Nekouření na svatbě. Jak to oznámit na pozvánkách?
Ahojte, plánujeme na léto svatbu, mezi pozvanými jsou i kuřáci. Byla bych ráda, kdyby se na svatbě vůbec nekouřilo, především kvůli dětem. Nechci aby je pak mazlili a oťapkávali smradlaví a nemytýma rukama 🙈 Máte tip jak to uvést do pozvánek, případně jaký najít kompromis?
Děkuji! :D
Jinak teda též ještě znovu pročítám diskuzi a chápu z toho to, že dotyční kuřáci jsou nějací vzdálenější příbuzní, které vlastně moc neznáte a nevěsta je viděla tak jednou, dvakrát. Tak v tom případě nechápu, proč se bojí toho, že by takoví osahávali a mazlili její děti, to snad přece ani nikoho nenapadne, mazlit úplně cizí dítě, který neznám, ne? A pokud bych chtěla jako vzdálenější příbuzný pochovat třeba batole, zeptám se nejdřív jeho matky, jestli vůbec můžu.
Líbí se mi, co psala felis. Pokud budete mít svatbu v restauraci, pravděpodobně to nějakým kuřáckým koutkem vyřeší za tebe. Ev. s nimi domluv, kam dají popelník a na svatbě pak kuřákům jen oznamte, kde můžou kouřit. Také nemám ráda, když je z lidí cítit cigaretový kouř, ale abstinenční syndrom může být více obtěžující. Stejně by ten zákaz kouření obcházeli nebo ho v horším případě utápěli alkoholem - pak si vyber, co je lepší...
Vy vsechny chodite na nejake extrem svatby, kde jste uzamceni po dobu oslav v bludisti? Ja tu diskusi jinak vubec nepobiram.
Vzdyt to, ze je svatba nekuracka, neznamena, ze si kurak nezapali, ne? Ale proste nebude kourit na svatbe, ale pujde ven a zase se vrati. Cigaro se da zapalit i bez kurackeho koutku.
Tomu, aby lidi po cigaru vesli do kontaktu s detma nezabrani, to bych neresila, jako cizi lidi by na deti (a uz vubec ne primo na jejich kuzi) sahat nemeli tak jak tak, ale kdyz chce svatbu bez kurackeho koutku, tak at ji ma. Delat drama z absence kurackeho koutku je fakt uplne zbytecne. Kdo to vydrzi, je v poho, kdo ne, misto si najde.
Nějak se v tom přestávám orientovat. Pokud budete mít svatbu na radnici, během obřadu nikdo kouřit nebude. Pokud venku, během obřadu nikdo taky kouřit nebude, těch dvacet minut to všichni vydrží. Při svatební hostině v restauraci nikdo kouřit nebude, vevnitř se nekouří. Při svatební hostině venku si taky nikdo nezapálí, to by ty dotyčné ostatní hnali, aby jim čmudili při jídle. Tak v čem je teda problém? Že si po obřadě, po hostině, v průběhu svatebního veselí půjdou zapálit někam stranou ven?
Tak když nechce člověk na svatbě děti, tak to prostě napíše na pozvánku, tak tam můžeš taky napsat, že kuřáci nejsou zváni.
Případně tam můžeš specifikovat ten svůj požadavek - " Byla bych ráda, kdyby se na svatbě vůbec nekouřilo, především kvůli dětem. Nechci, abyste je pak mazlili a oťapkávali smradlaví a nemytýma rukama" 😀
To je zas zábavná diskuze. 😀
Svět prostě není ideální, lidé kouří, pijou, berou drogy, podvádí se, rozvádí se, fyzicky či psychicky týrají své protějšky, ženy....
A fakt nespasis svět, když zakázes na své svatbě kouření.
Každopádně tvoje svatba, tvoje pravidla. Ale přijde mi to úsměvné: si jako představuješ, že si tam deset lidí zapálí nad talířem svíčkové a potom budou foukat kouř z 10cm dítěti do obličeje? To je stejne na hlavu stejně jako tvoje vize, že kuřáci kouří doma v byte. Neznám ani jednoho kuřáka, co by si zapálil přímo v pokoji.
Zcela souhlasím, že nekouřit je normální. Nicméně ty kuřáky fakt nezbavíš kouření, když jim zakázes kouření na svatbě.
@me_druhe_ja Hodne kuraku kouri doma v byte. Dneska uz je to trochu mimo moji socialni bublinu, ale pamatuju si jako dite, kdyz jsem chodila na navstevy ke kamaradum, ze se normalne doma kourilo, ono to z toho bytu nikdy nevycuchne.
(I kdyz jsem sama kourila, tak i v byte. Jasne, jenom kdyz bylo mozne mit otevrene okno, ale aj tak.) A podle me fakt hodne kuraku si normalne zapali po jidle, aniz by se nutne na kazde cigo vzdalovali mimo doslech.
@ai30 Hele fakt si to nemyslím. Ano, dřív se v bytech kouřilo víc, ale to bylo (podle mě) hlavně tím, že se kouřilo normálně v hospodách, restauracích. Teď už je to dávno zakázané, už je to spoustu let, starý kuřáci si zvykli na nova pravidla a u nových kuřáků je naprosto samozřejmé, že se v bytě nekouří. Fakt i ti bez balkónu chodí ven. Ano, určitě pořád někteří kouří i v bytech, ale to jsou ty sociální případy a o těch se snad nebavíme. Žádnej kuřák si dneska nezapálí nad talířem v uzavřeném prostoru, žádný. A kór na svatbě. To bych se i vsadila. 😀. A to říkám jako nekuřák. 🙂
@oplatecka Tak jestli bude v lete, tak tam asi bude i venkovni prostor.. Ja tim 'ven' myslim jako mimo areal te svatby. Takze jestli ta venkovni cast bude treba na nejakem dvore, tak kuraci muzou jit pred vchod.
@me_druhe_ja Je to mozny, jak bych se uplne nevsazela, ale u lidi, ktere neznam, bych to spis resila poznamkou na pozvance, nez abych je jako nevesta pak posilala nekam mimo.
(A v bytech se opravdu jeste kouri. Ve srovnani s devadesatkama minimalne, ale furt jo. Ono je to v panelaku fakt poznat, protoze ta chodba se nevyvetra. A ti lidi nejsou zadne socialni pripady Vymenomanzelkoveho typu. Jako za kamose bych je nechtela, ale jsou normalni, maji doma naklizeno, akorat jsou proste kuraci, no..)
@kesinka89 no za prvé dnes se uvnitř již nikde nekouří, takže musí kuřáci ven, nepozvat někoho z rodiny, protože kouří je trochu o hubu ohledně vztahů, vyčlenit kuřáky do koutku je asi jako posadit puberťáka mezi malé děti. Takže svatbu v létě uvnitř bych fakt nedělala. Myslím, že poslední vět dbám o zdraví svých dětí je trochu mimo pokud chodí po silnici a mezi lidi. A jestli budeš na svatbě jako policajt tak to si to moc neužiješ
Najednou je to tady samy ohleduplny kurak. Btw kurakum bych vyhradila koutek. A zrusila bych i dresscode a podobny prikazy a zakazy svatebcanum.
no, me by bylo teda trapny nekomu to zakazovat . Jak bylo zmineno uz vyse, vyclenit misto jako ze kurarnu.
Treba bych to tam napsala na tabuli, neco ve smyslu vitejte na svatbe a pod tim kuracky salonek nebo tak neco proste.
Pokud uvidim ze nekdo teda kouri vedle myho ditete a nezvladnu to prezit pro jednou tak mu reknu nejak diplomaticky treba..hele nechces jit s tim cigem kousek od decek at to nedychaj? nebo tak podobne. A pokud tam bude i takove hovádko tak proste to dite neumre po jednom cuchani cigarety
Organizujeme i svatby a i když je svatba venku, tak je vždy určené nějaké místo pro kuřáky, ale v dnešní době už kouří klasické cigarety málokdo, většinou mají všichni iqosky nebo vapa.
Hele takhle u našich příbuzných bylo pozdvižení i když si na pozvanku napsali, že si přejí zachovat slavnostní dresscode, jelikož na svatbě švagrové se hned po obřadu všichni prevlikli do kraťasu a triček a fakt vypadali jak na zahradní párty a ne na svatbě, přestože tak nebyla koncipovana.No tak věř, že by tohle taky bylo pozdvižení kdybys to tam napsala.Ale byla jsem na pár svatbách a i na venkovních svatbách chodili kuřáci kouřit mimo hlavní dění.U obřadu a hostiny ti kouřit rozhodně nikdo nebude,to už by asi byl extremne nevychovaný člověk. A Jako zakázat jim sahat na děti, mi asi taky už prijde trochu mimo mísu, protože věř, že děti během života sahnou na mnohem horší, špinavější,smradlavejsi a životu nebezpečnější věci, než jsou smradlavé ruce a jestli nezijes doma zavřená jak ve skleníku,tak to dítě nadýchá horší zplodiny, než jeden den na par minut v náruči kuřáka..a už teda pro klid v rodině,bych ten jeden přežila, přestože k tomu mám svůj důvod.
no tak jestli jsou kuřáci jen ze strany ženicha, tak to nech na něm, ať jim to vhodně vysvětlí, protože tobě nejde jen o to samotné kouření, jde i o to tulení se k dětem s kouřovým dechem
a to si představ, co bude, až se kuřáci napijí a ztratí zábrany.
nebo se o tohle může postarat tvůj svědek, nemají tohle nějak v kompetenci?
můžeš klidně do pozvánky napsat, že se jedná o nekuřáckou svatbu, nebo to nech plynout a o to, aby se dětem nedostalo kuřáckého dechu a kouře se postarají ostatní, přirozeným způsobem.
jak si psala, že kuřáci v práci taky nekouří, přetrpí to, než si potom jdou zapálit, tak chceš aby si to na tvé svatbě přetrpěli, nebo aby jste si to všichni, hlavně ty, užili?
🙂
@me_druhe_ja tak pravidlo že doma si zapálí jenom sociální případ, rozhodně neexistuje. Nebo jako co to je sociální případ? Myslím že ti kuřáci, co za jejich produktivního života bylo běžné kouřit v restauracích a v práci (a ti šli třeba do důchodu třeba před 3-4 rokama), tak pro řadu z nich je bohužel naprosto běžné kouřit doma. Jediné co zvládnou, je nekouřit doma když je tam přítomné dítě (ale samozřejmě byt nataženej kouřem). A jako i když mi z takového přistupu je na blití a třeba ty o kterých píšu, úplně nemusím, tak rozhodně nespadají pod něco, co si představuju jako "sociální případ".
ale jak bylo napsáno, na svatbě bych se absolutně nebála, že se to nevyřeší samo. Pokud to bude v restauraci, tam nebudou moct kouřit. Pokud venku (a nebude to u nich na zahradě), tak ani takoví lidé nevěřím, že si zapálí vedle ostatních hostů.
Jako furt tím není vyřešené to "otlapkávání", ale tomu by se v reálném životě zakladatelka otázky vyhla asi jedině, pokud by s dětma nevycházela z domu, a samozřejmě třeba školka/ škola, lékaři apod. by rovněž nepřicházelo v úvahu. (Co člověk ví, kdo si jak pečlivě umyl ruce, byť lidé z těchto okruhů by pochopitelně měli...)
Jako takhle, já bych to nedramatizovala ani s těma dětma 😀. Když byly moje děti malý, tak jsem si taky myslela, jak jsou nejroztomilejší na světě a všichni jsou z nich vystřelený. No dneska to vidím diametrálně odlišně. Já když půjdu na svatbu, tak rozhodně si to užít a vyrazit z kopejtka, než šahat a otlapkávat na cizí děti 😀
Pokud víš, že někteří hosté jsou silní kuřáci a bylo by těžké jim to úplně zakázat, můžeš jim vyhradit diskrétní kuřácký koutek dál od hlavního dění. Například někde u parkoviště nebo stranou od místa oslavy. Také můžeš požádat svědka nebo někoho blízkého, aby hostům jemně připomínal, že se nekouří poblíž dětí.
Já ti celkem rozumím, sama kouření vysloveně nesnáším. Jako malá jsem byla na pár "akcích", kde to bývalo vysloveně nechutné - například na "rozlučkovém" obědě po pohřbu mé pratety na vesnici, kde mi vysloveně kouřili do obličeje a do jídla, bylo mi tenkrát 9 a pamatuji si, jak to bylo nechutné, doteď. Obecně kouření prostě nechápu - nechápu, proč něco takového lidi dělají, vdechovat hnusný kouř, normální to pro mě není. Asi i nějaký můj blok nebo co (a to některé moje kamarádky kdysi kouřily, plus na diskotékách a restauracích se dřív kouřilo nonstop). Často mě to i dráždí ke kašli, takže to není zrovna hrané, že kolem mě projde člověk zabalený v kouři a já předstírám kašel.
Na svatbě mi naštěstí nikdo nekouřil (všichni byli nekuřáci) a co jsem byla na jiných, docela ti lidé měli ohled, že kouřili někde, že jsem to ani nepocítila (a to mám na to velmi vyvinutý čich). Asi dobrá sociální bublina, lidé ohleduplní. Byly to vždy venkovní svatby, takže jim ani nenačichlo oblečení. Načasovali si to vždy, že to nikomu nevadilo.
Hodně tady závisí, jací jsou ti tvoji známí. Zda budou normálně ohleduplní a budou kouřit jen ve volných chvílích a dostatečně daleko, nebo to jsou burani. Pokud jsou ze strany ženicha (pokud jsem dobře pochopila), mohl by to taky vykomunikovat lépe ženich - zná je lépe a ví, jak na ně. Na pozvánky bych nic nepsala, maximálně bych někde vymezila kout, pokud to nebude vizuálně dost jasné (například pokud nechceš, aby tam zůstal kouř na venkovní aktivity, tak jim vymez koutek jinde).
Ja tomu asi nerozumim. Kde bude ta svadba, ze tam hoste budou moct kourit diteti do tvare? Protoze v restauracich je koureni zakazano. Vetsinov pred restauraci koutek pro kuraky je a ten predpokladam, ze kvuli tobe nezrusi. A dotykani miminka od cizich lidi neni v poradku ani od nekuraka.
Nikdy jsem nekouřila, ale nedovolila bych si přikazovat někomu, jak se má na mé svatbě chovat....určitě nebudou kouřit v místnosti, to se ani nesmí, takže půjdou ven a pokud budou mít vyhrazené místo, tak si myslím, že v tom žádný z nich neuvidí problém....představ si, že lidi se na svatbu chodí bavit a když se baví, tak si někdo zapálí i když je třeba jen příležitostný kuřák, protože právě pro tu uvolněnou atmosféru. A ruku na srdce, ty by jsi šla na svatbu, kde by ti někdo něco nařizoval??? A ještě k tomu by to napsal na oznámení, nezlob se na mne, ale já dostat takové oznámení a to nejsem kuřák, ani jsem nikdy nebyla, tak tam nepůjdu.

Fotím svatby, prošla jsem jich fakt dost a tohle jsem teda nikde nezažila. Naprosto běžné jsou kuřácké koutky, kuřácké koutky mimo hlavní areál dění a to fakt naprosto a snad nikde jsem nezažila, že by to hosté nerespektovali a foukali dým dětem do obličejů.. pak taky nedá se srovnávat alkohol a vege svatba.. kouření je závislost a když si takový člověk nefoukne, bude protivný a myslet na to, aby vypadnul, aby si začoudil.. stejně jako alkoholik na svatbě bez alkoholu, pro běžného člověka v pohodě, pro závislého těžko.. někdo si dá tři cigára za den a svatbu vydrží, ten kdo stáhne krabičku za den, to těžko dá.. já jsem pro koutek někde bokem, klidně s informací na informačním lístku (ne pozvánce)