icon

Tlak ze strany prarodičů

endys8765
23. čer 2021

Zdravím všechny, zajímá mě názor na naši situaci. Máme dvě děti předškolního věku, troje prarodiče (jedni rodiče jsou rozvedení). S jedněmi bydlíme v domě, zbylé dva páry bydlí do 15 minut od nás. Děti jsou jedinými vnuky jich všech. A to je zřejme ten problém. Je na nás neustále tlak,abychom všechny stále navštěvovali, nechávali tam děti přespat, na hlídání, všichni jim kupují dárky,balíky sladkostí (2 ze 3 nerespektují jakékoliv moje zásady co se týče stravy, výchovy,trávení volného času). Oni by to nejraději viděli tak,že v pondělí jsme u jedněch z nich na návštěvě a ve středu jim tam děti přivedeme na hlídání. A takhle by to chtěli všichni, vyloženě spolu zápasí. Jenže týden má sedm dní a my jsme pracující rodiče,máme přátele a víkendy rádi trávíme i výlety a společně jen ve čtyřech. Už to nejsem schopna rozdýchavat. Úplně jsem se zasekla a nejraději bych se odstěhovala někde pěkně daleko od všech. Naši sourozenci děti nečekají a ještě asi dlouho nebudou,na zlepšení žádné vyhlídky. Vím,že mám být ráda,že děti mají pozornost,ale já se úplně dusím. Neustále poslouchám rady ohledně dětí ( často vtipně protichůdné) a tak dále...Má to někdo podobně? Kde je nějaká únosná míra toho všeho,kontaktu, tlaku na náš volný čas,který máme dle prarodičů každý týden trávit u nich?Jak jim to slušně vysvětlit?

Strana
z2
endys8765
autor
24. čer 2021

@klokanka31 U nás největší problém s tímhle máme s tchánem.Tchyně ještě pracuje,ale on je v invalidním důchodu, nudí se a je to takový ten typ člověka co umí jen nadávat na vše... Bere to tak,že bychom tam ideálně měli trávit co druhé odpoledne...On by seděl na lavičce a díval se na děti,jak si hrají-v létě,v zimě bychom se společně dívali na telku.Pro mě to je hororová představa.Navic s ním si rozumím asi nejmíň- cítím, že mu nejsem vůbec pochuti (vymykám se typickým ženám v této rodině) a navíc jsem mu odvedla syna a neukazuji dostatečně často vnuky....Přitom on se k nám stavuje bez ohlášení,cítí se,že má to má právo,vidět vnuky kdykoliv- kvůli toho už jsem s ním i pohádala teda.

klokanka31
24. čer 2021

@endys8765 Tak u nás děda (můj táta) je v tomhle úplně v klidu, když už naší malou vidí, je moc rád, ale nevynucuje si návštěvy, ani si nevynucuje vození kočárku, chování...vždycky říká s úsměvem že ať je malá raději hezky u mě, že u mě je jí nejlíp. A že mu stačí vidět že je malá spokojená. Ale babičky, to je jiný level 😡

michaela666
24. čer 2021

@endys8765 Akorát opatrně s tím nechávat jim děti místo školky. Teď se to dá zvládnout, ale aby si to nevynucovali i později, až budou děti ve škole.

krepel02
24. čer 2021

@endys8765 U mě to došlo do takového bodu, že jsem šla k terapeutce a ta mě naučila kouzelnou větu: "Můžeš všechno a nemusíš nic". Nemusíš se obětovat, aby ostatní byli šťastní. Pokud se nudí, ať si najdou aktivitu, ale nikdo si nesmí podmiňovat své štěstí vnukama/čkama. Nechápu tohleto víkendové navštěvování. Můj důchod tedy rozhodně bude vypadat jinak, než jen vysedávání, nechápu, že si ty lidi v dnešní době něco nenajdou, takových možností!

flyhigh
25. čer 2021

@endys8765 Každý strůjcem svého štěstí. Nemáte zodpovědnost za ostatní dospělé osoby v rodině,nemusíte nikomu dělat animátora a vozit mu děti pro jeho rozptýlení. To,že si dospělý člověk nedokáže najít smysluplné využití svého času je jen jeho problém. Ostatní nezměníte,můžete jen změnit sebe a svůj přístup k ostatním,aby vám některé věci prostě nevadily. Život je moc krátký na to,aby ho člověk strávil zbytečnými činnostmi. Nejlépe to jde vidět na dětech,jak čas rychle utíká.
Já bych děti dávala k babičce,která jim,jak píšete, vymýšlí program a věnuje se jim. Klidně na úkor ostatních prarodičů,a na rovinu bych to i řekla, že se dětem u ní líbí, a proto tam jezdí častěji. Já jsem se s dětmi naučila dělat věci hlavně podle sebe,tak jak to v prvé řadě vyhovuje nám,co se týče tady těch návštěv,oslav,atd. Takže třeba jdeme v sobotu na výlet a večer se stavíme na chvilku na návštěvu,nebo občas jede jen manžel s dětmi a já mám svůj program,atd., prostě rodina (děti, manžel,já) na prvním místě 🙂

endys8765
autor
26. čer 2021

@krepel02 děkuji za odpověď...já už si začínala připadat nenormálně, začínala jsem si tak trochu myslet,že ta "špatná a nevděčná" jsem tady opravdu já...asi jsem to potřebovala slyšet od někoho cizího

endys8765
autor
26. čer 2021

@flyhigh bohužel oni ve mě všichni vypěstovali pocit,že mají na vnuky právo a jsou to jejich miláčkové,že prostě u nich budeme trávit ten čas a basta....ono to tak často přirozeně vyplyne,že děti si samy vyžádají tu danou "věnující" babičku,bohužel nejhorší jsou pak společně oslavy,kdy je vyloženě dusno,protože za ní víc chodí a chtějí,ať si s nima hraje (a ona jde na úkor svého pohodlí si s nimi prostě sednout na zem a stavět to lego,zatímco ostatní si pijí kafe a dívají se a stěžují si,že nejsou ti oblíbení a snaží se to dohánět kupování kýblu sladkostí...)

garpova
26. čer 2021

Dobrý den, podobné situace se bojím, až nastoupím po rodičovské dovolené zpátky do práce. Budu muset denně dojíždět, takže si myslím, jak si tchyně "maluje", že si dceru bude každý den vyzvedávat ze školky a vodit domů, kde jí pěkně nakrmí a zapne televizi. Je to bohužel částečně i daň za to, že jsou už starší, méně aktivní generace. Moje mamka by v tomto byla jiná, ale bohužel bydlí dakeko, takže tam trávíme jen víkendy. Pomalu začínám uvažovat o změně práce, i za cenu že půjdu mimo obor a platově dolů, abych stíhala vyzvedávat ze školky sama. Prarodiče jsou fajn, ale jak říkal už můj děda, pokud bydlí na druhém konci republiky a na návštěvy se člověk těší, nikoliv že je to "povinnost".

netopejr
26. čer 2021

@endys8765 Bingo - vypěstovali v Tobě pocit.... Toioto se potrebujes zbavit, teto psych.manipulace a citoveho vydiranu. V tom poctu a s tou blízkosti je to.ovsem vemi tezke. Co muz? Mohl by rikat tyhle veci pro zacatek casteji on? Ona ta starsi generace muzum vetsinou tolik neopdoruje, zeny bývají označené za hysterky.
Každopádně, bud se a vas nechas/necbate vláčet, nebo bude konflikt. Bud bude druv, vy usetrite dost sil a casu, prarodice jeste pri smyslech a omezeném zdravi. Neno to budete řešit za let.... bude to jen horsi a tezsi.
Muze pomoct neco jako "pro deti to neni dobre" - takze to nebude. U te hlídací babicky je to pro ne dobre, cheji tam, takze tam jsou.
Tak si taky vymyslete program a muzou byt u vas deti treba i casteji.
Děkujeme za pozvání, uz mame jiny program (nekdy priste).
Ne, nemuzeme ro zmenit , mame uz.koupene listky, tezko jsme je shaneli.
Ne, nechceme, dekujeme.
Zase bych přežila jeden den vsechny pozvat na odpoledne (s obedem nebo bez, jak libo), na oslavu narozenin deti, prip.svoji, tim siu vsecb odskrtla navsteva na dalsi 2 měsíce. Ale vzdyt jste se prece videliy.navsteva.byla....
Vy si urcujete vas život.
Kdyz by nekdo bral dite napr.jeden den ze skolky a pak se mu věnoval, pravidelne, kazdy tyden, tak za me super. Kdyz to nechcete, tak proste ne.
Misto skolky bych je k prarodicum nedava, deti ti akorat rozhodi z rezimu, pak nechtej do skolky nebo neva, co chtej. Obv.byva lepsi pravidelnsit, tj.chodit dennejelepsi nez obcas, a hlavne vy jdete do prace, ony do.skoly. To je bas rytmus, vase pravidlo. A aby je pak takhle nechtěli vsichni.

Co se tyka opakovanych neohlasenych navstev pribuznych, tak to neber, proste teď nemas, nezvi dal, neotvirej. Pokud pozves, nevar kafe, zadne pohosteni, jdi uklizet zachod,uxovat, pripadne pozadej, jesi bymohl odtáhnout stul, krs
Eslo, postel, otocit matracky. Nebo řekni sorry, zrovna odchazime, i za cenu, ze vas obleces a odejdes. Jiny unik nez opakovana zkusenost nezvaneho návštěvníka neni. Ale kdyz ho/jste pozvete/domluvite se, tak samozřejmě pohostinnost jak ma byt. Tohle neni necekana navsteva spolužačky ze zakadky, ktere prave ujel poslední spoj. Tohle je plánované otravovani.
Musis se obrnit na nejaky reci, jak ses strasna... no jo jo, kdyz on.se vubec nedomluvil, skoda.... mohl jsme si dat v klidu kavu... Prostě cukr a bic odted pouzivas Ty, aby se naucili. Doteď to delaji akorat oni Tobe.

klokanka31
26. čer 2021

@endys8765 Jo tyhle řeči že mají na vnoučata právo...😡 to snad říkají všichni. Ale když se člověk zamyslí nad tím slovem "mít právo"... Copak je dítě věc? Copak jde si něčí náklonost vynucovat? Jestli já budu mít někdy vnoučata, nebudu se vnucovat.Když bude chtít dcera s rodinou přijet, bude to skvělé, ale nebudu si je vynucovat. Tím si člověk akorát dotyčného ještě víc odradí.

endys8765
autor
26. čer 2021

@garpova tomu jsem se naštěstí zatím vyhnula,chodím na šestou,pracuji do dvou a děti si vyzvednu sama.Sem tam vyzvedává ta "zábavná" babička a jedou vlakem,když potřebuji.To je třeba samozřejmě super,že tu možnost máme,ale denně...Už vidím ten jídelníček a program.Je to těžké toto skloubit.Vidim to teď u hodně lidí kolem,co končí mateřskou.Hodně kamarádek jde kvůli toho na zkrácené úvazky nebo berou např. dvanáctky dvakrát v týdnu (vyzvedne a stará se jeden den tatínek,druhý den babička) a zbytek dní je krátký,vyzvednou samy..Musíte asi zkusit kombinovat,co je přijatelné pro vás a hodně sil tedy,ten navrat do práce není lehký!Ano,kolikrát si říkám,proč zrovna my máme všechny takhle blízko... Ale okolí to většinou absolutně nechápe,jaké nevýhody to s sebou nese.

endys8765
autor
26. čer 2021

@klokanka31 já jsem tady právě četla pár diskuzi i na téma soudu ohledně styku s vnoučaty...přemýšlím,jestli by toho třeba byl někdo z nich schopen???Protože na to přespávání o víkendech u nich jednu dobu tlačili dost,neustále to připomínají...Tak mám z toho popravdě skoro někdy strach,že si to začnou vynucovat různými prostředky...Ale ono je to prostě nereálné,kdybych 3 víkendy v měsíci nechala děti u každého z prarodičů,tak je nevidím vůbec já.Ano,odradit ten nátlak dokáže perfektně!Otázka kdy přijedete zas, zítra? Na konci každé návštěvy mě už dokonale vytočí,mám chuť říct za rok nejdřív..

endys8765
autor
26. čer 2021

@netopejr muž se mnou sice souhlasí,ale do konfliktu s nikým nepůjde.On má tu nějakou úctu a vděk rodičům zafixovanou víc než já a neumí jim říct ne vůbec.Bohužel dane babičky mají ten názor,že ony ví nejlíp,co je pro děti dobré (přece nás samy vychovaly že jo) a obzvlášť u jednoho páru z nich tam nešlo vysvětlit nic -nedavejte ho do sedu,nedávejte mu sůl ,cukr (v půl roce),chceme ho nechat vyspat v jeho dobu,takže na oběd nedorazíme,teď nově - nechejte je běhat,přece nebudou sedět s vama u stolu,jsou to děti,jsem ráda,že se hybou,nedávejte jim furt to uzené a sladké....Nic,opravdu vše z toho ignorovali a považuji mě za naprostého idiota.Mě už leze na nervy i to,jak všichni komentují,jak jsou málo / moc ty děti oblečené. Nejlíp když jedna babička řekne málo a druhá o hodinu později moc,že jo.Ja jsem teda jednoho dědu už dvakrát dovnitř nepustila.Toho nejvíc se nudícího...Měla jsem doma kamarádku s novorozenym miminkem v jednom případě a tetu,co se se mnou půl roku dopředu domlouvala na návštěvu v druhém.Tak mi ve dveřích řekl něco jako:"to mi ty vnoučky ani neukážeš"...Pak přijela jeho dcera i s ním a rvali po mě,že upřednostňuji druhé prarodiče a další šílenosti....

michaela666
26. čer 2021

@endys8765 Když to tak čtu máš trochu psycho prarodiče. Jako řvát po mě, že někoho upřednostňuji, tak jim řeknu, že dokud se nenaučí slušně chovat děti nemusí vidět vůbec. O takový vzor pro ně nestojíte... Cpát děti vším možným by se mi taky nelíbilo. Razantně si s nima sednout a stanovit jim pravidla ( hlavně kolem toho stravování), nelíbí se vám to? Tak sem nebudeme jezdit, dětem je pak špatně a mají zažívací problémy.

endys8765
autor
26. čer 2021

@michaela666 ano,je to psycho,bohužel nevím,proč mi to dochází až pomalu při čtení této diskuze...Po tech letech snahy jim vše vysvětlovat slušně a stíhat rovnoměrně navštěvovat všechny,kdo si to přeji, budu asi muset dost přehodnotit přístup. I když teda oni mě už teď nemají rádi (nejlépe kdyby děti tam bývaly samy a já si "odpočinula",protože se mi neustále něco nelíbí,že jo),tak nevím,jak to bude vypadat pak...Já zas nechci brát dětem prarodiče.Ale celkové mi už vadí celá ta přetahovaná i co se týče vlivu na vývoj těch deti-jak mají pocit,že jsou všude strašně oblíbeni, žádaní,mohou cokoliv,dárečků milion...

klokanka31
26. čer 2021

@endys8765 Někdy prarodiče jsou fakt jak šílení. Chce to zarazit včas, aby to pak nepřerostlo třeba i v popichování dětí proti rodičům.

flyhigh
26. čer 2021

@endys8765 Popravdě tak,jak tady popisuješ chování tvých příbuzných k tobě,to na mě (jako na nezávislého pozorovatele) působí jako už na hraně psychického teroru. Možná by nebylo od věci, zkusit tvé problémy s rodinou probrat s nějakým psychologem. Třeba by ti poradil,jak se naučit říkat ostatním ,,ne,,. Chápu, že je to těžké a vyčerpávající,stavět se proti vlastní rodině,ale tady bych myslela hlavně na své děti, a co je pro ně nejlepší. Ničit jim zdraví horami skladkosti,uzeninami,atd. . Od toho jste tady vy, rodiče,abyste je chránili před všemi,kdo jim chce škodit. Omezit kontakty, jakkoli (najít si jiný program,jezdit pryč,za kamarády,...jak tady radí další). Ale hlavně zapracovat na sobě a svém sebevědomí. Držím palce 🙂

endys8765
autor
27. čer 2021

@flyhigh zřejmě ano.Já mám o téhle naší záležitosti ale dost problem mluvit.Tady se mi píše ještě dobře,ale probírám to max.s manželem.Dneska jsem to u jednech prarodičů zkusila probrat.Jeli jsme na kolech se projet do vedlejší obce,oni tam žijí,stavili jsme se na chvíli.Začala jsem mluvit o tom,že se vidíme dnes a že se uvidíme za týden na větší rodinné oslavě,že je těch návštěv jinak na nás moc.A bylo mi řečeno ,že proč to musí poslouchat,že SE MI BÁLI přes týden napsat,jestli se můžou stavit,že ví,že mi to vadí (tzn.my se viděli v pondělí a dnes-tak se chtěli ještě stavit mezitím). Mimo jiné to jsou prarodiče,co chtějí děti dva týdny hlídat,jak bude školka zavřená.Souhlasila jsem s tím,že v sedm je tam manžel zaveze a o půl třetí si je vyzvednu.Tak dnes vedli rozhovor na děti stylem:"a nechcete říct mamince,abyste tady mohli o prázdninách i spinkat?"...Já se zmítám mezi tím,být na na ně naštvaná a být jim vděčná,že je hlídat chtějí ☹

klokanka31
27. čer 2021

@endys8765 To je prostě klasická manipulace 🤔

krepel02
28. čer 2021

@endys8765 o to jim totiž jde, aby si se citila jako blazen, že děláš něco "špatně"

endys8765
autor
29. říj 2021

@endys8765 Napadlo mě po čase,kdy se u nás tedy bohužel nic moc nezměnilo ještě rozšířit diskuzi o téma dárků a Vánoc. Obě naše děti mají narozeniny před svátky, v listopadu a prosinci. Každý má svou oslavu, prarodiče všichni pozvání,mohou donést co chtějí,nic nijak neomezujeme. Vánoce nicméně chceme pouze my 4 jako rodina, dárky si děti rozbalí doma na Štědrý den. Nechceme,aby rozbalovali tunu dárků na 5 různých místech (rozvedení prarodiče,bylo to tak loni,bylo to neúnosné časově, množstvím dárků i jídla a sladkostí). Jak to máte vy? Je to u vás běžné mít více "Štědrých dnů" - i u prarodičů? Jakým způsobem se domlouváte na dárky pro děti, jak to u vás probíhá? Myslím tedy narozeniny dětí a Vánoce ve vztahu k prarodičům?

barumrallyebum
30. říj 2021

Já taky vždycky chtěla být na Štědrý den sama doma a po babickach 25. a 26. a vždycky to tak i bylo, ale loni jsme se sesli s jedněma už na Štědrý den a bylo to lepší. Aspoň nám odpadla jedna návštěva a bylo to i veselejší. Takže já už bych 24. zvládla "spojene " vánoce. Buď se na dárky ptají nebo nám dají peníze ať něco vybereme my.

lenatko91
30. říj 2021

První rok, malá měla měsíc, přišli prarodiče na štědrý večer po večeři. Já ještě v 6nedělí, no nebyl to úplně ok nápad. Loni moje matka řekla, že máme být sami, že nedojde. To nás nejdřív naštvalo, že si určuje co a jak, ale nakonec jsem jí dala za pravdu. Tak jsme byli sami, na první svátek jsme šli na oběd a dárky ke tchánům a na druhý k mojí matce. A tak to budu praktikovat i další roky. A dárky omezuju, od října mají k dispozici seznam dárků v aplikaci a když chtějí koupit mimo seznam, musí se se mnou poradit. Nevhodné dárky natvrdo posílám dál. A mají pravidlo 1 hračky. Je spousta dalších věcí, které můžou koupit a využijeme je.

brunetka11
30. říj 2021

@endys8765 Dárkobraní na Vánoce šly, mne pekelně štvala kila sladkostí na Mikuláše a Velikonoce. Echt ten Mikuláš v kombinaci s akcí u muže v práci (to jediné jsem vítala jako fajn tradici, muž má kolegy moc fajn). Ale kam jsme šli, tam nás čekaly igelitky cukrů.
Za ty roky se to poladilo - místo sladkostí jsou vítány (ne vyžadovány) knížky s vánoční tématikou nebo oblečení. Když to bylo porušeno, nechala jsem sladkosti u dárců, že si to postupně vybereme na návštěvách. Jednou to trvalo až do Velikonoc. To už dotyčným pak i došlo ,-)

hanka_333
30. říj 2021

@endys8765 Přijde mi, ze je problém i v tom, žes tenhle systém nezarazila hned v zárodku. Například nacpali jste dítě cukrem, bylo mu špatně. Ted nás měsíc neuvidíte. Ty časté návštěvy omezovat hned po narození deti. Ted si asi všichni prarodiče zvyklí, že chodíte x krát týdne, ji se cokoliv a nikdo nechápe, proč to najednou vadí.

joy33
5. únor 2022

@lenatko91 posílání nevhodných dárků dál jsme už také zavedli. Jinak by to bylo neúnosné - nevešli bychom se domů. 🙂

joy33
5. únor 2022

@endys8765 jak by po mně někdo řval, tak by mě neviděl ještě dýl. 🙂

Strana
z2