Křest dítěte. Jaký máte názor a proč?
Zajímá mě jaký máte na toto názor a proč ano a proč ne?😊
Můj názor je, že je to každého věc. Je v pořádku dítě pokřtít, je v pořádku dítě nepokřtít. Proč ano - protože jsou rodiče věřící a je pro ně důležité, aby bylo dítě pokřtěné. Proč ne - protože rodiče nejsou věřící nebo věřící jsou, ale chtějí, aby mělo dítě možnost se samo rozhodnout.
Syn je pokrteny, protoze tchyne by jinak mela nocni mury o tom, jak jednou skonci v pekle 🤣 Ja jsem hodne ateista, kostelum se vyhybam obloukem a krome toho, ze jsme udelali party a dostali prachy na tom nevidim nic smysluplnyho. Takze za me je to strasna fraska a kazdy by se mel pro to rozhodnout sam az v pozdejsim veku. Moji sourozenci jsou v uplne jine cirkvi a tam se maly deti nekrti, az potom vetsi az samy chteji. A myslim, ze dost lidi toto dela jen kvuli babickam atd, fararovi naslibuji hory doly a pak uz se tam neukazou.
Jsem křesťan a vnimam to takto: Křest je svátost a zároveň slib, že chceš dítě vychovávat ve víře. Není to jednorázová slavnost typu vítáni občánků nebo oslavy narozenin - je tam ten slib. Celoživotní. Pokud ten slib nechceš dát, nedělej to.
Ja jenom dodam k @cilkat, neni nutne, abys ho ve vire primo vychovavala ty. Pokud ho tak chce vychovavat manzel a ty mu v tom nebudes branit, taky v poradku (ja to mam naopak, neverici je manzel. Svuj zavazek pri vstupu do manzelstvi ale myslel vazne, takze nas v nedeli doprovazi do kostela, abych tam na dve deti nebyla sama a pak vetsinu mse okazale ignoruje, ale je tam s nama). Ale ano, je tam proste podminka aktivniho vedeni k vire.
Důvod, proč ano, věřím já nebo partner, cítím, že je to tak správné. Důvod proč ne, nevěřím, nevidím v tom smysluplnost, je to tlak rodiny, abych dala pokřtít dítě.
Já jsem pokřtěná, mám za sebou i biřmování a podobné věci, ale za věřící se nepovažuju. Manžel není ani pokřtěný, svatbu jsme měli civilní, církevní jsme nechtěli ani jeden. I když manžel se trochu bál, že budu chtít, kvůli rodině. Křest je pro mě vážná věc, nedokázala bych slíbit, že povedeme dítě k víře, vím, že by to tak nebylo. Proto naše děti pokřtěné nejsou. Kdyby se o to v budoucnu zajímaly, chtěly chodit na náboženství, nechat se pokřtít atd, bránit jim v žádném případě nebudeme.
Jinak moje rodina docela řešila, že se nebereme v kostele, ale naštěstí se přes to přenesli a křest už potom neřešili. Já bych si do toho ani kecat nenechala, beru to jako naši věc, naši zodpovědnost jakožto rodičů.
Za nás NE. Jsme nevěřící všichni. Ale pokud jednou o to bude stát až se pokřtít nechá 😉 každého věc a určitě bych to dětem nikdy nevyčetla.
My jsme věřící, takže za nás jasné ano. Já to za sebe vnímám jako oslavu narození dítěte (křtíme pár měsíců po narození) a přijetí ho mezi naše společenství věřících. K víře vedeme od malička, povídáme si o tom. Ale zase nejedu nějak fanaticky, máme perfektního kněze, který je hodně moderní a s jeho názory většinou souzním. V rodině máme i sourozence, co své děti nenechali pokřtít a nemám s tím nejmenší problém. Pro mě je důležité, jak se člověk chová v životě a není pak pro mě rozhodující zda je nebo není pokřtěný. A hlavně je to na rozhodnutí rodičů. Pokud nenechají pokřtít a dítě to pak cítí jinak, má možnost se nechat pokřtít později. Je to každé rodiny věc a myslím, že bysme to měli respektovat.
O víře a křtu by si mel člověk rozhodnout sam. Vždyť i Kristus se nechal pokřtít ve 30letech.
Jste věřící? Proč ne. Jste nevěřící? Křest je slib, že budete dítě vychovávat ve víře - tam bych počkala, až se dítě rozhodne samo..
Pokud jsi věřící = má to svůj důvod, pokud ne je to "nesmysl"...můj názor 🤔
My jsme nevěřící = děti nejsou pokřtěni, ať se do budoucna sami rozhodnou...
Byli jsme na křtinách 2 synovců. Křtiny se konaly na tlak tchyně, která je věřící (až fanaticky). Nerada na to vzpomínám... Jediné "hezké" na tom dni byl oběd zdarma a že jsem s tím neměla práci. 🙈
A jinak samozřejmě každého věc jak se píše výše. Věřící klidně ať nechávají pokřtít a nevěřící ne.
Ale tady ty tlaky v rodině ... jen pro klid v rodině
... To mi přijde hodně mimo a nechápu to dodnes.
Rozhodne ano. Ja jsem pokřtěna a moje dítě bude taky. A bylo by mi fuk ze rodiče od přítele by nechtěli. Proste je to rodinná tradice ve které chci pokračovat a dává mi to smysl ☺️ věřím tomu ze díky křtu mě tam nahoře někdo chrani
Ne. A to platí pro věřící i nevěřící. Ať se dítě rozhodne samo. Pokud jsou rodiče věřící, samozřejmě budou dítě vychovávat ve víře a to se pravděpodobně pak samo rozhodne, že chce. Ale nesouhlasím se křtem nemluvňat, kteří se sami neumí rozhodnout.
Krestem se zavazujes, ze dítě povedes ve víře. Pak je odpověď jednoznačná ne? 🙂
@klara32 o tom to přeci není..rodinna tradice je třeba nedělní oběd 🙂
My jsme věřící a včera jsme zrovna křtili syna. Pokud nejsou věřící musí sami si říct jestli ano nebo ne. Je ale pokud budou chtít po křtít, aby kmotři byli věřící a podporovali ho brom, jinak to moc smysl nemá.
Je to pouze jenom o víře, nic víc.
Za mě ne, každý ať si vybere, v co věří, až z toho "má rozum." Rodiče mě pokřtít nechali, protože se to tak prostě dělalo, a je mi to nepříjemné.
@tyname tebe to nějak omezuje?
@kristynkal naprosto souhlasím 🫶
Když se takhle ptáš, tak ne. Kdo chce - ví proč, vůbec o tom takhke nepřemýšlí. Za mě by si to měl každý rozhodnout sám
@veroniquecz Ano, je mi to opravdu proti srsti, moje víra je úplně na opačné straně straně spektra. A že mě někdo k něčemu zasliboval bez mé svobodné vůle mi opravdu vadí.
@veroniquecz Je to nepříjemné. Já byla pokřtěna právě jako nemluvně. Babka silně věřící, otec také. Od malička nucena věřit, náboženství, kostel, modlení. Nenáviděla jsem to. Byla jsem nucena do prvního přijímání. Jak jsem byla starší, často jsem se snažila bránit, že nechci, nevěřím v boha, nesnáším to. Bylo to smeteno se stolu a často i s argumentem, že jsem přece pokřtěna takže MUSÍM věřit.
Takže asi tak. Prostě jsem proti krestu děti, co se sami nerozhodnou.
@ruzovyjednorozec77 v mem životě to tak beru. Moc se mi to libi. To je proste jako rozhodnout za holčičku jestli bude mít náušnice a nebo jestli je pak bude chtít sama v dospělosti. Ja jsem její máma a ja za ni rozhodnu. Pokud si to pak v dospělosti bude chtít udělat sama tak klidně. Za mě taky rozhodovala máma a nikdy jsem v tom problém nevidela.
Jak je uvedeno. Pokud verim,pokrtim a naopak...
Takovy ty reci "kvuli babickam" "kvuli tchyni"
Proc?? To je pokrytrctvi a mozna tak za to clovek shori v peklicku (obecne receno)
Já v tom význam nevidím,ale to proto protože věřící nejsem a chci aby se děti rozhodly samy v co chtějí a nechtějí věřit.....
@me_druhe_ja taky jsem byla pokřtěná, nucena chodit každou neděli do kostela, nesnášela jsem to.. Nyní mám sama tři děti. Nechala jsem je pokrtit. Bylo to krásné..
Minulý týden jsem byla se syny v kostele na dětskou msi. Kněz krásné mluvil k dětem, bylo tam ticho..klid..odpočinula jsem si od toho shonu kolem a zastavila jsem se. Syny čeká svaté přijímání příští rok..
To co mi bylo nuceno v dětství jsem sice nesnášela, ale nezustal hněv ve mě.. k dětem přistupuji jinak pohledem na náboženství a chtějí tam jít sami.
Je to na každém rodiči
My jsme prvně nechtěli..ale když jsem viděla jak můj bratr dělá pro malou první poslední tak jsem se rozhodla, že ano, že bude dobrý kmotr a kdyby něco bude o ní postaráno.. a pak takové ty druhé věci kdyby se chtěla vdát v kostele musí být pokřtěná a kdyby jednou taky chtěla být kmotrou tak by měla být také pokřtěná..tak aby jí to jednou nebylo líto
No a taky moje babička a tchán měli řeči , že by to mělo být..oba jsou hodně věřící

Ano - protože je človek věřící a cítí to tak. Ne - když je clovek neverici.