Svatba bez hostiny. Měla jste některá?

marry94
23. kvě 2023

Ahoj holky jaký máte názor prosím Chceme pouze svatebni obřad poté se jen vyfotit a užít jsi zbytek dne pouze s dětmi a místo hostiny nebo rautu udělat jiný den Garden party. Měla jste to tak některá?

vladhroch
23. kvě 2023

udělejte si to jak chcete 🙂

jane46
23. kvě 2023

My měli svatbu úplně mimo zažité tradice, takže si to udělejte podle sebe, je to váš den.
Ale i za mě, pokud zvete lidi na obřad, je slušné se postarat i o jejich pohodlí a dopřát jim aspoň možnost občerstvení.

eviicka
23. kvě 2023

@makovice88 hele já si myslím, že na té svatbě, kde jsem byla já to nebylo jen o financích, ale nás bylo fakt hodně, tak chtěli asi mít chvilku jen s rodinou.

Já koukám, kolik lidí řeší nastrojení, u nás je běžné, že na radnici chodí koukat a blahopřát spousta lidí, kteří dále zvaní nejsou.

Jinak předpokládám, že zakladatelka je natolik soudná, že si to s účastníky samotného obřadu vykomunikuje co a jak, že nikdo pak nebude překvapený.

biciklissie
23. kvě 2023

My měli obřad s deseti lidmi a ti pak s námi byli pozvaní na pozdní oběd a pohoštění do večera. A pak po nějaké době jsme ještě udělali garden párty pro přátelé, něco mezi dvaceti a třiceti lidmi. Prostě obřad a následnou oslavu jsme chtěli mít jen malou a soukromou, pro nejbližší rodinu a přátelé. A pak to chtějí oslavit i s ostatními.

lauriak
23. kvě 2023

@veronicka89 a ja hovorim, ze neni? ☺️

janule0123
23. kvě 2023

@marry94 pokud mate všechny za komínem asi ok.. pokud už je to trosku rozlitany .. tak budou na svatbu potřebovat zablokovány dva dny .. takže spis obřad a pak garden party odpo a nebo obřad udělat s detma a nejbližšími a gardenparty pro všechny jindy ….Jinak je to váš den a vaše akce, takže jak to cítíte .. má to byt o vas 😀

michaela666
23. kvě 2023

Je taky varianta obřad s nejbližšími nebo svědky a pak jiný den garden party, kde vám udělá "obřad" někdo z kamarádů. To jsem zažila jednou a bylo to super. Oddávající byl bratr ženicha a měl luxusní řeč, na míru podle koníčků a zaměstnání novomanželů. Jedna z nejhezčích, kde jsem měla možnost být.

Těch variant se dá vymyslet spousta, záleží co by vám bylo příjemné. Určitě se nenech do ničeho natlačit a později litovat.

veru181
23. kvě 2023

@makovice88 A to je přesně věc názoru a že se člověk nezavděčí nikdy všem 😀 V mém okolí kamarádi přicházejí na raut běžně a nevadí mi to, jen když je to daleko a je ošklivo, je těžké se zabavit.

prejeta_zaba
23. kvě 2023

@makovice88
@jaja01k Na takových svatbách jsem byla víckrát. Jednu dobu se to tak asi dělávalo. Vyloženě pozvánka buď na oběd nebo na večerní raut. Ono to smysl dává - člověk kamarády chce pozvat, ale až večer na párty, oběd chce s rodinou...jako má to své úskalí. V létě klidně. V lednu, když člověk ani není vlastním autem, to jsem s díky odmítla. 😀

alice180
23. kvě 2023

@marry94 já nejsem vdaná, ale jednou to udělám stejně. Nemám ráda skrobenost a trachtace. Po obřadu tepláky na zahradu dát si co mám ráda, ať mi klidně ta hořčice kápne na ty tepláky bez stresu. Kolem budou běhat děti a psi. A jestli se kvůli téhle forme někdo uráží ze známých a příbuzných, tak si to musí vyřešit sami se sebou. Ve výsledku ať to bude jakákoli svatba stejně to zdrbnou a zkritizujou. 😀

sasui1
23. kvě 2023

Byla jsem zvana na svatbu ktera probehla na zricenine v prirode. Jen obrad. Bylo nam nabidnuto piti a kolace. Z obradu byla citit laska a uvolneni a to jak si to novomanzele uzili. Byla jsem raea ze jsem mohla byt toho soucasti. O 2 tydny pozdeji jsem byla pozvana na garden party, ale tam jsem nesla. Nejsem party typ a byla to spoluzacka ze skoly. Nemame zadne dalsi spolecne zname. Nemela bych se s kym bavit. Ale jsem moc rada ze jsem mohla byt soucasti komorniho obradu plneho lasky. 🤍

cilkat
23. kvě 2023

Zvážila bych, co znamená "jen se vyfotit" ... Přijde mi úplně ok mít dvacetiminutovku na úřadě a pak se rozejít. ... A vlastně nezávisle na tom dát o pár dní později oslavu, ale už v civilu. V tomhel modelu mi přijde ok s těma lidma udělat hromadnou fotku ještě v obřadní místnosti nebo "před radnicí" ... Už by mi ale přišlo pruda a zdržování tam mít fotografa, který bude před tím půl hodiny fotit ručičky novomanželům a pak ještě 15 minut štelovat hosty, aby stáli, tak jak chce on.
Jinak zvlášť obřad na nějakém oficiálním místě a zvlášť "garden party v civilu" mi vlastně přijde velmi pohodlné řešení pro všechny, pokud nepřijíždí hosté stovky km daleko. Mimo jiné nemusí půlka lidí řešit, jestli si od hlebíčku neupatlá šaty za x tisíc... Ale chce to na to upozornit dopředu.

95newmommy2020
23. kvě 2023

Měli jsme teda oběd a posezení, s tím, že party uděláme pro více lidí jindy. Je to 4 roky od svatby a nemáme se k tomu. 😂

xnikax1
23. kvě 2023

My jsme meli obrad, obed i večerní raut na jednom místě. Každý dostal svatební oznámení a lístek, zda je zvaný na oběd (rodina cca 40 lidí) a od 17.00 raut i pro přátele. Ale jsme všichni v dojezdove vzdálenosti max 10 minut.

suzanna123
23. kvě 2023

@makovice88 tak to mně přijde naprosto normální. Stejně kdyby byli všichni pozvaní na oběd, tak se pak někde čumákuje do večeře - nebo jede party od oběda do noci?

Jinak k dotazu, asi bych jako svatebčan úplně neocenila slavit něčí svatbu nadvakrát, ale asi by i záleželo, jak blízký člověk to je - jak vztahově tak geograficky 😀

budouci_maminka
23. kvě 2023

My byli na hezke akci kde den predem byla opravdova svatba jen s rodinou a svedky o 8 lidech. Druhy den byla neofiko svatba s oddavajicim z rad kamaradu a velka garden party. A bylo to skvely.

kocvarovas
23. kvě 2023

@makovice88 jé, na takové jsem byla taky..😁

fouskovi
23. kvě 2023

@marry94 my jsme také neměli hostinu po obřadu jsme jeli na letiště a odletěli do Amsterdamu a můžu říct úplně suoer

toluma
23. kvě 2023

@marry94 my jsme měli v pátek obřad( já, manuel, svědci a děti). Odpoledne děcka odfrčely k babičce, a my sme s kámošema šli na festival a v neděli jsme měli společný oběd v restauraci pro celou rodinu.

simkrk
23. kvě 2023

Ano, at si to kazdy udela jak chce😁😊..zalezi koho vsechno chcete na obrad... Ja bych rovnou po obradu udelala garden party, at pak zase nemusite vymyslet treba dalsi termin... 😁🤷 Koupit sud piva, par lahvi vina, nalozit maso, kytu, kurata, nachystat pecivo, omacky, zeleninu, nejaky drobnosti a dort a je to.. 😁🤣😊

ferda90
24. kvě 2023

@marry94 udělejte si svatbu jakou vy chcete! Je to váš den, Vaše svatba. Neridila bych se tím, kdo co řekne, co se komu bude líbit nebo ne. Berete se vy. Jsou nějaké zajděte způsoby, jak by svatba asi měla vypadat, ale já bych se jimi neřídila. Chcete svatbu v létajícím balónu? No problém, mějte ji tam 🙂

kristynkal
24. kvě 2023

Kvuli covidu to tak mel bratr- svatba v kvetnu, garden party v lete. Bylo to super. Pozvanky rozdali rovnou a misto kartičky ze zvou ke svatebnimu stolu, dali karticku at to s nimi prijdeme oslavit v cervenci. Ze zacatku me to prislo zvlastni, ale nakonec to bylo bezva. Do kostela jsme sw oblekli slavnostne a pak v lete fakt jak na party, uvolnene pohodove. Pokud to tak chcete, vubec bych se toho nebála 🙂

dofi86
24. kvě 2023

ano, meli jsme....svatba-obrad jen uzka rodina, za par dnu pak oslava s kamosema a rodinou. Prijde mi to naprosto ok. Je to vase svatba, udelejte si to podle sebe. Kdo vas miluji, budou to akceptovat 🙂

oplatecka
24. kvě 2023

@makovice88 Taky jsme byli pozvaní na podobnou svatbu. Konala se skoro pět hodin vlakem od nás, obřad byl na jednu, poté měli novomanželé plánovaný oběd pouze s rodinou, a my s ostatními kamarády jsme měli dojít na sedmou večerní. Bylo to v nějaké vesnici, nikde v blízkosti nic zajímavého. Zvážili jsme všechna pro a proti s nikam jsme nejeli, nestálo nám to za to.

kecalka2
24. kvě 2023

Udělejte si to jak chcete. Ostatní můžou dostat přeci jen pozvánky a přijít se podívat. Každopádně mě by přišlo to asi divné se po obřadu se svědky jen rozloučit a jít domů, pokud to tedy nejsou přiděleny úřadem, kde je to tak v případě u svatby jen se svědky. Každopádně my měli původní plán mít jen svatbu se svědky. Nakonec jsme jí udělali pro nejbližší rodinu 20 lidí. Po obřadu se jelo na zahradu, kde byl raut a grilování. Za týden jsme uspořádali párty pro kamarády. Nechtěli jsme velkou svatbu. Nerada jsem středem pozornosti. Takže jsme udělali takový kompromis, jelikož nám zkrátka přišlo divné se po obřadu s rodinou rozloučit a jít domů.

jerrabina
25. kvě 2023

@zelenaesmolda mě by zase hanba fackovala a přišlo líto někoho nepozvat jen proto, že nemáme statisíce. Už ta odpolední party je dost drahá záležitost. Takže my to měli taky tak a udělala bych to znovu. Kdo to pochopit chce, ten to pochopí. Taky ne každý potřebuje koukat jak se po obědě nevěsta vyfotí a kdo neměl na oběd, mohl si dát odpoledne zadarmo guláš 🤷‍♀️ Ale naivně věřím, že tam lidi šli s námi sdílet velký den a ne se tam nazrat a ozrat. (což jako ozraly tam fakt nikdo nebyl)

kecalka2
25. kvě 2023

Já nechápu, kde berete všichni, že se hosté chodí zadarmo najíst a napít. Toho hosta to přijde také na nějaké peníze. To jsou dary do obálky, dost lidí si musí obměnit i šatník, nehledě na to, když to má být v jedné barvě a musí si kupovat vyloženě určitou barvu. Mě letos jedna svatba vyjde minimálně na 10 000 včetně rozlučky

jerrabina
25. kvě 2023

@eviicka přesně tak, ono je to úplně jiné, když je někde 30 lidi a když je tam těch lidí 100. Psala jsem sice o penězích, ale tohle taky hrálo roli.
Tak jsme rozeslali pozvánky i s doporučením různých podniků a napsali kde máme salonek, že se tam na vlastní triko můžou jít najíst taky, ale my tam nebudeme vidět 😁
A mezimestskym jsem se snažila dát tipy kam jít (i treba s dětmi) a zajistit přespání.

bubbi
25. kvě 2023

@marry94 U mě by záleželo na okolnostech. Třeba známí měli obřad jen se svědkama někde v přírodě a párty udělali taky pozdějc, což bylo fajn. Ale jestli chcete ty samé lidi na obřad a pak je ještě zvát jindy na hostinu, to už bych já osobně neudělala, protože jsme měli lidi z různých koutů republiky a tahat je k nám podruhé bych nechtěla. Ale neznám vaši situaci, takže píšu jen za sebe, tohle si musíte promyslet vy 😉

blankaskubickem
25. kvě 2023

Naprosto bezva nápad. Protože ve svatební den se můžeš věnovat jen a jen tomu obřadu... užiješ si svůj den, šaty, družičky, nebudeš mít na mysli nic jiného, žádné jestli dovezou tohle, jestli se nezkazí dorty, jestli bude dost toho a onoho, jestli si nepocintáš šaty polívkou 😀 Prostě si užiješ být tou princeznou... A pak v klidu a pokoji můžete jiný den udělat oslavu, civilnější, tudíž pro každého pohodlnější... Znám spoustu lidí, co to tak měli...