Byt v Praze - nedosáhneme na hypotéku. Máte někdo také problém?

21. únor 2024

Ahojte, mam 30 rokov, manzel 31. Prisla som sa sem len vyrozpravat. Je mi luto, ze nedosiahneme na hypoteku. Obaja mame na moju vkus dobre prijmy, nie velmi vysoke, ale v ramci moznosti dobre. Ja pracujem na oddeleni HR, manzel marketing. Je to korporatna praca, takze prijmy mame stabilne. Vzhladom na ceny nehnutelnosti v Prahe je pre nas dost narocne nasetrit 20% na depozit, a celkovo je pre nas nedostupne kupit si vlastny byt. Nechceme sa tlacit v 37,5 m2 ako ta rodina na istagrame 😅 skratka chceme slusne byvat, aj ked sme len dvaja, pod 70m2 nechceme ist. Neviem ani aku mam otazku, asi chcem len podporit, mate s tym niekto tiez problem? Je mi velmi luto ze mozno budem navzdy byvat v podnajme, neviem.

lichozroutsudy
21. únor 2024

a) Vlastni bydleni neni Ustavou zarucene pravo, b) bydleni v Praze neni Ustavou zarucene pravo, c) dobre a kultivovane se da bydlet i v najmu, d) jak je mozne, ze 2 korporatni mysi s celkovou cistou mzdou minimalne 100k/mes bez deti, nezvladnou behem 2 let tech 15-20 % nasetrit?

Mimochodem, pokud to nedokazou, nemaji na hypo vubec dosahnout, neb jejich financni gramotnost je mizerna a pro banku jsou rizikem.

radecka1
21. únor 2024

@lichozroutsudy Kromě bodu d s tebou souhlasím. Ráda bych věděla v kterém korporátu mají pracovníci v oddělení marketingu a HR 50t čistého.
K autorce. Věřím, že Tě to mrzí, ale je to jak říká lichozrout. Na vlastní byt není žádný nárok. Můžete bydlet v nájmu a šetřit, můžete koupit něco menšího a šetřit na větší, jít bydlet mimo Prahu, apod. Nebo se neomezovat a pak ale být bez bytu. Jen málokdo si dokáže jen tak ve 30ti koupit hned bydlení, které by bylo 100%.

knuffel
21. únor 2024

@lichozroutsudy Zní to dost nabroušeně...
V Praze je blaze
tomu
kdo má peníze. 🤷

Smířit se s nájmem, šetřit, opustit Prahu, vzít si dvě práce, slevit z nároku na velikost bytu, nechtít všechno hned... Spousta možností.

lichozroutsudy
21. únor 2024

@knuffel Možná proto, že už mě nějak nebaví to všeobecné fňukání nad tím, že někdo nedosáhne na hypotéku (v Praze). Tak na ni prostě nedosáhne, no. Existuje nájemní bydlení, případně družstevní bydlení.

zuzkasim
21. únor 2024

Proč je problém bydlet ve dvou v 37,5 metrech? Pro rodinu to moc není, ale pro dva? Pokud jste docházející do práce, máte i své koníčky, tak doma toho času zas tolik netrávíte, ne? 3 roky jsme bydleli i s prckem v bytě ještě s další nájemnicí, aby nám pomohla s placením nájmu a mohli jsme něco víc na vlastní bydlení našetřit. Ano, ceny bydlení jsou nyní zvlášť v Praze a hned za tím v Brně vyšroubované. Na druhou stranu, pokud je člověk ochoten se uskromnit, nějaké řešení se najde. Jen nesmí chtít vše a hned.

drep
21. únor 2024

Já myslím, že základ dospělosti je být racionální. Bydlení ve všech hlavních městech všech evropských zemí je drahý a nedosáhne na ně většina populace. To je prostě fakt. Můžeme nad tím vzlykat a to je tak asi všechno. Vlastní bydlení není nárok. Nájem není ostuda.

martinka_33
21. únor 2024

Mame podobný problém v Liberci, i kdyz se nám do tohk promítají jiné problémy. Těšim se až deti odrostou a budu se moct odstehovat do levnějšího kraje, bohužel tohle s detmi ve spolecne pecj s jejich otcem se kterym neziju nejde. Tak mi nezbývá než se jeste minimalne deset let stehovat po nájmech.....
Urcite popremýslej o ústeckem kraji, neni tam osklivo a do Prahy dobre vlakove spojeni (spousta usrecaku jezdi za praci do Prahy), jen se teda budes muset naucit spolužít s negramitnými more a čaja (nevim jak se ta slova skloňují) 😂 Ale bydleni sezenes hezke za hubičku 😉

jinajanna
21. únor 2024

@lichozroutsudy Co se týče bodu d), tak s tebou souhlasím jen částečně. Když jsme se stěhovali do Prahy, bylo to po delším cestování, kdy jsme všechny úspory utratili a taky jsme neměli nic.

martinka_33
21. únor 2024

@drep přála bych ti zazít to co já... Fakt že jo... To chces se stehovat 4x za 4 roky. Takové je totiz nájemní bydlení 😭 A to podoýkám, ze jsme uplne normální rodina a ani jednou jsme se nezpozdili s platbou nájmu, ani jednou si nestezoval zádný soused. Proste máme jen smůlu na majitele, co nevedi co chtej 😭

martinka_33
21. únor 2024

@zuzkasim myslim ze po tricitce uz nikdo neplanuje dlouho zustat jen ve dvou. V petadvaceti se dá pronajmout pokoj ve spolubydleni a šetřit, ale po tricitce uz chces rodinu. Souhlasim ze s miminem se jeste spolubydlet dá, se školnim ditetem uz to jde spatne, tam uz chces trochu soukromi 😃 otazka jestli s miminem neco nasetris, spis ne. Pak lidi zijou v najmech, ktere jim z casti plati stat a jde to do kapes soukromym osobam z dani nas vsech, to moc spravny neni...

martinka_33
21. únor 2024

@lichozroutsudy družstevní bydlení je super 👍 skoda jen, že je družstevnich bytů tak málo a nové projekty (novostavby) jsou cenou uplně mimo. Za stejnou velikost v druzstevni novostavbe bychom mesicne platili o 10k vic nez platime najem a to uz je podstatny rozdil..Navic i u té chteli 20% hodnoty do zacatku.... A starsi druzstevni byt neni moc sehnatelna zalezitost. Alespon v Liberci ne.

martinka_33
21. únor 2024

@lichozroutsudy jinak proti nájemnímu bydlení vůbec nic nemam. Bohužel tak jak ho občanský zákoník upravuje je katastrova jak prp majitele tak pro nájemnjky. A to bytové krizi vůbec nepomáhá.

radecka1
21. únor 2024

@jinajanna Ty si tu nestěžuješ, ale jde u tebe krásně demonstrovat, proč spousta lidí má problém našetřit 20% na hypotéku. Uvádíš, že jste peníze neměli, protože jste cestovali. Hodně lidí, co má hypotéku, tak necestovalo a nebo cestovalo a tvrdě tam pracovalo, aby měli základ na hypotéku. Většinou není možné mít všechno a hned.

levandule_k
21. únor 2024

@lichozroutsudy Ceny bytů za posledních 10 let vyrostly výrazně více než ceny mezd, což dostupnost bydlení zhoršilo. To, že to má tahle generace těžší než před 10 lety, je fakt.

Nemyslím si, že je ve dvou nutné mít 70 m2, když na to nemám. Dobře se dá žít ve dvou i okolo 50m2.

petulkadodo
21. únor 2024

Tak finanční krize chodí ve vlnách, úroky na hypotékách bývají vysoké a pak zase nízké, podmínky se mění. Teď zrovna jsou podmínky relativně přísné a úroky vysoké, ale už to jde pomalu dolů a kde je psáno, že se za pár let zase podmínky neuvolní. Já bych s těmi termíny jako navždy apod. tolik nemávala. Teď na hypotéku nedosáhnete, tak můžete být v nájmu a koupit větší byt za pár let.

lichozroutsudy
21. únor 2024

@levandule_k Ceny bytu poskocily i z toho duvodu, ze na hypoteku dosahl uplne kazdy a bytu ke koupi bylo malo. V kombinaci s dalsimi faktory je vysledkem soucasny stav.

te_reza
21. únor 2024

A co něco v dojezdové vzdálenosti od Prahy? Jinak mi taky moc nevychází, že ve dvou zatím bez závazků nejste schopni našetřit, jednou s dětma to půjde mnohem hůř, spíš vůbec. Jinak povzdech chápu a jsem ráda, že my byt pořídili před deseti lety za hubičku, oproti cenám teď.

brunetka11
21. únor 2024

Spousta lidí, pracujících v Praze, žijí ve Středočeském kraji, nebo dojíždí z Ústí, Liberce či Plzně. Primárně pak právě lidé ze středního a vyššího managementu z korporátů.
Pokud nechceš žít v menším bytě, rozhlédni se třeba po cenách bytů v Kladně nebo Berouně. Beroun je navíc nadstandardně vybavený zázemím pro rodiny s dětmi.

hojda
21. únor 2024

Zajimali by me, kolik by tedy melo byt tech 20%? Tj. po jakych bytech koukate, co vidim na instagramu, tak pro mlade je dostacujici pouze velky byt na Vinohradech, coz neni levne bydleni pro nikoho. Chce to vetsinou kompromis a realne zhodnoceni na co opravdu mate.

martinka_33
21. únor 2024

@hojda zběžně jsem kukla na byty v Liberci a 3kk/3+1 se pohybuje okolo 6mil, kdyz nechces bydlet v sockofetacke ctvrti nebo ve vybydlene ruine (a to nechces). Takze 1 200 000 je 20%. Za jak dlouho to vydelaji dva vydelavajici s podprumernou mzdou, kdyz zatim budou bydlet v pronajate garsonce a zit skromně? Pocitam tak 25 000 celkem zivotni naklady (protoze vylozene zivorit taky nechces).

jinajanna
21. únor 2024

@radecka1 Nestěžuju, my jsme si poradili. Jen říkám, proč to tak někdy je, že i lidi s vyšším příjmem ten základ prostě nemají.

radecka1
21. únor 2024

@martinka_33 Je to smutné, ale lidi s podprůměrnou mzdou by si asi neměli pořizovat hypotéku na 6m.

marge_s
21. únor 2024

@martinka_33 stejna zkusenost. O to hur, ze takhle stehuji seniory (tchyni s tchanem). Potrebujeme je v dosahu kvuli peci, fakt je po celozivotnim bydleni v Praze stehovat na venkov …to by byla konecna. Najem na dobu neurcitou neexistuje, uz se budou stehovat potreti. Najem astronomicky a sluzby a jednaninze strany majitele taky na houby.

martinka_33
21. únor 2024

@radecka1 ale shodnem se na tom ze bydlet musi vid? 🤔 Takze co je správné? Takoví lidi jsou pro spolecnost natolik nepotřební, že se klidně muzou kazdy rok stehovat... Tebe se to netýka tak vo co gou... Nemam vubec nic proti nájemnímu bydlení, ale tak jak ho upravuje občanský zákoník je katastrofa pro majitele i pro nájemníky

hojda
21. únor 2024

@martinka_33 a proc rovnou 3+1 vetsina mych vrstevniku zacinala ve 2kk dokud nemeli deti a az s detmi porizovali vetsi bydleni ( ne vsichni, nekteri zustali v tom 2kk), za tu dobu se vypracovali v praci, byt svou hodnotu zvysil a pri predeji meli zaklad na to 3kk nebo 3+1. Zrivna nedavno vyslo video realitakovi z kanalu Zit Prahu, ze tohle je zpusob, jak se dostat k vetsimu bytu, ze mu takove rodiny chodi na prohlidky vetsich bytu a ze ho mrzi, ze on sam to tak neudelal a snazil se nasezrit na velky byt, coz se mu nikdy nepovedlo...

martinka_33
21. únor 2024

@marge_s je to na houby pro obě strany 😥 Pro majitele by mela být jasná zákonem daná (a vymahatelná) jistota, ze neplatíš=nebydlíš. Pro nájemníky zase víc možností dlouhodobého pronájmu. Kdyz si vezmu ze 2x se majitele dušovali, že to chteji dlouhodobe, minimalne 10 let a v jednom z tech bytů jsme byli rok a ctvrt a v druhem dva a pul... To je čiré zoufalství 😭 Ale tuhle čát ty které se tu ohání, že vlastní bydlení jako nemá právo mít každý... No budiž, ale sakra aspoň v tom nájmu v klidu dožít (viz tchán s tchyní 😥). A vlastne jste s tou péčí na tom podobne kalo my, me vážou k hnusnémi mestu, ktere nemam ráda zase deti 😂

martinka_33
21. únor 2024

@hojda hele ja uz bych rovnou kupovala pro rodinu 🤔 uplne mi nedava smysl kupovat mensi a pak prodat 🤔 Zit par let ve spolubydleni nebo ve dvou v malem mi smysl dává, ale sama jsem vyrustala ve 2+1 s rodici a ségrou a bylo to víc nez nekomfortní

hojda
21. únor 2024

@martinka_33 ale tak na nej musis mit, nebo slevit z pozadavku, dojizdeni, mensi byt, mene atraktivni lokalita, byt v horsim stavu... cekat az nasetrim na vysneny velky byt,muze dopadnout tak, ze nebudes mit nic😔.

hojda
21. únor 2024

@marge_s ja tech senioru v najmu moc neznam (spis ty mladi a mladsi rodiny s detmi),vetsinou vsichni dedili nebo privatizovali byty. Tchanovci nemeli sanci treba privatizovat?

marge_s
21. únor 2024

@hojda nemeli, byl to tvrdy boj, ale nakonec je radnice precurala, ja uz si to nepamatuju presne, je to dost dlouho. Cachry na praze 5 a starosta Janecek.