Psaní dopisů pro Ježíška: Doma nebo i u prarodičů?
Mám dotaz, jak to máte u Vás? Píšete Ježíškovi s dětmi jen doma nebo píší děti i u prarodičů? Bojuji s mojí mamkou, že je to tradice a píše se jednou doma s rodiči…s dcerkou jsme letos psali, užili jsme si to. dopis jsme nechali za oknem s dobrotou pro Ježíška..ale babi s ní dnes psala o věci, co chce přinést u ní a dopis si odnesla v kabelce..jako to to dcerce nebude divný? Už loni nás předběhla psala před námi, letos měla zakázáno a zase… jsem já divná, že mě to vadí a chci tuhle tradici prožívat s dcerou já jako rodič? jak to máte u Vás?
@patypresdevaty jj, tak to mají děti u nás a přijde mi to naprosto v pořádku. @mushabelka no, asi to mamce nezakazes...můžeš to pouze usměrnit, ať s ní třeba píše dva dárky. Anebo je varianta to napsat všichni společně?
U nás to s oblibou dělá druhá babi.. tchýně. Úplně to nesnáším, ale ráda opakuje, že Ježíšek musí přinest něco i u nich, stokrát můžu vysvětlovat že asi to ten Ježíšek pozná a rád donese na víc míst, aby měly děti radost ... Vadí mi to taky. Jen si říkám, co vše si musím pamatovat a nedělat, protože jednou budu taky jen ta druhá. Ta tchýně... 🙂
My letos budeme psát Ježíškovi poprvé, dlouho jsem váhala jak to pojmout (syn zatím moc nemluví, tak je to takové složitější). Dopis bude jen jeden, ale kdo ví co přinesou další roky...
Každopádně od začátku chceme celé Vánoce komunikovat tak, že někde nosí dárky Ježíšek, někde Santa, ale že si dárky dáváme i mezi sebou, protože se máme rádi. Takže kdyby babička chtěla taky psát dopis, nějak se s tím popereme. 🤷♀️
Ale chápu, že ti vadí, že přes tvůj výslovný nesouhlas babi psala i druhý dopis. Moje mamka má taky sklony často nerespektovat moje přání a štve mě to neskutečně, no. Na druhou stranu - pokud nejde o zdraví nebo zásadní rozpory ve výchově, skřípu zubama, ale nahlas to neřeším a nechávám ji být, protože svoje vnouče miluje a nemyslí to zle...
@rebe
@michaela666
Mě ty řeči o Ježíškovi popletovi taky dost vadí, ani ne vůči Ježíši, ten to zvládne, to je frajer, ale hlavně vůči těm dětem.
Ale u nás se nosí pod všechny stromečky proto, že Ježíšek je nejradši, když je každá rodina pohromadě a on se pak moc rád dívá, jak se potkáváme. To že mě vypadlo 2 roky zpátky po dotazu dcery a došlo mi, že takhle to beru už od dětství, i když si nepamatuji, jestli mi to někdy někdo vysvětloval.
@mushabelka druhý dopis by mi žíly netrhal, ale ten nerespekt ano.
U nás je to od mé mamky prerovnavani dceřiny skříně jak se líbí babičce a nezájem že do školky dceru vypravuji já, a celkově prostě věci kolem fungování domácnosti, kdy se u mě doma chová jako kdyby byla u sebe a nádobí měla výslovně zakázáno mýt a vždycky si počkala až budu kojit nebo zajdu za roh a umyla ho (blbě a ještě ty mastné talíře uklidila do skříně mezi čisté a nejdřív to byl jen ekl na to sáhnout ale ještě dobrý, ale když už třeba pak byla dcera starší a já šla v noci po tmě a potichu pro talíř tak abych si nevzbudila dítě u kterého bylo uspani malý zázrak po 3 hodinách, už jsem kvůli ní byla párkrát o hladu - protože raději o hladu než dát jídlo na něco z čeho se mi zvedá žaludek)
Druhá babička taky odkyve a udělá si to jak chce - třeba úplně zbytečně naučila na sladkosti dítě, které předtím dalo přirozeně přednost jablku před lizatkem. Nebo svými děsně chytrými metodami podkopala odplenkovani a bojujeme dodnes (5 let), kdy teď už to vadí asi i dceři samotné, ale už ji za tu dobu prostě nedochází že potřebuje. A to už na 2 letech byla skoro bez plenek a babička věděla jak má postupovat aby to dcera měla jako doma, jen prostě měla vlastní hlavu 😢 a vrátila se po týdnu od jakože tatínka (ve skutečnosti spíš babičky) a čůrala všude.
Takže co jsem si vytrpěla s nerespektem prarodičů (i můj táta má svoje, zase jiné. U něj zase tak SE to dělá a to že u nás je to jinak nepřipadá v úvahu a dokáže před dítětem vykládat jak to děláme všechno špatně. Ale když chci něco říct jemu, tak přece před dítětem se nesmí srazet autorita a musíme být jednotní 😂🙈)
Takže jednak chápu jak moc to člověka štve a jak je bezmocný a jak moc to může ublížit (a je jedno jestli jde o otázku života a smrti jako chození prostředkem silnice s dítětem (to taky u nás u jedné babičky jede) , nebo o zdanlivou nebo i opravdovou kravinu, ale prostě ten nerespekt je hrozné zlo. (a jsem šťastná, že tchyně s tchanem sice třeba mají blbé řeči a kecaji nám třeba do života, ale jak jde o výchovu, respektují. Takže aspoň syn bude mít nějakou rozumnou babičku. 🙏🙂 A dcera taky, i když ne "vlastní" ale to se tam neřeší 🙂 )
A taky po těchhle zkušenostech je mi nějaké psaní Ježíškovi docela jedno a jak to vyjde tak to vyjde, u nás píšeme pod náš stromek a někdy to Ježíšek přinese jinam. A je mi jedno, jestli píše s tatínkem, babičkou, nebo třeba i s plyšovým medvědem. A jestli píše 2x,tak jestli píše totéž, nebo jiné věci. Ale v zásadě u nás píše co chce k nám a u tatínka co chce tam. A třeba Albi tužku přinesl Ježíšek na obě místa ve stejný rok, naprosto cíleně (tedy trochu to tak samo vyšlo, trochu jsem z toho vytěžila, že tak drahá věc zůstaň doma u nás a doma i táty a nebude se nikde převážet aby se pak někde ztratila). Ono záleží jak to kdo pojme. Ale chápu, že jestli je to pro někoho důležité, ta bezmoc dokáže semlít úplně stejně jako u praktičtějších věcí, nebo jak to napsat. Prostě ne pocitovyxh ale organizačních. Jenže i ty pocitové jsou kolikrát potřeba 🙂 jen já bych se v naší rodině z toho asi zbláznila. A musím hlavně pomáhat dceři, aby se z toho nezblaznila ona 🙈😄 A letos si chci udělat klidně vánoce bez prarodičů, protože moje maminka nedokáže respektovat, že nemá dávat hromady kraviny jen ať je co rozbalovat a dcera už je pak pretazena - letos stačí že tam bude bráška, takže babičku raději až třeba druhý den 😄
Jinak tedy my si i píšeme některé roky Ježíškovi, jestli by byl tak hodný a přišel k nám už 23.12., aby mohla 24.12. slavit s tatínkem a pak u něj zůstat, jak se to domluvilo mezi námi. Zatím byl tak hodný a vždycky nás vyslyšel 🥰😁 letos byl naopak tatínek tak hodný, že i když to vycházelo letos u něj, o rok s tím počká, ať má dcera první vánoce s bráškou úplně klasické. A jí by to asi bylo jedno kdy a jak, ale my dospělí to tak chceme, my už známe datumy 😄
Tak tady asi uplne nejde o to, jak to maji ostatni, ale evidentne je to neco, co ti osobne vadi a babicka to nerespektuje. Jako kompromis - pristi rok pozvete babicku k vam domu, az budete psat dopis Jeziskovi
@mushabelka u nás píšeme pouze jeden dopis, tedy respektive, děti si vystřihnou z vánočních katalogů co chtějí, nalepíme, teď už lepí sami, já k tomu ještě připisuji třeba oblečení atd. U nás jsem vysvětlila,že dárky nosí Ježíšek,ale vybírá je z toho seznamu co má,něco budou mít doma,něco u babiček,něco u tet.Dcerka(nyní ve 2.třídě zš)už se mě ptala jak to tedy je, na její otázku jsem se zeptala co ona si myslí, prý že dárky kupujeme my, rodiče,což jsem potvrdila.
Řadím mezi věci, které mě třeba trochu štvou, ale nemá cenu řešit a nějak se s tim rozčilovat 🤷🏼♀️ řeším až věci, co by třeba ovlivnili nebo nějak narušili naše tradice. Ale to že pošlou dopisů více nenaruší to, že si ho pošleme doma posledního listopadu a dostanou kalendář.
Vlastně jsem si řekla, že dokud to nenarušuje výchovu nebo mě to extrémně nesere, tak to nemá cenu řešit 🤭😂
@mushabelka jsi divná, dítě může psát kde chce, to je jakoby u rozvedených rodičů, mohla psát jen u jednoho z nich... U nás dcera třeba píše dopisy Ježíškovi už od září. :D jak s námi, tak s ex, tak s prarodiči... Naopak ji říkáme čím víc dopisů napíše,tím je větší pravděpodobnost, že ji Ježíšek donese víc dárků. :D
@michaela666 proč by byl Ježíšek popleta? To jsem nepochopila. Však Ježíšek nosí všude dárky a musí donést i k babičce a dědečkovi atd...
@pampelina18 Naše malá si dopisy psala už někde od května, takže jich napsala tak 10-15 😃
@mushabelka Ježíši, doufám, že taková blbost nikoho z rodiny nenapadne! Dcera není blbá, jako proč by měla psát dopisy dva, to je jako Ježuch skleróza a někde ho zapomněl? Tohle chci mít v gesci já jako matka a hotovo. Babičky se mají ptát, nejlépe rodičů, případně u starších dětí přímo u zdroje, ale tohle mi přijde fakt jako kravina.
@pampelina18 Já se setkala s tím, že když k synovcům dovezli dárky babičky nebo tetičky, všechny tvrdily, že Ježíšek je popleta protože donesl dárky pro kluky pod špatný stromeček. Proto jim ty dárky přináší oni.
Já mám pro dceru vysvětlení, že dárky naděluje pod stromeček pro všechny. Tím, že chodíme k babičkám na návštěvu,máme je rádi a oni zase nás, tak nám i u jejich stromečku nechá nějaký dárek.
My jsme Ježíškovi pomocníci, vyrábíme společně lodičky z ořechových skořápek pro všechny, které máme rádi a dáme je pod stromeček mezi dárky od Ježíška.
@mourovatakocka přesně, tohle je i můj názor, díky
@pampelina18 Dítě může psát kde chce, jenže dítě nechce..to babička mu to naplánuje. V rozvedených rodinách je to ale o tom, ze píše u rodičů, s rodiči. Mně zase přijde divný, psát od května, ale nebudu hned útočit, že jsi divná 🙈
@mariegroth To je pravda. Každý si to může udělat, jak chce. Já se ptala pro to, kdybych se mýlila ..já neznam nikoho, kde by děti psali i u babiček, ani já jako dítě jsem nepsala..jenže mamka teď tvrdí, že všichni píšou..proto jsem se ptala, kdybych se já pletla.
@mushabelka To asi mělo být na mě ne? Naše malá píše od května 😃
@mushabelka tak u nás se píše u babiček, u dědečku, u tet, u strýčku, dokonce psala i u sousedů se sousedkou dopis Ježíškovi, dále psala v MŠ, také u ex psala, a to že máme velkou rodinu tak jen u rodiny psala cca 20 dopisů :D a doma už jich mám cca 30 :D píše cokoliv a jak chce a ví že Ježíšek si vybírá. Já kupují dárky pro rodinu už od ledna. :D takže asi tak.
@klokanka31 naše taky píše :D brzo má narozeniny v březnu a pak když chce nějaký dražší dárek musí napsat Ježíškovi :D Ježíšek to hromadí a pak ji vybere co koupí. Takže z cca 50 dopisu co napíše dostane tak 10 dárků o které si psala a dalších x o které si nepsala :D dalších 20 od příbuznych
@pampelina18 Naše letos stihla napsat cca 10-15 dopisů, přesně nevím. Vždycky když jí něco napadlo, tak to běžela hodit na papír a hned to strkala za okno. A přece jí nebudu kazit radost že je teprve jaro nebo léto, hlavní je že má radost. Je krásný vidět to její záření v očičkách, když hlásí nám i babičce a dědovi, že Ježíšek dopis odnesl 😊 V každém dopise byla tak jedna/dvě věci, tak Ježíšek zvládnul nakoupit všechno plus něco navíc 😊
A naše malá, na to že jí jsou tři roky, má na všechno svůj vlastní názor a musím říct, že často má víc rozumu jak dospělý. Jak jí znám, na tuhle diskuzi by řekla "ale to nevadí" 😃 A měla by pravdu. Přece je jedno kolik dopisů si děti píšou, jestli si píšou v lednu nebo prosinci. Hlavní je že mají radost...

Kolik je dceři let? U nás teda děti tvoří dopis pro Ježíška i s učitelkami ve školce a je mi to jedno. Když kolem toho nebudeš dělat haló ty, tak ani dcera a všechno bude v klidu.