icon

Tchyně se urazila. Jak zvládnout konflikty v rodině?

anyna25
11. říj 2022

Ahojte, tak dneska mi přijel domů chlap s tím, že si mu mamka pobrecela. Na jednu stranu to asi chápu ale o co jde. Mám jít 31.10. na druhý screening, a jelikož chlap nedostane volno, tak jsem si dovolila říct před mou tchyni, že napíšu mamce aby si vzala volno, aby malou viděla. Kdyby nedostala volno (což dostala) ták bych vzala mou nejbližší osobu, bývalá přítelkyně mého bratra, kterou budeme považovat za kmotru našeho dítěte. No dnes jsem se dozvěděla, že ji naštvalo, že jsem si dovolila říct že bych vzala spíše bývalou svagrovou než ji. Já asi chapu že ji to mrzí ale vážně bych se necítila dobře mít tam tchyni i když vztahy máme dobré, prostě bych byla nesva,. Přítel se tomu nejdříve smál a když jsem řekla svůj názor tak se naštval, že dítě je i jeho a že nemusím o všem rozhodovat sama. Ano cítím se ohledně tchyně špatně ale i kdyby, raději bych jela sama. Už teď mám hrůzu z toho co bude až bude malá na světě.

Strana
z4
shak29
11. říj 2022

No, já hlavně teda nechápu, proč to před tchyní říkáš, když se ji to tedy "netýká". A ani se tomu tvýmu nedivím, musel se cítit trapně i za tebe. Proč? Protože kdyz ji tam uz nechceš vzít, na co mas samozřejmě plny pravo, tak ji ale nevykládej, koho vezmeš.
Je to jako kdyz malý dítě rozdává bonbonky a nedá jednomu jedinýmu dítěti... jak se asi tak cíti¿ 🤔

muhehehe
11. říj 2022

@anyna25 Celé tohle téma pořadníku na doprovody na screening (a vůbec ta myšlenka, že tam někdo nutně musí být) mi upřímně připadá směšné, tyhle starosti bych fakt chtěla mít 😂 ... Nicméně pokud došlo k takovému komunikačnímu přešlapu (jak už to zaznělo milionkrát, bylo zbytečné tchyni explicitně informovat o tom, že ona opravdu není ani v pořadí), a zjevně je jí to opravdu moc líto, tak je to rozhodně zralé na citlivou omluvu.

muhehehe
11. říj 2022

@anyna25 a vůbec to nazvat ,,uražením", když kvůli tomu pláče, to je taky slušně ujetý. Třeba můj chlap taky občas nechápe rozdíl mezi ,,něco jí mrzí/ trápí" a ,,je nasraná", myslela jsem, že to je doména mužů 🙂)

zmrzlinka
12. říj 2022

@anyna25 nejlepší je takovým situacím předcházet a to tím,že sa taková informace k ní vůbec nedostane...nemusí vědět všechno....

michaela666
12. říj 2022

Teď bys jí to měla v klidu a EMPATICKY vysvětlit, pro budoucí dobré vztahy v rodině. Počítáš s ní jako s babičkou, nechceš jí v ničem bránit, ale vyšetření si ji vzít nechtěla, protože by ti bylo nepříjemně. Ne proto, že upřednostňuješ už teď jednu babičku.
Já tam měla akorát manžela a nikoho jiného si neumím představit. Oběma babičkám jsem po každém vyšetření poslala fotku a předpokládané míry, aby to mohly prožívat se mnou. Možná bylo fajn hned po screeningu napsat jí nějaké informace a fotku. Uvidíš, že se bude radovat s vámi.

alla007
12. říj 2022

🤣🤣🤣. Zakladatelka si taky moc nevidí do pusy. Představ si, že budeš jednou babičkou a snacha přijde s touhle pohádkou. Je to ženská, která se bojí, že nebude dost částí života svého vnoučete. Doporučuji nesdílet vše, co máš na jazyku. Stačí stručné info o důležitých věcech. Bude screening! Hotovo.
Zatím máš v rukávu eso = hormony,ale už teď začni trénovat, jednou se to vyplatí, věř mi 👍

izzylka
12. říj 2022

Napíšu k tomu jen jedno.... Taky budeš jednou tchýně... 🤷

drakenn
12. říj 2022

@anyna25 no, dostala jsi tady slušnou sodu.
Ale já stojím na tvé straně. Prostě jsi před tchýni řekla, koho bys chtěla na tu prohlídku. Kdybys ji tam chtěla, řekneš ji to. Ale jak si psala, máš pro to své důvody ji tam nemít! To je v naprostém pořádku. Nemusíš se kvůli tomu cítit zle.
Tvá tchýně je netaktní, když se chce cpát někam, kde není zvaná. A ještě si to hystericky vynucuje pláčem na rameni u tvého může. Aby vzbudila soucit. Normální vyderacka. Mohla ti to říct rovnou při té situaci, že by třeba ona chtěla. Ale to neudělala a pak hraje na manžela divadýlka. Ani tobě nic v danou chvíli neřekla. Jak jsi tedy měla vědět, že tam chce?
Je to tvé tělo a ty se nemusíš přemáhat k něčemu, co ti není příjemné! Tečka. Neměj žádné výčitky.

somalicats
12. říj 2022

@drakenn A ona se ta tchýně někam cpe? Nevšimla jsem si.

muhehehe
12. říj 2022

@drakenn ale houby... prostě se jí úplně normálně dotklo, že je jako milující babička v pořadí za bejvalkou od bráchy, když vztahy mají jinak asi dobré, což zakladatelka i píše. Předpokládám, že na vození kočárku a kupování výbavičky bude tchyně pak dobrá....

Nikdo tady nekomentoval ten holý fakt, že zakladatelka diskuze nechce na screeningu tchyni, ale způsob, jak to komunikuje. Stačilo normálně držet hubu a nikdo by nebyl smutný.

zuzineckah
12. říj 2022

@drakenn ty máš stejně omezené vidění jako tady zakladatelka... Bože, jen doufám, že jednou nebudu mít za snachu něco podobně nejapné...😒 Pro méně chápavé - ať si tam zakladatelka vezme koho chce. Ale ať seznam potenciálního doprovodu nevynáší před tchyni, které se to z cela pochopitelných důvodů dotklo. Někdy je mlčet opravdu zlato...

levandule_k
12. říj 2022

@merope To je správná poznámka, si také nedovedu představit mít na vyšetření vlastní matku, když je možné, že ultrazvuk bude i vaginální. Radši s mámou půjdu na kafe než k doktorovi. Mám ráda soukromí a i když je to vlastní matka, necítila bych se před ní komfortně.

@anyna25 Teď už to musíš dokomunikovat, ať z toho nevznikají nesmysly. Jo rodinné vztahy vyžadují hodně diplomacie a nadhledu. Teď bych asi tchýni ujistila, že ji nemám potřebu vyšoupávat z role babičky, stavět jí na druhou kolej a chci, aby měla s vnukem/vnoučkou vztah a nechci, aby se pořádali soutěže mezi babičkami v tom, kdo více choval a kdo více vozil, čí bodyčko nosí prcek víc. Tchýně bych se normálně zeptala, jestli ví, jak vyšetření probíhá, že je to ultrazvuk přes břicho a někdy vaginálně, jestli by ona chtěla, aby já bych byla někdy přítomna jejímu vaginálnímu ultrazvuku.

Na druhou stranu by mě zajímalo, jestli je reakce tchýně (naštvání) normální, když zjistí, že není snachy druhá volba pro druhý screening, když vezme v úvahu to, jak to vyšetření může probíhat.

Přemýšlím, pokud budu jednou tchýně, jestli bych chtěla jít na snašin ultrazvuk, který se provádí většinou přes břicho, ale někdy i vaginálně. Ne nechtěla bych u toho být v ordinaci.

tereza0111
12. říj 2022

Asi bych tchyni zavolala a skoro se omluvla, ze sis neuvedomilia, jak blbe to mohlo vyznit. A ujistila bych ji, ze se nemusi bat, ze by nebyla babicka a urcite s ni jako s babickou pocitas uplne stejne, jako se svoji maminkou
(jediny na koho bych se trochu zlobila je partner, za jeho komentar. Dite je i jeho, tvoje telo ale ne, takze do toho kdo pujde na screening moc hlasovacich prav nema. A narozdil od Tebe nema pravo na tehotenske hormony a blbe komentare :D )

lotosek
12. říj 2022

Nikdy nevíš, co se na tom screeningu dozvíte. Já jsem měla pozitivní screening na DS a mít tam u toho nějakou babičku, tak jedna začne hned řešit a obvolávat známé doktory a druhá se z toho asi složí. Dítě je zdravé nakonec.
Před tchyní bych si začala víc dávat pozor na pusu a celkově začala brát aspoň minimální ohledy na to, aby jedna babička nebyla víc protežovaná vůči té druhé, ono to může dost zamrzet, jak vidíš. Samozřejmě v rámci zdravého rozumu.

felixfelicis
12. říj 2022

Zeny, a vam nektere delaly druhy screening vaginalne?🙂 O tom jsem fakt jeste neslysela🙂

majdaptak
12. říj 2022

Už se asi urazila i snacha, neb si zrušila účet 😋 Někdo holt není na konstruktivní kritiku stavěný...

levandule_k
12. říj 2022

@felixfelicis Já jsem si to googlila, jak se provádí... Stejně by mi tam tchýně ani matka nebyly příjemné i kdyby to bylo jen přes břicho....

Jak je prováděno toto vyšetření? Ultrazvuk je prováděn většinou přes břišní stěnu. Vaginální přístup je používán jen výjimečně při nutnosti detailního vyšetření některých orgánů (například vývoje mozku při – neurosonografii), kontrole uložení placenty, nebo přesného změření délky děložního hrdla

https://prenatal.cz/ii-tehotensky-screening/

felixfelicis
12. říj 2022

@levandule_k no ja jsem se nikdy dopredu nesvlekala ani pri prvnim screeningu, natoz pri druhem nebo tretim, tudiz predpokladam, ze toto se provadi opravdu ve vyjimecnych pripadech a to by doprovodna osoba jednoduse odesla nebo byla autorkou odeslana ven. Jestli brat kohokoli vubec nerozporuju, sama jsem byla na screeninzich nekolikrat sama, protoze by me vubec nenapadlo tam nekoho zvat, kdyz manzel nemohl. O to vic zranujici je pro me ta komunikace zakladatelky vuci tchyni. Ale kdyz uz tu neni, nema smysl to asi dal resit.

metallico_mondo
12. říj 2022

@anyna25 já tě chápu, nebylo by mi příjemné sebou brát tchýni ( jo dítě je sice i partnera ale tvoje tělo ne a to musí respektovat že je to to nepříjemné ) . Kdyby to šlo bez odhalování neměla bych problém ale tak to nefunguje že. Každopádně i chápu že se jí to dotklo i když byly úmysly dobré,mohlo to vyznít třeba i blbě . Vzhledem k tomu že máte vztahy dobré, běž za ní a vysvětli jí to alespoň dodatečně aby se ty vztahy nepošramotily 😉. Alespoň tak bych to udělala já se svou tchýni se kterou mám skvělé vztahy ale taky bych ji ssebou nebrala. Já ji dokonce nechtěla ani do porodnice na návštěvu ( ostatně to nikoho krom našich 😄 ) vysvětlila sem a v pohodě pochopila a obě vnoučata viděla vždy jako první po příjezdu domů 🙂

barumrallyebum
12. říj 2022

Odkdy se berou na screeningy lide z siroke rodiny? Max chlap.. nechapu jak vas, co berete sve zname s sebou na gyndu ani ze nekdo chce jit s vami. Jiny kraj jiny mrav asi..

tinaprofi
12. říj 2022

No s tebou si jeste starka uzije 🤣

zzuzinda
12. říj 2022

A já měla na ultrazvuku s sebou tchýní (radši než mámu). Jen jsem jí požádala, aby seděla zády ke mě (byl to ještě i vnitřní ultrazvuk) a bylo to v pohodě. Každý má vztahy jiné. Své mámě jsem neříkala, že jsem tam tchýni měla a poslala jsem jí video mrňouse. A všechny jsme byly spokojené.

sebestka
12. říj 2022

@anyna25 Hele, a já budu při tobě. Nevím, proč by měla s tebou tchýně chodit na jakýkoliv vyšetření natož na takové intimní. Když už s tím má tchýně problém, tak to měla říct tobě a ne svému synovi. Příště ji ani takové věci vůbec neříkej. Teď bych vzala vytisknutou fotku z ultrazvuku, dala ji ji (a bude v sedmém nebi, že má fotku vnoučete). Nevím, proč by ses měla cítit trapně za to, že tu tchýni tam nechceš a je ti to před ní nepříjemné. To já napíšu klidně narovinu, že 100 x radši si vezmu kamarádku než tchýni.

sorboni30
12. říj 2022

@sebestka souhlasim. Ne kazdy ma super tchýni.. Jako matka si sama muze rozhodnout koho tam chce a pokud ji neni neco prijemne..je to jasne

merope
12. říj 2022

@felixfelicis Já si to teda přesně nepamatuji, u prvního to bylo vaginálně určitě - mládě "nechtělo spolupracovat" a tak krom vyšetření přes břišní stěnu vyšetřovala doktorka i vaginálně. A při příjmu do porodnice ve 33tt vyšetřoval vaginálně určitě, protože jsem měla šílené otoky a přes břišní stěnu nebylo vidět vůbec nic, kdežto vaginálně zrovna krásně, jelikož malý byl zrovna otočený hlavou dolů (do druhého dne se přetočil KP a už tam pak nikdo nikdy nic ultrazvukem neviděl až do předčasného porodu).

Ten druhý ultrazvuk si vybavuji, že si až tak moc nepamatuji.

guliii
13. říj 2022

Hele stalo se. Když jsi tchýni nechtěla vzít s sebou, neměla jsi před ní o tom mluvit. Chápu, že by ti před ní bylo trapně, ale ona se určitě taky těší a chtěla by to prožívat s tebou. Asi jí nevadí tvoje mamka, to chápe, že máte bližší vztah, asi se jí dotklo, že kdyby mamka nemohla, řekneš raději byvalce bratra. Někdy je lepší tohle neříkat. Můžeš jí pak poslat fotku a vysvětlit jí, že to není nic proti ní, ale že by ses jen před ní necítila dobře svlečená. K dobrým vztahům je občas potřeba trochu diplomacie. 😉

caren83
13. říj 2022

@anyna25 Věřím že až se tchýni sejdete a ty ji vysvětlíš proč by ti nebylo moc příjemné aby tam s tebou byla ,tak to tchýně jako žena alespoň skrze tě intimity pochopi , a když ji ktomu řekneš že jsi to v žádném případě nemyslela tak že by byla o to min babička než tvoje mamka ...Ale že jsou prostě věci které si chceš rozhodovat sama a cítít se přitom v ,, pohodě "..…no a bývalou švagrovou prostě bereš jako sestru tak by to také měla vzít v potaz ....Já jsem držka ,já jsem tchanovcum i mým rodičům ač je mám všechny moc ráda hned vysvětlila že moje a manzelovo dítě a vše kolem něj je naše rozhodnuti, naše výchova,naše pravidla a přesto nejede vlak ... atd naší pochopily hned tchýně s tchánem někdy remcaji ale mají smůlu jsme s manželem za jedno ...řekli jsme jim doslova že je máme moc rádi ale že o i už své děti vychovali a teď je na nás abychom vychovali a ,,rozhodovali" o sve dceři popřípadě dětech až do dospělosti my jako rodiče...

brunetka11
13. říj 2022

@anyna25 No, vzhledem k tomu, jak tchýně zareagovala a šla vybrekávat synkovi na rameno, místo, aby ti na rovinu řekla, že ji to zamrzelo, a ten hned valil tě srovnat - jako sama víš, proč ji v podobné chvíli u sebe nechceš mít.
Drž se a ideálně hned na začátku nastav hranice, které by oba neměli překračovat.

evculinda
13. říj 2022

@brunetka11 @anyna25 souhlas, co je to za chování stěžovat si synovi? To měla říct snaše...

odula
13. říj 2022

@brunetka11 ty jo, konečně nejakej rozumnej komentář. Přesně tak. Pozorn na emocionální manipulaci. Tuhle vypadá ze bude ještě složitý ty vztahy vykomunikovat tak, aby syn byl nezavislej, podporoval manželku a pani matinka aby si nevybrekavala
@anyna25 ty jsi neudelala nic spatnyho. Úplně klidně můžeš tchyni říct ze jdes na screening a ze bys s sebou chtěla někoho hodně blizkyho ( ne ji), protoze je to kurna intimni věc. Emocionálně stabilni a vyzrala osoba by to zřejmě měla bez větších problémů pochopit. Přeju hodně trpělivosti, asi ji bude potřeba. A nenech sebou manipulovat.

Strana
z4