Tchyně bere, ale nic nedává. Co si myslíte?
Ahoj holky,
chtela bych vas poprosit o nazor na situaci v nasi rodine.
Tchyne bydli kousek od nas, je sama, chodi do prace.
Kdyz prijde z prace, jde si vetsinou lehnout a kdyz uz k nam obcas prijde, tak az k veceru, v dobe vecere, nebo kdyz uz se jdou deti koupat. Zdrzi se chvilku, treba 10 minut. A pak se zase klidne vice nez tyden nevidime.
Je to jeji volba, ze netravi s vnoucaty vic casu, i kdyz me to samozrejme mrzi.
Ted ale proc to pisu. Kdyz se vyskytne nejaky problem, hned nahani pritele aby to vyresil- nefunkcni kotel, pichla pneumatika. atd. Kdyz nekam jede, starame se ji o psa.
Chapu ze je sama, ze ji ta chlapska ruka chybi,
ale posledni dobou me proste stve to, ze ona tu pomoc od nas bere jako automatiku, ze "bere, ale nic nedava".
Kdyby treba rekla, at pritel vezme deti, kdyz ji jde neco opravovat, nebo se zeptala, jestli neco nepotrebujeme, kdyz treba marodime. Ale bohuzel.
Jinak chci dodat, ze vztah mame takovy neutralni, zadna nevrazivost, ale tohle mi proste vadi a zacinam mit potrebu se nejak ozvat.
Co si o tom myslite?
@martinka_33 Je videt, ze tohle muze opravdu pochopit jen clovek, ktery to zazil.
@cilkat Diky za nestranou diskuzi. S tim "sebeobetovanim" si na to asi kapla. Tykat se to jen me, tak uz jsou hranice asi davno vytycene. Bohuzel byl partner vychovan stylem drz hubu a krok a tim padem si ji nedovoli moc oponovat. A ja- abych nedelala doma zbytecne zle to celou dobu tolerovala.
Ted se to nejak nastradalo a ja nevim, jak s tim nalozit.
@fire85 To spani po praci je velkej kamen urazu.
On by byl rozdil, kdyby odpoledne prisla a rekla- za dva dny budu potrebovat xyz.
Namisto toho vecer uspim deti, konecne je chvili klid a za chvili vola tchyne, ze bude potrebovat xyz.
Mně to prijde v klidu. Aktualne se tesim na to az budu sama a trochu si delat co chci🙂 sakra snad mam na to pravo ne? A ne se porad o nekoho starat! Ano prijde mi normalni poprosit o pomoc syna. Stejne tak muze o pomoc pozadat kdokoli me
@nnnadja A to je prave ono, ze se porad o nekoho starame. Kdyz ne o deti, tak tchyne to jisti.
Kdyby to bylo vyvazene alespon nejakym zajmem, tak nereknu, ale takhle si clovek pripada fakt jako posluhovac.
Chlap tam kvuli necemu jde a rekne ji, ze jsou deti marod. Kdyby vzala za dva dny alespon ten mobil a zeptala se, jak jsou na tom. To ji proste nezajima.
A pak prijde za tyden, ze by potrebovala xyz.
Tak ja nevim, takhle prece nefunguje rodina.
Já bych do toho nešťourala a když Ti to nedá, řešte to vy dvě spolu, ne přes manžela, to je cesta do pekel. Taky jsou tchýně, co jsou u "mladých" pečené vařené, hlídání vnoučat si nárokují, mají milion nevyžádaných rad atd. Já tchýni nemám, za mě lepší babička na baterky než žádná.
Četla jsem jen nějaké komentáře a Teda uf...
Teď se budu jen modlit, že si moje děti nenajdou za partnery kretena a krávy, kteri by jim vyčítali péči o vlastní rodiče.
Věřím,že svoje děti vychovavam tak, že by mě nenechaly chcipnout samotnou bez pomoci 🤦♀️
Tchanovce zrovna 2x nemusím, ale jsou to rodiče mého muže. Takže si muži 100x myslet že je jeho máma třeba kráva,ale pořád je to jeho máma a s takovou se k ní chovám. Slušně a s úctou. A pokud to je aspoň trochu možné, tak jim samozřejmě pomahame.
A opravdu věřím,že se mi to s mými dětmi vrátí. Akorát teď hlavně o ty chlapečky budu mít ještě větší strach.(Spise tedy z krav co si najdou🙈😂😂😂)
@escapelle Nevim, proc musis hned takhle urazet, kdyby sis to precetla poradne, zjistila by si, ze partnerovi nic nevycitam a ani tchyni nenechavame chcipnout bez pomoci.
Nemyslela jsem to konkrétně na tebe a vlastně ani na nikoho jiného. Ale jestli se cítíš jako potrefena husa? je to myšleno s nadsázkou. Trošku nadhledu ✊
@escapelle V tom pripade je tvuj prispevek uplne zbytecny.
Ptáš se,jaký máme názor na to, když tchyně bere pomoc od vlastního syna jako automatiku.a nic nedává...
Tak doufám,že Si moje děti nenajdou partnery,kteří by jim vycitali pomoc vlastní matce.ktera je sama.
S těmi balíčky jsi to celé nějak pomotala. Ne, není nic špatného na tom, že se stane a nezvládne balíček převzít, tak požádá o pomoc tebe. Ano, nezvládla jsi to, jestli jsi jí nedokázala říct, že se ti to zrovna nehodí, nebo se někde naháněla s kurýrem, místo abys mu zavolala, ať ti to hodí domů. Ale ten, kdo to nezvládl, jsi byla ty. Požádat o převzetí balíčku fakt přes čáru není.
@martinka_33 Pokud budu mít cestu kolem, zvážím, jestli mi doma taky něco nedošlo a těch pár minut pro babičku obětuju. Pokud ne, napíšu jí, že se mi to zrovna dneska nehodí, ale zvládnu to zítra nebo pozítří. A nebudu z toho dělat haló, jaká je to hrůza, že si řekne o pomoc a žádnou za to nenabídne mně.
@barumrallyebum To jsi teda zrovna u mě vedle jak ta jedla. Nemám ji ráda a s gustem si na ni zanadávám. Ale to, že si řekne o pomoc, zrovna jako důvod k zlobení se nevidím.
@escapelle
Tak jinak- pripada ti v poradku, ze se ona o vlastniho syna a jeho rodinu vubec nezajima?
A jak rikam, nic mu nevycitam.
Chápu, že tě mrzí, že se babička nezajímá o vnoučka ani o vás podle tvých představ. Tohle mě u tchyně taky vždycky mrzelo. Ale nemá povinnost se o vás zajímat, svou práci udělala výchovou syna. Chápu, že tě to mrzí, chápu, že tě to štve, ale nijak to nic nemění na tom, že má právo požádat svého syna a jeho rodinu o pomoc a nijak se nerevanšovat.
@rebe Jak muzu zavolat kuryrovi, kdyz na nej nemam kontakt? Volala mi, ze k ni jede, tak at jdu ten balik prevzit. Ted hned, ne za dve hodiny, kdy by byl prostor si nechat poslat cislo a domluvit se s nim. Z jeji strany to bohuzel neni ani receno jako prosba.
@rebe Ma na to pravo a kdyz bych ji odmitla pomoci, tak jsem podle reakce vyse krava.
Asi uz se v tom fakt nehodlam rypat.
Hele já jsem teď měsíc porodu, za celou dobu se nezeptali,nezavolali jak mi je,zda něco nepotřebuju, nevím co....jo, poslala třeba jídlo,i když hlavně pro děti co si naporoucely. Neříkám že mě to nemrzelo, že jakoby nemají zájem, že jsem třeba muži v návalu hormonů neřekla,že jsem pro ně jen děloha která jim odnosi vnouce,toho budou chtít vidět ale já je nezajímám...na druhou stranu, já je zajímat nemusím. Mě si pro život vybral jejich syn,ne oni..
A když něco potřebuji, tak muž taky jede,nebo jedem oba. Ale nechtějí Teda 3x týdne dojet na nákup a zbylé dny vozit po doktorech.
Pomoc rodičům mi přijde naprosto přirozená, automatická. Taková přirozená úcta nebo jak to říct.
A to ji opravdu nemusím a nebyli nám ani na svatbě.
Nechytej se slovíček. Nikde sem nenapsala,že ty jsi kráva.napsala jsem jen,že snad si moji synové nenajdou krávy! A zrovna tohle používám dost často. "Panebože, jakou si můj chlapeček najde krávu." Protože je dost možný,že pro mě jako matku,tchyni, bude kráva prostě Kazda. Ale je to nadsázka!
Jak,jsem psala,pokud si přijdeš jako potrefena husa,za to já ale nemůžu.☺️
Pokud ji odmítneš, protože je to pro tebe v tu chvíli příliš velká zátěž, je to něco úplně jiného, než když ji odmítneš principiálně proto, že není babička roku.
@escapelle To asi fakt nema cenu resit. V jejim pripade jde spis o pohodlnost, pritel ji treba jezdi natankovat, protoze to ona neumi a naucit se to nechce.
A vzpomene si az kdyz uz by pomalu nikam nedojela.
S kurýrem, prostě jí v tu chvíli řeknu Teď nemůžu nikam jít, nestihla bych obléknout děti, řekni mu, ať to doveze sem. Nebo řeknu Jasně, pošli mi číslo, domluvím se s ním. Nebo řeknu Je mi líto, ale teď to fakt nejde. Já nejsem její malá dcera, já ji nemusím poslechnout na slovo. Ale pomůžu jí bez keců, když můžu. Easy peasy.
To sem celá ja😂😂Taky to nesnáším.jako teď mi tankuje manžel,děti bych s tím asi neobtezovala😂
Hele já chápu že tě štve. Tímhle nebo něčím jiným. Myslím si že tak,jako si někdy potřebujeme zanadavat na děti,muže, vlastní matky,někdy to bouchne s těma tchynema. Taky nejsem žádná svetice a nelíbilo by se mi kdyby tam měl muž nebo oba jezdit 5x týdne. To bych neměla kapacitu ani na vlastní rodice...ale primárně si stojím za tím,že děti by se o své rodiče postarat měly. Pokud tedy rodiče jako rodiče fungovali.
Ale pokud vyzaduje většinou blbosti typu tankování protože se jí nechce, ale řídit schopna je,tak to bych taky prskala. Ale oprava kotle atd, to už je zase za mě oprávněná žádost .
@escapelle Pritel neumi opravit kotel, schanel ji opravare. To mohla i ona sama. Nebo ze bude chodit pani na odecet vodomeru- kdo nebude doma, nechte listecek se stavem.
Tak mi samozrejme vola, at jdu pani pustit dovnitr- na listecek se vyprdla.
Ale jak rikam, uz se v tom nehodlam stourat.
Pomoc rodičům, pokud potřebují (zejména když je tchyně sama), mi přijde normální. A také je zcela normální, pokud se vám to opravdu nehodí, nemůžete, říct slušně: "omlouvám se, už něco máme, nehodí se nám to, příště nám o tom prosím řekni zavčas". Já teda musím ŕíct, že co se pomocí týče, mám tchány zlaté, manžel je jedináček a prostě cokoliv potřebujeme, pohlídat, vyŕídit, pomůžou, pokud můžou. A naopak zas manžel chodí pomáhat jim (nebo třeba za tchány platíme složenky, oni neumějí a ani nechtějí umět s internetbankingem a roky vše platili přes poštu za šílený poplatky, trvalo to dlouho, než jsme jim dokázali vysvětlit, že vyhazují peníze z okna) a nikdy bych mu to nevyčítala, protože oni se taky starají.
Ty jo a já tě chápu. Protože pomoc od syna a pomoc od tebe - jakožto chtě nechtě prostě cizí - je rozdíl. Je to stejné jako v kterémkoli jiném vzájemném vztahu lidí - ta reciprocita musí fungovat. Nemusí to být nutně vyvážené fifty-fifty, ale aspoň občas revanš být má. Protože pokud to tak není, nutně si dřív nebo později ta jedna strana bude připadat jako píp. A v ty fázi teď podle mě jsi. Takže až po tobě něco bude chtít, co ti takto vadí, řekla bych třeba každý druhý třetí případ "promiň, nemůžu/nemám cas/nehodí se mi."
@rebe znáš to přísloví, ze 100x nic umořilo vola? Ono když je to každou chvíli něco, je to opravdu otravné, ale to asi chápe jen nekdo, kdo to zažil... Navíc teda extýchýně měla o vnoučata zájem a hlídala je, tady neni ani to... A nakonec jsem jeste poslouchala nářky exmanžela jak po nem rodice zase neco chtej a jak je strašný ze si to neumí zařídit sami...
To, co popisuješ teď, je ale něco úplně jiného než to, co jsi psala na začátku. Je prostě úplně v pořádku, že matka požádá syna o pomoc při zařízení opravy kotle nebo výměny pneumatik, a nemusí poskytnout nic na oplátku. A taky je ale naprosto v pořádku, že když má snacha pocit, že ji babička úkoluje drobnostmi jen proto, že se na to vykašlala nebo se jí nechce a už ji to štve, tak že prostě řekne Je mi líto, dneska ne.
@martinka_33 Znám a naprosto to chápu. Já ale říkám jenom to, že podle mě máme morální povinnost starat se o rodiče bez nároku za protislužbu. Čistě proto, že nás vychovali, bez ohledu na to, jestli se ještě starají o naše děti nebo o nás. To ale fakt neznamená, že bychom neměli právo odmítnout, když se nám to nehodí, je to pro nás moc velká zátěž, přeroste to únosnou míru nebo máme pocit, že nás zneužívají 😉
Nezlob se na mě, ale ty nechceš slyšet názor odlišný od svého. Chceš jen poklepat na rameno, jak jsi dobrá, že tchyni pomáháte a zanadávat na ni, jak je nesamostatná a nejeví zájem o děti. Proto se tady nebudu ani vyjadřovat, protože s Tebou úplně nesouhlasím. Pomoc rodičům mi přijde normální. Ale nezakladej diskuze, pokud nechceš slyšet i jiný názor než svůj 🤷♀️

Ty jo co je to nesamostatnou paní že to neudělá sama ? Vzdyt jsou to drobnosti, zvalst jestli si chodí po práci lehnout,