Nekouření na svatbě. Jak to oznámit na pozvánkách?
Ahojte, plánujeme na léto svatbu, mezi pozvanými jsou i kuřáci. Byla bych ráda, kdyby se na svatbě vůbec nekouřilo, především kvůli dětem. Nechci aby je pak mazlili a oťapkávali smradlaví a nemytýma rukama 🙈 Máte tip jak to uvést do pozvánek, případně jaký najít kompromis?
Děkuji! :D
Jsem nekuřák, nesnáším smrad z cigaret, ale tohle mi přijde ujetý. Myslíš, že nějaký dospělý člověk se bude kvůli vaší svatbě omezovat ve své závislosti? Na férovku se sbalí, odejdou si zapálit za nejblížší roh ulice ( v tom lepším případě) a zase se vrátí. Nebo rovnou odmítnou pozvání, což chápu.
Samozřejmě je to vaše svatba, musíte se s nastávajícím domluvit. Přijde mi to stejné jako bys zvala rodinu, věděla že všichni jsou masožravci, ty byla veganka a podávala jen veganské menu. 🤷
Vnucuješ svoje postoje a názory ostatním a dost pravděpodobně budeš za hysterku pro celou rodinu.
@michaela666 Mne teda prijde uplne normalni, ze veganka podava veganske menu na sve vlastni svatbe.. 🤫
@michaela666 jsem masozravec a veganske menu by me rozhodne neurazilo, naopak. Mam mezi prateli dost vegetarianu a veganu, i na spolecne veceri jsme se sesli a i kdyz byla skupina tvorena z vetsi casti masozravci, nemeli jsme problem jit s nimi do vege restaurace - tam si totiz vybereme vsichni na rozdil od klasicke restaurace. Takze mne by prislo naprosto normalni podavat veganske menu na svatbe, kde je zenich nebo nevesta nebo oba vegan.
@michaela666 Podávat veganské menu a omezovat kuřáky jsou dvě naprosto jiné situace. Já mám třeba maso a mléčné výrobky moc rada, ale na veganskou svatbu bych s radostí šla, nijak by mě to neomezovalo. Což však o tom kouření neplatí, tím ty lidi prostě omezíš.
Tak já jako vegetariánka se na to asi dívám špatně. 🤷 Chtěla bych, aby si svatbu užili všichni, včetně jídla. Takže by mě nenapadlo nutit svůj jídelníček někomu z rodiny a automaticky bych počítala s variantou pro ně. Protože oni stejně tak na všech rodinných sešlostech a oslavách počítají s tím, že já se stravuju jinak.
@oplatecka Vím, že v mojí rodině by to nepotěšilo vůbec nikoho, takže je to dost o lidech. Brali by to jako vnucování něčeho co sami nechtějí, ale respektují, že já to mám jinak. Takže pro mě je to stejná situace jako to kouření.
@michaela666 to je hezký přístup 🙂
@michaela666 Však jasně, líbí se mi tvůj přístup 😉 Dneska už je naprosto běžně, že se dá vyhovět v jídle prakticky všem - veganům, vegetariánům, různým dietním omezením, intolerancím... Pro mě bylo taky důležité, aby si naši svatbu užili všichni. Takže prostě nebudu hostům brát jejich neřesti, i když je třeba sama nemusím 😉
Ty jsi taková drama queen, co 😂 Už tam vidím ty strejdy jak klepou popel do svíčkové a s cigárem v puse nahánějí kolem stolů děcka a chtějí je mačkat a muckat je. Poněkud bizarní představa. Nebo svatební hosty plánuješ mít jako chůvy? Každému na klín jedno děcko a bavte se. Tedy nevím jak je to jinde, ale u nás jsou děcka krapet bojázlivé. K někomu, koho jaktěživ neviděly, si neběží pro obejmutí. Pokud kuřáky pozvat nechceš a jen hledáš výmluvu, tak je prostě nezvi. Ale nedělej takové tyjátry kvůli pár lidem, kteří si jednou za hodinu odskočí ven na cigaretu. Jsem nekuřák a abstinent. Nevyhledávám společnost opilých lidi. Ale u nás na Moravě alkohol na svatbu patří a ani by mě nenapadlo, odepřít jej svým hostům. Protože pro mě byla čest, že přijali naše pozvání a chtěli strávit náš den spolu s námi. Máš to v té hlavě nějaké poplantané mi přijde.
@kesinka89 tak tam ty kuřáky nezvete. On kuřák není blb.c a ví kde má kouřit...
Já už mám po svatbě 11 let a byli jsme na mnoha svatbách ať už v příbuzenstvu nebo přátelům a mě teda k tomu tématu trochu napadá, že nevěsta má vždy jakýsi pocit manipulátorstvi v den D... jakože budete oblečení do růžova, s námořnickými doplňky, dary dáváte takové a určitě ne makové, děti necháte doma, v den svatby v žádném případě nekouříte atd atd. K tomu tématu kouření: já jsem nekuřák, upřímně to nesnáším, situaci bych vyřešila prostorem vyhrazeným pro kuřáky a nijak víc bych to nerozpitvávala, protože pak se akorát stanete terčem posměchu. Kde jsou ty časy, kdy se rodiny a kamarádi sešli, aby se oslavila láska dvou lidí až do smrti...
My jsme svatbu planovali s tim ze jsme chteli aby jsme si to uzili my ale i nasi hoste. Aby si i po 10 letech rekli “jo to byla super zabava a pohodova svatba”
Proto jsme taky nemeli zadnou nucenou povinou “zabavu” coz naprosta vetsina ocenila.
A vyklepanej kurak na nekurackou svatbu (pokud dorazi) bude vzpominat jako na super-opruz. Ale zas se i asi zasmejou pri vzpominani, protoze budou hromadne na tajnacku utikat na cigo za roh jako v mladi😆
Je to tvoje volba ale tim je donutis akorat chodit kourit tajne nekam kde na ne neuvidis a celkove to ve finale svatbu narusi mnohem vic
Já teda nechci bránit autorku. Taky mi požadavek přijde trošku mimo. Ale můžu vám říct, že opravdu je spousta kuřáků, co od dětí nejdou bokem, po kouření si ruce nemyjí - co mě teda taky dost vadí, když mi pak sahají a děti. Dokonce manželovi sem musela říct, že nemá kouřit na schodech pod oknem, protože kouř jde do vedlejšího okna - dětského pokoje a smrdí to tam... Je velká většina kuřáků, kteří nás venku předběhnou pak spomali a zapálí si v klidecku cigárko a jdou před námi. Já těch příhod s kuřáky mám, že by se jeden divil, co jim nedochází.
A kuřák co přestal na chvíli kouřit, prohlásil já nechápu žes to dokázala respektovat, to je hroznej smrad... 👍 .... Takže asi tak no.
Pro autorku. Napsala bych na průvodní lístek že se jedná o nekuřácké prostory a že bude vyhrazen prostor pro kuřáky. Víc bych to nehrotila. Pokud uvidíš že vázne hygiena z jejich strany, prostě jim dítě nepůjčuj. Stejně jestli má separačku a ty lidí nezná, tak k nim nebude chtít jít.
@xer ono je ale uplne normalni, ze kuraci chodi kourit jinam, mimo prostory, kde se ji, slavi apod. A ano, je uplne normalni a legitimni to pozadovat. Na zabave jako takove to neubira nic, proste kdo ma tu potrebu, tak se na chvili vzdali. Normalni ohleduplny kurak nesmrdi druhym pod nos.
Nooo, o té ohleduplnosti kuřáků by se daly vést debaty… Na naší svatbě se třeba stalo, že si na nás účet někdo “kupoval” cigára, měli jsme ve vyúčtování několik krabiček. To se přiznám, že mě hodně zaskočilo, čekala bych, ze takove věci si lidi zaplatí sami a ani nás nenapadlo to omezovat. Samozřejmě jsme to pak zatáhli a dál nevyšetřovali, ale byli to pro mě takové rozčarovaní. Takze možná si dej omezení v tomto směru.
Jinak na svatbě bez alkoholu jsem byla, i jídlo bylo spus do vege (my jsme teda jako dar dotáhli flákotu sušené šunky na odřezávani.
Bylo to jiné, bylo to fajn, nevšimla jsem si, že by to někomu způsobilo trauma. Na to, že jsme kromě ženicha nikoho neznali, jsme si to dobře užili. Deti si venku čutaly, hrály badminton, my dospěli jsme se sčuchli u deskovek nebo hráli na schovku s detmi… rada na to vzpomínám 🙂
@somalicats no samozrejme, ja prece nepisu ze maji kourit u svatebniho obeda…
ale pokud bude svatba nekde napriklad v arealu statku a ona bude nutit kuraky chodit na tajnacku na konec vesnice aby je nevidela tak je to prece neco jineho nez jit od stolu si zapalit pred stodolu.
Z celeho prispevku chapu ze po nich chce aby cely den nekourili a to uz legitimni neni🤷♀️
@kesinka89 Já bych teda hlavně neviděla důvod zvát na vlastní svatbu někoho s kým se běžně nestýkám byť ze zdvořilosti🙂😉 a pokud ano vyčlenila bych jedno místo kde se bude kouřit.. jsem taky nekuřák a nechtěla jsem aby mi na svatbě smrděl někdo s ciganem pod nos, ale zároveň respektuji že kuřáci jsou a kuřacký koutek to velmi dobře vyřešil a nikdo s tím neměl problém 🙂
@nikola38 Tak ona ta svatba byla taková alternativní - alkohol zakázaný nebyl, jen nebyl doporučeny a ani nebyl v nabídce. Nebylo to nějakou pózou, šlo to od provozovatele areálu (bylo to na takovém duchovním místě). Nikoho nenapadlo doporučení porušovat a naštěstí asi nebyli pozváni žádní alkoholici 😄 Ohledně jídla nebyly restrikce, jen v rámci doporučených darů byla uvedena nějaká jídla, takže my jsme navrch přihodili tu šunku - vydrží dlouho, když se teda rychle nesežere jako u nás doma. Ženich vege neni, takze to mohl pak doma dorazit 😊 Jeste bylo vtipný, ze byl požadavek, ze na obřadní místo se nesmí v botách 😅 U nás to bylo opět bez problému, ale oddávající organ jaksi protestoval, že nechce být v ponožkách.
Fakt tobyl víkend, který utkvi v paměti a nesplyne s jinými svatbami, kde se lidi přežerou a opijí 😀
Napsala bych prostě na pozvánku "Z důvodu účasti i malých dětí je svatba kompletně nekuřácká. Děkujeme za ohleduplnost" (nebo děkujeme za respektování tohoto pravidla)
@kesinka89 a co je teda nepozvat ? Kdyz to tak moc vadi . ?
Me by jeste zajimalo co se detem za pripadnych par doteku neumytyma rukama od koureni stane… moje deti by za strejdama co neznaji ani nesli. Ale i kdyby (a chapu, koureni je skodlive atd), ale v cem je realne problem?
@elesse asi se tech lidi stiti
@kesinka89 to je blbost, ne? Osobně jsem nekuřák. A nevím, v jakém prostředí se pohybujes, ale my měli na svatbě před 17 lety asi 50 lidi a už tenkrát nikoho nenapadlo, že by nám kouřil pod nos. Všichni automaticky chodili ven a nemuseli jsme to nikomu připomínat. V dnešní době si myslí, že to mají kuraci zakorenene o to víc...

Tvl, kdybys se vydávala normálně ještě před tím, než si uděláš spoustu děti, měla bys problém kuřáci versus děti na svatbě vyřešen 🙂.., osobně vůbec nechápu jakékoliv omezování na svatbách... řeči typu je to můj den...no nevím...abys tam nebyla sama...přece jen sociální bytost chápe, že když hostis ...musíš se tak trochu přizpůsobit skladbě hostů...jako dělat třeba vege svatbu, když všichni ostatní jedí maso...jo...můžeš, ale já bych ti jako dar přinesla naoplatku půlku prasete, nebo svatba bez alkoholu...to je úlet, a svatba bez děti na tu bych ani nešla🙂