icon

Jak plánovat štědrodenní jídlo s malými dětmi?

marry94
21. pro 2025

Ahoj holky děláte s malými dětmi do4let veceri nebo třeba oběd? Přijde mi,ze jsem jediná ktera děláte Štědrý oběd místo večeře
😅🤣

Strana
z2
inah91
21. pro 2025

@marry94 ja to loni udělala tak, že v době oběda byla polevka a době večeře (kolem te 16) byla ryba a salát. Děti tehdy 3,5 a 2. Letos asi taky tak....🤔

marry94
autor
21. pro 2025
@inah91

@marry94 ja to loni udělala tak, že v době oběda byla polevka a době večeře (kolem te 16) byla ryba a salát. Děti tehdy 3,5 a 2. Letos asi taky tak....🤔

@inah91 taky mi to tak přijede ok.

kristyn86
21. pro 2025

Delali jsme vzdy brzkou veceri (16-17h) a predtim misto obeda (12h) polevku. Ted je detem 9 a 6 let a delame to stejne,aby si pak rozbalili darecky,mohli si s nimi pohrat, pak vcas jit spat 😀

anonym_086cc7
21. pro 2025

Jo, u nas rozhodne obed, cca ve dve, pak detska "pulnocni," darky, cukrovi. Chleba se syrem pred spanim a v osm v posteli. Nase deti v urcitem veku nejak nebyly z tech, co oceni, ze jim nekdo "dovoli" ponocovat. Proste byly unavene a chtely spat, prece jim to neodepru. Letos po dlouhe dobe budeme zacinat az veceri v pet, vyrostly.

barmil
21. pro 2025

@marry94 my jdeme v 16 hodin na dětskou mši, jíme potom kolem 17:30, v 19 už jsou všichni najedeni po nadílce v klidu u pohádky

me_druhe_ja
21. pro 2025

Ja trpím. 😀 Francouzi to mají hozený prostě úplně jinak, takže trpím a každej druhej rok, co máme fr vánoce, jsou na tohle téma dohady. 😀 nechci teda večeřet v 16h nebo 17h jak v ČR, to tady není ani tma ještě, ale ideálně mezi 18-19h. Což je pro ně úplně nepředstavitelné. 😀 Jsme zvědavá, jak to dopadne letos, zatím se mi to téma nechtělo otevírat, jelikož jsme všichni nemocní. 🙈

zuzkasim
21. pro 2025
@me_druhe_ja

Ja trpím. 😀 Francouzi to mají hozený prostě úplně jinak, takže trpím a každej druhej rok, co máme fr vánoce, jsou na tohle téma dohady. 😀 nechci teda večeřet v 16h nebo 17h jak v ČR, to tady není ani tma ještě, ale ideálně mezi 18-19h. Což je pro ně úplně nepředstavitelné. 😀 Jsme zvědavá, jak to dopadne letos, zatím se mi to téma nechtělo otevírat, jelikož jsme všichni nemocní. 🙈

@me_druhe_ja Jak to mají Francouzi? Čistě ze zvědavosti...

me_druhe_ja
21. pro 2025
@zuzkasim

@me_druhe_ja Jak to mají Francouzi? Čistě ze zvědavosti...

@zuzkasim 24.je normální všední den že (oni mají svátek jen 25/12), ale i kdyby byl, stejně je naprosto nepředstavitelné večeřet odpoledne. 😀 začínají většinou velmi lehce apéro někdy mezi 19-20 (spíš 20), postupně předkrm, jídlo, sýry a dezert (slavná bûche de Noël 😀). A tohle se táhne minimálně 2h. Spíš tak 3, ale klidně 4-5h. Jídlo je prostě posvátné. A pak jsou dvě varianty: část Francouzů si dává dárky o půlnoci a část po americku 25/12 ráno.
A jasně, když jsou úplně malé děti co nevydrží, tak se na půlnoc budí. Tohle jsem zatrhla už dávno, přes tohle nejde vlak. Zvlášť, když M. má takový ohromný problémy se spaním, to by dopadlo tak, že by brečel, nechtěl by nic otevírat a všechno zničeny. Ale ani zdravé děti bych v životě nebudila.
Takže tak. Jako pokud děti odpoledne usnou letos (už nespí, ani M., zcela výjimečně když je hodně blbá noc nebo jsou hodně nemocní) tak dobrý, klidně dárky v deset večer, to zvládnou, ale pokud ne, což je pravděpodobnejsi, tak nevím..tak dárky chci nejpozději v půl deváté, devět a to bude bohužel stylem, že se to rozbali a hrát se s tím bude až další dny. Většího kompromisu už těžko dosáhnu. 😀
Za rok jsou zas český vánoce, sice budu muset zas vařit, ale bude to po mém. 😀

zuzkasim
21. pro 2025
@me_druhe_ja

@zuzkasim 24.je normální všední den že (oni mají svátek jen 25/12), ale i kdyby byl, stejně je naprosto nepředstavitelné večeřet odpoledne. 😀 začínají většinou velmi lehce apéro někdy mezi 19-20 (spíš 20), postupně předkrm, jídlo, sýry a dezert (slavná bûche de Noël 😀). A tohle se táhne minimálně 2h. Spíš tak 3, ale klidně 4-5h. Jídlo je prostě posvátné. A pak jsou dvě varianty: část Francouzů si dává dárky o půlnoci a část po americku 25/12 ráno.
A jasně, když jsou úplně malé děti co nevydrží, tak se na půlnoc budí. Tohle jsem zatrhla už dávno, přes tohle nejde vlak. Zvlášť, když M. má takový ohromný problémy se spaním, to by dopadlo tak, že by brečel, nechtěl by nic otevírat a všechno zničeny. Ale ani zdravé děti bych v životě nebudila.
Takže tak. Jako pokud děti odpoledne usnou letos (už nespí, ani M., zcela výjimečně když je hodně blbá noc nebo jsou hodně nemocní) tak dobrý, klidně dárky v deset večer, to zvládnou, ale pokud ne, což je pravděpodobnejsi, tak nevím..tak dárky chci nejpozději v půl deváté, devět a to bude bohužel stylem, že se to rozbali a hrát se s tím bude až další dny. Většího kompromisu už těžko dosáhnu. 😀

@me_druhe_ja Zajímavé🙂 Upřímně, tohle by asi úplně nevyhovovalo ani mě, ale ráno to přečtu muži. Miluje jídlo, zvlášť to noční, taky je to na něm trošku vidět, mám obavy, že se bude chtít přestěhovat do Francie😂
Jestli je schopen muž s dětma normálně fungovat, jakože se o ně stará, tak to nehroť. Ať si to má po svém, jestli budou nevrlé, ať je zabaví a uklidní on. Některé naše zvyky jsou taky ujeté (napadají mě spíš ty velikonoční).

cuma
22. pro 2025

Od prvních vánoc v roce jedeme večeři cca v 17

zmrzlinka
22. pro 2025

Když byli menší tak jsme jedli klidně b 15:00-16:00.Zvlast když jsem sloužila v nemocnici a měla noční.

palja
22. pro 2025

@marry94 my máme normálně oběd a pak si dáme i večeři. Však každý si dělá tak, jak mu to vyhovuje. U nás jsou Vánoce o pohodě a ne o hladu.

1pomnenka
22. pro 2025

Večeříme kolem 16.h, děti ještě nejsou unavené, jsou natěšené.

j83
22. pro 2025

Děláme brzkou večeři, loni tuším v půl 5.

me_druhe_ja
22. pro 2025
@zuzkasim

@me_druhe_ja Zajímavé🙂 Upřímně, tohle by asi úplně nevyhovovalo ani mě, ale ráno to přečtu muži. Miluje jídlo, zvlášť to noční, taky je to na něm trošku vidět, mám obavy, že se bude chtít přestěhovat do Francie😂
Jestli je schopen muž s dětma normálně fungovat, jakože se o ně stará, tak to nehroť. Ať si to má po svém, jestli budou nevrlé, ať je zabaví a uklidní on. Některé naše zvyky jsou taky ujeté (napadají mě spíš ty velikonoční).

@zuzkasim Ja to nechci hrotit, ale zase chci, aby si to užili. Zvlášť u syna to může být problematické. Teprve druhé vánoce, kdy si to fakt uvědomuje, ví o co go, těší se...tak nechci, aby to pokazila únava. Uvidíme no.

Jinak mě nevadí pozdní jídlo, ani když je dlouhé. 😀 jen na ten štědrej den mě to štve skrz deti. 😀
Každá země to má prostě jinak. 🙂

hennrietta
22. pro 2025

Nesnášela jsem, když jsem po rozbalení dárků neměla pořádně čas si pohrát, bylo po 22hod. a byla jsem unavená.
Takže dopoledne cukroví, mezi 11-12 polívka-vývar a kolem 16:00- 16:30 večeře. Potom půjdeme na kratší procházku, zapálíme si prskavky a manžel půjde domů dřív, aby dal dárky pod stromek. Po vysvlečení manžel zazvoní zvonečkem a jde se na dárky.
Děti 4 a 1 rok.

kamino
22. pro 2025

Tak my toto nikdy nehrotili, ale asi je to tím, že jsme všichni sovy a večeře standardně bývala klasicky mezi 19.30 - 20 hod - spaní kolem 21. Na Štědrý večer kolem 18, dítě stejně zvědavostí nejedlo a najedlo se stejně až po rozbalování.

emillyhk
22. pro 2025

Nám se v předchozích letech osvědčilo, že si dáme oběd (salát a rybu/řízek) cca kolem jedné až druhé, po obědě kafe a cukroví, pohodička, jak se začne stmívat, jdou manžel se synem "posvítit" Ježíškovi, aby k nám trefil, já mezitím nanosím dárky pod stromeček. A co je za mě největší pecka - rozbalujeme dárky postupně, fakt jeden rozbalit, klidně si s ním pohrát a když je nálada, rozbalí se další. Když ne, pokračujeme třeba za hodinu. Nebo až další den. Žádné honem, honem všechno rozbalit. Spát šel minulý rok jen o něco později než obvykle, dárky jsme rozbalovali ještě 26. ráno 😁 Letos je mu skoro 5, tak uvidíme s tím rozbalováním, ale jinak plán stejný. Na Štědrý den jsme sami, rodina začíná přijíždět až na Štěpána, takže si to děláme po svém jak to vyhovuje nám. Ale v naší sociální bublině jsme dost za exoty 😅

drep
22. pro 2025
@me_druhe_ja

@me_druhe_ja to je nepředstavitelný i pro mě, jíst o půlnoci, tak do rána neusnu bolestí břicha a pálením žáhy. My jsme skřivani, večeříme v půl pátý, ať je na rozbalování klid a dost času a abysme až dítě usne měli ještě sílu na sex u stromečku s posledním dárkem, co každoročně schováme až dozadu, aby nebyl vidět😂,

lis6
22. pro 2025
@emillyhk

Nám se v předchozích letech osvědčilo, že si dáme oběd (salát a rybu/řízek) cca kolem jedné až druhé, po obědě kafe a cukroví, pohodička, jak se začne stmívat, jdou manžel se synem "posvítit" Ježíškovi, aby k nám trefil, já mezitím nanosím dárky pod stromeček. A co je za mě největší pecka - rozbalujeme dárky postupně, fakt jeden rozbalit, klidně si s ním pohrát a když je nálada, rozbalí se další. Když ne, pokračujeme třeba za hodinu. Nebo až další den. Žádné honem, honem všechno rozbalit. Spát šel minulý rok jen o něco později než obvykle, dárky jsme rozbalovali ještě 26. ráno 😁 Letos je mu skoro 5, tak uvidíme s tím rozbalováním, ale jinak plán stejný. Na Štědrý den jsme sami, rodina začíná přijíždět až na Štěpána, takže si to děláme po svém jak to vyhovuje nám. Ale v naší sociální bublině jsme dost za exoty 😅

@emillyhk jako představa, že by syn šel spát a ještě by pod stromečkem byl nerozbalený dárek je pro mě hodně exotická 😁 ale jinak tedy dárky rozbalujeme také postupně, jen prostě dokud se nerozbalí poslední

me_druhe_ja
22. pro 2025
@drep

@me_druhe_ja to je nepředstavitelný i pro mě, jíst o půlnoci, tak do rána neusnu bolestí břicha a pálením žáhy. My jsme skřivani, večeříme v půl pátý, ať je na rozbalování klid a dost času a abysme až dítě usne měli ještě sílu na sex u stromečku s posledním dárkem, co každoročně schováme až dozadu, aby nebyl vidět😂,

@drep 😀 Ja jsem zase sova, chodím každej den spát nejdřív o půlnoci. A můžu si dát klidně svíčkovou s pěti v 23h a usnu jak lehnu. spíš bych neusnula s prázdným žaludkem. 😀 takže zrovna ten jejich zvyk pozdních večeři mě nevadí, jen skrz ty děti mě to sere. Jinak normálně jim až mezi 21-22h, někdy i později když jdu běhat n'a pás (což končím tak 22-22:30, teprve apk sprcha a jidlo😀)

teryem
22. pro 2025

Tak my též vecerime dost brzy, celý roky, co byly děti malé, že chodily spát brzy, tak jsme večeřeli už po 4 hodině, pak jsme ještě přejížděli k rodinám, kde už šly spát... Držela jsem jim režim i tam, jinak by byly protivné a přetažené a bylo by po večeru...letos zůstáváme doma a děti už jsou velké, takže si myslím, že večeři nepatrně posuneme, třeba na půl šestou, nebo prostě uvidíme, žádnej stres už nechci.. k večeři řízky ryba salát brkaše a vývar, hlavne kvůli dětem, ty neji salát.. no a přes den normálně co chtějí, vánočka, k obědu polévka třebas, nebo tak...po večeři se půjdeme projít, naježí se a otevírání dárečků je u nás velký proces, takže to pár hodin asi bude trvat.. uvidíme. Hezké Vánoce všem ❤️

lenivekotatko
22. pro 2025

Jee,my vecerime brzy kazdy den,17,18 h mame klasicky veceri,obcas v létě klidne pozdeji,ale na stedry den od toho co je maly tak prizpusobeni jeho rezimu,jak to vychazelo,pak od tech 2 let cca 16 h vecere,stejne je tma🤣 a at se stihne zklidnit, vecerka klidne posunuta,ale mas o pul hod...

emillyhk
22. pro 2025
@lis6

@emillyhk jako představa, že by syn šel spát a ještě by pod stromečkem byl nerozbalený dárek je pro mě hodně exotická 😁 ale jinak tedy dárky rozbalujeme také postupně, jen prostě dokud se nerozbalí poslední

@lis6 Chápu, u nás je to realita nad kterou rodina i kamarádi kroutí hlavou 😅 Uvidíme jak letos, třeba se vrhne na rozbalování 😁

veronicka89
23. pro 2025

Kazdy ji cely den co chce ...sladkosti ovoce pecivo, jogurt.... a vecer je proste vecere... mezi 17-19 podle toho jestli jsme nekde sli , nebo jak stihame... vubec to nehrotim...

alpakovo
23. pro 2025

@marry94 vidíš,tohle mě nikdy nenapadlo řešit,u nás se vždy čekalo na první hvězdu a já to s dětmi nám taky tak 🤔😄 mě jediné co vadí,že tři děti a ani jedno si neumělo přispat,ať šli spát kdy chtěli 🫣🥴 to přišlo až s pubertou a to už mi moc nepomohlo

tyname
23. pro 2025

Budeme večeřet už kolem třetí/čtvrté, ať je to všechno v klidu a je i čas si pohrát a zklidnit se.

marry94
autor
23. pro 2025
@hennrietta

Nesnášela jsem, když jsem po rozbalení dárků neměla pořádně čas si pohrát, bylo po 22hod. a byla jsem unavená.
Takže dopoledne cukroví, mezi 11-12 polívka-vývar a kolem 16:00- 16:30 večeře. Potom půjdeme na kratší procházku, zapálíme si prskavky a manžel půjde domů dřív, aby dal dárky pod stromek. Po vysvlečení manžel zazvoní zvonečkem a jde se na dárky.
Děti 4 a 1 rok.

@hennrietta také to takto planujeme letos

jannym
23. pro 2025

Stedrovecerni obed nasi rodine vyhovuje vic a to nemam uplne male deti, u rodicu se delala brzka vecere uz v 16 hodin, aby se to pak nezahlo az do noci, kdy bychom byly vsichni pretazeni deti i dospely

mia_von_prag
23. pro 2025

Máme vánoční oběd. Večer už nikdo nic moc nechce jíst.

Strana
z2