Musíme na Vánoce utrácet za drahé dárky?
Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...
@swan42 nemam duvod kapří tradici podporovat, protoze v tom nevidim smysl, ale kdyz uz jsme u toho, nedavno jsem cetla nejaky cestopis o Vietnamu a tam se se zviraty urcenymi ke konzumaci nemazli - tyraj je dost drsne, protoze proste zivy maso = cerstvy maso. Tim si myslim ze tahle tradice vznikla tak, ze proste lidi chteli na Štědrý vecer ČERSTVÉHO kapra a proto ho po koupi na trhu jeste hodili do vany a zabili az tesne pred konzumací 🤔
@klokanka31 ano, jsem alergicka na omezence s jedinou svoji pravdou, ktera je mnohdy ale uplne mimo zdravy rozum
@swan42 Hele jsou vždycky dva tábory. Jeden pro, jeden proti. A kde máš napsáno kdo má pravdu? Můžu mít pravdu já, můžeš mít pravdu ty. Každopádně je pravda taková, že člověk je všežravec, takže jí i maso 🤷♀️ A kapr je z výživového hlediska zdravá potravina.
Holky, já to všechno čtu🙂)). Díky za plodnou diskuzi🙂. Peace. Každej podle svého, o tom žádná.

@klokanka31 hele a všimla sis, že člověk je jedinej dravec/všežravec, co si potravu sám neuloví?
@klokanka31 Ano, u kádě jsem byla a viděla jsem kapry sice živý, ale v kádi nacpaný a některý zraněný. A ještě si je každej druhej zákazník odnesl v igelitce živý domů. Provzdušňování tam ale určitě bylo, jestli tě to teda nějak uklidňuje. Mě ne.
Hele, kouření v hospodě bylo taky nedotknutelný tabu, dokud se to prostě nezakázalo a teď - kupodivu - tato skvělá tradice nikomu nechybí. Pokud ty budeš jako vyznavačka čerstvých kaprů chtít mít doma ve vaně za každou cenu živej kousek, tak si ho vždycky bez problému seženeš. Ale kvůli tomu nemusíme udržovat krutou “tradici”, o kterou 90% lidí už ani nestojí.
@drep no, já nevím.....🙂). My ty ryby teda lovíme. A kohouta, kterého chceme sníst taky. 😉
Divočáka nebo srnu apod. u nás uloví manželovo brácha. Ok, krávu nesvrhneme do vykopané pasti. To je fakt.
@marketa11112 Ale vy to zvíře ulovíte, zabijete a sníte. Ok, to je koloběh. Ale kdyby mezi tím ulovením a zabitím bylo několik týdnů utrpení toho zvířete, tak už by to byla úplně jiná pohádka, nemyslíš?
@drep Tak rybáři si potravu uloví 😃
@evik19 mluvím o lovu...tedy o tom, že i člověk je bytost, která si to zvíře/ maso, dokáže ulovit.
Jeden čas jsme chodili na naháňku..zajíci, bažanti, dokonce holubi. Popravdě i můj manžel je lovec. Dokonce máme doma, pro případ nouze, parádní kuš ( prý kdyby došly kulky 🙂)).
Jen dodám: Já maso skoro nejím. Byla bych schopna byt přirozeně vegetariánem. Miluji kasičky a sladké a jídla. Ale manželovo rodina, to je jiná.
@evik19 Kolikrát zraněnýho kapra už vytáhneš na háčku z rybníka...🙁 A já živýho kapra ve vaně nepotřebuju, vždycky si domů nesu už klepnutýho. Ale čerstvýho.
@klokanka31 no, pravda je takova, ze je clovek uplne puvodne plodozravec. Jist maso zacal, protoze musel, a doted ho neumi uplne dobre stravit jako jini vsezravci nebo masozravci. Takze tolik k dalsi tvoji teorii, ze SE to tak vzdycky delalo...
A taboru je nekolik, nejen dva.
@evik19 A víš že na sádkách se kapři několik týdnů nechají vyhladovět, aby se odboural pach bahna? To není týrání?
@klokanka31 Ne nevím, ale tím hůř, nemyslíš? Jako ospravedlnit si krutost jde spoustou způsobů, ale ospravedlňovat to jinou už spáchanou krutostí, to je fakt na úrovni ne příliš empatických žáků 1. stupně základní školy, když společně mlátí neoblíbenýho spolužáka. (Vždyť Pepa ho mlátil první, tak už musí bejt zvyklej.)
@klokanka31 vyhladovět se nechávají kapři všichni. Spousta lidí kapra ani nemá ráda, on kapr je jedna z nejméně chutných ryb, přesto ho na vánoce mají, protože tradice. A my máme v rodině 3 rybáře a že by tahali zraněné ryby z rybníka o tom fakt nic nevím. Co to je za argument? Sežeru kapra i z těchto otřesných podmínek, protože zranit se může i v rybníce? A jen tak k tvojí obhajobě toho, že se to tak dělá od jak živa, tak nedělá. Tohle příšerné zacházení se všemi zvířaty, je pouze záležitost dnešní doby, neb lidi (třeba jako ty) jsou nenažraní a vyžadují všeho nadprodukci a to i za cenu toho, že živá zvířata trpí. Aby se pak lidi mohli vymlouvat na to, že jsme přeci masožravci, tak je to v pořádku. Není! Dříve byla ke zvířatům úcta. Lidé měli maso jednou týdně a vážili si toho. Mléčné produkty a vejce pro ně byli potraviny, které nebyli samozřejmostí. Dokonce i velká spousta domorodých kmenů má krásné rituály při zabíjení zvířat, aby dali najevo, že smrti zvířete si váží. Je to celkem smutné, že i tihle křováci mají více soucitu a rozumu, než většina lidí z vyspělých zemí. Důkazem nenažranosti jsou konec konců i přeplněné obchoďáky před Vánoci, kde se protivní a nervózní lidi melou o akční jídlo a odvážejí vrchovaté košíky, jako by snad měli za ty 2 dny svátků a zavřených obchodů umřít hlady. Nechápu celkově tuhle tradici toho, že na vánoce musí být kupa žrádla a cukroví a dokud zřejmě není všem špatně, tak to nejsou správné vánoce. 🤦
@berenika39 'Kazdej podle sveho?' 😂 Nebylas to ty, kdo tuhle diskusi zalozil, protoze ti mohla prasknout cevka z toho, ze si nekdo 'nadeli' pracku nebo lednicku k Vanocum, misto aby si ji koupil behem roku? 🤣🤣
@cherie24 Měli maso jednou týdně, protože na to neměli. Bohatí lidé měli maso častěji.
@ai30 tak diskuzi zalozila, precetla si nazory a usoudila, ze to ma kazdy jinak. 🙂 A tak je to spravne, nekdo se chlubi tim,ze utraci moc, nekdo tim, ze utraci malo, nekdo si pres rok koupi, co chce, nekdo ceka na vanoce. To je to, co tady z tech komentaru plyne a je to tak ok..
Co me prekvapuje je, ze se tady spousta holek necha vystresovat vanocema. Kdyz me neco stresuje, nebudu to delat. Nepolezu do obchodaku, nepodlehnu silenstvi, nebudu pect kvuli besidce driv, nez zvyknu, atd. Prijde mi, ze je to porad o tom, ze si ty veci delame tezdi, nez musime. A to mame kazda ve vlastni hlave.
Co me bohuzel prekvapuje jeste vic je to, ze se tady nekolik z vas vzajemne urazi, od nekterych bych to fakt necekala.
@ai30 Určitě jsem to nemyslela tak, že by to muselo být tak, jak to mám já. Byl to námět na diskuzi - ta se rozjela a jsem za to ráda. Mě cévka nepraskne, rozhodně ne z názorů tady, však je to dobře, že každej má ten svůj, ne? Tak to má být. Beru všechny.
@evaviki děkuju
@evaviki cítím to stejně úplně, nedělám, co mě stresuje. Uklízím povrchově průběžně, radši se věnuju po práci naší princezně. Peču, jen co sníme a máme rádi, něco rozdám mezi kamarády. Dárky balím i kupuju v poklidu od září, tak jak z eshopu přichází. Radši hodím nožky hore, než dřít jak chlapi v dole 🙂
@berenika39 Ja bych rekla,ze trend drahých daru dokonce upadá,aspon tedy v mem okolí a je to z důvodu,ze všichni vsechno mají. U nás v rodině jdou dárky hlavně pro děti a dospěli spis jen symbolicky. My dáváme dětem a rodičům,jinak nikomu. Kamarádky,kolegyně to mají podobně. Nemam problém s tim koupit drahý dárek,když vim, ze to obdarovaný potřebuje a udela to velkou radost,ale jinak mi vzájemne přehazování krámů připadá jako zbytečnost a neprovozujeme.
Když chce někdo kupovat drahé dárky, tak může uspokojit tuto svou nutkavou potřebu zakoupením dárků pro lidi, kteří na to nemají peníze, jsou v tíživé situaci apod.
Říká vám něco projekt Ježíškova vnoučata? 🙂
https://jeziskovavnoucata.rozhlas.cz/prani/dare...
My už jsme se zapojili a pomohli jsme, jako každý rok 🙂
@rosalindamelinda Nebo Strom splněných přání apod.
Určitě s tebou souhlasím. S manželem jsme si v září koupili nové auto( přeci nebudeme čekat na Ježíška) a řekli jsme si, že to je náš dárek k Vánocům a nebudeme si nic kupovat. Poslední 4 roky to děláme se všemi tak, že kupujeme dárky k Vánocům pouze dětem. A dospělým dáváme pouze maličkost ( sprcháč, vánoční ozdobu, los za 50 Kč a k tomu vyrobené přání od dětí apod.) protože děti pak nechápou, proč babi a děda, teta a spol. nedostali dárek. Jsme radši, když oni koupí dětem, dokud jsou malé a mají z toho překvapení radost. K narozeninám si dáváme normálně dárky, ale k svátku zase jen dětem a děti pak dají třeba jen bonbošku, něco vyrobeného, zase maličkost. Mezi dospělými to jinak všeobecně moc neřešíme. Dospěláci, když něco potřebují, tak si to koupí během roku, přece nebudou čekat na někoho, až jim to dá a hlavně si kupujeme většinou to, co momentálně potřebujeme.

@swan42 Máš nějaký problém nebo co?😃