Tchýně mě zničí - vůbec mě nerespektuje a nemůžu ji vystát

dixi86
21. črc 2018

Ahoj, chtěla bych poradit, možná se vypovídat než mě trefí...
S tchýní jsme měly vcelku fajn vztah než se narodil po dlouhých letech syn. Švagrovou(její dceru), která se o děti stará způsobem, že jsou denně u tchánů a tam má samo klid od všeho včetně vaření, jsem neřešila, i když po mě startovala a vychylovala bezdůvodně od začátku. (nevím důvod, její manžel dříve měl na mě oplzlé řeči, rád si povídal, občas nám pomáhal, já mam x koníčků, baví mě spousta věcí, zatímco jí asi nic, ..) Po narození syna začaly problémy s tím, že tcháni hulí i s dětma u hlavy, oni jí sajrajty a cpali by to nejradši i našim dětem, nemoci zásadně neřeší, natož hygienu nebo mytí rukou, atd. To dva roky jsem zkousávala a držela se, manžel jim občas domlouval, občas rejpali, občas bylo dusno a nějaká malá hádka, protože MY jsme exoti, a oni jsou všichni naprosto ok. Já se snažim s manželem o zdravou stravu včetně nás, tam je to opak. Respektive mi přijde, že tam je obráceně naprosto všechno. Děti švagrové jsou snad celoročně nemocný a nikdo neřeší, zda se někdo léčí tady s chemo, má nádor, atd. Prostě děda s babi vydrží asi vše. Za to my jsme zlý, že se ukážeme 1-2 v týdnu. Já jsem sama na celej barák, psy a zahradu, jen o víkendu mam manzela doma. To taky nikdo neřeší, takže každá "návštěva" mi obírá čas. ale teď k věci. Dcera když měla 14 dní, tak jsme se tam ukazali na žádost tchýně(přijela z dovolené se švagrovou), samozřejmě všichni nasraní, nemocní a nikdo nic neřekl předem. Já to zjistila až když všichni poplivali malou(neměla ani 3kg), když jsem videla jak synovcovi tekly zelený nudle proudem. Místo abych slyšela, jo promin to jsme nedomysleli, tak jen pojeb od švagrový, že nevěděla že tady budem a že teda mame chodit když tam nejsou když mame problem(jsou tam denně). To byla posledni kapka a šli jsme. Po tydnu nikdo nechapal, proc jsme tam nebyli takovou dobu a ja tedy napsala po domluve s manzelem sms, co vse nam vadi, atd. ohledne deti(koureni, nemoci a jidlo) (sms proto, protoze se tam nikdo nedokaze bavit o problemech, natoz je resit. ) Mam vzdy drzet hubu a nic neresit dle tchyne. Nikdo tam nevidi problem. A hlavne nikdo nic nechape ani kdyz jim to manžel cely den vysvetluje. Tchyne je nas*ana(mam byt ale ja) a já jsem schopná se rozvest jen proto, že manželovo rodinu nedavam. Kdybychom nebydleli všichni vč.švagrová v jedné vsi, tak to přežiju, ale takhle mam hruzu z toho, kdy zase nekoho potkam. Vim, ze maly ma babi s dedou rad, i oni jeho, ale jak se tedy vidat? nechat pomalu hulit dvouleté díte? jíst klobasy a bramburky den co den od roka, ne-li driv? byt porad nachcipany? neřešit? o hygieně tam ani nemluvim. Prostě nevim, jak se povznest nad toto, aby to neodnasel manzel, protoze ja jsem z nich na prasky.

kridav
21. črc 2018

Asi neporadim, ale to fakt takovýhle primitivní lidi existují? Asi bych takovou babi a dědu oželela a holt by vnoučata byly bez nich, než tohle.

vitezove
21. črc 2018

@dixi86 to je fakt špatný... no stýkat leda když u toho budeš ty nebo manžel. Bez dozoru bych to asi nedávala :(( protože tohle je fakt špatný.

vitezove
21. črc 2018

@dixi86 A holt když budou kouřit nebo nemocní nebo něco, tak rázně říct teď se tohle děje, nám to vadí, jdeme pryč. A pokud to nejsou schopni tolerovat, tak se asi nevídejte nebo je zvěte jen k sobě, kde třeba budou respektovat, že se u vás nekouří prostě. A před návštěvou se zeptejte, jestli jsou zdraví.

rebe
21. črc 2018

Manžel za to nemůže. Rodina jste ty, tvůj muž a vaše děti. A je jen na vašem rozhodnutí, s kým, jak často a za jakých podmínek se bude vaše rodina stýkat. Jste dospělí lidé a to rozhodnutí můžete udělat podle svého uvážení, stejně jako nastavení podmínek. Tchyni a švagrové se to může nelíbit, ale o vaší rodině rozhodujete vy dva.

dixi86
autor
21. črc 2018

Právě, že existují a nikomu nedochází, že je fakt něco špatně :( nechci brát dětem prakticky jediný pořádný prarodiče, ale tohle nedávám :( jsem tam vždy já nebo manžel, ale po tom všem mam teď takovou averzi, že nevim jak se přemoci na návštěvy. Jestli to tam mam jen s hrůzou odsedět, vše ignorovat a jít domů nebo jak. Ono je to hlavně asi tím, že jak je švagrová využívá aby měli se švagrem klid, tak vše je v pořádku, aby je tcháni hlídali a milovali i nadále. Nebo už nevim proč. Oni řeknou, že jo, i když mají min. zelenou rýmu. Tam už je to marný. a hlavně jak se vídají denně, tak je prakticky nemožný,(hlavně od podzimu do léta) je vidět aniz by byli zdraví. řešíme to už přes dva roky a pořád zabedněno :( odpověď na kouření je, že malej stejně bude kouřit nebo jestli si myslim, že to nikde neuvidí, atd.

dixi86
autor
21. črc 2018

@rebe já vím, ale chodili jsme na dlouhé procházky a teď? teď se modlim, aby syn neodbocil k babičce nebo k tetě. Co mu mam říct, když je potkam? nene, ty neznam. Tohle je na budku :/ vim, že manžel za to nemůže, ale já si nemohu pomoct :/

dixi86
autor
21. črc 2018

@vitezove chodila k nam prakrat do roka jen tchyne tak na pul hodky, ted uz dlouho ne, musi hlidat doma a starat se o vsechny..

elinkal
21. črc 2018

@rebe to napsala perfektně. Vy, s manželem, tvořite rodinu. A Vaše rodina, Vaše děti = Vaše pravidla. Taky mi trvalo mnoho let k tomu dospět, ale když se nad tím zamyslis, jsme už dost staré a dospělé, aby jsme věci dělaly podle sebe a svého uvážení. Proč se budu stýkat s někým, kdo mě stresuje?

rebe
21. črc 2018

@dixi86 Jasně, že ne, vaše rodina budou pořád. Když je potkáš, není důvod se s nimi normálně nebavit, když k nim chce jít a ty taky, můžete tam zajít a na místě nechat všechno plynout podle toho, jak ti vyhovuje. Když budou kouřit, můžeš jít ven nebo pryč, když mu dají něco nevhodného k jídlu, můžeš zakázat, aby to jedl. když ti budou něco vyčítat nebo se do tebe navážet, můžeš říct, že je to tvé a manželovo rozhodnutí a že vyžaduješ, aby se k tobě chovali slušně, případně odejít. Je to těžké, taky s tím pořád dokola bojuju. Ale důležité je vědět, že to nemusíš tiše snášet a nechat si všechno líbit. Jsi dospělá a můžeš se jako dospělý člověk rozhodovat, ať se to zbytku rodiny líbí, nebo ne.

vitezove
21. črc 2018

@dixi86 no tak já bych jí často zvala k vám, ať nemá výmluvu, že je nechcete vídat. To že ona nepřijde je už její boj a míč je na její straně. Malému bych se to snažila nějak vysvětlit, že babička a děda kouří a že nechceš, aby tam byl, protože by pak byl nemocný a musel by jet do nemocnice. Jen ať to hezky ví od mala. A že děti jsou nemocný a on přece nechce nic chytit a pak doma ležet a nemoct si hrát.

nikolspace
21. črc 2018

Teda to je hustý, to bych asi nedala a babi nebabi, dokud by se nenapravili, tak prostě útrum. Přece jen to jsou tvoje děti.

calvac
21. črc 2018

@dixi86 To je sila,taky bych to neudychala. Ja to mela s tchanama velmi podobne,porad jsme se s nimi snazili nejak domluvit,porad se vse stupnovalo,tak jsme to nakonec utli. Je to sice taky na prd,ale par let se vubec nestykame,tchani bydli cca pul km od nas. O vnoucata nemaji vubec zajem,od te doby proste nic. Na druhou stranu mame fakt klid a nezereme se zbytecne. To napeti vymizelo. Deti maji moje rodice,sice jsou jiz dost stari,ale alespon takto.

bayt
21. črc 2018

@dixi86 asi bych zvala pratrodiče k sobě, nezdravou stravu výjimečně bych ještě přežila, ale kouření teda už ani omylem

laola
21. črc 2018

@dixi86 chuďato😖 drž se!
Ale hlavně-pokud tě setkávání se s tchany a švagrovou štve, dej si od nich voraz. Omezila bych návštěvy na nějaké ty "povinné"(coz klidně nemusí být žádné 😉). Manžel má možnost vyrazit k nim sám a podle toho, co píšeš, vypadá, ze to bere rozumně a bude na tvoji straně. A na hádky si stačí manželé sami, není treba dalších spouštěčů😀😉

budilinka
21. črc 2018

Tchyne Te muze znicit jedine v pripade, ze Ty se nechas... jses dospela svepravna osoba, maminka a mas pravo rozhodovat o svem zivote a taky o zivote svych zatim neplnoletych deti. K detem bych byla zcela uprimna a umerne veku jim vysvetlila situaci. A jestli budou nastvani nebo zacnou pomlouvat? To uz je jejich problem... Nelibilo se mi, kdyz parkat hlidala mou dcerku matka meho pritele, jak se k ni chovala (jednou jsem mela moznost videt jeji chovani k dcerce za moji pritomnosti!?!) - dcerku nemam s jejim synem - a bohuzel jsem nezvladla ji to rict osobne, ale udelal to za me pritel. Od te doby me pomlouvala kudy chodila, spinila na verejnosti, v praci za moji nepritomnosti. Priteli jsem rekla, ze v zadnem pripade uz ji nikdy nenecham hlidat mou dcerku a take uz se s ni nikdy nechci videt. S takovou prizemni primitivni pomstychtivou osobou nemam potrebu se stykat, byt je to matka meho pritele. A to i kdyz moje dcerka ma jen jednu babicku - mou mamku. Babicka ze strany otce dcerky o ni nevi.

astyna
21. črc 2018

Já bych tam nechodila. Když mi někdo nesedí, tak ho nechci vidět. Kor když je tam pořád ta švagrová s děckama ...

kizii
21. črc 2018

@astyna Presne..

kizii
21. črc 2018

@dixi86 Mela bys hlavne opravdu precizne promluvit s manzelem.. tohle neni normalni

dixi86
autor
21. črc 2018

No, ještě k pobavení....po manželovi vzkázali, že jim jde o děti, hlavně o děti, ať je přivedem...ale proč to vše vzniklo, to se asi někam spláchlo...já si nenecham nic líbit, byla sem vždy slušná, vysvětloval jim vše převážně manžel. Scény jsem měla jen se švagrovou, která si scény nechává na nepřítomnost matky, takže ta vidí dcerušku jako svatou bytost a já jsem poštvávač rodiny. Šlo mi o děti, aby měli aspon jedny pořádný prarodiče, ale jsem ráda, že to vidíte stejně a že fakt nejsem nějakej blázen,, co to přehání :( děkuju

dixi86
autor
21. črc 2018

@kizii on to ví, my spolu o tom mluvíme pořád, ale i když se s nimi dohaduje, domlouvá,...hodiny, tak je to jako když mluví do dubu. Kdo nechce, nepochopí. Tam není špetka zamyšlení, že je opravdu něco špatně. Byť jen s jednou věcí. Tohle prostě je už na chocholouška. Ale odvezou asi jen mě.

lioness34
21. črc 2018

Jednoduchý - u nich jejich pravidla u vás vaše.. zvát tchýni k vám a tam chodit méně - tvoje půda je lepší nežli její s podporou její dcery....
Pokud kouři venku tak je to lepší nežli doma
Upřímně nechápu sestinedeli ze chodíš po návštěvách a pak si ještě stěžujes - babi dědovi říci ať se staví na kafe ale jinak sestinedeli žádné návštěvy apod.
Ze doma varis zdravé je fajn - u babi je to jiné - snaha vést deti k zodpovědnosti - trochu si vezmi bramburek ale jen ochutnej víš jak ti bylo posledně špatne - moje tchyně když jsme dojeli a vonět dcera má problém s vahou a miluje sladké ji od večera co jsme přijeli cpala sladkym a druhý den taky až třetí den holce bylo blbě. Koláče koblihy polite polevou bonbóny susenky nanuky prakticky jestli měla za víkend jedno normální jídlo a ani ho nedojedls...Přibrala dvě kila za víkend a malém se pozvracela, hadr na hlave a bylo ji zle - poučení pro příště Martinko sladké opatrně víš ze ti bylo posledně hodne špatne. Příště si dá pozor. Je to drsne ale já nebudu každou návštěvu zakazovat a budu za špatnou? Řeknu ji to s řekla jsem to i tchýni ale ta hlava nehlava.... a to jim častokrát nepřeje ani na svatky narozeniny nic jim nedává....nezajímá se. Měla radost ze se nacpala a pak chodí jak je silná....
co k tomu dodat.
Mas svoji hlavu - musíš si nastavit hranice ale je to rodina a holt jim babičku nezakazes - bude tam chtít chodit bude tam chtít časem spát.... nedá se nic dělat.
A nemůžeš tam nastoupit a začít říkat co u nich smí a nesmí - ani v rámci možnosti ano ale oni jsou doma a ty jsi návštěva....

dixi86
autor
21. črc 2018

@lioness34 malá byla venku v kočárku, dovnitř bych nešla. Vím, že jsme mohli být doma, ale tohle mě nenapadlo. Synovi jsou dva roky, i když bude u prezidenta, nevím, proč by měl jíst to co nemusí jíst, s jídlem to neřeším, to se dá ukočírovat, zatím, ale to ostatní mi štve, že jsou určité věci, které většina lidí bere za "normální" a tam nefunguje absolutně nic. Ale je pravda, že pokud budou u nás, je to minimum zla. Akorát, že k nám nikdo nepůjde.

isabelafuentes
21. črc 2018

I na tohle plati moje univerzalni mantra: Udelej a zarid si to tak,aby tys byla spokojena.
Nic dalsiho netreba dodavat. Matka je stredobodem rodiny,s ni vsechno roste a pada. Kdyz je zenska klidna a spokojena,je v pohode cela rodina. Pokud ti neco ubira silu,skodi ti to,depta.. nedelej to a nenut se do niceho.😉❤

lioness34
21. črc 2018

@dixi86 ale tohle je jejich problém ze nedojdou.... vy jste je zvali.... pokud je to venku je to lepší nežli uvnitř.... víš jak. Vy se hlavně musíte domluvit s manželem nedělat naschvaly a zase tam nemůžeš nastoupit “perovat” je jak jsou spínavi smudlove jak kouři a blbě ji a vše dělají špatne - to povede jedine k hadkam... tihle lidi ti vychovali manžela. Ze s nimi v mnohem nesouhlasíš ok ale když jsi u nich na návštěvě musíš něco přejít - nejsi tam doma....
Já bych je zvala k nám a tam chodila min... ale stejne projde doba ze decka tam budou chtít atd - nejde se odstěhovat???

ivuska1986
21. črc 2018

@dixi86 Ahojky, a co pozvat tchanovce jednou za tyden na obed ci vecu? Tak by ses zbavila svagrovy a jeden obed se da prezit. Mate zahradu, chteji hulit, udelala bych obedni posezeni pod pergolou. Jim klido ugrilovala jejich sracky nezdravy a sobe rybku se zeleninou, tak by mohli byt vsichni spokojeny👍Neprijdou-jejich problem, snaha byla.

ariadna12
21. črc 2018

Ja bych poresila zmeni bydleni a omezeni styku.

kuratkol
21. črc 2018

Mam neco podobne, navic jeste delaji naschvaly. My nastesti bydlime ted 300 km od nich. Manzel navstivi s detmi 2x za rok, ja tam nechodim vubec. Deti po prijezdu svliknu ze smradlaveho obleceni, polknu info o tune cokolad a sladkosti pofiderniho slozeni a vietnamskych hrackach, pak ziju dal. Neda se s tim nic delat, tak jsem je odrizla a 2x za rok to musim prezit. Uz je nezvu ani na oslavy, kdyz delaji naschvaly a delaji to, co delaji, maji smulu.

priefi
22. črc 2018

@dixi86 z vlastni zkusenosti vim, ze rozum nedostanou.... jsou nachcipani no a jako co... no boze rymecka... ale to, ze to dostane batole a kojici matka nikoho nezajima... a zvraceni neni nemoc.... je to v pohode.... co ja se navztekala... kdyz jsem nemocny, drzim se dal... kdyz jsem neco rekla, byla jsem za jebnutou hysterku... uz se tesim, az v lednu budeme mit novorozene a ani v sestinedeli to nebudou dodrzovat... vsak co... ze? Zase jen budu hystericka matka, ktera jen prehani... nejlepsi je, ze kdyz je manzel nachladly a je s nimi, protoze jinak by se citili dotceni, ze tam nejde, tak pak maji za to, ze bacil maji vratit. Kdyz jsem cekala syna, v prvnim trimestru se tchyne urazila, ze jsme rychle odesli, abych se nenakazila... proste bez komentare... chapu Tvoji nastvanost, fakt chapu... a to a tou hygienou taky... to bohuzel znam taky...

denny27
22. črc 2018

Tyjo, já bych takovýho člověka asi poslala brzo do prd.....😈😲

emarali
22. črc 2018

Vy jste matka a vy nastavujete pravidla a za nimi si stujte. Pokud se bude u nich kouřit a budou nemocní, děti tam nepůjdou. Pokud jsou jim milejší cigara, tak ať si je uzijou. Myslím, že to co po nich vy chcete, není moc, opravdu. Myslíte na děti a jejich zdraví. Bohužel tchýně vás srovnává se svagrovou, ale vy nejste ona. Člověk musí být někdy jako skála, aby ostatní viděli, že vás nejde udolat. A znám sama, jak to prarodiče zkouší ☺ Když jsme po x dlouhé době přijeli k tchanovi, tak tam byla i jeho přítelkyně, která měla "trochu"teplotu a "trochu"kaslala jako pri tuberkuloze. Ale straaaasne se těšila na malého. Je to tak sobecké, když ví, že je nemocná a mimino to může chytit (z poslední návštěvy nemocný byl). Okamžitě manžel řekl, ať odejde a ať se nezlobí. Tchán byl uražený a přítelkyně smutná. Ale kdo by sakra vysaval dítěti 2 tydny sople? Ja 🤣 Vsichni uraženi, ale dite zdravé a to je nejdůležitější. Takze držte se svych pravidel a nenechte se zviklat. Chtějí vás dostat tam, kde je to pohodlné pro ně ale nepříjemné pro vás. A to nechcete.