icon

Ublížil mi omylem? Je to už přes čáru nebo hysterčím?

noname4
13. bře 2017

Ahojte,
s manželem jsme spolu deset let, máme tři malé děti. Měla jsem pocit, že nám to spolu docela klape, aspoň v poslední době, před pár lety jsem taky zvažovala rozchod, ale kvůli jiným věcem. Manžel mi hodně pomáhá s dětmi i s domácností, má jen minimum času pro sebe... pořád si říkám, že si nemám na co stěžovat. Jenže... se začínám manžela bát. Nevím, co si o tom všem myslet. Už mi párkrát bez varování, z ničeho nic, ublížil. Když jsme spolu chodili, vymknul mi zápěstí - ale omlouvala jsem ho, že nechtěl. Pak ještě sem tam něco takového bylo, ale už si to moc nepamatuju. No, a před týdnem mi vyvrátil zápěstí na ruce. Pořád si říkám, že nerad... já si šla lehnout dřív než on. Když přišel do ložnice, natahovala jsem k němu ruku (při usínání se držíme za ruce), ale on mě místo toho, aby mě vzal za ruku, po té ruce silně praštil - tak blbě, až mě probudila prudká bolest a pořádné křupnutí, zápěstí mi úplně převrátil. Už týden nosím ruku staženou obvazem, protože mě to zápěstí docela bolí. U doktora jsem nebyla... nedovedu si představit, jak bych to vysvětlovala. Několikrát jsem manželovi říkala, že oceňuju, jak se o nás stará a co doma dělá, ale aby se ke mně choval hezčí. Nu, a dnes odpoledne jsem dělala buchtu, vařila polévku - a manžel stěhoval skříňku dětem do pokojíčku. Běžela jsem mu pomoct, skříňku jsem s ním přenášela i s tou bolavou rukou - a když už byla v pokojíčku, tak jsme ji položili na zem - a manžel mi dlaní začal bouchat do čela a pak mu nějak sjel prst a zapíchl mi ho přímo do oka... bolestí se mi podlomila kolena a pěknou chvíli jsem se nezmohla na nic jiného než na pláč. Manžel se tomu zasmál, že on mi nic neudělal a že mi jen chtěl zaklepat na čelo... jenže já už fakt nevím, jestli jsem hysterka nebo jestli už je jeho chování fakt přes čáru. Začínám se bát, kam až to může zajít... já nevím, holky, co myslíte - je jeho chování normální nebo plaším já?
V žádné z těchto situací v posledním týdnu jsme nebyli pohádaní, naštvaní, extrémně vyčerpaní, neodehrálo se nic, co by to vysvětlovalo... a já opravdu nevím, jestli dělám z komára velblouda nebo jestli úplně pitomě manžela pořád omlouvám a radši bych si měla sbalit kufry ☹.

Strana
z9
benny7
14. bře 2017

@noname4 já bych mu takovou ubalila a řekla, že to bylo omylem, že si za to může sám

aguaverde
14. bře 2017

@benny7 to samé napadlo i mne 😃 lískla bych ho pánví přes držku, zasmála se a řekla bych, že si za to může sám, že to bylo omylem a že je hysterka 😣

benny7
14. bře 2017

@aguaverde přesně, já jsem taky taková, proč bych si to měla nechat líbit???? Vůbec nechápu, co to znamená.

nafuka
14. bře 2017

neber to ve zlém, ale jestli se tak k tobě choval už za svobodna, byly to varovné signály k ústupu.

alkuska
14. bře 2017

@teeerez Jo, já jsem jen řekla že mi to tak jednoznačné nepřipadá, ale ani jsem neřekla, že je jeho chování normální. Nikdo z nás u toho nebyl a nebudu radit na základě několika kusých informací v diskusi matce tří dětí ať se rozejde s manželem. To jsem chtěla říct, že i když většina z vás tu hned křičí "týrání", může to pořád ještě být je blbec, co nepozná, že to přehnal. Ani jedna z nás u toho nebyla, tak jen radím, ať si to ještě nechá projít hlavou a neudělá něco unáhleného. Toť vše.

kulistice
14. bře 2017

@alkuska Dobře, tak možná, je to blbec, který nepozná, že to přehnal a přijde mu to normální, ale jak má zakladatelka dát takovému člověku najevo, že je to špatně? Brečela, jemu to přišlo vtipné, ruku má pohmožděnou a on se tváří jako, že nic...nevím, ale myslím si, že když někdo bolestí brečí, tak nebudu dělat, jako že se nic neděje a budu podle toho reagovat...on to možná opravdu nevidí, ale není s ním evidentně ani rozumná domluva o tom, že to přehnal...zakladatelka se ho bojí a on to ví, podle toho se chová :( zažila jsem si vztah, kde jsem byla špatná pořád jenom já, taky jsem si za všechny pohlavky nebo ponižování mohla sama, snažila jsem se to tomu člověku vysvětlit a do dneška to nepochopil (on mě přece miluje a já si toho nevážila)...naštěstí jsem se rozhoupala a odešla a jsem za to ráda. Takže bych rozhodnutí odejít moc dlouho nezvažovala, pokud nebude ochotný s tím něco dělat!

yelowangel
14. bře 2017

Nečetla jsem všechno ale udělej přesně to co ti tady radí - začni hledat byt , řešit finance, odkládat peníze a chodit k doktorovi se vším co ti udělá. A neříkej mu to jinak tě začne vydírat nejspíš přes děti. Můj partner to měl taky nahnutý skrz facku, pak mě držel pod krkem a to byl teda jak dělo a když viděl že chci odejít srovnal se ani už nepije. A ví moc dobře že jednou přijde ožralej a bude agresivní a já jdu pryč. Jenže on se sebou chtěl něco dělat a sám věděl že to sakra přehnal. Když to tvůj manžel odmítá uznat, neumí se omluvit a vinu hází na tebe i kdyby to bylo omylem není na co čekat. Přece se jednou nenecháš zabít a nechceš aby tohle viděli děti, nebo převzali jeho vzor chování a takhle se pak taky chovali ke svým partnerům protože by si mysleli že je to normální. Děti můžeš při nejhorším přehlásit do jiné školky a nebo pokud chodí do stejného města kde pracuješ nebyl by snad problém aby jezdili ráno s tebou tam a odpoledne zpět. Vždycky se to dá nějak udělat, vymyslet. A pokud ti nepomůže rodina (což taky znám, ne že by teda v tom nechali ale jeden čas u nich nebylo místo a teď když je stejně by to bylo jenom na přechodnou dobu protože naše máma mě dokáže roky připomínat co jsem udělala špatně) popros známé, kamarády, jestli třeba neznají jinou svobodnou matku nebo někoho komu by nevadili děti s kým bys mohla bydlet. Hlavně ať mu nic proboha neříkají. Je to na dlouho a musíš všechno pořádně promyslet. Drž se.

anetka1701
14. bře 2017

Osobně bych se zamyslela nad souvislostí s chováním jeho mámy a jeho. Je to blbý, ale dost vzorců chování si člověk nevědomky přenáší i do svého vztahu, aniž by si to uvědomoval... A to není dobrý, kor pokud člověk nemá dost sebereflexe a neuvědomí si to...

Jak reagoval on na chování mámy? Co k tomu říkal? Příšlo mu to OK? Od toho bych se odpíchla...

Můj chlap má otce sobce a hulváta. Není to špatnej člověk, jen je prostě arogantní a je s ním fakt hodně těžký vyjít. Ví to o něm, ví jak se chová, nelíbí se mu to - přesto se prostě občas stane, že se chová přesně jak on (typicky včera - přišel utahanej z práce a montoval koupelnovou skříňku. Nešlo mu to, začal se vztekat a bejt na mně hnusnej - přesně jak se chová otec k jeho mámě - a občas i k mému chlapovi a teďka už i k mejm dětem). Mně většinou stačí ho jen na situaci upozornit a okamžitě se srovná, ale občas se taky trošku dohádáme, uvědomí si to až později. Je to prostě blbý, ale když někdo vidí desítky let nějaký vzorce chování, je pak problém se od toho odprostit...

normalnimatka
14. bře 2017

to si děláš srandu? a jak to jako okomentuje? jen tk ze zábavy tě šťouchne od oka a vymnkne ti zápěstí?
jako je to smutný já vim..tři malý děti... ale tohle nemůžeš tolerovat!

luckamarcu
14. bře 2017

Ahoj..no,divej,podle me jestli si mela vlastni dětství biti a atd.podvedome pritahujes nasilniky...aniz by jsi chtela.To jak se chova,me prijde,ze jak pisou ostatni zkousi kam muze zajit,ma nejakej komplex, a evidentne potřebu ti ublizovat.Dala bych mu fac ku nebo bych ho prastila hrncem po ruce,a zacala bych se smat...ale tohle vybudi jen dalsi agresi...udelala bych pro začátek tohle-rekni ze jeste jednou to na tebe zkusi tady ty jeho (hry),tak to budete resit razne,ze se ti to nelibi,a ze nejsi jeho otloukanek jeho vnitrnich komplexu.A jestli ti to prijde vtipny a o nic nejde tak si muzem prohodit role....

mialagia
14. bře 2017

@noname4 ježíš to myslíš vážně?nebo si děláš srandu???jako dobře pokud by to jen neodhadl s intenzitou a vhodností "pošťuchování", tak snad když by pak viděl, že pláčeš a máš zranění, tak by hned musel obrátit..utěšovat tě atd..tohle fakt normální není!!!na mě z toho tvého popisu působí jako psychouš😨

normalnimatka
14. bře 2017

jinak tohle je typický..takovýto že si ještě ženská myslí, že za to může sama, nebo jí to dokáže vsugerovat chlap....
bohužel si myslim, že určitej typ ženskejch přithuje určitý typy chlapů, a proto se tohle tak děje. ženy většinou nemaj koule na to odejít. já vim, finanční věci, bydlení atd...ale to je všecko podružný. určitě kontaktuj rodiče nebo kamarády, byť bydlej dál. nesmíš na to bejt sama. a jinak doporučuju kontaktovat intervenční centrum, kde mám dojem, že jsou celkem profesionálové, co se týče rad ohledně postupu, co a jak, ohledně případnýho kontaktování policie, ohledně posouzení toho, jak moc je to blbý a jesi se s tím dá něco dělat (jestli se muž může bejt ochotnej změnit), ohledně toho jak se zachovat při odstěhování, co s dětma atd...prostě jsou zkušený a ty případy bejvaj asi šablonovitě podobný:/
jinak muž určitě normální není, pokud ti ublíží a nepřipouští si to a ještě to svádí na tebe, že jsi citlivka a byla to sranda.

zazana81
14. bře 2017

Podle mě zkouší, kam až může zajít. A pokud mu vše projde, bude se to stupňovat ...

mialagia
14. bře 2017

@noname4 jinak k tomu ještě pozn. Existuje už taky u nás institut vykázání, tj. fakt by bylo vhodné nechat si ty zranění ošetřit a dokumentovat zdravotní záznamy..ale i bez ohledu na to, pokud tě napadne, volej policii a žádej vykázání útočníka ze společného obydlí, následně se podává návrh k soudu na předběžné opatření a může tak ten zákaz trvat i delší dobu..🙂

normalnimatka
14. bře 2017

@mialagia jenže to vykázání není zas tak úplně jednodznačně jistý...:( jsou na to určitý podmínky, vyplňuje se takovej trapnej dotazník a když je policajt třeba kokot, kterej považuje ženský za hysterky, tak to pak není vyhodnocený jako podnět k vykázání.
já betj autorkou nevolám policii hned (jasně, pokud by ji fakt nezmydlil do krve a modřin..), ale nejdřív bych volala třeba to intervenční centrum, kde bych se informovala o tom, jak to přesně chodí, a až pak případně volala.... vim od těch žen, co tam pracujou, že to je takový dost na pendrek, zbitá ženská volá plná zoufalství nakonec policii, i kdysž je samá posraná až za ušima a je to vlastně dost odhodlání od ní, nakonec policie zklame a ty ženy totálně ztratěj důvěru k nim tam volat, když se něco znova děje atd...

normalnimatka
14. bře 2017

a zkus počítat s tím, že máš taky trochu pohnutý reálný vnímání, když ho hned začneš omlouvat atd., a když ti něco udělal víckrát v minulosti, ty to jako "vypustíš"....? no nezlob se n amě, ale tohle si jako kurva pamatuješ z normálních okolností. ale tvoje hlava to nejspíš vytěsňuje v rámci normálního fungování ..
achjo, tohle je děsný... vim že je to fakt pro tebe těžký, ale zkus prostě myslet na děti a udělat to všecko kvůli nim... a to nejen z hlediska, že může ubližovat jim (ono to tak často ani nebejvá... chlap většinou na děti nevztáhne ruku, protože jsou "jeho" materiál, zatímco ženskou se nezdráhá zmydlit), ale spíš protože prostě vyrůstat v rodině, kde je domácí násilí, bejt svědkem ubližování jednoho rodiče druhým rodičem, když je oba miluješ, a hlavně vidět ten příklad, že to je normální, nebo že je normální si nechat ubližovat.... tak tu vaši celorodinnou "kletbu" asi nezlomíš a dáváš do vínku třem dětem docela smutný okolnosti.:(

jbouda
14. bře 2017

Chovani manzela neni v poradku. Co delat (zdokumentovat, doktor, poradna) Vam uz zenske poradily. K zamysleni je duvod. Muze to byt priznak prichazejici nemoci psychyckeho charakteru nebo i napr. cevniho (v mozku muze byt tlak na centra, ktere mohou ovlivnovat povahu cloveka). Projevy agresivity mohou byt nevhodnou formou volani o pozornost, pomoc. Pisete, ze muz doma funguje - dostava se mu od Vas adekvatne pozornosti? Kazdopadne je zahodno, aby Vaseho muze vysetril lekar. Kdyz uz nezachranite Vas vztah, zachranite jeho, nebo v budoucnu jiinou zenu.

normalnimatka
14. bře 2017

@mialagia a ještě k tomu vykázání...když ot pak k vykázání nevyhodnotěj, tak si představ, co je dál..ženská de domů... a doma na ni čeká, nebo přijde chlap, na kterýho volala policajty a chtěla ho vykázat.....no...co se asi může dít? to je průser jak vrata pak...

alisek
14. bře 2017

@noname4 podle mě je agresivita prostě nemyslitelná a především mezi manželi..když je vše jak má být a všichni zúčastnění jsou "normální" ..a pokud Vám manžel "občas" ublíží normální to není, tohle není škádlení kdy vás plácne přes zadek nebo rozcuchá vlasy. Jak tu psali ostaní holky, k lékaři, dělat si otom záznamy a začít to urychleně řešit než to bude horši a jeho agresivita se bude stupňovat. A ještě jednu radu, stěžujte si okolí a to myslím vážně, ikdyž to zní dost poniženě, ale ať ostní vědí co se uvás děje, tím myslím vaši rodinu..mámě, tatovi,,tchýni atd..Mám okolo sebe (v širší rodině) za poslední 2roky dvě rozpadlé manželství, rodina netušila ani půl% že se něco děje, všichni si mysleli že je unich doma vše vpořádku a nakonec z toho vyšel za hrdinu vždy muž, protože ho žena opustila i s dětma a nikdo nechápal proč, vždy to byl fajn chlap,manžel a otec...

noname4
autor
14. bře 2017

Moc děkuji za vaše zprávy a postřehy. Už jsem se objednala aspoň k psycholozce....já fakt nevím, jestli je takový cvok nebo je fakt zlý... Nebo kopíruje svou mámu. Momentálně jsem spíš v šoku... Ta bolest oka byla šílená...kromě porodu jsem takhle bolestí nikdy nervala. Hrozně mě mrzí, co mi udělal a jak se k tomu postavil ☹

nafuka
14. bře 2017

@noname4 ať je to jak chce, připrav se na odchod.Držím pěsti.Jsem s manželem skoro 9 let a v životě na mě ruku nevztáhl, stará se o mě jak o princeznu a malá ho zbožňuje.

johnirvingfan
14. bře 2017

Mně to přijde jako nejaka psych.porucha. Jako nutkava potřeba to udělat.
U tyranu bývá změna i v chování k manželce. Hádky, ponižováni a podobne.
Nebo je to opravdu jen blbec, co si to neuvědomuje.

normalnimatka
14. bře 2017

já bych kontaktovala přímo to intervenční ¨c. jsou to taky terapeuti tušim a zabejvaj se speciálně tím, maj spoustu informací ohl. legislativy a zkušeností s konkrétní policií v tom místě třeba, jak s domácvím násilím nakládá;)

normalnimatka
14. bře 2017

@johnirvingfan "blbec", kterej ženě 2x vymkne zápěstí a šťouchne ji do oka a asi jí i dá pár pohlavků, což radši autorka "zapomněla"...? to těžko, anežko...:/

verena
14. bře 2017

Na me to působí, že má nějakou psychickou poruchu, kterou asi kompenzoval inteligenci a tim, ze ví, že se to nedela. Ted už to přestává držet na uzdě, ty jsi nejbližší cíl, vidi, že mu to prochází a tak si začíná dovolovat a s tebou manipuluje. Chytrý je určitě dost. Myslím, že má jasnou potřebu ti ublížit, udělá to necekane a pak je spokojeny. Rozhodne se bojim,ze se to bude stupňovat a muže ti ublížit i více! Rozhodne podle mého patří do rukou psychiatra, nevím, zda to lze léčit a s takovým člověkem pak zit,pokud ho mas stale rada. Ale pokud se nebude chtít léčit, tak bych v tomto stavu mela strach. A ono zit v tom,ze nevis,kdy ti jedna přiletí je dost náročné. Myslím, že tvůj manžel je opravdu velmi chytrý a i zdávný manipulátor, takže rozhodne ví, že dela něco spatne. Ještě i to,ze se před okolím stavi jako ideální otec. Rozhodne začni něco dělat, obrat se třeba na tu linku pomoci,my tu jen plácáme a nejsme odborníci. Čim dřív se to začne řešit, tim lépe. Když to necháš, může provést něco, kde už nebude cesta zpátky. Moc držím palce a doufám, že se ti situace vyresi co nejlépe!

kacasa
14. bře 2017

@noname4 no..ja bych kazdopadne sla k lekari..jak s rukou, tak s okem

verena
14. bře 2017

@noname4 problém je na jeho straně, on patří do rukoupelny psychiatra. Za psycholozkou sice zajit můžeš, treba se vypovidas. Ale ona s tim nic nezmůže, jen si na tomail privydela a někdy mi přijde, že nechají člověka zamerne se v tom placat, aby bylo více sezení. Ty ale každopádně a neodkladne, nejlépe ještě ted,volej linku pomocí, a zacni situaci okamžite řešit! !!

johnirvingfan
14. bře 2017

@normalnimatka
Tak Já v první řadě psala, že si myslím, že je to nějaka psych.porucha.

noname4
autor
14. bře 2017

Jo, jsme oba VŠ, věřící... Ještě mě k tomu napadlo, zda to nemůže souviset - ze se manžel hrozně plácá v dominanci a submisi, třeba v sexu.... Jde z extrému do extrému. Až do včerejšího odpoledne jsem myslela, ze jsme v pohodě

Strana
z9