsi její maminka 🍀

levandule_k
30. dub 2021

To je tak těžké otevřít pusu a říct, ne mami, opravdu bude spát doma se mnou. Dítě potřebuje matku a to jsem já. Ty jsi teď její babička tak to respektuj. Mateřské věci jsi si měla užívat se mnou, když jsem byla miminko. Dítě není věc, abych ji někam dávala, takže fakt nedám.

alokina
30. dub 2021

Syn má rok a už spal u obou babiček. Je tam spokojený a šťastný, nevidím důvod, proč ne 🤷 ale teda on už spí celou noc, semtam se vzbudí jen že má žízeň

petrasipkova1
30. dub 2021

Se spaním to mám tak, že čekám až si dítě řekne,takže 5 letá spala u babičky a u mýho bráchy, ktery ma dvě holky. Syn 3 roky by chtěl taky jít spát se segrou k sestřenicícm, ale kojí se, a nechce přestat, bez toho neusne, takže sám ví, že musí zůstat se mnou 🙂 jinak bych mamince řekla, jéé ve čtvrtek už mám něco domluveno, to se mi nehodí. A u ročního dítěte jsme se střídali jen s manželem. JInak na návštěvách jsem byla pořád přítomna, je to ještě drobek co se nedomluví.

janinasm
1. kvě 2021

@nnikola24 no tak oznamovat může co chce ale je to tvoje dítě takže ať se uklidní. To, že tebe dávala už od miminka někam pryč, tim bych se být jí nechlubila a v klidu ji řekla že malou prostě dávat pryč nechceš, že nevidíš důvod. Že ty nejsi ona. Jako já vůbec nic nemám proti tomu dát na hlídání i spaní dítě, ale tohle je plně v režii matky, tebe a když ty ji na hlídání dát nechces, tak nedávej. Vůbec nechápu jak si to u tebe někdo může vynucovat

ejmate
1. kvě 2021

@nnikola24 Já bych máme normálně řekla, že na spaní ne, že nechci, že je ještě malá, když se na to necítíš. Hlídání na celej den u nás nepřipadalo v úvahu, ptz jsem do roka a půl kojila, ale když už pak dostávala mlíko jen ráno a večer, tak jsem byla ráda, že si ji na pár hodin někdo vezme. Teď ji byly dva roky a přes noc beze mě ještě nebyla, ale na půl den je u babiček aspoň 1x týdně.

jannym
1. kvě 2021

Dite neni knizka z knihovny aby si ho nekdo pujcoval podle toho jak se mu zachce, je na rodici aby si rekl o pomoc (hlidani), pokud chce nebo potrebuje, a tak jako prarodice nemaji povinnost hlidat tak rodice nemaji povinnost dite “pujcovat”, boze jak tohle muze nekoho vubec napadnout...jako v soucasny situaci jsem taky rada kdyz si nekdo na chvili ty moje dably vezme na hlidani, ale je to o tom, ze pozadam a podle moznosti je mi vyhoveno, nebo ze se prarodice zeptaji, ze by radi to a to a zda je to mozne...

izz76
2. kvě 2021

@nnikola24 Moje straší dcera spala u babičky poprvé ve 2letech,mladsi ve 4,5letech.. Byl to přirozený vývoj, že to tak chtěly, byla to pro ně zábava. Nevidím důvod dávat na hlídání přes noc mimino, je to nepřirozeně, nevím kdo z toho má jaký užitek. Já jsem dlouho kojila, takže to ani nebylo možné. Jinak hlídání na odpoledne, nebo povozit kočárek, proč ne, když jsem potřebovala taky jsem babičku využila. Babičkám samozřejmě nebylo odpirano vnučky vidět, naopak společně jsme trávili a trávíme dost času.