icon

Musíme na Vánoce utrácet za drahé dárky?

berenika39
4. pro 2024

Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...

Strana
z6
izz76
6. pro 2024

@petrasipkova1 A proč ty slavíš,že se narodil Ježíš 25.12. kdyz na to neni žádný důkaz? V Bibli vůbec datum narození Ježíše neni a dle různých zaznamů z historie se nejspíš narodil na podzim. Kdyz uz chceš druhé poučovat,tak nejdriv začni sebou.

prejeta_zaba
6. pro 2024

@ai30 asi neshání dárky a nepeče cukroví, tak se nudí a otravuje 🤣

petrasipkova1
6. pro 2024

@izz76 nikoho nepoučuju, jen jsem reagovala na větu proč mám chodit jako nevěřící do kostela .... U mě to má právě třecí plochy, jestli tohle někdo napíše a zároveň slaví Ježíška, což jsem se od autorky dozvěděla jak to má a tím je to pro mě uzavřené, jen mě to zajímalo, jak to vnímá. A o tom co já slavím a neslavím tady nepadlo ani slovo. Jen jsem reagovala na jednu větu, která mi rezonovala, takže v klidu. Dííík.

klokanka31
6. pro 2024

Když to tak pozoruju, naše generace se buď zbláznila, nebo se strašně nudí 🤔

j.a.n.i
6. pro 2024

@klokanka31 B je správně, az u té další to bude to A.

kristynasam
6. pro 2024

@alice180 Vlastně to nesouvisí, ale my se toho kráječe klidně ujmeme, zrovna se rozpadl 🤣😉

journals
6. pro 2024

Zajímavé téma ke čtení...
My jsme teda asi úplně mimo, nadělili jsme si nové auto 😅.
Za mě to je to ne o částce, ale o zájmu a snaze dát opravdu dárek který potěší. Třeba tchánovci nikdy nic nechtějí. Nikdy. Ale manžel jim každý rok dává merino oblečení od icebreakeru který si oni sami nekoupí a vždycky z něj mají obrovskou radost. Jsou to dárky za několik tisíc, ale je skvělé, že můžeme udělat radost a že na to máme. Ale nekupujeme to proto, že chceme zapůsobit. To vůbec ne.
Naopak nesnáším, když si švagrová vymyslí dražší dárky pro svoje děti a moje pak dostanou blbost která jí jako první cvrnkne do nosu, nebo ještě líp, snaží se k Vánocům udat hračky se kterými si už její děti nehrají (o nouzi o peníze nejde, to je dáno povahou). Tam jsme jasně řekli (několikrát!) že takhle tedy ne. A opakuje se to stejné každý rok, kdy se 20.12. probere a začne řešit co by jak komu... pak je jasné, jak si v žebříčku priorit stojíme a pak opravdu zamrzí že nemá ani minimální snahu a zájem. Přesněji zamrzí a nasere 😀

U dětí víc řešíme kolik dárků dostanou než cenu. Něco bude dražší, nebo levnější. S manželem si dárky za tisíce dáváme, většinou sportovní oblečení/vybavení nebo elektroniku a to se za pár stovek prostě nekoupí.
Pokud něco opravdu ráda nemám, jsou to takové ty nijaké dárky typu levná chemická svíčka, soška andělíčka, kýčovitý hrneček... to raději nic, než toto. Ale lidi okolo nás mě už naštěstí znají a i tchýně se už raději ptá.

hojda
6. pro 2024

@berenika39 @brunetka11 Ano, přesně - pocit přesycení. Dneska jsem procházela obchody, nebaví mě to a všude mraky věcí, která jsou jen na Vánoce, až je mi z toho někdy zle, když vidím všude ty dekorace, každý rok nové a nové. Letos omezuji i pečení, děti o cukroví moc nestojí, takže asi jen perníčky a rohlíčky, aby to doma zavonělo. Inspiraci na dárky taky moc nemám, co potřebujeme, to se koupí během roku a děti ani žádné spešl přání taky nemají, já už jim skoro nic nevyberu, vše si musí vybírat stejně oni. Vlastně zatím ani nemám nějakou vánoční náladu. S rodinou jsme se domluvili jen na symbolické dárky, rodiče taky nevědí, co kupovat.

brunetka11
7. pro 2024

@hojda Mne z toho vytáhl ten následný každoroční několikaměsíční detox od online nakupování. Pak po té době už kupujeme jen to, co je potřeba.
Ale ten pocit zahlcení věcmi a vjemy, co se v období Vánoc na nás valí, fakt umí až dusit.

j.a.n.i
7. pro 2024

@hojda A proc teda ty obchody přicházíš? Aby sis mohla stěžovat? Ja tohle nechápu, tak když me neco stve, ci jinak vadi, tak se to snazim nedělat. A tohle je naprosto zbytna cinnost.

jane46
7. pro 2024

A ja blbe nesu to, kdyz ma nekdo "patent" na rozum/vychovu/stravu,/zivot a i ty Vanoce.
K cemu Ti bude, kdyz napisu, ze Vanoce fakt miluji i kdyz jsem vyrustala na darcich - kalendar, spodary a ponozky... mame hromadu tradic, ktere ted ucim i svoje deti. Pecu jen to co nam chutna, mam i pres 40 let stary servis, ktery vyndam jen a pouze na Vanoce a je to ten co i moje mama vytahla jen na Stedry den, cele moje detstvi.
Televizi nemame, bydlime kde lisky davaji dobrou noc a Vanoce jsou veget, laska a radost, zadne honeni za cizi predstavou.
Do obchodu nechodim, 23/12 prijede Tesco a to je vse, detem koupim co si preji, ale jen na co mam finance a s dospelymi si darky nedavame...
Nikdy jsem necitila ten vsude predhazovany predvanocni shon, nestihani a stres...
A z vysoka je mi fuk, jak to maji ostatni. Je mi fuk, co je letos moderni, je mi fuk kolik kdo utrati, kdo jak a kdy zdobi stromecek ci jestli jde nekdo do kostela protoze ho to bavi nebo protoze veri a jestli slavi Vanoce ci Saturnalie. Inspiruji se tim co me zaujme, ale nehejtuji co se mi nelibi...
Dnesni doba trollu, hejtru a brouku Pytliku stve me... kazdy ma pocit, ze muze bez hranic rict, radit a napsat druhemu cokoliv... bez trestu za to, co to druhemu zpusobi.
Zeptejte se svych deti jake chteji Vanoce a snazte se takove udelat... Nezalezi co chce teta z druheho kolene, casopis ci zenska na MK. Zalezi jen na tom, aby nase deti...az vyrostou... vzpominaly na Vanoce jako na kouzelny, uzasny a bajecny cas a takhle ho predaly jejich detem spolu s tou dalsi predstavou tech malych prcku, nasich vnoucat. Tecka...

martulka88
7. pro 2024

@hojda A proč chodíš po obchodech, když tě to otravuje? Nikdo nikoho nenutí, aby trajdal po obchodech. Pokud nechci, tak opravdu nepotřebuji běhat po nákupácích. Dárky povětšinou koupíme online a jednou týdně sjedem na nákup.

lvl16
7. pro 2024

Já klidně dárky za tisíce beru, ale proboha ať to jsou šperky, kabelky a ne fény a lednice :D.

klokanka31
7. pro 2024

@martulka88 Přesně. Mě nákupy vždycky bavily, začalo mi ale vadit jak jsou lidi v obchodech nervní, protivní. A co, mám si stěžovat a furt tam chodit? Ne, každý týden mi nákupy doveze Tesco, a jsem spokojená, nemusím čučet na kyselý obličeje, a ještě ušetřím čas 😊

brunetka11
7. pro 2024

@jane46 Ad. předhazovaný vánoční shon - žijeme u Prahy, do práce jedu přes celé město. Tou dobou je toho všude plno - lidé s hromadami tašek, vyjedeš do vestibulu metra - tam prostor zasekaný stánky s lacinými tretkami a těmi příšernými hračkami, co vyhrávají jedna přes druhou.
Jedním z důvodů, proč mívám dárky připraveny už v říjnu, je můj odpor chodit do obchodů, extra o Vánocích.
Přes veškerou snahu se tomu stejně rok co rok nevyhnu - letos to bylo kvůli zimním botám naší mladší - je těžké jí najít takové, aby se v nich cítila pohodlně. Do 10 min jsem v tom obchodním domě musela tu masu zvuků, lidí, pachů a barev prodýchávat.
Do toho yx večírků. V našem případě některá pozvání odmítáme, ale na rodinné a pracovní chodíme. No a do toho akce dětí - představení a jarmarky dříve ve školce, teď ve školách, holek každoroční taneční představení. Je potřeba jim dát vánoční cukroví. Které bych jinak pekla cca týden před Vánoci, takhle jedu už od přelomu listopadu.
A to je ten tlak, o kterém mluvíme.
Samozřejmě, že v pudu sebezáchovy řežeme a omezujeme, co se dá. Ale takhle se opět jako mámy pd rodin dostáváme pod tlak a do nekomfortních situací.

O tom je ten pocit přehlcení… moc věcí, moc akcí, moc vjemů…

alice180
7. pro 2024

@brunetka11 no jako tohle mě taky štve s tím cukrovím do školky. Má donést na besídku 12/12 a já nemám nic protože v tom týdnů teprve začínám. Tak jsem ji koupila krabičku, aby nebyla za vyvrhela, kterej nic nepřinese.

ai30
7. pro 2024

@brunetka11 Do usi sluchatka. Nekupovat boty v nakupaku, ale v normalnim obchode. Jeden pracovni vecirek prezit, s rodinou se domluvit na klidnejsim setkani ne na vecirku, detska predstaveni/jarmarky si rozdelit s otcem, cukrovi koupit.
Promin, mne se fakt zda, ze se snazite byt obeti neceho, co je resitelne a neni to zas takova hruza. Ok, vyzdoba ve meste a tretky jsou vsude no, ale zase delat z toho takove drama.. Nevim. Tak si proste doma udelejte pohodu, misto po nakupnich centrech chodte casteji do prirody. Soucitim s temi, kteri na trzich a v tech stancich/obchodech pracuji a musi to poslouchat cely den. Ale ze tim clovek po ceste z prace a do prace projde pri vystupu z metra a hrouti se z toho, to mi prijde fakt prehnane..

brunetka11
7. pro 2024

@ai30 A mně přijde, že máš univerzální recept na život druhých ,-)
Hned na začátku jsem napsala, že Bereniku chápu ,-) Prostě je nám ten z okolí nepříjemný, ale to neznamená, že se ho nesnažíme eliminovat.
O Vánocích je to introvertních lidí jako u vyléčených alkoholiků - chápeme, že ostatní mají alkohol rádi, my je dokonce milujeme, ale v pudu vlastní sebezáchovy se při jeho odmítání dostáváme pod tlak.
A říkat podobným lidem, že jsou vlastně pitomí, že si to nechají líbit, je stejné, jako u toho alkoholika - alkohol je dnes všude. A proč by se daný člověk měl zavírat doma.

me_druhe_ja
7. pro 2024

@lvl16 já to mám přesně naopak: hlavně žádný šperky, kabelky, parfémy a podobný neužitečný věci. 😀 předloni jsem dostala drahy dar: myčku na podlahu asi za 700 eur, doteď z ní mám radost😀

cherie24
7. pro 2024

@brunetka11 mě ten tvůj popis také tedy přijde maličko přehnaný. Já jsem introvert, ale zůstávám v klidu. Vánoční výzdobu si dělám sama, že mě to baví, ale co se nestihne, tak se nestihne a co jako? Spousta lidí nemá výzdobu žádnou a prstem si na ně nikdo neukazuje, že by to byla nějaká ostuda. Že jsou všude tretky a přehnaná výzdoba, tak je a co jako? Já to nechci kupovat, tak se o to nezajímám. Dárky objednávám pouze a pouze přes internet a cukroví si peču jen co stihnu pár kousků. Nákup surovin na cukroví taky řeším přes internet a nechám si to přivést až do předsíně. 😎 Nehraju na žádné předhánění se v tom, kdo lépe ozdobí perníčky a kdo má napečeno víc druhů cukroví. Klidně bych na večírek donesla kupované cukroví, taky peču až v druhé půlce prosince. Nemusím se snažit být před ostatními dokonalá hospodyňka a tradiční žena, kterou naplňuje pečení, vaření a uklízení. Žádný velkolepý vánoční úklid taky neřeším. Předvánoční nákup děláme s mužem spolu bez dětí a mezi šílenými davy praštěných lidí se nezdržujeme. Vezmeme, co potřebujeme a odcházíme. Jediné, co mi opravdu na Vánocích vadí,je zabíjení kaprů na ulici a před obchoďáky. Pohled na usmrcování zvířat mi opravdu nedělá dobře a to poslední, co chci vidět, je krev a usekané hlavy na ulici. To je za mě hnus a to jsem ve velkoměstě opravdu těžce nesla. Celkově se snažím vést děti k tomu, aby si masa vážily a jedly to v přiměřeném množství a pak tohle v přímém přenosu ...

me_druhe_ja
7. pro 2024

@cherie24 Já výzdobu nemám. Nikdy jsem neměla a nikdy být nebudu. Nebaví mě to. Jako obecně žádná výzdoba, nikdy ne jen vánoce. :--D máme umělý strom, furt ty samý ozdoby a umelej věnec. To stačí. 😀 pekla jsem vždy tak 5 druhů. Nikdy se to nesnědlo. Letos mám už od úterý v ledničce těsto na perníky a linecký a vůbec nevím, kdy to upeču. Každopádně vím, že víc toho nebude. Dárky samozřejmě přes internet. Akorát na potraviny skočíme před Vánocema do obchodu, já si raději jídlo vybírám osobně😀.
Ale jinak se mi líbí, když je nazdobený město, mám ráda trhy, světýlka....když to nemusím dělat já, tak se mi to líbí. 😀

j.a.n.i
7. pro 2024

@brunetka11 No, tak proste nepujdeme na večírek a deti nebudou mit domaci cukroví na milion kroužků... Ono vlastne nemusí mit ani ten milion kroužků, ze. A když na to prijde, tak jim tu jednu misticku cukrovi s sebou prostě koupim. Secteno a podtrzeno, ten tlak si vytvaris ve sve hlavě.

klokanka31
7. pro 2024

@cherie24 A nutí tě někdo koukat na to jak se kapr klepne? Když vidíš stánek s kapry, tak tam nekoukej a je to. Další věc co nechápu - tradice prodeje živých kaprů je fakt hodně stará. Ale naše generace to najednou vidí jako problém.

evik19
7. pro 2024

@klokanka31 Tak ono ne všechno starý, je dobrý. Dřív se taky veřejně popravovalo na ulici a bylo bráno jako norma anebo dokonce jako forma “výchovy”. A určitě si pak lidi říkali, co je to zase za novoty, že už se normální člověk nemůže ani podívat na popravu…Vždyť přece kdo to vidět nechce, tak se má koukat jinam.
U těch kaprů snad jde o to, že je to skutečný trýznění zvířat, když jsou tam nacpaní za živa v kádi, kde se lácají v minimu vody, často zranění a vystresovaní lidma a ruchem okolo. Další kolo trýznění - kapr v chlorované vodě ve vaně doma. Je to zbytečný a nechci, aby se to dělo. Ne kvůli mně, ale kvůli těm kaprům. A že je to tradice? No tak takovýhle tradice fakt podporovat nebudu a vůbec nic se nestane, když si lidi zvyknou, že si kapra koupí humánně zabitýho bez toho mučícího divadla okolo.

klokanka31
7. pro 2024

@evik19 A viděla jsi někdy výlov kaprů? To je teprve mazec. A co je nehumánní zabití kapra? Já měla za to, že kapr se zabíjí všude stejně.

ester_ka
7. pro 2024

@me_druhe_ja bacha na to linecký těsto,jestli jsi dělala domácí, po pár dnech se zkazí i v lednici, loni se mi stalo😭

cherie24
7. pro 2024

@klokanka31 problém není prodej ryb, ale problém je to, že spousta lidí hodí živého kapra do igelitky a jede s ním třeba 3/4 hodiny domů. Tobě by se líbilo, kdyby tě někdo takovou dobu držel přidušenou v igeliťáku? A taky dost lidí toho kapra pak následně vypustí v dobré víře do vody v přírodě, kde kapr několik dní až týdnů umírá. Oni se ti kapři víc jak měsíc před prodejem drží o hladu, je to kvůli ztrátě bahnité chuti masa, takže nemají tělesný tuk, díky kterému by mohli přežít zimu. A teplotní šoky a přehazování z vody do vody způsobí to, že se v nich hromadí produkty vlastního metabolismu, které ho pomalu otráví ze vnitř. Ti kapři umírají na toxický šok. Vypuštění do chlorované vody ve vaně jim taky působí utrpení. Ryby mají extrémně citlivou kůži, je to stejné jako kdyby sis ty nalila chlór na ruce, taky žádná hitparáda. Jak jsi psala je to stará tradice a v dnešní době, kdy jsme se posunuli ve vědomostech dál, nemá co dělat. Když si chceš koupit kapra, tak si kup už hotový řízek, ale není nutný ho měsíc trápit v kadích a pak se ním několik dní doma mazlit ve vaně než ho klepnu, protože tradice. To je úchylný a zbytečný trápení kvůli Vánoční tradici. 😉 Ať se dál jí kapr, to je v pohodě, je to tradice, ale lidé se zamýšlejí jen nad sebou a nikoliv v nad tím, co se děje za tím. A z pohledu biologa to jsou základní informace z říše ryb.

me_druhe_ja
7. pro 2024

@ester_ka Fakt jo? Kurva ...tak to musím udělat dneska....je fakt, že je tam žloutek 🤦🤦🤦🤦 mě právě jedna známá říkala, že klidně týden....

brunetka11
7. pro 2024

@j.a.n.i Ano, udělala jsem to teď tak cca 3 roky. Letos jsem minulou sobotu vstala kolem sedmé, společně jsme s mladší dcerkou upekly pusinky a skořicové šneky na její školní jarmark, a když na tu akci odešla, měla jsem odpoledne na to, abych strávila to její objetí a větu: “Mami, já jsem tak vděčná, že jsi to pro mne udělala, a že jsme si to tak spolu užily!”.
V člověku to pak rezonuje dlouho… když už i ten malý puberťák vysloví vděk za něco, co bylo dříve normální, ale my zaměstnané matky to dětem dávkujeme.

@cherie24 Proto jsem ráda, že nežijeme v Praze s máme možnost se tomu kvantu vjemů vyhnout.

lvl16
7. pro 2024

@me_druhe_ja Jasný, já třeba předloni dostala designovej hasičák a lavičku na zahradu a taky jsem z toho byla nadšená :D. Ale ať to jsou prostě dárky, který si člověk přeje a ne potřebuje 🙂.

Strana
z6