icon

Zasahovat do výchovy přítelovy dcery a komunikace s matkou?

alenka1213
9. led 2023

Ahoj, chci se podělit o zkušenost a poprosit o radu. Mám syny 18 a 14 a přítel má dceru 7 let má jí jednou od soudu za 14dní a alimenty platí 5tis. měsíčně( při seznámení s přítelem byli dceři 4 roky.) vlastní dítě nemáme ani nechceme. Od mala neměla žádné návyky, špatně mluvila, hysterický pláč když si měla namočit vlasy, bále se vody, nejedla, neznala čaj, kakao, ovoce, zeleninu, neuměla se vysmrkat. Docela jsem se s jeho dcerou zžila i ona mě má ráda. Ale vadí mi určité věci už od začátku do dnes. Přijde mi, že matka se jí moc nevěnuje. Přítel je typ co nic neřeší, ale já jsem opak. Jeho bývalka si mě hned všude na sítích zablokovala což nechápu, neznáme se jen se pozdravíme a nic jsme si neudělaly. Mě to nedá a když mi něco vadí řeknu to přítelovi nebo jeho dceři.( dříve jsem vše dusila v sobě ale to se nedalo.) Já vše zařizuju, dárky pro ní na vánoce, narozeniny, oblečení pro ní, ovoce jí kupuju aby jedla, naučila jsem jí plavat, oblíkat se, vymýšlím výlety pro ní na mikuláše atd ..Matka na to jídlo jen řekne, no ona nejí a tečka místo aby pro to něco dělala. Další věc která mě irituje je , že ona jí veškeré oblečení kupuje jen z pepca nebo kiku dokonce i boty na sebe.(a to dostává alimenty 5tis měsíčně) V zimě jí předává v mínus 6ti jen v legínách, které jí dává skoro pořád ty stejné. Když jí přítel na můj popud řekl, proč jí nedá teplé věci tak řekla, že nemá. Je se jí nažila kupovat k nám něco hezkého z HMka aby jí to slušelo. To že jí její máma od 4 let lakuje nehty tomu akorát přidá na "kráse". Já jí jednou zastřihnula konečky vlasů (jsem kadeřnice) aby jí vlasy dobře rostly a ona nadávala at' jí nestříhám a pak jí nechala ostříhat na krátko s tím, že si vlasy nečeše. To že jí přítelovi nenechá ani do pondělí když jí chce odvézt do školy je další věc, nenechá ho ani psát úkoly s vlastní dcerou a radši je rychle udělá s ní než si pro ní má přijet. Dost se o tom hádáme, jelikož mu tohle vše vyčítám jestli mu to nevadí,(protože mě to vadí strašně) a on jen řekne, že co má dělat, že i když jí to řekne tak s tím nic neudělá. Nedávno mě jeho bývalá skrz něco vytočila a já už jsem jí chtěla tohle vše napsat, ale přítel se naštval a řekl at' to neřeším, že je to jejich věc a že on chce mít klid. Myslíte si to stejné, že je chyba jí psát? Já to myslela dobře aby si to aspon' trochu uvědomila. Ve finále já jsem ta špatná, která se stará...

Strana
z4
bara88
9. led 2023

@alenka1213 a jinak mě se snad nemusíš omlouvat, omluvit ses měla jí

alenka1213
autor
9. led 2023

@levandule_k naprosto přesně! Na třídní schůzky chodí. Přesně tak u soudu byli jednou domluvili se že bez právníka a ona tam pak schválně právníka měla a přítel ne. A ta křivda tam je taky z její strany přesně jste jí odhadla. Je to právě smutný, že to pak odnáší ty děti. A tohle je super nápad zavedem to a budem si to psát.

alenka1213
autor
9. led 2023

@ai30 naštěstí nepřišla on si pro ni jezdí, ale i tak co kdyby chtěl jít s ní ven a ona na to jen řekne, že jiné oblečení nemá.

klokanka31
9. led 2023

@alenka1213 No tak ať se o teplé (i celkové) oblečení stará pan otec ne? A s tím ostříháním nechápu...kdyby mou dceru ostříhal bez dovolení někdo jiný než já, byla bych hodně naštvaná. Tohle by neprošlo ani babičce. Nevím co mezi váma bylo, jestli jsi jí manžela odloudila, nebo jste se seznámili až po rozvodu...

alenka1213
autor
9. led 2023

@klokanka31 rok spolu nebyli a pak jsme se až seznamili. A proč otec když matka dostává alimenty a jasně že otec pro ní má oblečení, ale už z principu, já bych dceru v mrazivém počasí otci nepředala i kdyby otec měl oblečení. Jde snad o dítě. A vy jako matka máte na dítě právo víc než otec ? To dítě jse si udělala sama? Proč by dceru nemohl nechat vlastní otec ostříhat? To mi přijde úplně nesmysl. Hlavně říkám, že to byli konečky a matka pak dceru může ostříhat až pod uši?! Ach jo

levandule_k
9. led 2023

@klokanka31 Tak dcera má otce, byla u otce. Kdyby se @alenka1213 zeptala otce, jestli jí může zastřihnout konečky, tak je to ok ne? (Nevím, jestli se ptala otce.) Matka holčičky si navíc alenku1213 všude blokla a komunikovat s ní nechce, což je blbé, protože holčička s ní tráví čas.

bara88
9. led 2023

@alenka1213 a ji ostříhat snad otec? Jestli jo měl to vyřídit on a tebe do toho netahat a samozřejmě že má na dítě právo i otec tak ať se stará a neříká jen že je mu to jedno a nechce se hádat

bara88
9. led 2023

@levandule_k proč by měla komunikovat s ní ? Musí komunikovat snad s otcem

klokanka31
9. led 2023

@alenka1213 Tak jí měl vzít ke kadeřnici, a po domluvě s matkou ne? A proč se teda nezajímá jaké oblečení má i doma?

alenka1213
autor
9. led 2023

@levandule_k přesně tak byla u otce a já jako kadeřnice, když mě otec poprosil jsem jí zastřihnula konečky a vidíte u matky to byl problém. Já jí nestříhám jak se mi za chce přeci...

alenka1213
autor
9. led 2023

Asi to ukončíme nechci se tady hádat o vlasech. Chtěla jsem se jen podělit o názory. Došla jsem k tomu, že to nechám na otci a co tady čtu tak stejně nemá smysl abych to řešila já, když je to jejich dítě i když to myslím dobře. Tak vám všem moc děkuji. 😉

klokanka31
9. led 2023

@levandule_k Pokud se ptala otce, pak ok...

izz76
9. led 2023

@alenka1213 Pokud má otec dojem,že by si jeho dcera zasloužila větší péči a lepší výchovu,může se angažovat víc. Že toho za dva dny jednou za 14 dnů moc nezmůže je pravda,ale co mu brání dceru vídat víc? Kdyby chtep zařídí si častější návštěvy,když už tedy ne střídavou péči.

alenka1213
autor
9. led 2023

@izz76 to mu taky ona nedovolí. Řekne, že je to takhle dané soudem a tečka. A to ještě když chodila do školky a šel si pro ní, tak ona tam čekala jak generál aby mu jí předala. Mě přijde, že každý podporuje matky( taky jsem matka) ale někdy ony dělají takové zle otcům až to není hezké. Jde přeci o děti...

klokanka31
9. led 2023

@alenka1213 A když si chcete žádat o střídavku,ptali jste se dcery jestli by chtěla?

levandule_k
9. led 2023

@bara88 Nikdy nevíš, co se může stát a za mě je dobré mít kontakt i na partnerku otce.

izz76
9. led 2023

@alenka1213 U toho soudu když bylo takto rozhodnuto se mohl bránit a chtít návštěvy častější. Nic mu nebrání požádat o změnu,pokud se nedá s matkou domluvit,může přes soud. Řekla bych,že naopak dnešní doba přeje pravům otců.

bara88
9. led 2023

@izz76 přesně tak,v dnešní době ma tolik otců stridavou péči ale pokud nemá zájem tak to je těžko

ai30
9. led 2023

@alenka1213 Ten system je nastaveny na podporu matek, to je jednoznacne. Taky to, ze nektere matky jsou normalni spiny, co se msti na detech. To nic ale nemeni na tom, ze pokud otec nema o malou zajem a je mu to v podstate cele jedno (coz z toho, co pises, dost vychazi - kolem male vse zarizujes ty a z tveho impulsu vychazi i ta stiznost), tak nema co na matku nadavat.
Pokud se vzmuzi a zacne se o dceru zajimat, musi to zacit dokumentovat, poslat na matku kontrolu, poradit se s pravnikem o postupu a zacit bojovat o vetsi podil pece.

hanca78
9. led 2023

@alenka1213 každé dítě je jiné, jedno miluje vodu, jiné se jí bojí. Já vodu miluju, závodně jsem plavala, potápím se, na zahradě máme bazén, ale vůbec si nedovedete představit, jak dlouho synovi trvalo, než jsem našla tu správnou cestu, aby zkusil plavat. Do té doby měl vodu rád, ale plavat nechtěl a potápět se už vůbec ne. A voda v očích? Řev jak blázen.
Mně přijde, že podle vás , jediný kdo ví jak na výchovu jste vy a všichni ostatní to dělají blbě. Vy máte vkus, ostatní ne. A nemyslím si, že ji matka nedává žádné ovoce a zeleninu, ale že třeba nemají jen v zimním období např. rajčata apod.
Zkuste se zamyslet i sama nad sebou, nebo si najděte někoho dokonalého. 🙂

klokanka31
9. led 2023

@hanca78 Hlavně by se měla zakladatelka starat o vlastní děti, a matku holčičky nechat v klidu.

terulin
9. led 2023

@alenka1213 vy, když jí koupíte oblečení, tak si ho nebere domů k mamince? Nebo to špatně chápu?

journals
10. led 2023

@alenka1213 promiň, ale to, co popisuješ je těžce přitažený za vlasy. Spíš je to zase další diskuze o tom, že bejvalka je úplně blbá, tak musí nastoupit maminka nová, aby to zachránila 🤦🏻‍♀️
A tatínek celou tu dobu dělal co?
Na oblečení z pepca se neumírá. Trochu přeháníš…

journals
10. led 2023

@alenka1213 a alimenty 5 tis.že má matka na svoje potřeby? Nepovídej 🤣 holčička nebydlí, nejí, do školy nechodí a nikam nejezdí? 🙈🙄

somalicats
10. led 2023

@alenka1213 Já Ti tu přidám pohled z druhé strany. Nevím, jak jsi to měla se svými syny, ale pokud jsi nikdy nezažila dítě nejedlíka, tak věř tomu, že nevíš, co píšeš. S nejedlíkem neuděláš nic, můžeš kolem něj tancovat huhu tance a stejně se nají jen ve chvíli, kdy on sám chce. Moje první dcera byla těžkej nejedlík, zlomilo se to až na základce. Aktuálně mám druhou a třetí dceru ve střídavce, šestiletá je taky nejedlík. Kakao nechce, čaj většinou taky ne (když už, tak vypije černý, a jen určitý druh), vyžaduje vodu. Ovoce až na jablka nejí, zeleninu kromě mrkve a papriky nejí. Maso nejí, už jsme pokročily ale do stádia, že si na přílohu nechá dát aspoň omáčku a nejí to suchý. U ex poslední dobou dělá hysterické scény, že nechce mýt vlasy, u mě si je nechá umýt v pohodě. Měla pomalejší vývoj řeči, chodila jsem s ní na logopedii, včera jsme měly poslední kontrolní vyšetření s tím, že už další návštěvy nebudou potřeba, pokud se ta řeč zase nezhorší, ale prakticky rok a čtvrt jsem s ní makala já, když byla u ex, tak ani neprocvičovali (dcera se vždycky šprajcla, že nic dělat nebude). A teď si představ, že by si ex našel nějakou novou partnerku a ta se do tohohle začala míchat a vypisovat na koně, že se dcera bojí vody, protože chytí hysterák z mytí vlasů, nebo že nezná ovoce a zeleninu 😀, nebo že se s ní nepracuje na tom procvičování řeči.
Vy ji máte jednou na dva dny za 14 dnů, ale už přesně víš, co dělá její matka blbě. Tvůj partner, pokud má pocit, že se jí máma nevěnuje, se měl zapojit už dávno a požádat o střídavou péči.
Jo, a 5 litrů alimenty fakt není na vyskakování, obzvlášť při dnešních cenách.

20190418
10. led 2023

@alenka1213 jenom k těm strachům. Já jsem neuvěřitelný střelec, ale můj syn posera. Bojí se všeho, do skoro všeho ho musím nutit. Většina matek křičí "nelez tam", já křičím "zkus tam vylézt". Takže to, že se holka něčeho bojí, fakt není dáno výchovou a (ne)věnováním se. Stejně tak na oblečení z Pepca nic špatného nevidím. Z hadrů za 200,- vyroste 7r dítě stejně rychle jako z hadrů za litr. Ke zbytku se vyjadřovat nebudu. Taky mám sama problém s pritelovym dítětem a on nekdy s tím mým. Prostě každý máme nějakou predstavu ovlivněno vlastní výchovou. Přítel taky během víkendu jednou za 14 dní po svém dítěti nidky nic nechce. Ve všem vyjde vstříc, mně z toho tekly nervy, on argumentoval klasicky, že jsou spolu jednou za 14 dní a nechce si dělat zle. Asi bych se ve finále chovala stejně, tak vzdycky jen zatnu zuby a neřeším. Trochu je problém vysvetlit synovi, že on prostě poslouchat / uklízet / nevymyslel si bude, ale dá se to.

veruuu_kubesovic
10. led 2023

@alenka1213 matka magor, za to tvůj přítel je otec roku🤦‍♀️, o dítě nejeví zájem ani jeden, hlavně ty to teda vytrhnes 🫣🫣🫣 mě někdo ostříhat dítě tak ho trefim...

veruuu_kubesovic
10. led 2023

@alenka1213 5tisic alimentu pro matku samozivitelku, no to je hotové vyskakovani pro ni 🤦‍♀️ a co máš proti obleceni z Pepca, Sinsay atd? Je to levné a netizi mě, že to třeba moje 8leta dcera znici...

klokanka31
10. led 2023

@veruuu_kubesovic A hlavně je to kolikrát mnohem hezčí než hadry za tisíce.

suzanna123
10. led 2023

naprosto chápu, že tě to vytáčí, ale určitě nic nevyřešíš tím, že budeš její mámě psát. Buď to řeš s přítelem (který to evidentně řešit nechce, takže tam bych si naděje nedělala) nebo se s tím prostě smiř a snaž se angažovat tak, jak to tobě vyhovuje. Prostě jí kup boty, protože chceš, nebo si řekni, že ti to zlepší karmu - anebo je nekupuj. Každopádně něco vyřešit nemáš šanci. Po zlém určitě ne a po dobrém to evidentně taky nepůjde.

Strana
z4